Şimdi Ara

trafikte ve yokuşta kalkma...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
47
Cevap
3
Favori
7.284
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • merhaba arkadaşlar ... 1haftadır araba kullanıyorum aracı kaldırma ile ilgili birkaç sorum var....
    1.ben trafikte dur kalk yaparken şu şekilde yapıyorum:ayağım debriyaj ve frende trafik yarım metre ilerledi mi debriyajdan hafif çekip hafif gaza basıyorum yarım metre sonra araba durdu mu debriyaja tekrar basıp fren yapıyorum her dur kalkta bunları yapıyorum bunun bir zararı olur mu? benim yaptığım yarım debriyajla mı kalkmadır?(yarım debriyajın balatalara zarar verdiğini duydum fakat bunun dışında kurstada öğretmediler.)
    2.kurstaki arabayla kısa mesafe giderken (trafikte örneğin yarım metre)yarım debriyaj yaptığımda araba ilerliyodu durmak istediğimde tekrar debriyaj sonuna kadar basıp fren yapıyordum yani hiç gaza basmadan ilerliyordum .... normalde sizde mi trafikte böyle yapıyorsunuz?
    3.yokuşta yarım debriyajla kalkmamak gerektiği söyleniyor fakat el fren ile kalksakta yarım debriyaj yapmadan gaza basamıyoruz ki? aynı şey olmuyo mu?
    aarkadaşlar şimdilik bunlar tecrübeli arkadaşlar bu 3 sorumuda cevaplarsa sevinirim teşekkürler...
    i

• hocam sen yarım debriyajı çok yanlış anlamışsın ya
  • Polemik yaratmak istemem ama usta şöför yokuşlarda El freni ile kalkmaz... Yarım debriyajla kalkar. Yarım debriyajda şudur. Her aracın debriyajının kavrama noktası vardır. Yokuşta beklerken bir ayağınız frendeyken diğer ayağınızla debriyaja sonuna kadar basıp daha sonra o kavrama noktası dediğimiz noktaya kadar ayağınızı kaldırıp diğer ayağınızıda frenden çekerseniz araç kesinlikle kaymaz. Ancak bu nokta tamamen tecrübe ile öğrenilecek birşeydir. Bu kavrama noktası o kadar hassastırki eğer ayağınızı az kaldırırsanız araba geriye kaymaya başlar, eğer çok kaldırırsanızda araç stop eder.

Şimdi bazıları mutlaka çıkıp diyecektir yarım debriyajla kalkmak baskı balatayı yer felan filan. Ama unutmayın yokuşta el freni ile kalkmak işin kolayına kaçmaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ultracimbom

Polemik yaratmak istemem ama usta şöför yokuşlarda El freni ile kalkmaz... Yarım debriyajla kalkar. Yarım debriyajda şudur. Her aracın debriyajının kavrama noktası vardır. Yokuşta beklerken bir ayağınız frendeyken diğer ayağınızla debriyaja sonuna kadar basıp daha sonra o kavrama noktası dediğimiz noktaya kadar ayağınızı kaldırıp diğer ayağınızıda frenden çekerseniz araç kesinlikle kaymaz. Ancak bu nokta tamamen tecrübe ile öğrenilecek birşeydir. Bu kavrama noktası o kadar hassastırki eğer ayağınızı az kaldırırsanız araba geriye kaymaya başlar, eğer çok kaldırırsanızda araç stop eder.

Şimdi bazıları mutlaka çıkıp diyecektir yarım debriyajla kalkmak baskı balatayı yer felan filan. Ama unutmayın yokuşta el freni ile kalkmak işin kolayına kaçmaktır.

Ikili tartışmaya girmeyeceğim ama soruyorum. Cevapta yazmayacağım.

'Işin kolayına kaçmak' nasıl bir mantık bu? Amaç sağlıklı şekilde seyehat etmekse ve bu iş bu şekilde garantiyse hangi işin kolayına kaçılıyor?

Ben el freni ile kalkmiyorum ama kalkan adama da sen acemisin diyemem.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: uyumsuz insan

hocam sen yarım debriyajı çok yanlış anlamışsın ya

neden?açıklarsan sevinirim
  • birde lütfen sorularıma cevap verirseniz sevinirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okyanuscelikol -- 30 Eylül 2012; 20:54:35 >
  • Öyle yokuşlar olur ki.. Ya da araban çok çok yüklü olur, çekişine güvenmezsin vs. çok da güzel kalkılır el freniyle... Tabi abartmamak lazım ama bu işin ustalıkla vs. alakası yok. Durum ne gerektiriyorsa o yapılmalı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: okyanuscelikol

quote:

hocam yarım debriyaj yapmak araca gaz vermeden kavrama noktasında aracın hareketini sağlamak yada yokuşta sabit kalmasını sağlamaktır buda debriyaj balatasına zarar verir ısınmasını sağlar buda çabuk bitmesine neden olur
  • quote:

quote:

quote:

hocam yarım debriyaj yapmak araca gaz vermeden kavrama noktasında aracın hareketini sağlamak yada yokuşta sabit kalmasını sağlamaktır buda debriyaj balatasına zarar verir ısınmasını sağlar buda çabuk bitmesine neden olur

peki 1 sorum için ne diyorsunuz? ben bu şekilde hep kalkıyorum başka bi yolu varmıdır

• quote:

quote:

quote:

peki 1 sorum için ne diyorsunuz? ben bu şekilde hep kalkıyorum başka bi yolu varmıdır

• quote:

merhaba arkadaşlar ... 1haftadır araba kullanıyorum aracı kaldırma ile ilgili birkaç sorum var....
    1.ben trafikte dur kalk yaparken şu şekilde yapıyorum:ayağım debriyaj ve frende trafik yarım metre ilerledi mi debriyajdan hafif çekip hafif gaza basıyorum yarım metre sonra araba durdu mu debriyaja tekrar basıp fren yapıyorum her dur kalkta bunları yapıyorum bunun bir zararı olur mu? benim yaptığım yarım debriyajla mı kalkmadır?(yarım debriyajın balatalara zarar verdiğini duydum fakat bunun dışında kurstada öğretmediler.)
    2.kurstaki arabayla kısa mesafe giderken (trafikte örneğin yarım metre)yarım debriyaj yaptığımda araba ilerliyodu durmak istediğimde tekrar debriyaj sonuna kadar basıp fren yapıyordum yani hiç gaza basmadan ilerliyordum .... normalde sizde mi trafikte böyle yapıyorsunuz?
    3.yokuşta yarım debriyajla kalkmamak gerektiği söyleniyor fakat el fren ile kalksakta yarım debriyaj yapmadan gaza basamıyoruz ki? aynı şey olmuyo mu?
    aarkadaşlar şimdilik bunlar tecrübeli arkadaşlar bu 3 sorumuda cevaplarsa sevinirim teşekkürler...
    i

Yarım debriyaj özellikle yokuşlarda el freni çekmeyen kişilerin arabayı yokuşlarda tutma şeklinin adıdır.Adam el freni çekmeyi tecrübesizlik olarak adlandıryor ama şanzumanına baskı debriyaj balatasına ne yaptığını farkında değil.Azcık gaz veriyor azcık debriyajdan çekiyor araç böylece yarım kavramada kalıyor.Zararlı bir hareket.Tavsiye etmem.
    1-Zararı yok manuel vitesli araçlara sahip herkes düz yolda sıkışık trafikte bu şekilde yapıyor zaten...Bir de üzerine vitesi boşa alıyor ki ayağı debriyaja basarak yorulmasın.Bunun adı yarım debriyaj değil.
    2-Evet biz de böyle yapıyoruz ve yanında vitesi boşa alıyoruz ki hem ayağımız yorulmasın hem de yanlışlık la ayağımız debriyajdan kayarsa öndeki araca çarpmayalım....
    3-El freniyle kalkarken araç vitesteyken gaz verilir debriyajdan ayak yavaşça çekilir, araç kavramayı yapıp öne doğru hafif sıçramaya çalıştığı anda el frenini indirip yoluna devam edersin.Bir nevi anlık yarım debriyaj gibi gözükse de değildir.Yarım debriyaj denilen el freni kullanmadan, yokuşlarda araç kaldırmadır ve süreklilik vardır.Diğerlerinde yoktur.Yani araç sürekli olarak yarım kavramada kalır.Baskı balatan debriyaj balatanın ömrü çok kısa bir sürede biter....

• Uzun süreli ve/veya çok sık aralıklarla yarım debriyaj yapılması değişim ömrünü kısaltır.
  • yokuşta kalmak değil durmak önemli.dik yokuşta duruyorum adam arkama öyle yanaşıyor ki, 10cm ya var ya yok. iş garanti olsun diye el freni ile kalkıyorum bu tip durumlarda.1000 defa kalkarsın araba 1 sefer kayar onda da arkadakine vurursun al başına belayı. usta şöfor yokuşta, düz yolda belli olmaz.
  • Yarım debriyajla kaldırmak derken araç yokuşda el frensizde kaldırılabilir.Alışmak gerekir kaldırırken araç devrini aldıktan sonra yani kavramayı yaptıktan sonra ayağınızı çekersiniz ayağınızı debriyajda fazla tutmanıza gerek yok.Ayağınızı debriyajda ne kadar tutarsanız balatadaki aşınmada o düzeyde olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: one man one engine

quote:

merhaba arkadaşlar ... 1haftadır araba kullanıyorum aracı kaldırma ile ilgili birkaç sorum var....
    i

Yarım debriyaj özellikle yokuşlarda el freni çekmeyen kişilerin arabayı yokuşlarda tutma şeklinin adıdır.Adam el freni çekmeyi tecrübesizlik olarak adlandıryor ama şanzumanına baskı debriyaj balatasına ne yaptığını farkında değil.Azcık gaz veriyor azcık debriyajdan çekiyor araç böylece yarım kavramada kalıyor.Zararlı bir hareket.Tavsiye etmem.
    1-Zararı yok manuel vitesli araçlara sahip herkes düz yolda sıkışık trafikte bu şekilde yapıyor zaten...Bir de üzerine vitesi boşa alıyor ki ayağı debriyaja basarak yorulmasın.Bunun adı yarım debriyaj değil.
    2-Evet biz de böyle yapıyoruz ve yanında vitesi boşa alıyoruz ki hem ayağımız yorulmasın hem de yanlışlık la ayağımız debriyajdan kayarsa öndeki araca çarpmayalım....
    3-El freniyle kalkarken araç vitesteyken gaz verilir debriyajdan ayak yavaşça çekilir, araç kavramayı yapıp öne doğru hafif sıçramaya çalıştığı anda el frenini indirip yoluna devam edersin.Bir nevi anlık yarım debriyaj gibi gözükse de değildir.Yarım debriyaj denilen el freni kullanmadan, yokuşlarda araç kaldırmadır ve süreklilik vardır.Diğerlerinde yoktur.Yani araç sürekli olarak yarım kavramada kalır.Baskı balatan debriyaj balatanın ömrü çok kısa bir sürede biter....

öncelikle teşekkür ederim cevabınız için yani yarım debriyaj sadece yokuşta kalkmak için debriyajın kullanılmasıdır ?normal trafikte kullanım yarım debriyaj olmuyor çünkü sürekli değil yavaşca çekip bırakıyoruz....birde bu 2.sorumda debriyajla hareket(gazsız) sadece dizellerde mi oluyor her arabada olur mu?bu 2.sorumun baskı balataya zararı var mıdır?bu yokuşlarda el freniyle kalkmanın düz yolda kalkmadan tek farkı el frenin sonradan indirilmesi oluyor herhalde ? teşekkürler

• arç boşta iken durmak için yine debriyaj +fren mi yapıyoruz yoksa fren sadece yeterli mi?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: one man one engine

quote:

i

öncelikle teşekkür ederim cevabınız için yani yarım debriyaj sadece yokuşta kalkmak için debriyajın kullanılmasıdır ?normal trafikte kullanım yarım debriyaj olmuyor çünkü sürekli değil yavaşca çekip bırakıyoruz....birde bu 2.sorumda debriyajla hareket(gazsız) sadece dizellerde mi oluyor her arabada olur mu?bu 2.sorumun baskı balataya zararı var mıdır?bu yokuşlarda el freniyle kalkmanın düz yolda kalkmadan tek farkı el frenin sonradan indirilmesi oluyor herhalde ? teşekkürler

Evet sadece yokuşta arabayı askıda bırakmak içindir.Dizellerde tork yüksek olduğu için gaz vermeden hafif debriyaj kaldırılmasıyla hareket sağlanabilir.Benzinli araçlarda bu biraz beceri ve tecrübe ister ve zordur.Yani sık kullanımlar balataların ömrünü kısaltır.El freni aracı yokuşlarda sabit tutmaya yarar.Düz yolda fren yeterlidir.EL frenine gerek yoktur.

• “Önce debriyaja bas”

“1. Vitese tak”

“Çok az gaza bas ve motorun sesini dinle, motorun sesi biraz artında ayağını gazda sabitle”

“Ayağını yavaş yavaş debriyajdan çek”

“Araba gitmeye başlayınca ayağını debriyajda sabitle ve ayağını sakın kıpırdatma”

“Araba 3- 4 m gittikten sonra ayağını debriyajdan yavaş yavaş çekmeye devam et.”

“Ayağın debriyajdan tam olarak çekildikten sonra biraz daha gaza bas.”

“Araba yeteri kadar hızlandıktan sonra 2. Vitese tak.”
  • quote:

arç boşta iken durmak için yine debriyaj +fren mi yapıyoruz yoksa fren sadece yeterli mi?

1.sorum için balatada aşınma meydana gelirmi? klasik kalkışta...birde araç boştayken debriyaj artı fren mi yoksa sadece fren mi?
  • Biraz geri kayabilir çokta sıkıntı değil.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.