Şimdi Ara

tıpçıların mühendisler işsiz kalıyor yalanı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
118
Cevap
4
Favori
7.650
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    hocam ben de anlam veremiyorum üni nasıl fark etmiyor. bu unilerdeki insanların imkanı her türlü daha fazla. kulüpleri, etkinlikler, öğrenci profili, yurt dışında eğitim, kütüphaneleri vs. bunlarin çok büyük etkenler olduğunu düşünüyorum. değerlendirmesini bilene elbette.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yahu ben bu bölüm yarıştırma işini anlayamıyorum. Bu bölümlerin iyi iş imkanı olması sektörel bir krize veya değişime bakar sadece. İnşaat sektörü çöktü, sıralamalar alt üst oldu mesela. Sektörel kriz veya değişim diyorum bu arada bilerek, ekonomik değil illa mesele inşaattaki gibi. Yani istihdam edilebilecek kalifiye mezun sayısı artarsa veya istihdam olanakları azalırsa sektörler küçüldüğü için, hatta sektörün beklentileri değişirse bugün öve öve bitiremediğimiz her bölüm ve okul akla hayale gelmeyecek sıralamalardan alır öğrencileri. En somut örneği mesela Mülkiye'dir ve bünyesindeki iibf bölümleridir. Bu bölümler 60lardan 90lara kadar ülkede çok rağbet gören bölümlerdi ve hatta Ankara Siyasal memleketin belki de en yüksek puanlı fakültesiydi. Yaşı 40 ila 60 olan kaymakam, vali, genel müdür, diplomat, müfettişlerin çoğu mülkiyelidir. 90'lardan sonra başlayan sektörel değişiklikler (yabancı dilin önem kazanması, başka kalifiye okulların iibf açması, kamu kurumlarının yapısının değişmesi, özel sektörün iibf mezunları için devreye girmesi) Mülkiye'nin kan kaybetmesine neden oldu. Sektörün beklentileri değişti, bakın çökmesi falan söz konusu bile değildi. Durum böyleyken de ODTÜ, Bilkent ve Boğaziçi liderliği eline aldı, daha sonra Koç ve Sabancı gibi okullar da katıldı. Yani bu bahsedilen bölümlerin hepsi gelip geçer. Kalıcı olan şey alanında uzman insandır, severek iş yapan insandır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 6 Ocak 2020; 23:14:57 >

• Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    Yanlışım yok, hatta tam olarak bundan bahsediyorum. 2010'ların en çok rağbet gören mühendisliklerinden inşaat, 2019'u ODTÜ gibi bir okulda bile 40k ile kapattı. Bugün tıpmış, yok efendim odtü eeymiş, makineymiş, bilkent bilgisayarmış hiçbiri ilelebet böyle kalmayacak. Eminim 2015'de ODTÜ'de fakülteye giren bir inşaat mühendisi, 2019-2020 gibi çıktığında işsizlik gibi bir illetle yüzleşeceğini düşünmemiştir. Maalesef burası Türkiye, burda planlama yapılmaz, burda an kurtarılır. Birden bire milyarlarca dolar asla ve asla üretime ve geliştirmeye yaramayacak binalara, köprülere, yollara gömülür ve sonra çöken bir sektör arkasında enkaz gibi bir ekonomi ve işsiz gençler bırakır. Hepimiz bunu tecrübe edebiliriz, hiçbir bölüm garanti değil. Çok çalışmak zorundayız, severek çalışmak zorundayız, en azından sevmeye ve başarmaya çalışmalıyız.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ankaratıplı

Bu mesaj silindi.
    inşat boğaziçinde 19, odtü 40, yıldız 80, itü 30 falan kapadı sanırım. direkt yok oldu bölüm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mithrandir. -- 6 Ocak 2020; 23:32:27 >
  • Mithrandir. kullanıcısına yanıt
    Böyle olması daha iyi oldu bana kalırsa , hiçbir bölüm her sene 12-13 bin kişiyi kaldırmaz , hiç yoktan bundan sonra inşaat max 4-5bin kişi alır(bu sene 7bin kişi aldı ve okuyanlardan da binlerce kişi bölümü bıraktı , sadece benim çevremde 9-10 kişi bölümü bıraktı) hatta buna paralel kontenjanları da o seviyeye indirilir, aynı zamanına kimya mühendisliğine yapıldığı gibi. Yani aslında şu an için çok kötü olsa da 4-5 sene sonrasında kendini dengelemesi için iyi oldu bu kriz , zaten kötü yönetilen bir sektörün duzlemesi için resetlenmesi şarttı.

Körelecek diye yazmasın diyen yok. Tam tersine diyorum ki yazsın ve bir gün körelme ihtimali olduğunu bilsin, ona göre de çalışsın ki kendisine faydalı olsun.
    Bu arada rica ederim inşaat mühendisliği ile ilgili böyle konuşma çünkü inşaat mühendisliğinden tut hukuka kadar her bölüm uluslararasıdır da okuyanlar o uluslararasılığa erişir mi bilmem. Uluslararası bölüm yoktur, uluslararası insan vardır, uluslararası olma imkanı sunan okul vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 6 Ocak 2020; 23:40:7 >
    Hocam inşaatın da yurtdışı geçerliliği var bu arada niye olmasın ki isminin civil olması önemli değil o Türkçeye inşaat şeklinde geçtiği için, yine trdeki İngilizce okullarda cıvıl engineering diye geçer. Makine mühendisliğinin de gerçek adı mekanik mühendisliği(mechanical engineering) ama Türkçeye makine diye geçmiş . İsmi fark etmeksizin her mühendisliğin her yerde geçerliligi var sonuçta dünyanın her yerinde aynı muhendislik

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0ED428C1F -- 6 Ocak 2020; 23:43:43 >

Yanılıyorsun. Türkiye'den alınmış hukuk diplomanla New York barosunun sınavına girip avukatlık yapabilirsin mesela. Bunu geçtim hukuk lisans diplomasıyla (LLB diye geçer) dünyanın herhangi bir yerinde hukuk alanında master yaparsın, masterdan sonra avukat mı olursun, uluslararası mahkemelere mi girersin yoksa akademisyen mi olursun bilmem. Şu an Bilkent'te bir hoca Yunanistan'dan hukuk mezunu fakat kendisi avrupa siyaseti ve karşılaştırmalı siyaset dersleri veriyor Türkiye'de. Yani gayet mümkün.
  • Merhabalar :) Küçüklüğümden beri sanayideyim gerek kendi firmamız gerekse stajlarımdan dolayı.Kendime çok şey kattığımı düşünüyorum iş hayatı ile ilgili. Şuanda mühendis adayı olarak sınava tekrar hazırlanıyorum. İş bulmak iş olanağı yaratmak dediğin olay tabi başta okuduğun okul referansındır ama işveren kişinin veya büyük firmaların sana soracağı 2. şey tecrübedir.Haklı olarak insan soruyor okurken tecrübe nasıl kazanayım hangisini yapayım diye :) Eş zamanlı çalışmak olmalı bunun cevabı çok bir ücret beklemeden.Kısaca bazı şanssızlıklar haricinde iş bulmak kişiye bağlı ne kadar mezun olursa olsun :) Hani yazmışlar yukarıya da okul çok önemli çok önemli diye evet önemli ama gözde büyütecek kadar değil referans bana kalırsa kişinin kendisidir.Şimdi şunu da söyleyen olur '' Sanayi de ne işim var abi yaaaa o kadar okul okuduk '' kimse kusura bakmasın hayal bile edilemeyecek paralar burada dönüyor.Üniversite ÇOĞU ZAMAN referanstır asıl referans kişinin kendisidir . Tabi iş olanakları da çoğunlukla kişiye bağlıdır.

Hocam zaten çıkıyorlar linkedinden bakarsanız ODTÜ'de yurtdışında çalışma oranı bilgisayardan sonra en çok inşaatta : ) bilgisayar mezunlarının %37si yurtdışında yaşarken inşaat mezunlarının da %36.6 sı yurtdışında yaşıyor , çoğu üniversitede de yurtdışında çalışma oranında en yükseklerde ama inşaatta teorik bilgiden çok pratik bilgi gerektiği için yeni mezun halinle yurtdışına çıkmak gerçekten zor , bilgisayarda öyle değil yazılımı okul hayatında çok iyi benimseyip mezun olur olmaz yurtdışına gidebilirsin ama inşaatta işi iyice öğrenmen için 2-3 yıl şantiyede geçirmen gerekir, bu yüzden yeni mezun halinde yurtdışı şirketleri seni almak istemez 2-3 yıl deneyim beklerler, o yüzden durum böyle ,bir de her ne kadar bu durumu kabullenemesem de bir bilgisayar ve elektrik okuyanlara göre inşaat okuyanlar daha vizyonsuz ve gelişime kapalı oluyor bilgisayar okuyan adam lisansta kendini geliştirmek için tonla proje yaparken inşaat okuyan adam müteahhit kafasında lisans hayatı yaşıyor , kendine bir şey katmadigi için de yurtdışına gidişi zorlaşıyor.yoksa benim 2018 inşaat mezunu tanıdığım şu an norveçte geoteknik şirketinde çalışıyor mesela ya da Hollanda Almanya ABD vs ülkelerde çalışan da tonla insan var , ama biraz vizyon gerekiyor işte

Ben sana somut örneği verdim hocam. Varsayımsal konuşmuyorum bizzat benim bölümümde hoca kendisi. Yunan hukuku üzerine eğitim alıp siyaset doktorasıyla hocalık yapıyor şu an.

Bilkent hukuk tam olarak ingilizce eğitim vermez. Hukuk sosyolojisi ve felsefesi gibi pek ala ingilizce verilebilecek dersler dahi ingilizce değil türkçe verilir. Uluslararası hukuk ve avrupa birliği hukuku gibi dersler ingilizce, kalan çoğu ders türkçe işleniyor. Bilkent hazırlıkta ingilizce öğretiyor sadece. Yani Ankara hukukta okuyup ingilizce öğrenirsen aslında bir bilkent mezunuyla arandaki fark sadece okulların sana katacağı vizyon oluyor. O gereken vizyona sen zaten sahipsen gayet de yurt dışı şansın var. Kimse kolunu açmış beklemiyor, ama şansın var.
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-ADB55919E -- 11 Nisan 2020; 22:22:37 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.