subap ayarı yapıldı , hava ve yağ filtresi değişti, motor yağı değişti, yeni lpg beyni , buji , buji kabloları , gaz ayarı , platin ayarı, avans ayarı, yapıldı ancak gaza köklenince araç lakır lakır tekliyor. ya sekman atılacak yada ateşleme bobininde bir sorun var gibime geliyor.yağ eksiltmiyor ve renkli duman atmıyor. yakıta gelirsek 100 kmde 14 litre lpg yakıyor. 40 kuruş lpg 2.90 dan. benzinde atıyorum 60 70 kuruş yakar... araç benzindede çalışıyor problemsiz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Gaza yüklenince teklemesinin iki sebebi vardır. Siz ateşleme bobinini yazmışsınız. Değer sebep gaz ayarının yanlış olmasıdır. Gaz ayarı yapılırken ustanın başında mıydınız? Ayar tutturmakta zorlandı mı? Mesela hava filtresinin önüne bant çekti mi?
Gaz ayarı zor tutuyorsa gazın motora gidinceye kadar ilerlediği yolda hava karışımı bir yerde bozuluyor demektir. Gaz hortumu, LPG mikseri, karbüratör veya takozları ile emme manifoldu hava alırsa karışımı bozduğu için gaz ayarını tutturmaz.
Normal bir arabada hortumun üzerindeki musluklar iyice açık, regülatördeki ayar vidası biraz açıktır. Benim arabamda tam tersi vardı ve çekişi berbattı. Hava filtresi değişiminde ilk gün patinaj çeker gibi yaptı ama sonradan sustu. Araştırınca hortumun karbüratöre girdiği yerden hava aldığını buldum. Kendim tamir ettim ve ayarını yapınca arabanın gazdaki son hızı 80' den 110' a çıktı.
Gaz işini tam olarak çözdüğümü söyleyemem. Çünkü daha sonra kendim yine bir ayar yapmak istedim ama anlattığınız gibi tekleme yapınca ince ayar yaptım. Üzerinden çok vakit geçtiği için hatırlamıyorum ama hortumdaki musluğu biraz sıkmış olabilirim. Karbüratörüm de hazır tıkalıyken komple sökeceğim ve temizleyeceğim. Yeni contaları taktıktan sonra motorun çekişinde biraz daha artış olabilir. Hava kaçağı hiç kalmazsa gaz ayarı yapmak kolaylaşır.
Yüksek tüketimin bir sebebi de gaz kaçağı olabilir. Depo dolum ağzından başlayarak muayene edilmesini tavsiye ederim.
hava filtresinin giriş borusunun yarısına kendim bant çektim hocam. rolanti motor soğukken 1000 civarı kalması gerekirken 300-600 arası gidip geliyor. ısınana kadar ayagımla 1000 de tutuyorum. rolanti ayar vidasını bulamıyorum karburatörün yanında tırtıklı bir vida dediler ama bulamadım? 1-2 gündür tam gaza bastıgımda tekleme yapmıyor ancak çok nadir sollarken kökledigimde tınk diye gaz kesip bir titriyor araba ve motor 1 saniyeligine sonra topluyor yine kendini? sanırım beyinin dandikliğinden de olabilir. aracım 140 a çok rahat çıkıyor rampada 110 120 görüyor bayır aşağı ise 160 170. rolanti ayarı yapıldıktan 3-4 gün sonra hemen bozuluyor. motor sıcakken yapıldı rolanti ayarı sanırım sorun o soğukken kendim yapmam için düğmesini bulmam gerek
Sollamada 1 saniyeliğine gazı kesmesi ve toplaması gaz kesici valflere giden elektrik tesisatındaki bir arızanın işareti olabilir. LPG' nin elektrik tesisatı eskiyse yapabilir. Valflerin fişlerini çekiniz ve yerine takınız. Oksitlenmeyi alır. LPG kumandasının fişini de söküp takınız. Düzelmezse valflere giden kabloya röle bağlayabilirsiniz. Beyinden önce tesisata bakınız.
Otomatik jikle varsa ayarını yaptırınız. Manuel jikle vara çektiğinizde devri yükselir. Yükselmezse karbüratörün üzerinde ayar vidası olabilir. Taunus kullansam tarif ederdim.
Ayar bozmasına bakarsak karbüratörün bir yerlerden hava aldığı kesin gibi. Sağlam bir karbüratörde LPG regülatörünün üzerindeki rölanti ayar vidası tepki verir. Gevşeyen yerinden hava sızan karbüratörde bu vidayı sıksanız da açsanız da rölanti oynamaz. Karbüratörün üzerindeki vidadan ayar yaptığınızda rölanti oynar. Ciddi şekilde bakım istiyorsa karbüratör vidasını kurcalayınca ayarı bir daha bulamayacağınız kadar bozabilir de...
Arabanızdaki karbüratör P100 ile aynı galiba. İnternetteki fotoğraflara baktım. Karbütarörün alt hizasında çapraz duran büyük vida var. Elinizle oynatarak rölantisini ayarlayabilirsiniz. Karbüratörde bir tane daha ayar vidası vardır. Onun yerini de öğrenmeye çalışınız.
Arabayı benzinde çalıştırıyor musunuz? Muayene istasyonunda artık benzinde çalıştırmanızı istiyorlar. En ideali benzinde ayar yaptıktan sonra karbüratöre dokunmadan LPG ayarının yapılmasıdır. Karbüratörünüz tıkalıysa temizletiniz. Vidaları gevşekse sıkınız.
Karbüratörden önce miksere de bakınız. Mikserle karbüratörün arasına hava sızarsa ayar tutmaz. havanın üstten girmesi ve gazla karıştırılması lazım.
subap ve makina ile avans düzgün bir şekilde ayarlanmaz ise aracın yakıtı düşmez.avans makinası kullanılmadığı için tahmini ayarlama yapıldığından yakıt oranları yüksek kalıyor.
gaz avans ve subap ayarları el ile yapıldı hocam buji buji kabloları distrubitör kapağı platin akü çift boğaz weber karburatör hepsi 0 değişti. lpg 2.10 iken yazın indirimle alıyordum 25 kuruş yakıyordu. şimdi 3 tl oldu 40 kuruş yakıyor. benzinde ise 70 kuruş. karburatör temizleyici katkı aldım sonax ın bakalım deneyeceğim. aracın elektriksel sorunu var ustaya gösterdim.sabah motor soğukken rolanti ayarı 2 gün once yapılmasına rağmen tutmuyor ışıklarda yığılıyor. ateşleme bobinine az elektrik geliyor dedi usta.
Gaz tesisatının ucu bobinden alındığı için bobine gelen elektrik normale dönerse anlık yığılma çözülür.
Karbüratörün kendisi de sıfır mı? Çıkma ise contaları bakımdan geçti mi? Pek anlaşılmadığı için sormak istedim. Fazla yakıt tüketimi belki bobine gelen zayıf elektrik sebebiyledir.
hocam ustaya gösterip aldım karburatörü sorun zaten son 1 ayda başladı bu gaza basınca teklememi istersin rolanti bozulmasımı istersin ışıklarda boşa alınca yığılma hepsi var. motor ısınınca gariptir akım mı iyi dağılıyor nedir bu sorunların hepsi geçiyor.
Motor sıcakken regülatöre dokundunuz mu? Elinizi değmekte zorlanacağınız kadar sıcak olması lazım. Tatlı ılıklıkta pek anlaşılmaz ama karlanma olursa o da tekleme, vs. hepsini yaptırır. Yakıtı da artırır. Regülatörünüz su bidonu seviyesinden yukarıda kaldığında veya araba su eksiltiyorsa hava yaptığı için yapabilir. Gazın ısıtılması ve kalorifer seri bağlanırsa kalorifer musluğunun soğuk kademesine alınması da regülatörü soğutur.
Bir diğer ihtimal tanktaki gaz kesici valf ile regülatörün arasında bir kaçak olması. Motor sıcakken stop ettiğinizde hava şartları, motor sıcaklığı gibi sebeplerle sıvı haldeki yakıt gaz haline geçer ve yanması kolaylaşır. Kaçak sebebiyle bu gaz boşalırsa motor ısınmadan sıvı haldeki çiğ gaz geleceği için yakmakta zorlanarak tekleme yaptırabilir. Bu da yakıtı çok artırır.
Motor ısındığında LPG arızası geçiyor dediğiniz için bunları yazmak istedim. Elektrik alımı düzeldikten sonra yakıtına tekrar bakarsınız. Yakıt yüksek çıkarsa iki sebebi araştırabilirsiniz.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme