Şimdi Ara

THX sertifikalı Panasonic Plazmalarda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • önümüzdeki kasım aylarında bütçeme uygun terchim 50" panasonic plazma almak istiyorum.sistemleri yakından takip etmeme rağmen thx sertifikalrı hakkında yeterli bilgiye ulaşamıyorum.(belki benim beceriksizliğim)
    bu sertifika hangi modellerde var ?
    yada şu filan seriden itibaren hepsinde var gibi bir iddiası varmı panasonic'in?
    sonuçta 3d tam olarak pazara girdiğinde benim almak istediğim misal g20 paneller çok daha fiyat olarak aşağı düşmüş olacaktır.almışken sınıfından bir eksiği olmasın

    yorumlarınızı bekliyorum


    THX hakkında daha detaylı bilgi
    (alıntıdır)

    THX Nedir?

    THX, sinema salonlarının, ev sinema sistemlerinin akustik performansını arttırmaya yarayan bir ses düzenleme yöntemi. Lucasfilm'in geliştirdiği bu teknolojiye uygun standarttaki ürünler, yine Lucasfilm tarafından ''test edilip onaylandıktan'' sonra, THX sertifikasını alıyorlar. Son dönemde, THX sertifikası alan ürünler kervanına, otomobil ses sistemleri ve bilgisayar/multimedia ürünleri de katıldı. THX'in varlığı, temelde şu gereksinime dayanıyor. Filmlerin postprodüksiyon aşamasındaki ses düzenlemeleri, özellikle son 25 yıldır daha büyük bir özenle yapılıyor. Yönetmenler, teknik ekipler, izleyicinin üzerinde yaratmak istedikleri etki için sesten bol bol yararlanıyorlar. Ancak hem sinema salonlarının, hem de ev sinema sistemlerinin mekanın kendi yapısına bağlı olarak çok farklı performans göstermesi, George Lucas gibi bir titizlik abidesini sinema sektöründe yeni ses standartları geliştirmeye itiyor. Sonuçta da karşımıza THX çıkıyor. Bu standart sayesinde, izleyicilerin yönetmenin gerçekleştirmek istediği etkiye daha yakın bir ortam içinde bulunmaları mümkün.


    THX ne yapar?

    Sinemalarda surround sesleri vermek için salonun kıyısında bir çok hoparlör bulunur; oysa ev sinema sistemlerinde , bu hoparlör sayısı genellikle ikidir (son sistemlerde, arkaya eklenen iki surround hoparlörle birlikte bu sayı dörde Sub woofer ve back center ile altıya çıktı). THX, bu farklılığın yaratacağı performans sorununu gidermek için ön ve surround hoparlörler arasında bir ''ses rengi eşlemesi'' işlemini üstlenir. Böylece odanın içinde ''hareket eden'' sesin tonunu dengeler. Dolby Pro-Logic ses işlemesinde, her iki surround hoparlöre ses veren surround kanallar mono bir sesle beslenir. Bu kanallara tıpkı sinemada duyduğunuz gibi yaygın, dolaylı bir ses verebilmek için THX ses sinyallerini dekorelasyon sürecinden geçirir. Bu süreç, ön hoparlörlerden duyduğunuz sesle surround hoparlörler arasında zaman açısından küçük bir farklılık yaratır; böylece iki farklı ses duyarsınız ve zihninizde ''psikoakustik'' bir mekan hissi oluşur. Digital 5.1 kayıtlardaysa ses sinyali zaten stereo olarak verilir; bu nedenle dekorelasyon kendini devreden çıkararak stereo sinyale uyum sağlar. Sinema salonlarına göre çok daha küçük mekanlarda kullanılan ev sineması sistemleri , görece daha küçük hoparlörlere sahiptir. Dolayısıyla, bas sesler için ek bir subwoofer'a ihtiyaç duyulur. THX'in bas yönetimi, düşük frekanslı bas seslerin doğrudan subwoofer'a yönlendirilmesini sağlayarak diğer hoparlörlerinizin performansını arttırır. Digital 5.1 kayıtlarda da, bas seslerin üst eşiğini denetleyerek subwoofer'a aşırı yük binmesini önler.


    THX'ten yararlanmak için bütün sistemin THX uyumlu olması mı gerekir?

    Hayır. Bütün parçalar, hoparlörler, alıcı, subwoofer, amplifikatör, equalizer, kablolama , ev sinemasının ses üretiminde ayrı ayrı sorunların üstesinden gelir. Herhangi bir ev sineması sisteminde herhangi bir THX sertifikalı bileşeni kullanmak mümkündür. Ancak bütün bileşenlerin THX sertifikalı olması apayrı bir surround ses etkisi yaratır.


    THX için gerekenler

    Daha önce söylediğimiz gibi, ses sisteminin müzik kayıtlarında ayrı, film kayıtlarında ayrı bir performans göstermesi gerekir. Evde film izleyen insanlar, genellikle koltuklara kanepelere yayılmış haldedir; dolayısıyla öndeki kanalların bir yandan geniş bir açıya yayılabilen öte yandan da ekrandaki hareketlerle bire bir uyumlu olan bir ses üretebilmesi gerekir. Bu durum , merkezi hoparlörün eklenmesiyle ve ön hoparlörlerin yatay bir düzleme sesi dağıtabilmesiyle sağlanır. Sesin dikey dağılması sınırlı tutulur; zira müziğin e ses efektlerinin merkezi hoparlörden gelen konuşma seslerini bulandırmaması gerekir. THX, surround kanallar için kullanılacak hoparlörlerin ''dipol'' (çift yönlü) olmasını öneriyor. Oturma noktasının sağına va soluna yerleştirilen bu hoparlörler, ses doğrudan kulağınıza yönlendirmek yerine odanın ön ve arka duvarına doğru yönlendirilir. Böylece izleyicide bir mekan hissi oluşması sağlanır. THX için kullanılacak subwoofeer'lar, insan kulağının duyabileceği en düşük frekans olan 20Hz de dahil olmak üzere tüm frekansları verebilir olmalıdır. Öte yandan, bir patlamanın insanı yerinden hoplatan sesini verebilmek için 105 desibelik bir ses yüksekliğine ulaşabilbelidir; üstelik bu işi de seste hiçbir bozulma, distorsiyon yaratmadan yapmalıdır.Kimi THX onaylı sistemlerde, bu nedenle çift subwoofer kullanılabilir. Amplifikatörlerse, hoparlörlerin aksiyon sahnelerinde sık sık karşılaştığımız üst eşik düzeyindeki sesleri bozulmadan verebilmesini sağlayacak denli güçlü olmalıdır. Aynı zamanda, yüksek ses düzeyini bozulmaya neden olmaksızın uzun süre koruyabilecek özelliklere sahip olmalıdırlar.

    THX Tarihi

    1982
    George Lucas teknolojisinin son ürünü postprodüksiyon derdine düşmüştür. Bir çok araştırmanın ardından, Lucasfilm mühendisleri miksaj odaları için ideal olarak tanımlanan bir ortam geliştirirler. Bu ortamda, THX sistem geliştirilir. İlk THX miksaj odası Lucasfilm binasında açılır.

    1983
    Lucasfilm'in THX birimi devreye girdi. THX Sistemi tanıtımın ardından Hollywood camiasında kabul gördü. İlk iki THX sineması ''Return of the Jedi''- Jedi'nin Dönüşü'nün ilk gösterime ev sahipliği yapmak üzere devreye girdi.

    1990
    THX Ev Programı start aldı. Lucasfilm mühendisleriyle ses-görüntü sanayisinin önde gelen üreticileri, THX teknolojisini tüketici elektroniği alanına aktarmak için kolları sıvadı.

    1993
    THX Lazer Disk Programı ortaya çıktı. Lucasfilm, stüdyolara video disk prodüksiyonu aşamasında kalite kontrol hizmeti vermeye başladı.

    1994
    Ev elektroniği alanında üretilen ilk ''dört başı mamur'' THX sistemi, ''Complete Home THX System'', tanıtıldı.

    1996
    Lazer Disk Programı, DVD ve video kasetleri de içerecek şekilde genişledi. Adı ''THX Mastering Program'a dönüştü.

    1997
    Dünya çapında THX sertifikası alan sinema ve miksaj stüdyosu sayısı 1.600'e ulaştı. Pazardaki THX sertifikalı ev elektroniği ürünlerinin sayısı 250'yi buldu.

    1998
    THX, DVD standartları için sertifika standartlarını açıkladı.

    1999
    THX, Dolby Laboratuarları'yla el ele verip Surround EX'i yarattı. THX Lucasfilm yapımcılıkla birlikte, prodüksiyonu baştan sona dijital olarak gerçekleştirilmiş ilk filmine imza attı: ''Star Wars Episode 1''.

    2000
    THX sertifikalı sinema sayısı, dünya çapında 2.700'e ulaştı.

    2001
    THX ''THX Multimedia'yı devreye soktu. Dünyanın tamamı onaylanmış ilk THX Multimedia Ssitem'i ortaya çıktı (Dell THX sertifikalı bilgisayarlar ve bilgisayarlarla birlikte kullanılabilen, Türküye'de daha yüzünü göremediğimiz Klipsch Promedia serisi hoparlör, ses işlemcisi takımları).

    THX Sistemleri

    Sesler daha berrak... Görüntüyle birlikte akıp gidiyor... Kendinizi filmin içindeymiş gibi hissetmek sıradan bir olay haline gelmiş. Hani elinizde olsa kalkıp lazer kılıcınızı kınından çekivereceksiniz... Bütün bunlar nasıl mı oldu? George Lucas gururla sunar...
    Ev sinemasına göz kırpan herkes, son dönemde cihazların üzerinde beliren THX logosunun farkına varmıştır. Daha da ilginci, bu logonun altında küçük puntolarla yazılmış olan bir Lucasfilm ibaresi göze çarpar. Tahminler doğrudur: yine bir George Lucas numarasıyla karşı karşıyayız. THX, George Lucas'ın yıldız gibi parlayan firması Lucasfilm'in sinema salonlarına, ses sistemlerine, multimedia ve otomobil sistemlerine verdiği bir uygunluk lisansı aslında. Bir tür kalite/standart onay belgesi. THX'in ne olduğunu ayrıntılarıyla anlatmadan önce, kısa bir özet geçelim. Üzerinde THX logosunu gördüğümüz sistemler ses performansı olarak Lucasfilm tarafından onaylanmış, yüksek düzeyli ürünlerdir. Kısacası, ''iyidirler.''

    THX'in adı, George Lucas'ın ilk uzun metraj filmi ''THX 1138''den geliyor. Lucas hayranlarının ''Ustanın en iyi filmi dedikleri 1970 tarihli yapımda Robert Duvalle ve Donald Pleasence başrollerindeydi. Yapım ekibinde Francis Ford Coppola, filmin müziklerinde de Lalo Schifrin gibi bir deha yer alıyordu. Kısacası daha ilk filminde bir yıldızdı Lucas. Film, ların ve seksin yasaklandığı, insanlarının adının kodlardan oluştuğu, yönetimin teknolijiye devredildiği bir dünya geleceği üzerine kuruluydu. Yani biraz ''Büyük Birader'', biraz ''Cesur Yeni Dünya'', biraz Logan'ın Kaçışı arası bir filmdi THX 1138. Lucas'ın görüntüye ve sese düşkünlüğünün ilk kanıtı olacak denli de sıra dışı bir yapımdı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lord Kumandan -- 25 Mayıs 2010; 0:55:25 >







  • thx konusunu bilmiyorum ama 1-2 ay içinde benimde aklımda bir 50" PANY veya SAMY plazma var...
    Ama kararsızım tabiki bi kac model inceledim ama karar veremedim bu konuda ustadlar yardımcı olursa daha
    kolay karar verebiliriz sanırm.
  • anlaşılan zor bir soru sormuşum
  • Teknosa'da Panasonic plazmayı incelerken (g serisi bir aletti), janjanlı stickerların panele ses maksatlı konulduğunu sanıp, zaten avr üzerinden, hoparlörlerden ses alacağım için gereksiz diye düşünerek, "Thx sertifikası çok önemli değil" dedim.. Arkadaş ta "Abicim, bu ses maksatlı değil, görüntüyü işleyen bir özellik" dedi. "Nasıl bişiy peki?" diye sordum. "Şu şekil abi." diyerek, kumandadan özelliği açacak hamlesini yaptı.

    Ne oldu diye soracak olursanız, yaklaşık 20 panelde paylaşılan Shakira konseri görüntüsü, oldukça aydınlık, parlak ve ışık doluydu. Özellik açılınca, hoş bir loşluk yaşandı, sanki panelin tarama hızı maximuma çekilmiş gibi bir his yarattı bende.(eski crt monitörümü, 60hz. ve ya 85 hz. taramadan 100hz. e çekince oluşan farka benzer bir farktı bu, o bakımdan bu benzetmeyi yaptım), son olarak sinema perdesi hissi uyandı sanki (kabul bu biraz abartı oldu).

    Sonuç olarak çok daha detaylı ve paylaşımın olmadığı kaynaklardan gelen görüntüyü denemek isterdim açıkçası, güzel bir özellikmiş gibi geldi, sağolsun satıcı arkadaş tam teknik bir açıklama yapamadı ancak farklı bir sonuç yarattığı ortada. Tercih sebebi olur mu? O panelleri aldırmayı sana bu özellik sağlar mı? Deneyip görmek lazım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: river24

    Teknosa'da Panasonic plazmayı incelerken (g serisi bir aletti), janjanlı stickerların panele ses maksatlı konulduğunu sanıp, zaten avr üzerinden, hoparlörlerden ses alacağım için gereksiz diye düşünerek, "Thx sertifikası çok önemli değil" dedim.. Arkadaş ta "Abicim, bu ses maksatlı değil, görüntüyü işleyen bir özellik" dedi. "Nasıl bişiy peki?" diye sordum. "Şu şekil abi." diyerek, kumandadan özelliği açacak hamlesini yaptı.

    Ne oldu diye soracak olursanız, yaklaşık 20 panelde paylaşılan Shakira konseri görüntüsü, oldukça aydınlık, parlak ve ışık doluydu. Özellik açılınca, hoş bir loşluk yaşandı, sanki panelin tarama hızı maximuma çekilmiş gibi bir his yarattı bende.(eski crt monitörümü, 60hz. ve ya 85 hz. taramadan 100hz. e çekince oluşan farka benzer bir farktı bu, o bakımdan bu benzetmeyi yaptım), son olarak sinema perdesi hissi uyandı sanki (kabul bu biraz abartı oldu).

    Sonuç olarak çok daha detaylı ve paylaşımın olmadığı kaynaklardan gelen görüntüyü denemek isterdim açıkçası, güzel bir özellikmiş gibi geldi, sağolsun satıcı arkadaş tam teknik bir açıklama yapamadı ancak farklı bir sonuç yarattığı ortada. Tercih sebebi olur mu? O panelleri aldırmayı sana bu özellik sağlar mı? Deneyip görmek lazım.

    eyvallah kardeş.
    demekki olsa daha iyi olur bu sistem.dediğim gibi 3d plazmalar benim gibi çok ta uçmayacak ve yinede sistemlerinin üst seviyesine sahip olmak isteyenler için bir nimet.
    thx e benden onay çıktı bu yorumla birlikte.
    yorum için tekrar teşekkürler river24 aga




  • THX sertifikali sinema projektörü al , plazma zaten yansıma yapar vs. boşver
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yilmaz07

    THX sertifikali sinema projektörü al , plazma zaten yansıma yapar vs. boşver



    bi ara düşünmüştüm ama onlarında iyilerinin yanına yaklaşılmıyorki
    en yisi yine kara düzen
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    plazma tv. Panasonic TX-P42G20E
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yilmaz07

    THX sertifikali sinema projektörü al , plazma zaten yansıma yapar vs. boşver



    Fiyat farkını ödiceksşiniz heralde...
  • Valla herşeyin bir bedeli vardır ama isteyene o plazma fiyatına full hd cihaz tavsiye ederim. Merak eden pm atabilir ;)

    Bu işler zevk meselesi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.