Şimdi Ara

Termometre Uygulamasi icin YArdim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
281
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • 16f877'inin ADC ozelligini kullanip termistorle basit bir sicaklik olcum devresi yapmaya calisiyorum... Cozemedigim mesele ise ADC ayagina gelen akimi ve gerilimi hesaplamak icin ADC ayagindaki ic direncin kac oldugunu bilmem gerekiyor ? Datasheet'e baktim da birsey anlayamadim :)
    Yardimci olursaniz sevinirim
    Saygilarimla

böylece ölçeceğin voltajda hiçbir kayıp olmaz

voltage follower yani OPAMP'ın çıkışını eksi girişine ver
    artı girişine de ölçülecek sinyali gir

kolay gelsin
  • ben etkilemesini degil, simdi koydugum termistor oda sicakliginda 5K ve ben bunu ADC ayagina baglayip olculen voltaja gore hesap yapacam V=IR formulunu kullanarak. yoksa gecen akimi olculen voltajin neye gore oldugunu bilemem ki..
  • Gerilim bölücü yapman gerekiyor bir ucu 5 V a diğeri toprağa bağlı olmalı. Altta thermistörün üstte ise 5K metal film bir direnci olabilir. gerlim bölücünün orta noktasına diğer ucu toprağa bağlı 100n F capasitör gerilimi sabitlemek için kullanılır. ADC için bu gereklidir. Bide aynı noktadan yukarı ve aşağı 1n4148 diyot atarak aşırı voltaj ve ters gerilim koruması yaparak ADC ye bağlarsın.

ADC nin iç direncini ölçmene gerek yok.

forumun resim atma özelliği çalışmıyor aynı problem sizdede varmı

İyi bayramlar dilerim..

Orjinalden alıntı: serkanc

16f877'inin ADC ozelligini kullanip termistorle basit bir sicaklik olcum devresi yapmaya calisiyorum... Cozemedigim mesele ise ADC ayagina gelen akimi ve gerilimi hesaplamak icin ADC ayagindaki ic direncin kac oldugunu bilmem gerekiyor ? Datasheet'e baktim da birsey anlayamadim :)
    Yardimci olursaniz sevinirim
    Saygilarimla

Dostum, ben yıllardır PIC'in ADC girişinden NTC termistör ile sıcaklık okurum. Akım mı, volt mu ya da iç direnç nedir diye pek fazla düşünmene gerek yok. Bilmen gereken tek şey bu girişin en fazla 10KOHM bir giriş direnci ile sonlandırılabileceğidir. Bu durumda NTC'ni bir gerilim bölücüye bağladığını düşünürsek NTC ADC girişi ve şase arasında ise maksimum 5 KOHM civarı bir NTC kullanman gerekir (soğudukça direnci yükseleceğinden). NTC + ve ADC girişi arasında ise ADC girişine maksimum 10 KOHM'luk bir sabit direnç bağlaman gerekecektir. Bu durumda NTC nin omajı pek önemli olmuyor. Pratik bir bilgi olarak belki işine yarar. Kolay gelsin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.