Şimdi Ara

Termal macunu düz bir çizgide sürmek GPU sıcaklığını daha çok düşürüyor (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
7
Favori
6.756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • L.Croft kullanıcısına yanıt
    Bu söylediklerinizle ilgili denemeler mevcut mu? Makale şeklinde paylaşır mısın?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi interwap -- 5 Eylül 2022; 22:12:48 >
  • L.Croft kullanıcısına yanıt

    harbiden hocam merak ettirdiniz milleti kristalden kastınız nedir :D

  • Uzun süredir aynı sistemi uyguluyorum

  • abekaynana123 A kullanıcısına yanıt

    Mono kristalin silisyum. Kumun safsızlaştırılmasıyla elde edilen ve kristal düzeni tüm yapısında aynı olan %100 saf yarı iletken malzeme. İşlemcilerde bakır plakanın altında, ekran kartı ve laptop gibi cihazlarda çıplak olarak görünen tüm transistörleri ve mantık devrelerini içinde bulunduran silikon kristal.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaygın kullanılan X yapmak iken neden test edilmemiş, saçma  

  • fotoğraflardan görüldüğü kadarıyla nokta yöntemi ve yayma yöntemleri çok kötü uygulanmış bu sonuçların çıkması normal...


    bu tarz testler defalarca çok daha farklı şekillerde yapıldı macun kalitesi / düzgün montaj dışında çok fark ettiren bir sürme metodu yok

  • Youtube'da biraz bakındım aman aman bir fark olmuyor. Ciddi fark olsaydı hemen 10 yıllık laptopumu sökecektim. 

  • Benim rtx 3080 suprim x stock halde çok fena ısınıyor ve soğutmak için fan devrini yüksek tutuyor. 1 sene sonra hem padleri hem de macunu yenileyeceğim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi moonquad -- 6 Eylül 2022; 11:26:50 >
  • 20 sene öncesinin alışkanlığı ile mercimek tanesi sık; soğutucuyu üzerinde sağa sola döndür ve oval şekilde macunu yay! Hey gidi . Bu da yalan oldu

  • Öfkeli Türk kullanıcısına yanıt

    Bilgisayar bilgisi forum donanımı değil tüm Türk YouTubeları toplasan 100 ile çarpsan yine yanına yaklaşmayacağın derecede derin bir guru. Test metodolojisi kalitelidir.


    Ama gamers nexus bu işe el atmadan yorum yapmak istemiyorum.


    Bence ekran kartı/laptop /konsol için en önemli şey macunun yoğun olması. Mx5 gayet yoğun. Pump out denen şey oluyor çıplak çiplerde. (open die)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • redoracle R kullanıcısına yanıt
    Keşke yaaa harika olurdu

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ben üstüne biraz sürer bir kart yardımıyla her yerine çok ince olacak şekilde homojen dağıtıyorum gayette memnunum.

    En son milenyum da pc dergilerinde bu tarz haberler oluyordu. her şeyde olduğu gibi forumunda kalitesi düşüyor.

  • redoracle R kullanıcısına yanıt

    Sizin sökmeyi pek düşünmeyeceğiniz ürünlerin bir kısmında (Apple'ın kutu gibi olan workstation'ı, sıkıyorum ps5) sıvı metal kullanıyorlar. Gıcıklığı iletken olması. Soğutucuyu sökünce çok eğip bükmeden chipin ortasında biriktirmek gerekli. Sağa sola saçılması zor, ama saçılırsa rahatlıkla kısa devreye sebep olabilir. Bir de sıvı metal, doğası gereği zehirli. Eldivensiz haşır neşir olmamak lazım.


    Termal macunsuz bir çözüm pek mümkün değil. Bir pad'in macun kadar ince olması pek olası değil. Mümkün olsa bir çeşit pad ile çözülebilirdi.


    "Termal macunun önemsizleşmesi" durumu dönem dönem söz konusu olabilir. Chip üretiminde devrim yaratacak bir değişiklik olduğunda bir anda işlemciler, gpu'lar sıcaklık anlamında rahatlıyor. Sonra yavaş yavaş tekrar termal limitlere dayanılıyor. Geçmişte bunu iki kere yaşadık. Bugün üçüncüsünü yaşıyoruz.


    Yirmi yıl önce bir athlon xp'yi soğutmak zor işti. Benim ilk sıvı soğutma sistemimi kurmama vesile olan işlemci. Hacı Murat kalorifer radyatörü, Tupperware kap, akvaryum su pompası...  Aynı şekilde p4'leri soğutmakta da zorlanıyorduk. Sonra devrimsel bir değişiklik oldu ve Core2Quad işlemciyi stok fan, vasat bir macun uygulaması ile kullanıp 5 saat aralıksız %100 kullansanız sıcaklığın maksimum 60 dereceye vurduğu günleri gördük. Doğal olarak su soğutmalar rafa kalktı. Aynı dönemin amiral gemisi ekran kartı olan 8800gts bugün hala ofiste. 16 yıldır termal macunu yenilenmedi ve ısınma sorunu yok.  


    Yavaş yavaş termal limitlere tekrar dayandık. Acayip güç tüketimlerine ulaştık. Şimdi bir tur daha geçmişte yaşadığımız şeyi yaşayacağız. Soğutma ihtiyacı bir anda tekrar hızla düşecek. Dediydi dersiniz. Çünkü taşınabilir ürünler ve birleşik ürünler de üç aşağı beş yukarı aynı teknoloji ile üretiliyor. Ancak bu arkadaşlarda soğutma bir sorun, taşınabilir ise pil de bir sorun. Dolayısıyla, termal limitlere dayandıkça bir laptop ile bir PC arasındaki performans farkı artıyor. Bu hiç istenen bir şey değil. Güç tüketimi ve ısı doğru orantılı. İşlemciye abandın mı pili 45 dakika dayanan laptop da hoş değil.

    -------

    Termal limitlerin çok altında bir işlemciye geçtiğiniz anda termal macunu enine sür, boyuna sür, amuda kalk sür fark etmez.  Bir i5 3570, stok fanla işkenceye maruz kalsa göreceği maksimum sıcaklık 65 olur.

    -------

    Bu sebeple, bu sıcak ve bol elektrik tüketimli günleri ucuz çözümlerle geçiştirmeye bakın. Bence daha serin günler yakın.  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Helen termal macun konuşuyoruz. Yıl olmuş 2022 23 olmasına ramak var ve geçmiş teknoloji konuşuyoruz. Termal pedler çıktı ve bu pedi yapıştırıyorsun macun gibi yok az sürdüm çok sürdüm ince olmuş kalın olmuş dertlerin olmadan tüm ısıyı üstteki soğutucuya aktarıyor. Sıvı metal teknolojisini araştırın derim.





  • farazicosmos kullanıcısına yanıt

    ne anlatıyorsun kardeşim yıl 2022 olmuş daha termal pad ile macunun farkını nerelerde hangisinin kullanılacağını öğrenememişsin bir de az bilinen bir şeymiş gibi sıvı metali araştırın diyorsun. termal macun finishing denen, talaş kaldırmalı üretim prosesi sonrası yüzey işleminden sonra yüzeyde kalan kılcal çizikleri doldurup soğutucu ve ihs veya zar arasında maksimum temas alanı sağlamak için kullanılır. sen buraya yüzeyi en az ihs veya zar kadar hatalarla dolu padi koyarsan çok bir manası olmaz çünkü hem çizikler olduğu gibi kalır hem de araya termal iletkenliği düşük olan verimsiz bir malzeme koyup ısıl performansı düşürürsün. bak bakalım bakır veya alüminyumun termal iletkenlik katsayıları ile piyasadan alacağın en iyi padin katsayısı arasındaki fark neymiş. macun oraya ısıyı iletsin diye değil, teması artırsın diye sürülür. pad ise ayrı bir katman olduğundan teması keserek tamamen kendi termal iletkenliğine bağımlı hale getirir ve bu yüzden PASİF SOĞUTMA yapılacak bileşenlere konulur VRM veya bellek modülleri gibi.


    sen o padi oraya koyarak kolayına geleni yapabilirsin ama araştırma yapmadan cahil cahil konuşup millete araştırma yapmasını önerme bir zahmet.


    sıvı metal de öyle her önüne gelen yerde kullanılabiliyor olsaydı termal macun diye bir şey kalmazdı zaten merak etme. alüminyum malzeme üstünde kullanmayı aklından çıkaracaksın bir kere çünkü galyum alüminyum ile tepkimeye girip aşındıran bir metal ve bil bakalım sıvı metalin içinde ne var? ikincisi, devre kartındaki bir bileşen üzerinde akma yapabilecek iletken bir madde kullanmak belki senin alabileceğin bir risktir ama herkesin değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scatha -- 7 Eylül 2022; 1:53:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Termal macundan bu kadar beklentiye girmek yerine kartlara fabrika değerlerinde işkence etmemek için o/c ve undervolt öğrenin 5-8 derece soğuk, normalden uzun ömürlü ve stabil kartlarınız olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Scatha S kullanıcısına yanıt

    Ego ve bilinçsizlik dolu cevabın için teşekkür ederim. Sıvı metal termal macun gibi yıllardır piyasada yok. İntel 12. nesil ile çıkmış bir teknoloji. Bahsettiğin gibi kötü olsa apple asus vs başta olmak üzere kimse dizüstü bilgisayarlarda ekran kartı işlemci ram ssd vs soğutmalarında kullanmazdı. Gelecekte termal macun tarih olduğunda halen konuşursun. Yurtdışında tonla test videosu var. Termal macunu söküp adam sıvı metal termal ped koyuyor hemde saçma sapan ısı testleri yerine video rander alıyor ve rander süreleri kısalıyor.

  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt

    İnternette bol bol anlatılıyor, kısaca hava pompada kalmayacak şekilde monte etmen lazım.

  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt
    Radyatör üstte pompa altta olacak şekilde monte etmeniz lazım ki hava boşluğu olmasın. Gamer nexus’ta vardı. Pc hocadı diye bir kanal var onlarda anlattı.https://www.youtube.com/watch?v=cZrZgZcFGz0&feature=youtu.be

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.