Şimdi Ara

Tartışmak veya Tartışmamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir şeyleri (felsefe alanında) gerçekten de tartışmak gerekiyor mu? Tartışılması gerekenler neler olabilir. Bir şeyin tartışılabilir olduğuna nasıl karar veririz?

Ekleme: Bu aralar hiçbir şeyi tartışılabilir bulmuyorum da o yüzden sordum bu soruyu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chtsydn -- 4 Ocak 2015; 17:59:59 >

• tartışıyorsak tartışılabilir demektir.
  • Tartışılır olup olmadığı hakkında bile tartışmıyormuyuz ?
  • Tartışıyoruz öyleyse varız diyerek tartışmayı başlatıyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • natural world kullanıcısına yanıt
    İşte bu açıdan bakınca önce bir şeylerin tartışılabilir olup olmadığını tartışmak gerekiyormuş gibi geliyor. Onun sonucunda da yine tartışılmaz sonucu çıkacak ve o sonuca varmak için yaptığımız tartışmanın da boş bir şey olduğu kanaatine varacağız bence :)
  • Tartıştığımız herşey tartışılabilir.tartışmada ölçüt insandır.

• Her sey tartisilabilir bu söylediğim dahi

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tartışmayı bilenle tartışabilirsin elbet. Seni "tartışılmamalı mı" diye düşünmeye sevk eden de eminim tartışmayı bilmeyen insanlardır. Bak bu da tartışılır
  • Kendini (kendi bedeninin oluşumunu) bilen, yaratıcıyı bilir. Yaratıcıyı bilen, sorunlarını çözmüş olur.

Yani, toprağa düşen tohum veya ana karnına düşen tohum kendi bedenini yaratır. O tohumun içinde dna ve genler mevcuttur. Bu dna ve genler sadece kendi bedenine ait değildir, geçmiş bedenlerin de tüm bilgi ve genetik özelliklerini taşıyan bir birimdir.

Her tohumun içinde siyah bir noktacık vardır. Aslında siyah değil, kan hücresidir. Onun içinde dna ve genler var.

Bitki, hayvan ve insan bedenlerini yaratan/oluşturan kandır.
    İki ayrı kan yoksa, ırk da yoktur! Olması da söz konusu değildir. Siyah insan kanı ile beyaz insan kanını ayıramayan sözde bilim ırk tespiti de yapamaz!

• Düşünce Seli D kullanıcısına yanıt
    Aslında tartışılmamalı mı diye düşünmüyorum, tartışılabilir mi diye düşünüyorum ve tartışılamaz diyorum. Benim açımdan karar verilmesi gereken ilk şey tartışılabilir mi yoksa tartışılamaz mı tartışmasıdır. Tartışılmaz olduğunu düşünmemin de belli başlı sebepleri var.

Birincisi, tartışılanlara baktığımda, bazı şeyler kesin olduğu halde tartışma konusu yapılıyor. 2+2=4 işlemi ne kadar standart matematik çevresinde tartışmaya kapalıysa diğer kendi alanında kesin olan şeyler de o kadar tartışmaya kapalıdır.

İkincisi, bilgi eksikliği. Bir şeyi tartışabilmek için önce o şey hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. 3 tür bilgi eksikliği var sonu tartışmaya giden;
    1- İnsanlığın elinde bulunmayan bilgi.
    2- İnsanın elinde bulunmayan bilgi.
    3- İnsanın elinde yanlış olarak bulunan bilgi.

İnsanlığın elinde bulunmayan bilgi örneğin dünya dışında başka zeki canlıların bulunup bulunmadığı bilgisidir. Tartışmak mantıksız çünkü sadece tahminler ve varsayımlar üzerine bir tartışma olur bu. Tartışmak yerine, eğer gerekliyse o konuyu araştırmalıyız.
    İnsanın elinde bulunmayan bilgi kişisel bir şey, örneğin şu an bilmediğim bir şey diyelim. Bunun hakkında benim tartışmam yine mantıksız ve ayrıca aptalca olur. Tartışmak yerine o konuda bilgi edinmem gerekli.
    İnsanın elinde yanlış olarak bulunan bilgi en sıkıntılı olanı, eğer bilgi yanlışsa ya kendimi kandırıyorumdur ya da yanlış olduğunu bilmiyorumdur. Kendimi kandırdığım bir konuda tartışmaya girebilirim elbette fakat karşı tarafın doğruyu bilmemesi gerekir ki bu durum da bir önceki maddede belirttiğime ters olur. Veya bilginin yanlış olduğunu bilmediğimden tartışmaya girerim bu durumda da yine karşı tarafın uyarmasıyla tartışma sonlanacaktır.
    Yani aslında bilgi eksikliğinin de tartışmayı gerektirmemesi lazım bence.

Üçüncüsü ise yoruma açık olan öğelerdir ki genelde tartışma konusu yapılan çoğu şey yoruma açık oluşundan dolayı tartışma konusu olur. Farklı yorum çıkarmada insanın bildiği şeyler ve kişisel tercihleri etkili oluyor.

Örneğin bir konu hakkında bilmediğiniz ufak bir detay varken yaptığınız yorum ile o detayı öğrendikten sonra yaptığınız yorum arasında dağlar kadar fark olabiliyor. Bu durumda insanların tartışmak yerine bilgi alışverişi yapmasıdır makul olan. Eğer yorum farklılığı bilgiden kaynaklanıyorsa zaten bilgi alışverişi sırasında bu farklılık yavaş yavaş kaybolmaya başlayacaktır.
    Veya kişisel tercihlerden dolayı yorum farklılığı yapıldığını düşünelim. Bu zaten baştan tartışmaya kapalı bir konudur. Örneğin en güzel rengin hangisi olduğu konusunda tartışma yapmak anlamsızdır, bu tamamen kişisel bir mesele. Zevkler ve renkler tartışılmaz :)

• Karşımızdaki insanla alakalı bir durum.

Bir de olayla ilgili.

Olay tartışmaya açık mı? değil mi?

Bakın bunu bile tartışabiliyorsak.

Demek ki her şey tartışmaya açıktır.
  • chtsydn kullanıcısına yanıt
    Her şeyi çok güzel açıklamışsın ama 3. madde sıkıntılı. Söylediklerinin hepsine katılıyorum. Fakat bazı insanlar bile bile yanlışı savunabiliyor. Yani demek istediğim şu ki benim yanlışım sana göre doğru yahut senin yanlışın bana göre doğru olabiliyor. O zaman 3.maddeyi bilimsel verilerle sınırlamak daha sağlıklı olacaktır. Yoksa tartışılmalı mı tartışılmamalı mı konusu kapanır, doğru bilgi - yanlış bilgi nedir sayfası açılır. Bu da tıpkı zevkler ve renkler tartışılmaz kadar tartışmaya kapalıdır. Enteresan...
  • Tartışmak düşünmek boşa bir çapadan öteye gidemez. İnsan zaten her an kendi içinde tartışır ama bunun sonu hiç gelmez ve bu yüzden kendini unutursun. Kendini çoktan beridir unuttuğun içinde bir şey unutmadığını ve bir şey hatırlaman gerekmediğini zannedersin. Ama hep içinde bir sıkıntı daralma olur ve asla bunun sebebini bilemezsin. Kullandığımız eşyaları sürekli yoklayıp tamir ederken kendi içimize dönüp hiç bakmayız yanlış giden nedir diye.
  • Tartışmak demek illa iki birey arasında olacak diye bir şey değildir.Bir felsefik paradigmayı diyalektik kurarak tartışırsınız.Bir bilimsel bulguyu da yine kendi kendinize deneyler yaparak tartışırsınız.Tartışmak bir bakıma deney gibidir.
  • peki o zaman, tartışma nedir ?
  • Olmak veya olmamak

• Birden fazla olgusu olan herşey tartışılabilir.

• Selamun aleykum

Tartışmada bir amaç olmalı öyle ki en az iki fikirden oluşan bir çoklukta ortak bir doğru çıkmayan her alış veriş ayıplı bir urunun satışı gibi olmasın.

Konu sonunda bir kişinin yanlış duşunduğu ortaya konulabilmeli ve sonuç kısmı hukum bildirmelidir.

Goruş veya niyet beyanı ile tartışma farklı kavramlardır. Genel manada buradaki konu başlıkları goruş veniyet beyanı ile tartışılmakta ortak bir fikir birlikteliği çıkmadığından yeni başlıklarla yeniden tartışılmaya açılmakta bu hal de gereksizliği anlaşılabilen bir muhabbete donuşmekte ve konu amacından sapıp başka yerlere kaymakta.

Konu dışı varken bu tarz yaklaşımlar gereksiz olur. Tartışmada usul venetice en önemli iki unsurdur ve konu mutlaka daha doğrusu çıkana kadar en doğru olan cevaba fixlenip hukum oluşturmalıdır.

• tartışmamayı tercih ederim soyut bir konu ise tartışılan konu, bir sonuca varılamaz, karşındaki kişiyi daha iyi anlaman ve tanımana yardımcı olur ancak yine de ben tartışmamayı seçerim
  • Tartışma konusu kapsamlı bir konu, pek çok içeriği var.
    Akıllı insanlar fikir birliğine varmak adına tartışırlar, akıl sahibi olmayanlar ise kavga eder
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.