Şimdi Ara

Tavada Antrikot Yapmakla İlgili Sorum?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
3.050
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yaklaşık 2-3 ay önce heves ettim gittim kasaptan antrikot aldım.Ama baya bi ince almışım.Neyse sonra internette ki tarifler de olduğu gibi az - orta pişmiş arası yaptım.Zaten bilen bilir öyle çok zor bişey değil.Ben nerede hata yaptım bilmiyorum ama bu etin tadı hiçte öyle aman aman bi et olmadı.Bildiğiniz düğünlerde yenilen kavurmanın , hafif pembesi gibi oldu.Şimdi bi kere daha denemek istiyorum ama yine aynısı olur mu merak ediyorum.Bişeyi eksik mi yaptım yoksa damak tadıyla ilgili bir durum mu anlayamadım?

Dipnot : Oysa herkes çok beğenirsin demişti.O kadar övgüden sonra böyle birşey beklemiyordum.

• Hocam eti ince kesip veren kasabın etinden hayır gelmez zaten.
  • Birkaç sorum var bulunduğunuz şehirde metro market var mı? Nasıl tavada pişiriyorsunuz?
  • kalın yap eti bide kanlı kanlı ye öyle güzel oluyo
  • antrikotun en önemli özelliği yağlı yağlı olması eğer yağlı değilse tadı kötü olması normal. Yani eti aldığında üst tabakası yağ ile dolu olması beyazlık ne kadar çoksa o kadar iyi.

O kendi yağı ile kızaracak o zaman çok güzel oluyor.
  • Etin güzel olması için;
    en az 2 cm kalınlığında olacak,
    Pişirmeden önce marine edeceksin (Ben zeytinyağı ile yapıyorum)
    Tavan döküm olacak ( ve eti atmadan önce 4-5 dakika iyice kızdıracaksın)
    mühürlemeyi düzgün yaptıktan sonra içinin pişmesini keyfine göre uzatabilirsin altını kısarak
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lord Sparhawk

Birkaç sorum var bulunduğunuz şehirde metro market var mı? Nasıl tavada pişiriyorsunuz?

Metro market yok.Tavada pişirme olayıda şu videoda var.
    https://www.youtube.com/watch?v=3CBuO9xqS4o
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    pizza yaptım ama hamuru kuru gibi
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lokumum

quote:

Orijinalden alıntı: Lord Sparhawk

Birkaç sorum var bulunduğunuz şehirde metro market var mı? Nasıl tavada pişiriyorsunuz?

Metro market yok.Tavada pişirme olayıda şu videoda var.
    https://www.youtube.com/watch?v=3CBuO9xqS4o

Yorumlarda ve videoda anlatılmış herşey zaten. Hata sizde olmuş. Bizde et lüks olduğundan ince alınıp bir d ekağıt gibi dövdürülür. Öyler et sadece cız bızlık olur. Gerçek biftek yeme hissi için en az 2cm kalınlığından dinlenmiş et almanız lazım. Asla dövülmemeli. Aldıktan sonra birkaç gün buzdolabında dinlenmeli. Taze kesim et ise zeytinyağı ile en az iki gün dinlenmeli. Ette mermer dokusu şeklinde sık yağ dokusı bulunmalı. Bu yoksa et yağsızdır sert olur. Taze etse sert olur. Çok pişerse sert olur. Evde en iyi çözüm dmküm demir tava. Yüksek harda iki tarafını mühürledikten sonra kısık ateşe alıp 1-2 defa çevirerek pişirme işlemini tamamlıyoruz. Etin içi kahverengi/gri ise o et çok pişmiştir. Kanlı kırmızı ise az pişmiştir. İdeali içi canlı pembe olmalı. Tam olarak şöyle görünmeli:

Bu çiğ değil tam kıvamında, pembelik kan değil hemoglobin, kan olsa kıpkırmızı olur, kan görürsünüz. Bu resim ideal biftektir. Birkaç kez böyle yedikten sonra bir daha tam pişmiş et yiyemezsiniz kauçuk gibi gelir. Alışkın olmayanlara çiğ gibi görünebilir ama alakası yok. Bunu çiğnerklen etin suyu ağzınıza yayılır. Fazla pişmiş et ise kupkuru olur.

İşin sırrını veriyorum, eti tavadan daha pişmemişken içi hafif kanlıyken alacaksınız, et tahtasına koyup dinlendirmeye bırakacaksınız, et dinlenirken gerginliğini atar, suyu içine geri dolar ve en önemlisi de hala sıcak olduğu için tıpkı haşlanmış yumurta misali hafiften hafiften içi pişmeye devam eder. Eğer eti tam kıvamındayken tavadna alırsanız sofrada içi pişmeye devam edeceği için fazla pişmiş hale gelir yerken.

Et konusunda en önemli olay etin kalitesidir. Et kalitesizce, tazeyse rakıya bandırıp ızgara etseniz tadı yine kötü olur. Metro marketlerde dinlendirilmiş tekli kesim özel biftek çeşitleri var, onlar muazzam lezzetli oluyor, kasaptan öyle et alamazsınız. Ya da alıp vakum makinesiyle vakumlayıp 10-15gün dinlendireceksiniz. Başka imkan yok. Ç
    nkü taze eti normal zeytinyağında 2-3 gün dinlendirseniz bile özel dinlendirilmil etler gibi yumuşak ve lzeetli olamaz.

Amaç yumuşak biftek ise fitilsiz bonfile alın. Namı diğer madalyon bonfile yani fillet mignon. Yok yağlı olsun lezzetli olsun derseniz antrikon iyi olabilir ama sinirlisi denk gelmemeli. Sadece "biftek" diye alırsanız size kontrfile kakalarlar. Sert kötü bir kesimdir.

Türkiyede kasaplarda kaliteli et bulmak çok zor, olanlar da kendilerine saklıyor ya da restoranlara veriyor. Bizde antrikot almak için gitseniz alabileceğiniz %90 ihtimalle şöyle bir et olur:

halbuki 1. sınıf antrikot biftek böyle görünür memer dokulu yağlı:

Kuzu pirzola alsanız şöyle olur:

Halbuki ideali:

Elbette yağ dokusu lezzet için şart değil ama mermersi yağ doku lezzette çok katkı sağladığı gibi çok yumuşak sonuç veriyor.

Et çok yağsızsa ince kestirip cız bız yapmak bir başka alternatif.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.