Şimdi Ara

Topkapı Sarayı'nda 500 Yıldır Kuran-ı Kerim Okunuyor..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
13.401
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  •  Topkapı Sarayı'nda 500 Yıldır Kuran-ı Kerim Okunuyor..

Saray'da 24 saat kesintisiz Kuran okuma geleneği, Mısır'ın fethinden sonra Kutsal Emanetler'in İstanbul'a getirilmesiyle birlikte bizzat Yavuz Sultan Selim tarafından başlatıldı. Saray'ın müze olmasıyla 56 yıl kesintiye uğrayan gelenek 1996'dan bu yana yeniden uygulamada. 1980-1996 arasında ise Saray'da Kuran sadece gündüzleri okundu.

Topkapı Sarayı'nın Kutsal Emanetler Bölümü'nde, tam 500 yıl önceki gibi 24 saat kesintisiz Kuran okunuyor. Yavuz Sultan Selim tarafından başlatılan gelenek ya da 5 asırlık nöbetin bugünkü bekçileri, sesi ve diksiyonu düzgün adaylar arasından seçilen 12 hafız. Dokuzu gece, üçü gündüz Kuran okuyan hafızların hepsi, başta ilahiyat fakülteleri olmak üzere dört yıllık üniversitelerden mezun. Çoğu bir ya da iki yabancı dil biliyor. Arapça ve İngilizce'yi iyi konuşan hafızların Kur'an-ı Kerim'i 24 saat kesintisiz okumasının neticesinde, günde bir hatim indirilmiş oluyor. Başka bir ifadeyle, 606 sayfalık Kuran bir günde bitiriliyor. Ertesi gün tekrar başlayarak okuma işi sürekli devam ettiriliyor. "Günde ortalama bir hatim bitiyor. Bu da yılda 365 hatim demek" diye konuşan hafızlar, "dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok" diyorlar. Gerçekten de bu gelenek Türkiye ve İstanbul'a mahsus. Kâbe'de 24 saat tavaf var ama 24 saat Kuran okuma uygulaması yok
    1517'deki Mısır seferinden, aralarında Hz. Muhammed'in Hırka-i Şerifinin ve sancağının da yer aldığı kutsal emanetlerle birlikte İstanbul'a dönen Yavuz Sultan Selim, Topkapı Sarayı'nda manevi atmosferin devam etmesi için kutsal emanetlerin konduğu Has Oda'da Kuran okutmaya başlamış. Kendisi başta olmak üzere, 40 hafızın nöbetleşe sürdürdükleri Kuran okuma uygulaması uzunca bir süre Has Oda'da devam etmişAncak Saray'dan paha biçilmez bir Kur'an-ı Kerim'in çalınması üzerine 1999'da bu odada Kur'an okumaya son verilmiş. Hafızlar, şimdi Kur'an-ı Kerim'i, kutsal emanetlerin yer aldığı Has Oda'nın dışında Arz Odası ya da Arzhane denen bölümdeki bir kulübede okuyorlar.
    Hepsinin en büyük emeliyse eskiden olduğu gibi yine, geleneğe uygun şekilde Has Oda'nın içinde Kuran okumak.
    Saray'dan gece yükselen ses
    Akşamları, Topkapı Sarayı boşaldığında hafızlar yalnız kalıyor ve genellikle de bir saat arayla nöbet değişikliği yapıyorlar. Peygamber'in ayak izinin yer aldığı platformun tam karşı çaprazındaki kulübede, geceleri tek başına Kur'an-ı Kerim okuyan hafızlar, seslerinin yankı yapması ve etrafın sessizliğinden dolayı bazen ürperdiklerini söylüyorlar.

Adem Demir.

• Bende saraya gelen gavurlar abdestsiz onun için okuyorlar sanıyordum
    Dünya üzerindeki canlıların, DNA zincirinde sadece dört Nükleotit bulunur. Her canlı varlık, bu dört temel yapı taşlarının değişik kombinasyonlarıyla yaratılmıştır. Bizim gen zincirimizde ise; Boşluklar vardır. Bunlar beşinci ve altıncı DNA Nükleotidir. Şu an gen aktarımını tamamladık, yeni bir tür yaratmayı başardık, Bu tür insan ile uzaylı melezidir,
  • resimdeki adamı her sene görüom
    geçenlerde de gördüm sürekli kur'an okuyo orda

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.