Şimdi Ara

Trafo nasıl sarılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
6.601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar oyalanmak için bozuk eski bir ışıldak devresini tamir etmeye çalıştım. Üzerinde ne varsa değiştirdim diyebilirim. Floresana çok az miktarda parlaklık veriyordu en son çare olarak floresanı tetikleyen trafoyu değiştirmek istedim ama piyasadaki ışıldak trafosu diye satılan model bir tarafta 5 diğer tarafta 2 uçlu benim elimdeki 2 - 4 uçlu. Trafoyu söküp yeniden sarmaya karar verdim sökerken sarım sayısı ve sarım yönünü kayıt ederek söktüm. Sökerken sekonder devredeki ince 0.2 mm lik sargıların bir kısmı koptu, ben de bozuk bir tasarruflu ampüldeki trafoyu dağıttım ondaki sağlam sökebildiğim bobini kullanarak yeniden sardım sarım sayısı elimdekinde 282 sarım sekonderdi ama sararken 212 sarıma yetti bu şekilde taktım ama hiç ışık vermedi sanırım sarma yönü ile ilgili bir hata da yapmış olabilirim uçların yerini değiştirip devreye takmaya çalışacağım bir de öyle deneyeceğim.
    Benim sorum şu: Trafoyu elle sarıp çalışır hale getirmem mümkün mü ? Bu sitede gösterdiği gibi sarım sayıları ve yapılış şeklini uygulayarak benim sisteme monte edip kullanabilir miyim yoksa not ettiğim sarım sayılarına göre yeni bobin teli alıp onunla mı denemeliyim. Bu konuda tecrübe sahibi arkadaşlar bilgi verirse sevinirim amacım oyalanmak yeni birşeyler öğrenmek yoksa tabiki yenisi alınıp kullanılabilir.

    Not ettiğim sarım sayıları 5 - 6 uçlar arası 20 sarım, 3 - 4 uçlar arası 13 sarım, 1-2 uçlar arası 282 sarım

    Yerleşim şekli:

    .6 .5

    .4 .3 .2 .1

    Şimdiden teşekkür ederim.







  • spir sayısı düştüğüne göre büyük ihtimalle sargıyı şişirmişsin.(sargı düz değilde tümsek şeklinde olması) kullanılmış veya sökülmüş telle sarmak biz elektrikçilerin tercih ettiği bir seçenek değildir. açıkçası sıfırdan sarmak evde yapılan amatör işler için ekonomik değildir. bir sargı için bir makara bobin alman gerekirki bir iş için fazla gelir.(ayrıca masraflıdır.) o yüzden elindeki değerlere güveniyorsan başka bir yerden sardırman daha iy olur.

    keşke sökmeden önce danışsaydın daha iyi olurdu. çünkü trafo'yu kontrol etmeden körükörüne sökmen sorununu çözmeyebilirdi. bu işler deneme yanılma yöntemi ile değil ölçerek yapılır.
  • Başkasına sardırmak isteseydim bunu buraya yazmazdım. Madem ölçüm kontrol tekniklerini biliyorsunuz bunu bizimle paylaşın da bilgimiz artsın önemli olan birşeyler öğrenmek. Hata yapılmadan tamirat da öğrenilemez bu gibi forum sayfalarının paylaşım için olduğunu hatırlatmak isterim parasal değeri çok önemli değil o trafonun da ışıldağın da amaç birşeyler öğrenmek ve öğrendiklerini paylaşmak. Sanırım anlatmak istediklerimi net bir biçimde anlatabilmişimdir.

    Lütfen bu konuda tecrübe sahibi bilgi paylaşımında bulunmak isteyen arkadaşlar bildiklerini paylaşırlarsa bizim de bildiklerimiz artar.

    Saygılar.
  • tabiki elle sarılabilir,piyasada bu işi meslek olarak yapanlar var,ancak işi bilinçli olarak mekanize etmişler,sargı sayının bir numaratörle kontrolü ve sarımdaki turlarda sargıda kullanılan telin muntazam sarımı için kullanılan bir düzen oluşturulmuş,siz elle bu işi yapabilirsiniz azmin elinden ne kurtulmuşki,ancak sizinde belirttiğiniz gibi spir sayısının tutturulması ,trafo akımının yapacağı işe eş değerde olduğu için,sarım işindeki spir sayısının tutturulması ve sarım turlarının trafonun sökülmeden önceki halindeki gibi olmasına özen göstermelisiniz,bire bir yaptıktan sonra çalışmama söz konusu olmayacaktır, kolay gelsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PERİSKOP -- 11 Aralık 2009; 0:53:02 >
  • Sarma yönü ile ilgili tahminim doğru çıktı. 13 sarım olarak yaptığım Feedback sarımının yönü yanlış. Polarizasyon ile ilgili bir yazı okumuştum, trafo bağlantı yerine uzatma kabloları yerleştirdim, uçların yönünü denemek için trafoyu dışardan bağladım . Uçları dışardan değiştirdim ve floresandan ışık elde ettim. Sekonder devredeki sarım sayısının daha az olmasına rağmen bir önceki haline göre daha iyi bir ışık veriyor. Sarım sayısını arttırırsam sanırım daha parlak ışık elde edebilirim.

    Dışardan bağladığım için trafoyu elimdeki aynı boyutlarda eski bir trafo daha var. Daha iyi durumda bobinler bulabilirsem daha iyi bir trafo yapmaya çalışacağım bakalım.

    Bu arada trafo elle sarılmaz diyenlere aldırmayın denemekten korkmayın ben ilk denememde sarım yönünü karıştırmama rağmen başardığıma göre siz de başarabilirsiniz. Bu tür küçük trafolarda ille de yeni bobin olmasına gerek yok sağlam olduğunu düşündüğünüz işe yaramayan eski bir trafodan alınan bobinlerle de fevkalade trafo sarılabiliyor.




  • valla kardeşim ben 3-5 tane tarfonun sekonderini açıp yarı yarıya metrajından uçlar çıkararak ayarlı adaptör yapmıştım. Elle sarmadan dolayıda bir sorun olmamıştı


    örnek: sekonder sargı 24 v 10 amp olsun. Sekonder sarımıda 20 metre olsun. Bobini tam ortasından yalıtılmış kısmı kazır ve dışarıda bırakırsak orta sarım 12 v 10 Amp olur yarısınında yarısını alırsak ilk yarı 6 v 10 amp, İkinci yarı 12 v 10 amp, Üçüncü yarı 18 v 10 Amp, ve son uç ta 24 v 10 Amp oluyor. Bu şekilde denenmiş ve sonuç alınmıştır.

    Hatta bir ara eski (siyah beyaz tv lere bağlanan) regülatörlerdeki sekonderi modifiye ederek 1.5v -220v ayarlı adaptör yapmayı bile düşünmüştüm, tabiiki alternatif akımlı, doğrultması biraz zor olacak ve transistör diot değerleri alt voltajlara uyum sağlamayacaktı.
    bu konuda tecrübelerimi paylaşabilirim ilgilenenlerele tabii



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tr-ex -- 12 Aralık 2009; 10:19:27 >
  • Trafonun arızalı olup olmadığını kısa devre kontrolü, direnç ölçümü dışında multimetre ile yapabileceğimiz kontroller var mıdır? Bir yerde voltaj değerlerinin kontrolü için bir kontrol bobininden bahsedildiğini okumuştum bu nasıl birşey kendimiz sarabilir miyiz? Direkt bağlamak 1kV ve üzeri voltaj değerlerinde multimetreye hasar vereceği için kullanılmamalı. Primer sarımlarda sarım yönü neye göre tayin ediliyor? makaranın üst veya alt kısımlarına veya bütününe sarma uygulaması gibi konularda video veya resimlerle anlatım dökümanları ingilizce de olabilir bulabilirseniz paylaşalım biz de yeni bilgiler öğrenmiş oluruz. Bir de Trafo demişken 3v, 4.5v, 6v, 7.5v, 9v,12v değerlerini trafo çıkışından sonra 500mA civarında güç çekilmesine rağmen sabit tutan basit devre uygulaması var mı ? Ayarlı adaptörden tam değer çıkış elde edebilmek için modifiye yapmak istiyorum.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şalter Nasıl Bağlanır
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • merhaba arkadaşlar benim sıkıntım şu ses anfisi yapıcam fakat gereken voltajlar 2x33v 12 amp oluyor genelde ben böyle bi trafo sarsam mı ucuza gelir yoksa sardırsam mı eğer benim sarmamsa sıfırdan anlatırmısınız nasıl sarabilirim ya da başka çözümler varmıdır isteyenlere yardımcı olurum demişsiniz yardımlarınızı bekliyorum birde bu voltaj çok mu ne kadar sallar çarparsa beni :) şimdiden teşekkürler kolay gelsin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.