TEST: Makyajlı Daihatsu Terios Galaxy 1.5 AT Daihatsu’nun minik SUV modeli Terios ilk kez 1997 yılında yollara çıktı. Dar yapısıyla dikkat çeken araç, döneminde ekonomik motoru ve başarılı arazi kabiliyetiyle bir anda tüketicilerin ilgisini çeker hale geldi. Türkiye'de de benzer dönemde satışa sunulan otomobil uzunca bir süre markanın en iddialı modeli oldu. Fakat tasarımının ve teknolojisinin beklentiler karşısında yetersiz kalması firmayı ikinci nesil için harekete geçirdi. 2005 yılında düzenlenen Tokyo Otomobil Fuarı'nda D-Concept ismiyle sergilenen araç 2006 yılında yeni yüzüyle satışa sunuldu. Büyüyen boyutlarıyla büyük ilgi gören Terios, 2009 yılında makyajlanarak güncel görünümüne kavuştu.
Dış tasarım Terios'a yapılan makyaj dikkatli incelendiğinde fark edilebilecek düzeyde. Aracın ön ve arka tamponları bütünüyle yenilenmiş. Ön bölümde tampon üzerindeki hava girişi büyütülerek otomobilin olduğundan büyük görünmesi sağlanmış. Arka bölümdeyse ilk dikkat çeken değişen stoplar olmuş. Şekli aynı kalan stopların dış kaplaması modifiye tutkunlarının yadırgamayacağı şekilde saydam bir hale getirilmiş. Ayrıca arka sis farlarının ve reflektörün konumlandırılmasında da değişiklik yapılmış. Otomobilin boyutlarında artış yaşanmış. Ancak bu artış yeni tamponlardan kaynaklanıyor. Aracın uzunluğu 4085 mm'den 4095 mm'ye çıkmış. Genişliği 1695 mm olan aracın yüksekliğiyse 1730 mm.
İç mekan ve işlevsellik Makyaj operasyonu en fazla Terios'un iç mekanında hissediliyor. İlk olarak gösterge tablosu elden geçirilmiş. Birbirinden bağımsız dairelerden oluşan iddialı göstergeler yerine daha basit bir gösterge yapısına geçilmiş. Orta konsoldaki değişimse iki parçalı gerçekleşmiş. Üst kısım aynı korunurken, klimayı kumanda eden ekipmanlar daha kullanışlı hale getirilmiş. Direksiyon simidinin şekli de değiştirilirken, müzik sistemi kumandaları direksiyona taşınarak sürüş güvenliği artırılmış. Test ettiğimiz modele sonradan eklenen park sensörünün ekranı kokpitin üstüne konumlandırılmış. Genel tasarımla uyumlu olmadığından bu eklenti hemen göze çarpıyor. İç mekanda kullanılan plastiğin kalitesi tatmin edici düzeyde. Genelde ergonomik kusur bulmak zor... Bizim gözümüze çarpan en büyük kusur direksiyonun sol tarafında ön konsolun altına yerleştirilen yol bilgisayarı kontrol butonu oldu. Sıkça kullanılabilecek bu butona erişmek güç. Aracın oturma konumu ideal. Boyutlarına karşın yüksek oturma konumu sayesinde iç mekandakiler kendilerini daha yüksek bir araçta gibi hissediyor. Aracın 380 litrelik bagaj hacmi yeterli. Bagaj kapağının soldan sağa açılması geniş alanlarda yükleme avantajı getiriyor. Ancak paralel park durumlarındaysa kullanımı imkânsız…
Performans ve teknoloji Daihatsu Terios Türkiye'de 1.3 ve 1.5 litrelik benzinli motorlarla satılıyor. Test ettiğimiz modelde kullanılan 1.5 litrelik motor 6000 d/d'de 105 HP güç, 4400 d/de'yse 140 Nm tork üretiyor. Başka bir modelde kullanılsa fazlasıyla yeterli bir performans gösterecek olan bu motor Terios'un 4x4 sistemi ve otomatik şanzımanı karşısında sönük kalıyor. Ancak motor performansı sürüşü tehlikeye atmıyor. Otomatik şanzıman sürücünün kullanım tarzını tespit ederek vites geçiş hızını buna göre ayarlayabiliyor. Dört kademeli şanzıman bu özelliğine karşın modern değil. Ani hızlanma isteğinde sürücüsünü bir süre bekletiyor. SUV modelleri genellikle müsrif yapılarıyla bilinir. Ancak Terios bunu yıkıyor. Testimiz süresince ortalama 9 litre kurşunsuz benzin tüketen aracı ekonomik bulduk. Otomatik şanzıman, olumsuz aerodinamik yapı ve sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi düşünüldüğünde bu değer albenisini artırıyor. Makyajla birlikte Terios'a eğim iniş ve çıkış kontrol sistemi eklenmiş. Üst sınıf SUV'lerden tanıdığımız bu sistem sayesinde frene basmadan çok dik yerlerden kaymadan inmek mümkün oluyor. Terios'un arazi performansı pek çok sürücüyü tatmin edecek kadar iyi. Ancak daha ağır koşullara girecek olanlar Terios'un safkan bir offroad aracı olmadığını unutmamalı. Yine de araziye daha uygun lastik seçimiyle Terios'un sizi şaşırtması mümkün.
Sürüş ve konfor Daihatsu Terios'un süspansiyonu sert seçilmiş. Bunun en büyük sebebiyse aracın yüksek ağırlık merkezi sebebiyle sürüş güvenliğinin yitirilmesini engellemek. Bu hedefin başarıldığını söyleyebiliriz. Ancak sert süspansiyon sebebiyle özellikle kasislerden geçerken pikapları andıran bir zıplama yaşanabiliyor. Bu sebeple konforun çok yüksek olmadığını belirtmeliyiz.
Güvenlik Daihatsu Terios Euro-NCAP'in çarpışma testine 2008 yılında katıldı. Beş üzerinden dört yıldız alan araç ortalama bir performans gösterdi.
Kim satın almalı? Bazen şehir içinde bazense hafif arazi koşullarında otomobil kullanmak istiyorsanız Terios tam size göre. Sınıfına göre düşük kalan yakıt tüketimi onun en büyük avantajı. Tam donanımlı bir Terios'un liste fiyatı yüksek. Ancak arazide daha başarılı olmak istiyorsanız ödeyeceğiniz fazla paranın karşılığını alacaksınız.
TEKNİK ÖZELLİKLER Motor hacmi: 1495cc Maksimum Güç: 105 HP – 6000 d/d Maksimum Tork: 140 Nm – 4400 d/d Maksimum Hız: 150 km/s Hızlanma: 14 s Yakıt tüketimi: Şehir içi: 9.7 lt Şehir dışı: 6.6 lt Karma: 7.7 lt
Boyutlar: Uzunluk: 4095 mm Genişlik: 1695 mm Yükseklik: 1730 mm Bagaj Hacmi: 380 lt Ağırlık: 1220 kg Depo kapasitesi: 50 lt