Şimdi Ara

Time Machine Nedir Nasıl Yapılır Ne İşe Yarar ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
5
Favori
18.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Mac kullanıcıları yine bir tartışma ile karşınızdayım :)



    10.5.7 Leopard Macbooklarda bulunan time mahinenin ne işe yaradıgını az çok biliyorum. bir disk yedekleme gibi birşey galiba :) peki bu şey gereklimidir ? yapılırsa nasıl yapılır ? işte bu konuyu bilmiyorum. bilkomun sitesinde bir açıklama mevcut ancak öle kalıp açıklamaları pek anlamıyorum ben bana bir mac kullanıcısı lazım şöyle güzelce anlatıcak anladınız mı :) zahmete girip cevap yazacak arkadaşlara çok teşekkürler .. hellbutcher000

    not: resim alıntıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hellbutcher00096 -- 24 Temmuz 2009; 13:23:57 >



  • Time Machine kullanabilmen için öncelikle Harici HDD'nin ve harddiskindeki doluluğa eşit bir boş alana ihtiyacın var.Time Machine sistem yedekleme programı olduğu için programı kullanıp Harici HDD'ye herşeyi yedekliyorsun.Olağandışı bir şey olduğunda da Harici HDD'yi bağlayıp eski ayarlara geri dönüyorsunuz.
  • Time machine bilgisayarınızın aylık, günlük, saatlik yedeğini tutan bir yazılımdır.
    Bunun için herhangi bir external harddiski kullanabilrsiniz fakat, Apple'ın ürünü olan Time Capsule kişisel tercihimdir. Wireless üzerinden arka planda çalışarak sizi rahatsız etmeden sürekli güncel yedek alır.

    Bir dosyanızı bulamadığınızda/sildiğinizde, x gününe ulaşıp y saatindeki bir dosyayı rahatlıkça tekrar geri alabilirsiniz.

    Özetle Time Machine budur
  • Selam ben de birsey sormak istiyorum. Yeni bir macbook aldım ve daha önce hiç Mac kullanmadığım için Windows mantığıyla düşünüp soruyorum. Yeni bir işletim sistemi ve daha hiç kullanılmamış bunun bir yedeğini almam bana bir avantaj saglar mı? ( windowsda ghost almak gibi ) ve yedek almam gerekirse bu yazılım ilemi almam gerekiyor?
  • Evet, yani yedeklemeye nerden başlarsan o kadar iyi, çünkü her zaman bir sorun çıkabilir. Ama riskli işlere girişirken (disk partition etmek gibi) yedekleme yapmak daha önemli.

    Benim de bu konuda bir sorum olacak, acaba şu anda içinde başka dosyalar bulunan FAT32 formatlı hard diskimi Time Machine için kullanabilir miyim? Başka bir dosya formatına değiştirmek gerekir mi ve içindeki dosyalara ne olur?

    Şimdiden teşekkürler.
  • aynen bende bunu soracaktim tek bir harici HDD var ve iki formattada partiticion var hangisine amam mantikli olur?
    quote:

    Orijinalden alıntı: masterm1nd

    Evet, yani yedeklemeye nerden başlarsan o kadar iyi, çünkü her zaman bir sorun çıkabilir. Ama riskli işlere girişirken (disk partition etmek gibi) yedekleme yapmak daha önemli.

    Benim de bu konuda bir sorum olacak, acaba şu anda içinde başka dosyalar bulunan FAT32 formatlı hard diskimi Time Machine için kullanabilir miyim? Başka bir dosya formatına değiştirmek gerekir mi ve içindeki dosyalara ne olur?

    Şimdiden teşekkürler.
  • Time Machine'in en güzel özelliği bir çok kişinin bilmediği ( özellikle kullanmayanların ), yedekleme yaparken her seferinde hdd'yi değil değişiklikleri yedeklemesi. Örneğin bilgisayarınızda 50 GB yedek var ve siz onu yedeklediniz. ilk yedek komple yedek aldığı için biraz uzun sürer. sonra bilgisayara 1 GB lik bir dosya atıldı diyelim. Time Machine tekrar yedek alırken 51 GB tekrar yedeklemiyor. yapılan değişiklik ne ise onu yedekliyor. Siz Time Machine backuplarınızı kontrol ettiğinizde sanki 50 ve 51 olmak üzere 2 ayrı backup varmış gibi görüyorsunuz ama aslen sadece değişikliği yedekliyor. bu bakımdan çok verimli bir sistem. Eğer geniş bir Diskiniz varsa ki bu iş için en uygun 1 veya 2 TB dır, otomatik sürekli yedek almada sıkıntı olmaz. Ve HDD'nize olası bi zarardan dolayı veri kaybı sıfıra yaklaşır. Çünkü sürekli değişikliğı yedeklemekte arka planda. Fakat yer sıkıntısı var ise benim gibi otomatik değilde el ile arada sırada ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda yedekleme aldırabilirsiniz. Ama ne kadar sık aldırısanız sizin karınıza sonuçta.




  • eğer borçlar biterse :D su macbookun bi harici harddisk aldıgımda kullanıcam bu özellliği aldıgım ilk gün time machine yapmak isterdim :)
  • Ben geçen ay aldım. Westernd Digital Studio Edition for mac 1 TB 290 tl ye aldım. ilk etapda piyasadaki 1 TB modellere göre pahalı gibi dursada studio edition olması fark ediyor. fabrika çıkışı olarak HFS+ olarak formatlanmış yani mac için üretilmiş. Normal bi harddisk'de mac'e el ile formatlanabiliyor ama direkt mac olarak kutudan çıkması şımartıyor insanı :) . aynı zamanda usb + e-sata + (buraka dikkat) 2 adet FireWire 800. FireWire 800 desteklemesi çok güzel. Ben normalde mağazaya gittiğimde seagate'in FireWire'lı versiyonunu almak için gitmiştim. ama ellerinde kalmamıştı. iyikide kalmamış. görevlinin yönlendirmesi üzerine WD 'yi gördüm ki Seagate'de sadece 2 adet Firewire400 kapısı vardı. WD'de Firewire800 olmasının yanında içinden iki ucu 800 olan kabloyla beraber firewire400 kapısı olan kullanıcılar için bir ucu 800 olup diğer ucu 400 olan kablo olması çok hoşuma gitti. Benim gibi beyaz macbook kullanıcıları için FireWire800'lük cihazı sadece FireWire400 kapısı olanlar da kullanabiliyor. üstelik ileride yeni bir macbook aldığımda FireWire 800 portunu değerlendirebileceğim için ileriye yönelik bir disk. Seagate almış olsaydım firewire 400 dışında bir kapıya bağlayamazdım diskimi. bunla beraber disk içinde sadece mac için desteklenen status bar'da çıkan monitör programı, backup programı ( belki time machine varken kullanmıyorum ama mac için adamların uğraşıp yazılım yapmaları + puan ), Disk kutusunun önündeki ledler ile aydınlatmalı çizgi doluluk seviyesine göre yanması, şok algılayıcı ile sarsıntılarda veri güvenliği ve otomatik on/off özellikleri ile düşündüğümden daha çok beyendim. bir sene içinde ikincisinide almayı düşünüyorum duruma göre. time Capsule çok iyi ve wireless yedeklemesi çok pratik ama çok pahalı. gerçi içinde sadece harddisk değil airport station'da var ama yinede fiyatı yüksek. 1 TB lık modeli 1000 tl'nin üzerinde.

    buda linki:http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=374




  • Time machine ile yedek alırken windows ortamındaki gibi ghost ile yapılan yedeklemeyi örnek olarak gösterebilirmiyiz?

    Mac dvd sindeki utilities menüsünde bulunan yedek alma (adını anımsayamadım) programı ile bu time machine aynı işimi görür.?
    Eğer aynı işe yarıyorsa, time machine ile alınan yedek, mac os dvdsi ile geriye yüklenebilirmi?
  • time machine in dvd menusundeki yedeklemeden farkı incremental backup alması, yani bir problem olduğunda istediğiniz zamandaki haline bilgisayarınızı geri döndürebiliyorsunuz.

    ve evet mac os dvd si ile time machine den alınan yedek geriye yüklenebilir.
  • quote:

    time machine in dvd menusundeki yedeklemeden farkı incremental backup alması, yani bir problem olduğunda istediğiniz zamandaki haline bilgisayarınızı geri döndürebiliyorsunuz....


    Teşekkür ederim.

    Sormamdaki maksat şuydu. Defalarca İatkos v7 kurulumu yaptım, her kurulumda win7 boot ayarlarım silindi ve tekrar ayarlarımı yüklemek için win7 dvd si ile onarım yaptım. Yaklaşık 1 ay 160 hb lik bir hdd bozuldu ve yerine 1 tb lik başka bir hdd aldım. Amacım win7 ike mac ı aynı hdd ye kurmaktı..

    inlk önce win7 kurdum ve akabinde mac ı kurdum. Win7 boot ayarlarım gene bozuldu, win7 dvd si ile onarma yapmak istediğimde, dvd win7 nin yüklü old yeri bulamadı. Zannediyorum ki iki işletim sisteminin aynı hdd de olması bu tür bir sorunla beni karşı karşıya bıraktı.

    en baştan aynı hdd e temiz bir kurulum yaptım. önce mac os u kurdum, sonra win7 i kurdum. (Easy boot cd ayarlarıyla işletim sistemi partitionlarını belirledim.)

    kurulum başarılı oldu fakat ileride olası hatalara karşı,mac ı yedeklemekte buldum. aynı şekilde win7 de yedekledim.

    ileride işallah başka bir sorun çıkmaz..




  • peki bir sorum daha olacak,
    dvd boot menüsünden, komut girerek onarma yapabilirmiyiz ? öyle bir şey varsa komutları bilen akrdaşlar varmıdır?
  • Boot menüsü derken Mac OS X DVD si ile boot edilen menüdenmi bahsediyorsunuz, yoksa hakintosh dünyasına ait bir şeyden mi? hakintosh ile ilgili pratik bilgim yok malesef. eğer bildiğimiz standart mac os x dvd menüsü ise bahsettiğiniz, menu bar daki utilities menüsünde disk utility'den hem repair permission ve repair disk butonlarına tıklayarak gerekli bakım ve onarmaları yapmış olursunuz. ama tekrar söyliyeyim sorduğunuz şey hakintosh ile alakalı ise onu bilemem. standart mac bilgisayarlardaki onarma işlemini anlattım kısaca
  • hackintosh dan bahsediyorum. o şekilde bir menü vardı sanırım.
    birebir kopyasını yapmışlar zaten. baktıkdan sonra haber veririm.
  • ya bende macbookumu yeni aldim ama bu yazdiklarinizdan hiç bisi anlamadim

    Time machine yedekleme tamamda o yedeklemeyi nasil yapiyoruz? sonra yedekleme yaptik diyelim pc bozulunca

    time machindenmi yedeklerimizi kurtaracaklar anlamadimki HDD neden??
  • kusura bakmayın ama bende sizin yazdıklarınızdan birşey anlamadım

    quote:

    time machindenmi yedeklerimizi kurtaracaklar anlamadimki HDD neden??


    Türkçeye biraz daha özen göstermemiz gerekir.

    Kimse kurtarmayacak. Siz yeni sistem kurunca bu diski bilgisayara bağlayıp bilgisayarınızın son halini ( daha doğrusu son yedek alınmış halini) olduğu gibi geri yükleyebileceksiniz.

    En iyisi baştan anlatayım. Mac Os içinde Time Machine adlı bir yedekleme programı var. Örnek üzerinden gidecek olursak, mesela bilgisayara 1 TB lık bir usb disk taktık. Tamamen boş olup olmaması önemli değil. Ama tabiki mac'inizin içindeki harddiskinizin alanından büyük alan olması gerekir.

    Diskimizi usb den bağladıktan sonra Time Machine programını çalıştırıyoruz. ve Select Disk butonu ile yedeklemeyi alacağımız diski, yani 1 TB lik usb diskimizi Time Machine diski olarak atıyoruz. Gerekli ayarları yaptıktan sonra time machine belirli aralıklarla, disk bilgisayara her bağlı olduğu durumda, sürekli yedek alıyor. İsteğe bağlı olarak otomatik aldırabiliyoruz. veya otomatiği kapatıp kendi arzumuza veya ihtiyacımıza göre elle yedekleme aldırıyoruz. Programı biraz kurcalarsanız anlarsınız zaten basit bir ekranı var.

    Usb diskimiz takılı iken Enter Time Machine butonuna tıkladığımızda, görsel olarak güzel bir arayüz ile bir zaman çizgizi geliyor ve hangi tarihe gitmek istersek oraya gidip o günkü dosyalarımıza erişiyoruz.

    örnek resim:
    http://i.ehow.com/images/GlobalPhoto/Articles/5098628/233174_Full.jpg

    Time Machine'in diğer bilgisayarlardaki yedekleme programlamlarından en üstün özelliği, yedeklemeyi yaparken minimum yer kaplıyor olması. Bu şu demek; Örneğin Mac'imizde 50 gb lık dolu bir alan var. ilk yedekleme aldığında 50 gb'ı yüklüyor time machine diskimize. Otomatikte olduğu duruma göre düşünecek olursak, bir sonraki gün yedek alırken tekrardan bir 50 GB yedek alıpta, usb diskte 100 gb yer kaplamıyor. sadece bir gün sonra ne boyutta değişiklikler yapıldıysa o boyutta yer kaplıyor. tabi biz Zaman çizgisinde sanki her yedekleme için komple yedek almış gibi görüyoruz ama dosya sisteminin ve programın becerisi sayesinde yer kaplaması az oluyor. yani arka planda apple'ın büyük becerisi var. Basit bir kopyala yapıştır yedeklemesi değil.

    şuradaki video ya da bi göz atın isterseniz:

    http://www.apple.com/findouthow/mac/#timemachinebasics




  • quote:

    Orijinalden alıntı: masterm1nd

    Evet, yani yedeklemeye nerden başlarsan o kadar iyi, çünkü her zaman bir sorun çıkabilir. Ama riskli işlere girişirken (disk partition etmek gibi) yedekleme yapmak daha önemli.

    Benim de bu konuda bir sorum olacak, acaba şu anda içinde başka dosyalar bulunan FAT32 formatlı hard diskimi Time Machine için kullanabilir miyim? Başka bir dosya formatına değiştirmek gerekir mi ve içindeki dosyalara ne olur?

    Şimdiden teşekkürler.


    time machine içinde de fat32 formatlı sistem dosyalarını kullanabilirsin
  • Yeni başlık açmak istemedim, burdan sorayım..

    Time machine ile alınan backup ile yeniden kurulum yaptığımızda 1-1 eski sistemimize ulaşıyor muyuz? Duvar kağıdından, ayarlara kadar?

    Edit: Kendim cevap vereyim, evet 1-1 eski sistemimize ulaşıyormuşuz. Test edildi, onaylandı..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnimaL. -- 16 Şubat 2011; 22:36:23 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fenerbahçe SK

    Yeni başlık açmak istemedim, burdan sorayım..

    Time machine ile alınan backup ile yeniden kurulum yaptığımızda 1-1 eski sistemimize ulaşıyor muyuz? Duvar kağıdından, ayarlara kadar?

    Edit: Kendim cevap vereyim, evet 1-1 eski sistemimize ulaşıyormuşuz. Test edildi, onaylandı..



    OSX'in bu olayını çok seviyorum. windows gibi "BEN YEDEK ALIYORUM LÜTFEN BEKLEYİN!" diye bağırmaz, harrdiski taktığınız anda sistemi yormadan yedeğini alır, birşey olduğundada saniyesinde eski sisteminize dönersiniz.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.