|
Adam Osmanlı'nın Büyük İskender' i gibi bir şeydi. Sadece 8 yılda inanılmaz başarılar sağladı. 40 yıl padişahlık yapsa idi. Hem Viyana hemde İran'ı tamamen fethetmenin olasılık dahilinde olduğunu düşünüyorum. Sultan Süleyman'da iyi bir hükümdarı ancak babası Selim hayatı küçük yaştan itibaren mücadele ile geçmiş. Hem tahtı ele geçirmiş hemde topraklarının karıştırılması, bozgunculuk, dini bölünme sonucu ortaya çıkmış kaos ortamını görmüştür. Herseyden önce her devirde az sayıda çıkan ancak çıktığında ise önünde durulamayan çok yetenekli, parlak ve yenilmez gibi görülen Şah İsmail gibi bir hükümdarı gücünün zirvesinde yerinden etmiştir. Mısır seferi ise Osmanlı'da başka bir padişahın zor kalkışacağı bir iştir. Hem lojistik zorluk hemde Osmanlı ordusunu tam denetim altında tutarak bu derece uzun menzilli savaşlardan alnının akıyla çıkması gercekten önemlidir. Dediğim gibi Yavuz çok uzak mesafelere seferler yapabilen bir padişahtı. Çaldıran Savaşından sonra durmasını nedeni ordusunun Ayaklanması yedı ancak daha sonra basarıları ile bu orduyu tamamen denetim altına aldığı için ve seferlerinde asla vazgeçmeyen bir kişilik olduğunda İran - Macaristan ve Avusturya'nın ortadan kaldırılma olasılığı hiç olmadığı kadar yükselecekti. Nitekim doğuya pekçok sefer yaparken bu seferlere çok bir faydası olmamasına rağmen güçlü bir Osmanlı donanması kurdurması ve Barbaros'u himayesi altına alması. Batıya yıkıcı bir sefer için hazırlık yaptığının açık göstergesidir. Bunun yanında doğu seferleri sayesinde Osmanlı hazinesi ağzına kadar altınla dolup taştığı için bu hükümdarın ulaşabileceği topraklar ancak hayali ile sınırlı olabilirdi. Ben Yavuz'un Osmanlı'nın Büyük İskender' i olduğunu ve erken ölmesinin tarihin akışını dramatik oranda değiştirdiğini düşünüyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 24 Kasım 2023; 17:31:40 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
Hızlı