Şimdi Ara

Trafo saçlarının kaynatılması.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
3.175
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İthal makinelerin içinde yüksek güçlü transformatörler görüyorum. Bu trafoların saç nüvelerinin bir kenarında boydan boya dikiş kaynağı oluyor.

Vınlamayı azaltma dışında bu kaynağın amacı varmıdır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 5 Şubat 2007; 17:14:24 >

• bir trafonun veriminin yüksek olmasının nedeni hava aralığının çok az olmasıdır. manyetik devrelerde hava aralığı en kötü ortamdır. trafo nüvesi paketlenmiş olsada az miktarda hava aralığı olmaktadır. trafo sacı makaraya yerleştirilebilmesi için 2 parça halindedir. bu 2 parça sac yerleştrildiklerinde aralarında milimetrik bile olsa hava aralığı olmaktadır. küçük güçlü trafolarda bu görmezden gelincede büyük güçlü trafolarda 2 parça sac yerleştrildikten sonra kaynatılarak verimi yüksek tutulur.
  • bildiğim kadarı ile saçlar birbirine kaynak yapılmaz. Zaten kaynakla birleştirilecekse öyle bir sürü saç kullanmazlar. iki kalın demir parçası kullanılır olur biterdi. hatta o saçların her biri birbirine temas bile etmez. verneklenerek yalıtım yaparlar.o kaynağın başka bir amacı olabilir yanılıyorsam düzeltiniz
  • Rondo sana katılıyorum. Amaç elektriksel direnci arttırmak için ince kesitli ve birbirinden izole edilmiş mağnetik iletkenliği yüksek, elektriksel iletkenliği düşük saçlardan paket yap sonra bunları kaynat asıl mantığa ters. Kayıplarda artış olacak vınlama azalacak.

Ancak bu gözler bu tipte çok trafoları gördü.

Merak ettiğim konu nüvenin vınlamasına çözüm ötesinde bir amaç varmı?
  • Sadece bir fikir: Pikap, fan vb yerlerde kullanılan düşük verimli motorların statorlarında kısadevre kabloları var. (Statora gömülü kalın bakır teller.) Benzer bir etki için yüksek dirençli varyasyon olabilir mi?
  • Trafolarda sıkıştırma yapılacaksa kaynatılmaz,delinir-saplama atılır.
    Büyüklerde boyunduruk kullanılır-hem sıkıştırır hem taşır.

Yüksek geçirgenlik sağlayacak som malzeme pek bulunmaz.
    En uygunu silisli malzeme o da saç şeklinde,şekillendirmekde kolay.

Trafolar illa yalıtılır.Ama elektro-mıknatıs ve di/dt bobinleri yalıtılmaz kaynatılır.

Fuko akımları ile ilgili bir kaç açıklaması vardı ama unuttum.Zaten soranlara eskiden mühendisdim diyorum.
  • Ne yani ben gördüklerime mi inanayım yoksa size mi?

Bir kenarı boydan boya kaynaklı trafonun resmini koyacak birisi yok mu içimizde?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Uyurken ağız suyu akması
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Yalanla yanlışı ayıracak yaşta olduğunuzu biliyorum.

Biraz kısaltarak anlatacağım.
    Bir gurup genç tiyatrocu bir turnede,otellerde yer bulamayınca garibanca bir kasabalının evine misafir olmuşlar.
    3-4 portakal sandığının üstündeki soba dikkatlerini çekmiş.
    Sabaha kadar tartışmışlar.Bu köylülerin pratik buluşları vardır,hava sirkülasyonu...
    Sabah olup ihtiyarı görünce sormuşlar.
    Utanarak başı önünde , boru yetmedide demiş...
  • Magnetik nüvede fuko kayıplarını hatırlamanız açısından anlatayım.

Değişken magnetik alana maruz elektriksel anlamda iletken nesnelerde gerilim endüklenir. İletken nesnede endüklenen gerilim elektrik akımı akmasına müsait şekilde çevrelenmişse (iletken nesnenin magnetik alana daha az maruz kalan kısımları bu şartı gerçekler) bu durumda magnetik alana maruz iletken nesneden elektrik akımı akar. Bu istenen bir şey değildir zira RI^2 kayıpları olusur. İşte bu akımlara fuko akımları denir. (Bu, trafolarda istenmez fakat elektrik sayacında bu prensip kullanılır.)

Transformatörün nüvesi metal olduğuna göre nüve içinden akacak fuko akımları göbeği ısıtır. O halde buna bir çözüm bulunmalıdır. Çözüm demir içine yabancı katkılar katıp elektriksel direnci artırmaktır. (Silisin katılış amacı) Ancak geniş yüzeyler hala küçük değerli elektriksel direnç oluşturur. Bu durumda magnetik akının dik olarak aktığı kesit küçültülmelidir. Bunun tek yolu göbeği ince ince saçlardan yapıp bunları elektriksel anlamda izole edip üstü üste koyup sıkıştırmaktır.

Böylece fuko akımları ince kesitli yani yüksek elektriksel dirençli yüzeyde düşük değerde kalacağından kayıplar düşmüş olur.

Musallim sana kızdım uzun uzun yazdım ama sanırım bu esnada cevabı da buldum.

Ne dedik magnetik akının dik olarak geçtiği yüzeyi küçültmek lazım dedik. Trafonun en dış kenarı magnetik akı yoğunluğunun en az olduğu kısımlardır. Haliyle bu kısımlarda fuko kayıpları da az olacaktır. O halde trafoyu sıkıştırıp ardından da saçın dış kenarını kaynatırsak saçlar zırlamayacak şekilde blok haline gelir.

Yaptığımız bu işlem kayıplarda muhakkakki bir miktar artışa neden olacaktır. Ancak yüksek güçlerdeki rahatsız edici vınlama da çok azalacaktır.

Benim gördüğüm kaynatılmış trafolardan birisi hayvani büyüklükte bir CRT ünitesinin besleme katındaydı. Bildiğiniz gibi CRT (kotod ışınlı tüp, TV, scop, monitör tüpü vs) magnetik alana maruz kalırsa hele hele değişken magnetik alana maruz kalırsa ekrandaki görüntü dans eder.

Belki bu kaynak işlemi trafonun magnetik kaçaklarında da etkilidir.

İçimizde elektrik bölümünden teknik öğretmen yokmu? Bu arkadaşlar yada öğrenci arkadaşların hocaları kaynatılmış trafolar konusuna kesin açıklık getirecektir.

• bir nüve sacı 1 nolu resimde olduğu gibi 2 parçadır. bu sacı trafo makarasına 2 nolu resimde olduğu gibi yerleştiririz. trafoya enerji verildiğinde nüvede oluşan manyetik akı 3numaralı resimdeki yeşil dörtgenle gösterilen birleşim yerinden geçerken azda olsa zayıflar. küçük güçlü trafolarda bu verim düşüklüğü görmezden gelinir. ama büyük güçlü trafolarda kayıp daha fazla olduğu için bu iki saç parçası makaraya yerleştrildikten sonra kaynakla birleştrilerek bu zayıflık giderilir. burada sac tabakalarda ayrı ayrı kaynatma yapılır, bu işlem tabakaları birleştirmek için değil. her sac tabaka üzerinde manyetik akı kesintiye girmeden dolaştığı için verim daha yüksek olur. bunun büyük güçlü trafolarda yapılma sebebi ise ,işlemin maliyetinin elde edilen verim artışının getirisinden daha düşük olmasıdır.

Trafo saçlarının kaynatılması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 7 Şubat 2007; 2:24:33 >

• Ne dersin bunalmış senin gördüklerin orasındanmı kaynaklıydı...

Büyük deyince kVA üstünde bir şeyler sandımdı .

Koşu bantlarında mosfetli devreler kullanılıyor ve iyilerinde mutlaka "trafodan bozma" akım hızı sınırlayıcıları (sadece tek bobin) oluyor ve mutlaka kaynaklı oluyor (farklı markalara rağmen),yaklaşık 500W trafo büyüklüğünde nüvelerde 1mm çaplı , dolu sargılar...

Evet işin püf noktası fuko akımlarının nasıl kullanılacağı ile ilgili.

Magnetik akı yollarının diferansiyel denklemlerini oluşturup analizini yapamıyorsanız artık mühendis değilsiniz demektir ya da hiç olamamışsınızdır.Ben şimdi balıkcılık yapıyorum.

Teknik konuları tartışırken kızmak var darılmak yok.Hem ödeşmiş olduk .

Ek : Kaliteli amfilerdeki toroitlerde hiç kaynak gördünmü.
    Akım trafolarının saçlarının arasında fiber olur nedenki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 7 Şubat 2007; 2:52:45 >

• Dergul, acıklaman çok mantıklı. Saplama ile yapılan sıkıştırma işlemi saçları resimdeki E-I parcalarını birbirine yaklaştıracak şekilde değil E leri ve I ları sıkıştırmada etkili. Ancak E-I saçların resimdeki gibi yerleştirilmesi işçilikten kaçma amaçlı olmalı. Normalde E ler karşılıklı takılır ve E ler arasında kalan boşluklar I larla doldurulur.

Benim gördüğüm transformatörlerde E ler dediğim gibi karşılıklı olarak karkasa geçmişti. Kaynak işlemi de karşılıklı E ler tam kenardan yapılmıştı.

Açıklamanız Tek taraflı E-I geçme için çok mantıklı olsa da gördüğüm yapıdaki durumu izah edemiyor.
  • Musallim seni nezaman kızdırdım bilmiyorum eğer kızdırdıysam haketmişsindir.

Bahsettiğiniz koşu bandlarındaki durumu, kaliteli amfilerin toroid trafolarında kaynak varmı yokmu bilmiyorum.

Benim kaynaklı olarak gördüğüm trafolar E tipi ve tahminen 500-1000 W civarı güçlerdeydiler.

Bu arada asla mühendis olduğumu iddia edemem lakin teknisyenliğimde matematiği iyi kullanırım.
  • o zaman yerden kazanmak için yapılmıştır. somun ve saplamaları devre dışı bırakıp daha küçük boyutta trafo elde edilebilinir. boyutları küçültmek için motorları bile dengesiz sarabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 7 Şubat 2007; 3:50:40 >
  • Ben gene de daha teknik bir detay olduğuna inanıyorum. Mesela, kaynak işlemi sonucunda havadan akacak bazı magnetik yolların boyu kısaltılabilecekse CRT tüpü civarında magnetik radyasyonun olumsuz etkisi azaltılmış olacaktır. Tabiki bu sadece farazi bir tahmin.
  • Magnetik radyasyonu önlemek için çok daha olumlu yollar var.İlk başta köşeleri olmayan şekiller.
    Kaçınılmaz şekilde oluşuyorlarsa ve sisteme zararlılarsa "kafeslemenin" yolları var.

Ölçme yöntemleri ve ölçü aletleri ders kitaplarımda bunların hepsinin cevabı vardı,matematik modelleri ile tabii.Maalesef bulamam,dediğim gibi uzun yıllar geçti.Şimdikiler digital .Tek in sayaçları bile.

Belki de kolayca sökülemesin diye kaynaklıyorlardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 7 Şubat 2007; 5:32:43 >
  • Dün onarımını yaptığım bir Matbaa makinasının 220 Volt sargısı yanık trafosunun Fotoğrafıdır. Trafo bilgileri Primer 220 Volt Sekonder 18Volt 16VA. Bu kaynaklı Trafoları nedense aklımda kaldığınca eski cihazlarda gördüm. Trafoyu söktüğüm makine en 40 senelik bir makine Dual Pikaplarının Motorlarıda bu şekilde kaynaklıydı ve ben bunların sesten başka bir sebeple kaynatıldığını düşünüyordum fakat neden ve niçin olduğunu bulamamıştım.

Fotoğraf :http://img110.imageshack.us/img110/7347/dsc00330xu6.jpg

quote:

Orjinalden alıntı: bunalmis

Ne yani ben gördüklerime mi inanayım yoksa size mi?

Bir kenarı boydan boya kaynaklı trafonun resmini koyacak birisi yok mu içimizde?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melih.yanardağlar -- 8 Şubat 2007; 9:02:42 >

• acaba bu kaynak trafo saçlarının belli bir kısmında oluşan manyetik alanı yok etmek için yapılmış olabilirmi.
  • Sanırım E ile I parçaların birleşim noktasındaki manyetik kayıp bu şekilde gideriliyor.Tahminimce E lerin karşılıklı geldiği ve I ların boşluklara dolduğu trafolarda bu tür bi kaynak yoktur (sadece bir tahmin) .Aslında en ideali E lerin aynı tarafta değil karşılıklı durması fakat bu teknik üretimi oldukça zorlaştırıyor olmalı ki kaynak yaparak E leri tek tarafa toplamanın sakıncalarını gideriyorlar...
  • Bişey diyeceğim ama gülmeyin.
    Acaba bu kaynağı trafoyu açamasınlar diye yapmış olabilirler mi ?
    1-Açıp yeniden saramasınlar diye olabilir.Belki hassas cihazlar için.
    2-Ekonomik kaygı.Açamasınlar ve yenisini alsınlar diye olabilir.
    Çünkü Melih Bey'in dediği makina 40 senelikmiş.Yani şimdi zibil gibi her yer trafo.Belki eskiden bazı üreticiler bunu yapmış olabilir.
    Sadece bir tahmin.Belki teknik bir nedeni vardır.

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 8 Şubat 2007; 3:24:42 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.