Şimdi Ara

TERMİSTÖR İLE SICAKLIK KONTROLÜ , ÖRNEK DEVRE

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
5.082
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TERMİSTÖR KULLANARAK BİR SICAKLIK KONTROL UYGULAMASI YAPMAM GEREKİYOR.NE GİBİ UYGULAMALAR YAPABİLİRİM.YARDIM EDERSENİZ SEVİNİRİM ...

• Basit bir uygulama istiyorsan LM393 türü komparator kullanarak yapabilirsin.Ama komparator girişli ya da analog girişli 8 pin PIC (12f629 ya da 675 türü ) ile de yapılabilir. Tercih senin.
  •  TERMİSTÖR İLE SICAKLIK KONTROLÜ , ÖRNEK DEVRE

U1A--TL072
    TH1--100K NTC(TERMİSTOR)
    VR1 VE VR2--TRİMPOT
    Q1--TIP126 DARLINGTON
    POWER:12V.-0 V.
  • http://forum.donanimhaber.com/m_6006798/tm.htm

hocam buraya bi bak aklında bişiler oluşabilir.
    SAYGILAR...
  • quote:

Orjinalden alıntı: memin63

http://forum.donanimhaber.com/m_6006798/tm.htm

hocam buraya bi bak aklında bişiler oluşabilir.
    SAYGILAR...

Teşekkürler arkadaşım.
    vermiş olduğum devrede istediğiniz sıcaklıkta istediğiniz devirde döndürebilirsiniz.
    fana göbek attırırsınız.
  • ben de teşekkür ederim ama elimdeki 12 volt 2 amper fanamı yoksa fan mı bana göbek attırır bilemem. ama saol gerçekten işe yarar ve güzel bi devre. Ellerine sağlık.
  • ufak bi soğutucu koyarak 5 A. Yük çekebilirsin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • abi soğutucu no problem de geçen fanı çalıştırdım annem kapat şu elektrikli süpürgeyi diye haykırdı resmen o bakımdan dedim. bi de fan yerine röle bağlasak nasıl olur.
  • merhba kardeşim fan yerine role ne alaka.
  • fanın sürekli çalışmasını istemiyorum. yeterli sıcaklıkta röle çalışsın. röle de fanı çalıştırsın. amacım o bide röle kullanarak 220 volt bi fanı kontrol etmek istedim o nedenle yani...

• Daha dün yaptım bu devreyi harika çalışıyor bendeki termistor 4K idi bu yüzden 22K lık direnci
    yaklaşık 6.5K ya düşürdüm. Oda sıcaklığında fan dönmüyorken termistöre elimi
    dokundurduğum anda dönmeye başlıyor eğer bir sigara falan
    yaklaştırırsam fan kafayı yiyiyor

Tavsiye ederim...
  • ilginize teşekkürler arkadaşlar , kafamda az çok birşeyler belirdi , yapım aşamasında da yardımlarınızı bekliyorum . saygılar ...
  • electroytu

Özelden yazmışsın ama ben cevabı buraya yazayım. Şemanın hazır bir baskı devresi yok ben breadboard a yaptım. Delikli bir board üzerine kolaylıkla yapabilirsin illa Baskı devre istersen eagle yada proteus gibi bir programdan yararlanabilirsin kullanılan elemanlar şemada gayet açıktır. Eğer fanı bir röle ile kontrol etmek istersen Fan yerine röle koyarsın röleyide fana bağlarsın ancak devre fanın devrini sıcaklığa göre hızlandırdığı için röle kullandığında bu mümkün olmaz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: compi

/>

Daha dün yaptım bu devreyi harika çalışıyor bendeki termistor 4K idi bu yüzden 22K lık direnci
    yaklaşık 6.5K ya düşürdüm. Oda sıcaklığında fan dönmüyorken termistöre elimi
    dokundurduğum anda dönmeye başlıyor eğer bir sigara falan
    yaklaştırırsam fan kafayı yiyiyor

Tavsiye ederim...

Bu devre 8V la çalışmaz mı illa ki 12 V mu bulmak gerekir , ben devreyi yaptım 8V verdim devre çalışmadı . Gerilim Düşük diye mi yoksa devrede bi hata mı oldu ???

• bir yerde hata yapmışım devre çalıştı ama fan sürekli dönüyor termistör bağlıyken sanırım termistör 1k diye.10k termistör kullanırsam sorun çözülür mü yoksa başka bir problem olabilir mi , ÜSTATLAR YARDIMM ???
  • Kullandığın fan kaç voltluk ??
    Resimdeki devrede termistör ile 22k lık direnç arasında denge var. Direnç yerine 10K lık bir pot koy sendeki termistöre göre tam değeri bulursun... Birde galiba termistörün yüksek değerlerde olması lazım... Bendeki 4Kohm du ısı arttıkça direnci düşen cinsten buna NTC mi PTC mi deniyodu bilmiyorum. 22 K lık direnç yerinde 7k kullandım harika çalışıyor
  • termistörü değiştirmeden direncin değeri ile oyna fan sürekli çalışıyorsa oda sıcaklığında durduğu anı bul. Sonra elinle termistöre dokun baak neler oluyo Uçak gibim valla

Ha bu arada mademki fan sürekli çalışıyor o zaman direncin değerini düşüreceksin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi compi -- 20 Mart 2006; 18:33:59 >
  • fan 12 V , ben de 22k direnç yerine daha düşük değerli direnç kullanamyı bir deneyeyim , normalde oda sıcaklığında dönmemesini ama dokununca ya da ısınınca dönmesini istiyorum .
  • compi sağolasın ilgilendiğin için . pot yok ayarlayamadım ama senin gibi yaptım 100k lık direnç bağladım.şimdi oda sıcaklığında çalışmıyor dokundun mu çalışıyor dediğin gibi,ilgine teşekkürler ...
  • Arkadaşlar ben elektronikçi değilim fakat, yardımcı oklursanız sevimn,irim.

Arkadaşlar fanların oda sıcaklığında dönmediğini, elini dokununca döndüğünü yazmış arkadaşlar.
    Ben bu devrenin bir benzerini akvaryumu soğutmak için yaptım ama; 28 derecede çlışmasını istiyorum, çalışmıyor. elimi değdirince çalışıyor. Sanırım elimiz 36 derece.
    Ayar düğmesini sonada getirsem başada getirsem hiç bir işe yaramıyor. Bunun için termistörü mü değiştirmek lazım. Kaç ohm luk bir termistör işimi görür.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.