Hocam merhaba, o bendim 😀 kusura bakmayın, bir kaç gündür yoğundum pek giremedim foruma. eArc konusunu biraz araştırdım. Kayıpsız 5.1 dahil 7.1 veya 5.1.2 gibi kanal yapıları için (özellikle true hd ve atmos) eArc gerekli. Burası ok ancak eArc hem 2.0 hem de 2.1 hdmi için olabiliyorken, hdmi earc 2.0, hdmi earc 2.1in işini ses açısından yapıyor mu, sorum buydu. Öncelikle eArc nin “e” kısmı ethernet, yani ağ data aktarımı. Burası konumuzla alakasız. Görüntü açısındansa 2.0 4k@60hz; 2.1 ise 4k@120hz aktarıyor. Ses açısından ise; “Evet, yapabilir aynı işi” dense de home teather kurulumları için yetmeyebilir deniyor ki sorun da burası. Şöyle; mevcut tvde hdmi 2.1 earcli 7.1.4 kanallı bir soundbarı 5.1.2 olarak kullandım, 7.1.4e ise sanal olarak çıktı. (Tv üzerindeki uygulamadan, tvde earc 2.0 var). Aynı tvye yamaha avr (earc 2.1) ile 5.1.2 olarak kurulum yaptığımda kesiklik ve 3.cihazdan aktarımda ses gecikmesi oldu. Benzer sorunları denon vb diğer avrler ile yaşayanlar da var. Tamamen aynı kurulumu aynı kablolar ile (hdmi 2.1b), 2024 earc 2.1 olan tvde denediğimde hiçbir sorun olmadığı gibi aksine ses karakteri de değişti. Bu sebeple yeni tv arayışımda earc 2.1 özelliğini önemser oldum. Tcl c855 dahil (hatta 955 de dahil olması lazım) hiçbir tvde 2.1 eArc kullanmıyor; 2.0 hdmi earc kullanıyor. Soundbar ile kullanımda belki sorun olmayacaktır ancak avr ile kullanımda 2.0 earc yetersiz kalabilir. Tcl belki 2.0b kullanmıştır, belki sorun olmayacaktır ancak soru işareti yok değil. Detalı bir makalenin translate halini ve farklı linkler paylaşıyorum, incelemenizi tavsiye ederim. https://www.samsung.com/tr/support/tv-audio-video/what-is-earc-and-how-to-set-on-samsung-smart-tv// https://www.reddit.com/r/tcltvs/comments/15eqlld/is_anyone_having_issues_with_earc_on_tcl_q7 < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
TCL Qled ve Led Televizyonu İnceleme Paylaşım Ana konu (668. sayfa)

-
-
Son guncelleme ile o sorun duzeltilmis deniliyor
Benimde rv dün kuruldu
Tam basina gecip biseler. Yapmadim
Sadece yazılım usb dem guncelledim
Maç izlerkenki bu ayarlar nasil olacak detayli anlatim ve gorsel mevcutmu?
Birde guncen kanal listesi veya editor varmi?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
evet şimdi hatırladım
linkleri zaman olunca bakayım.
yukardaki yazınızda 1 yerine 0 filan yanlışlıkla yazılan bir yer var mı? tüm anlam değişiyor öyle olunca çünkü.
Bu arada hdmi 2.1 tek tip, official siteye göre de öyle, yani 2.1b diye birşey yok. a sı b si veya hiç yazmaması, hepsi 2.1 , satıcılar istediğini yazıyor,
ben öyle biliyorum.
"Görüntü açısındansa 2.0 4k@60hz; 2.1 ise 4k@120hz aktarıyor."
evet zaten benim Denon 760H + TVyi de 120hz özelliği seçmemin nedeni görüntü 4K@120hz olsun diyeydi. eARC slotunun 4K@120hz desteklememesi sürpriz oldu.
"hdmi earc 2.0, hdmi earc 2.1in işini ses açısından yapıyor mu, sorum buydu. "
ses iletimi olarak hdmi 2.0 ve 2.1 arasında fark yok görünüyor offical hdmi sitesine göre.
"tvye yamaha avr (earc 2.1) ile 5.1.2 olarak kurulum yaptığımda kesiklik ve 3.cihazdan aktarımda ses gecikmesi oldu. Benzer sorunları denon vb diğer avrler ile yaşayanlar da var. "
ama hdmi 2.1 olsa bu sorun belki de olmayacak diyorsunuz? Yamaha ekranında çözdüğü sesi kodlaması adını ne yazdı?? bu soru önemli.
hocam 2-3 paylaşım önce video ve 2 photo attım, görebildiniz mi onları? meela DD Atmos desteği AVRde var, ama ekrana o yazı gelmedi,
pcm de gelmedi ama yani pass through yapmayı başardı ama normal DD+ gibi bişiyler yazdı erkanda yani bir alt modda çalıştı sanırım.
örneğin DTS ve DTS HD ( looseless) arasındaki fark,
DTS HD = DTS datası üstüne+ orda kayıplanan data
2 parça halinde ,
bu sayede gönderilen ses cihazı HD desteklemiyorsa, kolayca DTS modunda datayı çözebiliyor ve erkanında DTS yazıyordu. ( filmde DTS değil, DTS HD varken)
Aynı mantık ATmosta da var sanırım ki ekranda atmos yazmadan DD+ yazdı.
ama Denon760h atmos desteği var, ama AVR atmos yazamadı, o zaman bizim eARC atmos pass bile yapamadı mı sonucu çıkıyor, o zaman da şu hdmi version ses iletim tablosuna bakıyoruz
2.0 ın iletemediği ses yok görünüyor.
orda mantıksızlığa düştüm.
2.0 'ın bu işi doğru yapmaması mantıksız geliyor alt tarafı sesi pass through yapacak
bu arada son yıllarda çok ilgilenemedim biraz eski bilgilerle konusuyorum, bu sene birden AVR+TV yenileyince tekrar noluyor diye bakmaya başladım da
not: bu arada dolby trueHD ile ATmos aynı şeyler değilse, daha çook okumam lazım tüm yazdıgım geçersiz.
yahı digeri loosesless zaten atmos diyip ne yapacaklar extra :D
-
Android TV için Launcher
https://4pda.to/forum/dl/post/30512690/ProjectivyLauncher-4.53-c69-xda-release.apk
Özellikler:
✔ reklam Yok
✔ Kısayolları değiştirmek için, giriş kaynağı (HDMI 1/2/3, AV) ve pop-up osd menü
✔ Otomatik çalıştırın doğrudan herhangi bir harici giriş veya yüklenen uygulamayla
✔ önlemek için Ebeveyn kontrolü kullanmak için bir HDMI/uygulamalar günün belirli dönemlerinde
✔ Algılama hareketsizlik kapatmak için/geçiş cihazı bekleme moduna
✔ Şık tasarım: dinamik renk (tarzı Material You), pürüzsüz animasyon, rastgele bir duvar kağıdı...
✔ Özelleştirme IU (gizleme / değiştirme sırasını uygulamalar, özel bölümler, ölçüleri, şeffaflık, duvar kağıdı ...)
✔ Özelleştirin birden fazla profil görüntülemek ve uygulayın onları, talep üzerine ya da değiştirildiğinde, giriş.
✔ Kalibrasyon ekran ile gelişmiş ayarlar ve özel şablonları kalibrasyon (standart, 4K, HDR, Dolby Vision, titreme...)
✔ Seçeneği geçersiz kılmak boşaltma başlatıcısı
✔ Yakınlaştırma/uzaklaştırma, video
✔ Göstermek için cihaz bilgilerini
✔ Kısayolları için bazı özel mühendislik menüsü ve uygulama varsa (örneğin: Mediatek, Intel, Xiaomi, FengOS...)
✔ Göstermek için mobil uygulamalar (değil için tasarlanmış Android Tv gibi) görüntülenen standart лаунчере.
✔ Değiştir kullanıcı arayüzü, 4K [ROOT]
✔ Dondurma (devre dışı) stok uygulaması [ROOT]
✔ Dondurma (devre dışı) standart başlatıcısı, onun yerine başka bir [ROOT]
✔ Seçeneği geçersiz kılmak ve özel bilgilerini (örneğin, etkinleştirmek adb...) [ROOT]
✔ gecikme Azaltmak için, giriş [ROOT]
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 9metal_99 -- 17 Kasım 2024; 13:39:58 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam ben redditte biraz araştırma yaptım senin için. Bulduklarım şunu söylüyor. Sorun sizin AVR yada kablo vs değil. Sorun Google TVde. Bu TV işletim sistemi streaming uygulamalarından ses aktarımı yapacağı mantığıyla yapılıyor ve 5.1 dd atmos vb şeylerde sorun çıkmıyor. Ama siz bluray rip remux gibi dosyaları oynatıp içindeki kayıpsız DTS HD MA veya Dolby True HD sesi passthrough yapmaya çalışınca olay karışıyor. Google TV kendi içinde bu kayıpsız sesleri passthrough etmeyi desteklemiyor demişler, sesi downmix yapıp gönderiyor yani.
Aslında baktığımızda TV üreticileri için mantıksız bir şey değil çünkü normal şartlarda bizim TV üzerindeki platformlarda bu kayıpsız seslerle işimiz yok bulamayız öyle bir ses dosyası hiçbir bir streaming platformunda. Ama biz kodi plex stremio gibi uygulamalardan bunları oynatıyoruz normalde böyle bir senaryo olmaması gerekiyor. Bluray oynayatacak adam zaten bluray player bağlar diye düşünüyor demek ki adamlar :)
Bu sesleri kayıpsız aktarmak için nvidia shield pro üzerinden izleyeceksiniz (bu alet de herşeyi destekliyor maşallah) yada harici blu-ray player.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Teşekkürler hocam,
Ama orada şu var downmix yaptığı ses dosyasını pcm Stereo olarak iletiyor olması lazım.
O zaman da benim AVR onu normal pcm Stereo gösterirdi.
Ama AVR DD veya dts 5 Kanal Ses geliyor bana diyor.
Televizyon onu pcm stereo'dan tekrar "encode" yaparak DD veya dts'e çeviriyor olmalı ki AVR böyle yazsın, ki böyle bir şeyi bir televizyondan beklemek imkansız bunu kesin yapamaz.
Yani televizyon daha doğrusu tvde ki video player ayarında 2 seçenek var zaten ya sesi al çöz ve 2 kanal pcm ham olarak ver,
Veya sese hiç işlem yapma direk ilet.
tabi ki 2.sini seçiyorum , AVR çözecek sesi bende.
AVR ekranında DD DTS yazdığına ve AVR ss1 işlem yapıp tekrar bu kodlamalara encode yapamayacağı için, sesi direkt iletiyor demektir.
Işte Tam burada Master veya True HD'nin içindeki sadece DD dts kısmını iletebiliyor demektir
midir.. 😬😁
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 17 Kasım 2024; 14:20:44 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Hocam dd+ / dts olarak iletebilir TV, downmix yapınca atmos datası kayboluyor anladığım kadarıyla. Zaten atmos dediğimiz kısım için upfiring speaker gerekiyor yada tavana kurulu hoparlör olması lazım yükseklik efekti için. Yoksa atmos bir şeye yaramaz zaten. Benim soundbarda mesela 2 tane yukarı ses veren hoparlör var 3.1.2. O .2 işte atmos efekti için, tabi ne kadar bu efekti veriyor tartışılır. Biraz hissediliyor sadece.
Kendi kurulumumdan örnek vereyim. Ben de 5.1 dd atmos ses çalınca soundbarda dd atmos yazıyor. Ama 7.1 lossless atmos ses çalınca dd atmos yazmıyor soundbarda. Sadece dolby dijital ses iletiyor TV, atmos datası kayboluyor. Bu şekilde downmix yapıyor bizim TV sanırım. Sizin sorun da tam olarak bu diye düşünüyorum :)
link çalışmıyor sanki veya özel izin lazım indirip eklermisiniz yada aşağıdaki link guncel olanı mı ?
https://objects.githubusercontent.com/github-production-release-asset-2e65be/161848789/cd4f65d1-dba1-4286-8612-159ce935c517?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=releaseassetproduction%2F20241117%2Fus-east-1%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20241117T125131Z&X-Amz-Expires=300&X-Amz-Signature=1825d1574ad2f20d05bc89f36e8b767f94862dfeb21904ef3285472f4e53aeca&X-Amz-SignedHeaders=host&response-content-disposition=attachment%3B%20filename%3DProjectivyLauncher-4.54-c70-xda-release.apk&response-content-type=application%2Fvnd.android.package-archive
-
Hocam temelde benzer şeyden bahsediyoruz,
ama terminolojiyi yanlış kullanmamak lazım,
o yüzden farklı şey yazıyormuşuz gibi oluyor.
downmix dediğimiz şey down kelimesi nedeniyle kanal sayısını azaltmak, "mix" kelimesi nedeniyle sesi karıştırıp yeniden işlemek oluyor.
1)AVRsi olmayanlarda ,
Televizyon 5 Kanal 7 Kanal fark etmez, ne ile kodlandığı da önemli değil dts DD filan Sonuçta bu kodlamayı "decode" yapıyor,
Ve o kanalları birbirine uygun şekilde karıştırıp iki kanala indiriyor ve bunu ham pcm Stereo olarak yeniden kodluyor.
AVRsi olanlarda ise , TV (video player) İki seçenek sunuyor ya bir numaralı 1 seçenekteki gibi.
ya da
2) hiçbir dekod işlem yapmıyor sesi olduğu gibi direkt AVRye gönderiyor.
Ben tabii ki 2 nolu seçeneği seçiyorum.
AVR ye 2 noludaki gibi gelirse ses, decode işlemini AVR yapıyor , ve ekranında hangi tip kodlamayı dekod yaptıysa onun adı yazıyor.
Şöyle bir 3.seçenek yok:
Televizyon 5 veya daha çok kanallı DD truehd, Dts hd atmos vs.. kodunu decode ederse bunu çıkış olarak pcm Stereo çıkmak zorunda,
Çünkü hiçbir TV çok kanallı sesi dekod edip sonra tekrar dts dd vs encode yapamaz.
Bu yüzden bizim AVR ekranında DD DTS vs hangi çok kanallı kodlamayı görürsek görelim anlıyoruz ki TV, pass through yani işlemeden, decode yapmadan datayı göndermeye çalışmış demektir.
İşte burada Dolby Atmos kodlu sesi direkt avreye gönder dediğim zaman benim AVR ekranında "DD+ Dsur" yazıyor .
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 17 Kasım 2024; 16:10:16 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
75c755 ile 75t8b arasında kaldım ne farklar var harici ev sinema sistemim var
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
link çalışıyor
yinde ekte..
https://www.dosya.tc/server/5bd6a8/Projectivy_Launcher_v4.54__70_.apk.html
Alıntı
metni:https://www.dosya.tc/server/5bd6a8/Projectivy_Launcher_v4.54__70_.apk.html
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 9metal_99 -- 17 Kasım 2024; 16:6:36 >
peki
77c855 vs 77s90d dersek öncelik sadece görüntü benim için.
Çok fark göremedim gidip baktığımda demo görüntüler yetersiz geldi.
-
Doğrudur hocam downmix kelimesi tam karşılamıyor demek istediğimi zaten yanlış anlaşılıyor haklısınız. Downmix değil de 7.1 lossless true hd atmos sesi sadece dolby dijital olarak passthrough yapıyormuş TV, bu süreçte de atmos verisi kayboluyor diye siz AVR de atmos yazısı göremiyorsunuz diye anladım ben, reddit uzmanları böyle söylüyor en azından:)
Hocam Yukarıdaki yazıma bir düzenleme yaptım Tekrar bakar mısınız
İşte burada Dolby Atmos kodlu sesi direkt AVR ye gönder dediğim zaman benim AVR ekranında "DD+ Dsur" yazıyor .
Ha işte hocam Tam burada benim yorumum bilmeden söylüyorum,
Atmos sesib yapısı şöyle olabilir:
DD atmos 7+2=
DD5+1 kanal ses datası + 2.Paket olarak 2+1 daha ses kanalı.
TV hiç dokunmadan pass throguh bu datayı iletmek istediğinde,
DD5+1 paketini iletiyor,
diğerini iletemiyor olabilir. Yani herhangi bir ses işlemesi downmix yapmıyor sadece paketin birini iletiyor tabii yine de 5 kanal sesi duyup mutlu oluyorum Ben yine istediğimi alıyorum .
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 17 Kasım 2024; 16:16:49 >
-
75C855 Trendyolda 79 bin daha düşer mi ?
-
https://www.reddit.com/r/AndroidTV/comments/156ew4p/why_no_truehd_atmos/
Yeşil nokta için mikrofon kullanımda olduğunda çıkıyor demişler bir bakın onla ilgili sanırım.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X