Şimdi Ara

Muhafazakar kavramının karşıt anlamı nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
6.031
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Muhafazakar, yani Türkçesi ile tutucu kavramının karşıt anlamlısı nedir?

    Ben kendimi bildim bileli muhafazakar değilim ve kendimi nasıl tanımlayacağımı bilmiyorum. Hep kişisel inanç, hak ve özgürlükleri savunan ama gelenek, âdet, dinî değerleri muhafaza etmeyi tercih etmeyen biri oldum. Sizin görüşleriniz nedir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Muhafazakarlık kavramı İngiltere'de, Fransa'da gerçekleşen değişimlere ve akımlara karşı korunmak maksadıyla ortaya çıkmıştır. Muhafazakarlık, dünyadaki gelişmelere karşı, mevcut kültürünü muhafaza etme düşüncesidir. Aşırısı zorbalıktır, faşizmdir. Zayıflığı ise, çabuk yok olan bir toplumsal kültür sistemini doğurur.



    Benim şahsi muhafazakarlık anlayışıma göre, baskı ve zorbalık kesinlikle yasak olmalıdır. Muhafazakarlık, bunu tercih etmiş insanlar arasında yaşanmalı. Dünyadaki olumlu gelişmelere açık olmalı, olumsuz ve zararlı gelişmelere karşı koruyucu olmalı.



    Benim muhafazakarlık anlayışımda devlet, muhafazakarlık konusunda anlaşmış ve razı olmuş insanlardan oluşmalı. Rızası olmayan insanlara dayatılmamalı. Bunun için gerekirse muhafazakarlık karşıtı insanlar kendilerine ayrı devlet kursun. Hem onlar eziyet görmesin, hem de muhafazakarlar eziyet görmesin.



    Belki adam sokakta el ele dolaşan evli eşcinselleri görmek istemiyor, rahatsız oluyor. Çocuklarına ve topluma kötü örnek olmasından endişe ediyor. Açıklık görmek istemiyor. Karşı tarafın özgürlüğünün önemli olduğu kadar, muhafazakar adamın özgürlüğü de önemli. Açık giyinen kişinin özgürlüğü, onu görmek istemiyen muhafazakar adamın özgürlüğü. Hangisi önemli? Neye göre karar verilecek. Özgürlük adı altında, başkasının inancına göre yaşama özgürlüğü kısıtlanıyorsa, buna özgürlük diyebilir miyiz?



    İşte dünyayı yönetenlerin dünyada kurmaya çalıştığı düzen bu. Özgürlükler ülkesi olduğunu iddia eden amerika, tüm dünyaya kendi sistemini dayatıyor. Ama ben diyorum ki bu sistem çöker. Zaten çökmeye mahkum. Bence muhafazakarlar ve karşıtları bir arada yaşayamaz. İki tarafta birbirine zulüm eder. Çözüm ise gayet basit. Ülkeyi eyaletlere bölersin veya ülkeyi bölersin. Muhafazakar yaşamak isteyen ayrı, özgür yaşamak isteyen özgür yaşar. Böylece kimse kimseyi öldürmez, zulüm etmez, savaş çıkmaz, kavga olmaz. Diğer tarafta isteyen çıplak gezsin umurumda olmaz. Benin tarafımda da herkes dinimin emrettiği gibi yaşar. Herkesin kendi seçimi olur. İsteyen istediği tarafa geçer. İki tarafı da birbiri içinde eritmeye çalışmak, birbirine çatıştırmak, kimseye fayda sağlamaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Liberal.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • çağdaş, medeni

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mu hafaza kar.....

    kaarı muhafaza eden hayır.... bir nevi kumbara hükmünde olan şey.

    esasen hafaza yani koruyucu olanın önüne ve arkasına aldığı kalkan nevinde olan yapı.

    hafıza...... hafız..... ezberi koruyan şey. bir teville kafatasını da kapsar şekilde beyni temsil eden şey.

    kelimenin günlük kullanımdaki anlamı evrilmiş ve tutucu eski(kafalı)yi koruyan kollayan manasına dönüşmüşe benziyor.

    ancak bana göre bu zaten evrimseldir dersek yani hafazalardan mütevellit bir kökenin korumacılığı aynı zamanda muhafaza ise bu hıfzıyetin eski veya tutucu olması değil koruma güdüsü ön plana çıkar.

    muhafazakar evrimci bir tabire dönüşmüştür. ancak kelimenin kendisi ilahiyata öykünen bir öz taşır. bu nedenle mevcut meal anlaşı oluşacak şekilde mümkün görülmez.

    ...................

    bana göre yazıldığı gibi okunma prensinbine göre kumbara manası daha ehvendir.

    kumbaranın zıttı ise kumbara olamayan bir yapı olarak içinde bir şeyin saklanmasına imkan tanımayacak olan yapılar şeklinde anlam bulur.

    mesela koğucu(laf taşıyan) gıybetçi( arkadan konuşan) meme(radovanı da besleyen,süt vermek sureti ile), hıyanet(emaneti koruyamayan)....




  • hawkbjk kullanıcısına yanıt
    Hegel mezarında ters döndü.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 2019yks

    Hegel mezarında ters döndü.

    senin benle bir problemin mi var? problem çözmekte iyiyimdir. bir gün evime gel şak diye çözeyim.
  • hawkbjk kullanıcısına yanıt
    şak diye blok.
    Üsluba bak konusmaya bak.
  • Gelenekçiliğin zıttı liberalizmdir. Aslında liberalizm de şuan için ileri bir adım gibi gözüküyor zira zamanla liberalizm bile kendi gelenekçiliğini dayatabilir. Aslında buradan şöyle bir şey çıkartmak mümkün , her şey zamanla köklerini salıp kendi gelenekçiliğini oluşturur ve tabii muhafazakar kitlesini de.

    Bu bağlamda ilerleme daimi olacağından hep mevcut ile ileri arasında bir çatışma olur. Bundan ötürü de muhafazakar kavramının karşıtı olamayacağını düşünüyorum. Her şey biraz muhafazakardır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.