Şimdi Ara

Tarık suresi 7. Ayet

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
0
Favori
5.052
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu su, bel ile kaburga kemikleri arasından çıkar.

    Evet beyler merak edenler ayetin öncesi ve sonrasınada bakabilir burda spermden bahsediliyor.Bilim spermin testislerden çıktığını söylüyor.ama gördüğünüz gibi kuran çok farklı söylüyor.

    varmı mantıklı açıklaması?



  • hocam her konuda böyle abuk subuk şeyler anlatıyorsun.senin psikolojin bozulmuş.bende gelip hepsini okudum.birçok konudaki yorumunuda okudum.ama haberin olsun bundan sonra okumayacağım.ne zaman böyle düzgün bir şekilde soruları dağlardan bayırlardan geçirmeden direk olarak cevaplarsın ozaman okurum.

    onun dışında bu yaptığın seni ciddi anlamda küçük düşürüyor.
    Bazı ateistler, Tarık Suresi 7. ayette, meninin “bel ile kaburgalar arasından çıktığı”nın ifade edildiğini dile getirmekte; bunun ise meninin testislerde üretildiği bilgisi ile çelişmekte olduğunu söyleyerek, Kuran ve modern bilimin birbiriyle ters düştüğü iddialarını kanıtlamaya çalışmaktadırlar. Söz konusu iddiayı analiz etmeden önce Tarık Suresi 5-8’e göz atalım:



    5. İnsan, neden yaratılmış olduğuna bir baksın.

    6. Atılan bir sıvıdan yaratıldı.

    7. Bel ile kaburgalar arasından çıkar.

    8. Kuşkusuz O, onu yeniden döndürmeye gücü yetendir. (Tarık 5-8)



    Ayetlere dikkatli bakarsak; 5, 6 ve 8. ayetlerde insandan bahsedildiğini göreceğiz. 5. ayette “neden yaratılmış olduğuna bir baksın” denilen insandır. 6. ayette “atılan bir sıvıdan yaratılan” da insandır. 8. ayette “yeniden döndürülme”sinden bahsedilen insandır. Pek, o zaman 7. ayette “bel ile kaburgalar arasından çıkar” denilenin insan olduğunu düşünmüyoruz? Bizce önceki iki ayette ve sonraki ayette “insan”a atıf yapıldığı için bu ayette de atıf yapılanın “insan” olduğunu düşünmek daha uygundur. Dolayısı ile 7 ayette meniden ziyade, bel ile kaburgalar arasından çıkan şey insandır. Her ne kadar bazı tefsirler bunu bu şekilde anlamış olsa da, bize göre bu anlayışlar hatalıdır. Ayetin hem öncesinde hem de sonrasında “insan”a atıf yapılması, bu dediğimizi desteklemektedir. Ayrıca 7. ayette geçen “çıkar” fiilinin Arapçası “yahrucu”dur; bu fiilin aynısı 40. sure Mumin Suresi’nin 67. ayetinde “Sonra sizi bebek olarak çıkardı” ifadesinde geçmektedir. Görüldüğü gibi buradaki “çıkmak” ifadesi insanın doğumu için kullanılan fiildir ve insan bebekken bulunduğu bölge herkesin gördüğü gibi “bel ile kaburgaların arası”dır. Bu da “çıkmak” ile insanın doğumunun kastedildiği görüşünü desteklemektedir.



    Bizim görüşümüz yukarıdaki gibidir. Fakat ayetten “meni”nin çıkışını anlayanların bir görüşünü de aktararak, siz okuyucularımızla paylaşmak istiyoruz: “Meni bildiğimiz gibi testislerde oluşur. Testisler ise Mesonephrosdan gelişirler. Mesonephros’lar anne karnındayken bebeğin sağ ve sol tarafında bel kemiği ile kaburga kemikleri arasında yer alırlar. Bebek doğmadan önce Mesonephroslar testislere dönüşürler ve inguinal kanal denen kanaldan testis torbasına inerler. Hatta nadir durumlarda bazı çocuklar testisleri aşağı inmeden doğabilirler. Özetlersek, meniyi üreten testisler, ilk aşamada, bel kemiği ile kaburga arasında oluşmakta, sonra aşağıya inmektedirler.”

    http://www.dinicevaplar.com/tarik-suresinde-meninin-bel-ile-kaburgalar-arasindan-ciktigi-mi-soylenmektedir/
    1. bu ayet o dönem insanlarınca olduğu gibi anlaşılmıştır.yani o dönemde bu ayet spermin işte bahsedilen yerden çıkıp penisten fışkırdığı yönünde vaazlar verilmiş ve tefsirlerde bu anlam üzerine yazılmıştır.o dönemde vaazlar verilirken ve ayet anlatılırken bu şekilde anlatılmıştır.yani kısacası peygamber dönemi ve onu takip eden 20 ve 21. yüzyıl dönemi boyunca ayet spermin bahsedilen yerden çıkıp penisten fışkırdığını anlamıştır.

    hadi diyelim ki senin dediğin doğru ayet senin dediğin anlamı taşıyor ozaman yine kuran kendiyle çelişmiş olur.kuran birçok yerde siz anlayasınız vs diye biz onu kolaylaştırarak indirdik.bu nasıl bir kolaşlaşmadır ki 1500 senedir bu ayet yanlış anlaşılmış.

    ya kardeşim hiçmi mantık yok düşünsene kuranın indirilmesinin asıl gayesi insanlara yol göstermek iken bi bakıyorsun kuran diyor ki ben sana halalarının,amcalarının,dayılarının,teyzelerinin kızlarını helal kıldım.evrensel nitelik taşıdığını iddia eden bir kitapta böyle şeylerin olması ne kadar mantıklı?sizce allah akraba evliliğinin sonuçlarını bilmiyormu?hem evrenselim diyor hemde bir şahsa ait ayetler içeriyer.
    hocam sizin bu düşüncenizde çok sağlıklı değil.kuran apaçık olduğunu iddia eden bir kitap ise bu kadar farklı anlamlar doğmamalı.ve ben tarafsız göz ile bu ayetleri okuyunca spermden bahsettiğini anlayabiliyorum.senin dediğin gibi insandan bahsettiği anlamı çıkmıyor.çoğunlukta böyle anlıyorsa sorun azınlıktadır emin ol.


    aslında başındanda dediğim gibi senin fikirlerin dahi sağlıklı değil.peygamberin hadislerini inkar ederek onun sünnetini saf dışı bırakmaya çalışıyorsun.ama bu yaptığın bile dinine göre büyük günah.

    "Andolsun Allah'ın Resûlünde sizin için -Allah'ı ve âhireti arzu eden ve Allah'ı çok anan kimseler için- (uyulacak) en güzel bir örnek vardır" (Ahzâb, 33/ 21).

    evet sen sırf ben hadislere inanmıyorum diyerek bile bu ayetin hükmünü geçersiz kılmış olursun.



    'hadislerin pek güvenilir olmadığına inanıyorum.' ozaman sana şunu derim demekki bu ayet sadece o dönemdeki insanların peygamberi örnek almaları için indirilmiş.buda mümkün değildir çünkü kuran evrenseldir.evrenselliğe göre sadece bir dönem insanına hitap etmesi mümkün değildir.

    ve biz bu ayete baktığımızda -allahı ve ahireti aru eden ve allahı çok anan kimseler için- tabiri geçmekte.bu tabirin sadece o dönem insanları için kullanılması imkansız.öyle oldugunu savunursan yine çelişkiye düşersin.

    "Nitekim, kendi içinizden size âyetlerimi okuyan, sizi (kötü inanç, fikir, söz ve fiillerden) arındıran, size Kitap ve hikmeti ve bilmediklerinizi öğreten bir peygamber gönderdik' (Bakara, 2/151).

    bu ayettede -size kitap ve hikmeti ve BİLMEDİKLERİNİZİ öğreten- sırf bu ayet bile herşeyin açıklaması.kitabı öğretti,hikmetide öğretti.geriye bilmediklerimiz kaldı onuda sözleriyle ve hareketleriyle öğretti. yani hocam sen ' ben hadisleri kabul etmiyorum ' demekle ayetlerin geçerliliğini yitirdiğini savunmuş olursun.buda büyük bir çelişkidir.
    evet yine çarpıtmaya başladı.neyse rengin belli oldu.bu arada kafirün suresini bile değiştirmişsin yazık sana.tapmak ile hizmet etmek arasındaki anlamı araştır.abd kelimesini araştır.abdullah: allahın hizmetkarı böyle birşey yoktur.abdullah:allahın kulu.


    neyse hocam senin dinden çıktığın apaçık bir gerçek.kuranı bizzat kendin değiştirmişsin.zaten okuyanlar neyin ne olduğunu görecek.tartışmayı uzatmaya gerek yok.
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Retrovski -- 28 Kasım 2017; 23:35:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Retrovski R kullanıcısına yanıt
    cümleyi birkaç kere okudum sonra haaaaaa tam anladım dedim sonra şüpheye düştüm tamam espiri yaptı ama acaba benim anladıgım anlam mı var diye?

    kafamda deli sorular
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rid Of Me

    cümleyi birkaç kere okudum sonra haaaaaa tam anladım dedim sonra şüpheye düştüm tamam espiri yaptı ama acaba benim anladıgım anlam mı var diye?

    kafamda deli sorular
    .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Retrovski -- 28 Kasım 2017; 23:35:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Retrovski R kullanıcısına yanıt
    hocam çok gizemli konuşuyorsun ya ben buralarda yeniyim.okadar zeki biri değilim inceleri anlayamıyorum tam olarak .d
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rid Of Me

    hocam çok gizemli konuşuyorsun ya ben buralarda yeniyim.okadar zeki biri değilim inceleri anlayamıyorum tam olarak .d
    .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Retrovski -- 28 Kasım 2017; 23:35:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Retrovski R kullanıcısına yanıt
    ya birkaç mesajına rastladım başım dönmeye başlayınca okumayı bıraktım onu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rid Of Me

    ya birkaç mesajına rastladım başım dönmeye başlayınca okumayı bıraktım onu.
    .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Retrovski -- 28 Kasım 2017; 23:35:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Retrovski R kullanıcısına yanıt
    kelimeyi parçalarına ayırırsak dön gövdesine rastlarız.buda bana yön değiştirmek başka bir tarafa yönelmek anlamına geliyor gibime geldi.
  • o zaman öyle biliniyordu şimdi böyle işine gelirse
  • Hedefe atılma konusunda tevhid etmiş dumduz bir ok var ve bunun amacı kör nokta oluşturmak. Kor nokta baktığınız halde goremediğiniz bir alandır diyelim.



    Omurilik sıvısından bahsedebiliriz. Bu sıvıdan yaratılan bir durumun insan olduğunu duşunelim.



    Sulbi... Bana göre bu olmalı. Şiddetli baş ağrısı görme bozukluğu burun akıntısı şeklinde rahatsızlık. Teşhisi zor olan kor noktada kalan.



    İnsanın sulbu soyu denen tanımlamada bu teşhisi zor durum.



    Migren nezle karışımı bir hal.



    ...........



    Bel suyu da denmekte. Beynin sıvı kaybı olarak düşünülebilir. Bu açıdan insan denen olgunun beynin sıvısıyla alakalı olduğunu bu yapının duşunuş ve eylemi ile alakalı olduğunu düşünebiliriz.



    Mesela ben erkeğim ve sağlıklıyım diyelim ancak bir insanı dünyaya getirmeyi duşunmuyorum. Bu açıdan insanı sperm mi yapar denecek? İşte temel manada itici guçe vurgu yapılmış ve öncelik tanınmış olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu sıvının ilahi kudretin zatı hakkında duşunuşe sebeb verdiği de düşünülebilir.



    Yani ilahi kudreti bu oluş sayesinde duşunup tahayyul ediyoruz ve ilahi kudret bu şekilde anlam kazanıyor ve sonuç olarak ilahi kudretin tanımladığı insan oluşuyor.



    İnsanın tanımladığı insan erbezleri vasıtasıyla olabilir ancak ilahi kudretin buna zaten gerek duymadığı biliniyor.



    Ben Teala taştan yarattım dese biz ahahahaha mı diyecez? Hayır. Zaten ilk oluşta canlı materyal olgusu tartışmalı zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    1. bu ayet o dönem insanlarınca olduğu gibi anlaşılmıştır.yani o dönemde bu ayet spermin işte bahsedilen yerden çıkıp penisten fışkırdığı yönünde vaazlar verilmiş ve tefsirlerde bu anlam üzerine yazılmıştır.o dönemde vaazlar verilirken ve ayet anlatılırken bu şekilde anlatılmıştır.yani kısacası peygamber dönemi ve onu takip eden 20 ve 21. yüzyıl dönemi boyunca ayet spermin bahsedilen yerden çıkıp penisten fışkırdığını anlamıştır.

    hadi diyelim ki senin dediğin doğru ayet senin dediğin anlamı taşıyor ozaman yine kuran kendiyle çelişmiş olur.kuran birçok yerde siz anlayasınız vs diye biz onu kolaylaştırarak indirdik.bu nasıl bir kolaşlaşmadır ki 1500 senedir bu ayet yanlış anlaşılmış.

    ya kardeşim hiçmi mantık yok düşünsene kuranın indirilmesinin asıl gayesi insanlara yol göstermek iken bi bakıyorsun kuran diyor ki ben sana halalarının,amcalarının,dayılarının,teyzelerinin kızlarını helal kıldım.evrensel nitelik taşıdığını iddia eden bir kitapta böyle şeylerin olması ne kadar mantıklı?sizce allah akraba evliliğinin sonuçlarını bilmiyormu?hem evrenselim diyor hemde bir şahsa ait ayetler içeriyer.




  • O zamanlar öyle biliniyormuş öyle yazmışlar şimdi ise bilim ilerlediği için o zamanalardaki doğrular bu günün yanlışları oluyor .Belki şimdiki doğru bildiklerimiz bile ileride yanlış olarak bilinecek .Yani kısacama insanlar hata yapabilir
  • ilginiz için teşekkürler.

    kısım kısım cevap vermeye çalışayım.

    insanların anlayış ve idraklari hem sınırlı hem de kişiseldir. bu açıdan biri diğerine benzemediği gibi hiç birisi de sizin ad ve namınıza düşünüp idrak edemez. yol ve yön gösterici olabilirler siz de sınırlarınız kadar meseleye vakıf olursunuz.

    taktir edersiniz ki islam dönemi ilk vaazları bilemem. ne deyip demediklerini bilmiyorum.

    ayette bahsi geçen varlığın insan olduğunu söylemişler. ayetin insanlığı ayrı bir konu ancak insan triki önemlidir. kainat bir bing bang ise ateş ve onun devamı gereği bizler bir can(nu) olduğumuzu anlarız. yani kitaptaki şeytan denen öz bu ateşin sonucudur ve bu durum ilahiyatla çelişmez. bu halde evrim olarak adlandırılan sürecin salt cin denen oluşuma mazhar kılındığı anlaşılır. yani biz bu açıdan cin cannu isek insan denen oluşumun mahiyeti bize kapalı olabilir.

    ............................

    bu bağlamda insanların türeme veya üremesi bu şekilde oluyor olabilir. onların üreme suyu bellerindeki bir mekanizmanın sonucu oluşmuş olabilir.

    ...........................

    ateş kökenli biz ise erbezi sayesinde türüyoruz diyoruz. kişi zamanla insana benzer ve bu su omurilik sıvısına kalb edip türeme eylemine aklen son verebilir de denebilir. kişi ben kopyalanmak istemiyorum diyebilir. yani cinnu da olsak insan denen düşünüş şekline sahip olup beyin ve onun aklediş sürecine bir şekilde vurgu ile omurilik sıvısının mevcudiyeti anlam kazanmış olabilir.

    ...........................

    mevzuu bu açıdan yanlış anlama meselesi değil yaradılış farkı meselesi olur. insan ve biz farklı yaratılışların eseriyizdir. mesela biz sorgulanıyoruz ve sorguyu bitiren insan olacaktır ki bana göre meleğin sorgulanmışı cannu cannunun sorgusu bitmiş hali insan olanıdır. ilahi kudret öyle melek şeytan insan dememişe benziyor. salt meleğin sorgusu bizi bu ahle getirmiş olabilir. aklen uçarken ayaklar bağlı, ayaklar bağlı iken eller sorguda, kurtuluşun sonucu da insan oldum ve sınav bitti gibi düşünün.

    ...........................

    aynı düşünüşten gidersek hala amca kızı kavramları da farklı nitelik kazanabilir. hala babamızın kız kardeşi amca da babamızın erkek kardeşi olmakta. iki kardeşin çocukları evleniyor. bu bakış açısına göre bu durum kerih görülebilir. sonuçta iki kardeşim çocuğu özellikle köy ve kasaba ortamında çok yakın ilişki içindedir ve bir dönem birbirine abi abla muamelesinde bulunur. bu nedenle bana göre sakıncalı bir durumdur. zaten bu usul rasul aleyhisselamla alakalı yani bizim onu bire bir tekrarımız öncesinde bir kısım işlerin yapılmasıyla alakalıdır.

    islamda anladığım kadarıyla annelik süt emme ile alakalıdır. sütünü emdiğiniz kişinin evladı kardeşiniz hükmündedir ki rasulullah aleyhisselamın süt annesinin kızı rasulun aleyhisselam kardeşi hükmünde kabul edilmiştir. bakınız yabancı bir hanım olmasına rağmen ondan olan kız, kardeş gibi düşünülüyor.

    hz. amine validemizin sütü az olduğu veya o dönem alışkanlığı olarak süt anneye çocuk verildiği rivayet ediliyor.

    sütünü içmediğiniz kimse sizin anneniz vasfında görülmemişe benzer. bu açıdan düşünürsek teyze kızlarının da anne ile alakası yoktur. teyze, amca hanımları ve halalar da süt vererek süt kardeşi kurumunu oluşturabilir.

    rasulun aleyhisselam amca hala teyze kızlarını ve sayısını bilmiyorum. ancak bu kişiler bir nedene tabi olarak süt vermemiş ya da veremeyecek durumda olmuş olabilirler. yani annelik vasfasına haiz değillerdir.

    .............................
    rasulun aleyhisselam evlenebileceği uyarısında bulunulan kimseler namahrem olarak kabul edilir. bunlarla evlenebilirsin demek bunlar her ne kadar sana yakın gibi gözükseler de namahremdir. dikkatli ol denmiş olmalıdır. bu açıdan düşünülecek olursa bu evlilik izni değil hicab şartıdır.

    .............................

    rasulun aleyhisselam anne ve baba vefatından sonra ve rasul olduktan sonra hilkati- yaradılışı değiştirilmiş olabilir. yine biz cannu vasfaya sahip olarak bunu idrak edemiyor olabiliriz. bilinen manada yaradılışı değişmiş olabilir. miraçta kendisinin kalbinden bir parça söküldüğü rivayeti var. hz.cebrail aleyhisselamla görüşmeleri esnasında can alınışı gibi haller de mevcut. bu kişinin artık sizin babanız olmadığını söyleyen ayetler de var. muhammed içinizden hiç bir erkeğin babası değildir denmiş yani muhammaed aleyhisselamın aslında kromozon olarak haşredilmediği de beyan edilmiş ki insan denen öğede bu da önemli olabilir.

    bu konuyu evrimci biyolojistlere bırakmıştım halen bırakıyorum. ancak ipuçları istemeden de olsa çoğaldı. (spoiler içerir)

    yani kendisini haşretmediğimiz bir kimse var denmiş. bu çok farklı bir husustur. rasulun aleyhisselam kendisini haşretmediği de görülmekte. bu durumun gerçek sebebleri şu an için tartışma konusu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 21 Kasım 2017; 22:35:30 >




  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    hocam her konuda böyle abuk subuk şeyler anlatıyorsun.senin psikolojin bozulmuş.bende gelip hepsini okudum.birçok konudaki yorumunuda okudum.ama haberin olsun bundan sonra okumayacağım.ne zaman böyle düzgün bir şekilde soruları dağlardan bayırlardan geçirmeden direk olarak cevaplarsın ozaman okurum.

    onun dışında bu yaptığın seni ciddi anlamda küçük düşürüyor.
  • ilgin için teşekkürler.

    olası sonuçları yazmaya çalışıyorum. o günlere projeksiyon nasıl tutulabilir? sonuçta gerek kitap olsun gerekse taraflar olsun yazdığımız tanıdığımız kimseler değil. arada magna carta yayınlandı. düşünün yani.

    psikoloji ile ilgisi yok bu konuların.

    direk cevap vermek biraz rivayetle olabilir ki ben rivayetlere pek güvenmiyorum daha doğrusu aldırış etmiyorum. bu durumda da ilahiyatçı ya da özel olarak kuran hadis siyer konusunda uzman kişilerle görüşmek lazım. bende de bu altyapı yok.
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    hocam hala çelişiyorsun kuran kendi der anlayasınız diye kolaşlaştırdım.kurduğun cümlelere felan bakıyorum birikimin var.benimde okuduğumu anlayabilecek kadar birikimim var.ama uzmanlıkmış felanmış filanmış resmen kuranın bu ayetiyle ters düşüyorsunuz.


    dediklerim en sahih kaynaklar tarafından aktarılan bilgiler.bu bilgilerede güvenmeyecekseniz zaten peygamber ile ilgili aktarılan her şeye güvenmemeniz lazım.

    kendinizi o dönemde hayal edin ve o dönem kafasıyla düşünün.
  • şöyle diyeyim. felsefi açıdan tartışma yapılır ancak hüküm vermek ispat denen kuralı gerektirir.

    burası felsefe bölümü. peki hukuk bölümü olsa idi ne olurdu.

    ......................

    a şahsı şunu şunu yapmış b c d e f .... kadar kişi de yaptı demiş. a nerede yok. b c d ..... nerede yok.

    toplamda hüküm vermeye elverişli ortam olmadığı gibi verilecek hüküm de a nın aleyhine oluşamaz. yani bu durumdaki a şahsının felsefesi yapılır ancak eldeki veriler bir hükmü oluşturmaya kafi değildir. bu farklı bir disipline girer ve o disiplin de bu konuda sessiz geçer.

    ......................

    sizin ya da benim aleyhime bir durum var diyelim. benim ifadem alınmadan kaç tane şahit getirirseniz getirin hüküm reel dünyada dahi oluşamaz. şimdi bu realite gereği bir kişi hakkında a b c d şahsının beyanı ile kanı elde ettiniz de a ne diyor?

    rasulullah aleyhisselam kendisi hakkındaki hadisler için bunlar kesin doğrudur mu demiş? buhari tırmızi muslim ne dediyse ben oyum mu demiş? bu konuda bir hadis var mı? mesela hadise bakarak beni görmüş gibisiniz gibilerinden.

    ....................

    bunlar benim aklıma yatmayan şeyler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kuzeyinkrali

    hocam her konuda böyle abuk subuk şeyler anlatıyorsun.senin psikolojin bozulmuş.bende gelip hepsini okudum.birçok konudaki yorumunuda okudum.ama haberin olsun bundan sonra okumayacağım.ne zaman böyle düzgün bir şekilde soruları dağlardan bayırlardan geçirmeden direk olarak cevaplarsın ozaman okurum.

    onun dışında bu yaptığın seni ciddi anlamda küçük düşürüyor.





    Dağdan bayırdan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.