Şimdi Ara

Sudan Nasıl Elektrik Üretiriz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
0
Favori
9.461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bizim bir balık çiftliğimiz var, bulunduğu ortamda sokak elektiriği yok. Barajı besleyen bir çay kenarı konumunda.
    Sudan elektirik üretme kararını verdik.Mantık; su çarkı döndürüp şarj dinamosu ile akü besleyenler. Babam iyice araştırmadan sanayide adamın birine yaptırdı,biraz hesapsız oldu.
    Adamın yaptığı basit bir çark ile 12V araba dinamosu ile kamyon aküsünü doldurup inverter ile 220V alıyoruz. Ama yetersiz geliyor. Bir düzensizlik var.

Benim Sormak istedğim en verimli ve maliyeti düşük nasıl iyi elektirik alırız?

Şuan yaptığımız sistemi ve maliyeti açıklayım;
    Su çarkı (300TL)
    12V Araba şarj dinamosu (160TL)
    12V Kamyon Aküsü(450TL)
    12V-220V İnverter 2000W (1.000TL)
    Bu sistemle 6 tane tasaruf ampülü, TV 42ekrn. ve uydu 3 ile 4 saat çalışabiliyor.
    (Resimleri yüklicem)

Hesaplamaları nasıl yapmak lazım kendim gözden geçirmek istiyorum.
    Ben ilk başta direk 220V-50Hz veren altarnöterden kullanalım dedim ama şuan yeni bir sistem kurmak zor olucak. Şuanki sistemi güçlendirelim diyolar. Mantıklı önerilerinizi bekliyorum.

• Merhaba.
    Daha detaylı şekilde yardımcı olabilcek arkadaşlar var... Ben sadece fikrimi belirtmek istedim.
    Akü sayısını attırıp paralel baglarsak kullanım süreside artıcaktır diye düşünüyorum. Yani kamyon aküleri 60A civarı olması lazımdı bildiğim kadarıyla 2 adet paralel bagladımızda gene 12v 120A civarı bir aküye sahip olacaksınız. Bu da kullanım süresini arttıracaktır. Bu dogrultuda şarj problemi cıkabilir belki. Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi slayer_ank -- 29 Kasım 2012; 22:23:12 >

Orijinalden alıntı: slayer_ank

Merhaba.
    Daha detaylı şekilde yardımcı olabilcek arkadaşlar var... Ben sadece fikrimi belirtmek istedim.
    Akü sayısını attırıp paralel baglarsak kullanım süreside artıcaktır diye düşünüyorum. Yani kamyon aküleri 60A civarı olması lazımdı bildiğim kadarıyla 2 adet paralel bagladımızda gene 12v 120A civarı bir aküye sahip olacaksınız. Bu da kullanım süresini arttıracaktır. Bu dogrultuda şarj problemi cıkabilir belki. Kolay gelsin.

teşşekür ederim, evet kamyon aküsü 60A olması lazım emin olmadığımdan yazmamıştım. bilgileri toplayıp uygulyacağım. yanlış şeyler yapmak istemiyorum.
    Bende düşündüm süreyi uzatmak için Bir tane daha akü ve şarj dinamosu. ama maliyet artıcak. Şarj Dinamosu 160TL Akü 450, 650TL ye fln gelicek.
    1.000TL civarı Düşük devirli 220-50hz altarnatörler gördüm sayflarda. böyle bir şey kullansak süper olucaktık ama geç kalındı. Eğer ekstra akü ve şarj dinamosu gerkekse 220V altarnatör bağlasak çarka daha verimli olucak gibi geliyo

• quote:

Orijinalden alıntı: harun1077

Herkeze merhaba arkadaşlar.
    Bizim bir balık çiftliğimiz var, bulunduğu ortamda sokak elektiriği yok. Barajı besleyen bir çay kenarı konumunda.
    Sudan elektirik üretme kararını verdik.Mantık; su çarkı döndürüp şarj dinamosu ile akü besleyenler. Babam iyice araştırmadan sanayide adamın birine yaptırdı,biraz hesapsız oldu.
    Adamın yaptığı basit bir çark ile 12V araba dinamosu ile kamyon aküsünü doldurup inverter ile 220V alıyoruz. Ama yetersiz geliyor. Bir düzensizlik var.

Benim Sormak istedğim en verimli ve maliyeti düşük nasıl iyi elektirik alırız?

Şuan yaptığımız sistemi ve maliyeti açıklayım;
    Su çarkı (300TL)
    12V Araba şarj dinamosu (160TL)
    12V Kamyon Aküsü(450TL)
    12V-220V İnverter 2000W (1.000TL)
    Bu sistemle 6 tane tasaruf ampülü, TV 42ekrn. ve uydu 3 ile 4 saat çalışabiliyor.
    (Resimleri yüklicem)

Hesaplamaları nasıl yapmak lazım kendim gözden geçirmek istiyorum.
    Ben ilk başta direk 220V-50Hz veren altarnöterden kullanalım dedim ama şuan yeni bir sistem kurmak zor olucak. Şuanki sistemi güçlendirelim diyolar. Mantıklı önerilerinizi bekliyorum.

Sayın harun1077.
    Araba şarj dinamosu kullanmışsınız. Peki su çarkı ile dinamoyu kaç devirde döndürebiliyorsunuz. Şarj dinamosu yüksek devir ister. Şayet bu devri yakalayazsanız pek verim alamazsınız. Sabit mıknatıslı bir alternatör işinize daha çok yararlı olur.

• Çiftliği yeni açtık jeneratör ile idare ediyoduk o da çok maliyetli geliyodu günlük 20-30tl civarı yakıyodu. Su sıkıntımız yok yaklaşık 10 metre de debimiz var. Havuzlara 200litre su giriyo, çarkada tahminim 25-50 litre gibi geliyodur.
    Devri nasıl ölçerim ?
    3.5Kwa benzinli jenaratör var tüm ihtiyacımızı görüyo. bunun dinamosunu kullansak nasıl olur?

Yoksa, o alternatörün 40-50 amper akımla, akünün şarjını bitirmeden o ekipmanı rahat çalıştırması lazım.

Otomobil aküleri 45-60 amper kamyon aküleri ise 90-120 amperdir, yoksa 450 liraya 60 amper akü acayip kazık olurdu.

biraz daha güçlü bi sistem olsun diyosan bana göre mekanik işlerle uğraşmadan

mevcut sisteme paralel güneş paneli, akü ve invertör ile yük paylaşımı yaptırarak

bir düzenleme yapabilirsiniz. Biraz tabi maliyet çıkar size.
    Daha Fazla Göster
  • düşünsenize ; 220 v alternatör olsaydı ne akü , ne inverter ne de başka birşey kullanacaktınız.rüzgar paneli olsaydı hadi akülü inverter yap ama su bu yaw.sürekli akar

Orijinalden alıntı: certy

quote:

Orijinalden alıntı: 20playback

220 v alternatör olsaydı ne akü , ne inverter ne de başka birşey kullanacaktınız.

O alternatörün devri suyun akışına göre değişecek. O zaman ne olacak?

Off gene başladılar bu yazımın cevabı da "yaw he he" olacak.

Suyun akışı ne kadar değişecek ?Adam 20-30 v değişim için 5000 tl daha mı harcama yapsın ? FAKİRİZ BİZ FAKİR

• quote:

quote:

quote:

quote:

220 v alternatör olsaydı ne akü , ne inverter ne de başka birşey kullanacaktınız.

Suyun akışı ne kadar değişecek ?Adam 20-30 v değişim için 5000 tl daha mı harcama yapsın ? FAKİRİZ BİZ FAKİR

Voltaj değişse yine iyi, frekansta değişecek devre göre.

Çıkışını önce dc yapıp sonra tekrar acye çeviririz fetler yardımı ile.en azından akü masrafo yok

• quote:

Jeneratör'ün altarnatör ünü kullanmaya karar verdim gibi. Devir yetersiz kalıcak gibi geliyor. Nasıl bir dişli sistemi kullanmak lazım nerden temin edebilirim.

Jeneratörler alternatörlerinden çekilen güce göre motor devrini ayarlarlar.Bu devri kontrol etmezsen voltaj ve frekans sürekli değişime ugrar
    Sağlıklı çalışma devrini stabil tutabileceksen kullanılabilir

quote:

quote:

quote:

quote:

Voltaj değişse yine iyi, frekansta değişecek devre göre.

Çıkışını önce dc yapıp sonra tekrar acye çeviririz fetler yardımı ile.en azından akü masrafo yok

Küçük debili sistemlerde düzgün frekansta 220 elde etmek kolay değildir. Gerilim değeri sürekli sabit tutulabilir ancak frekans sıkıntılıdır. Eğer alternatörü iyi devirde döndürürse sistemi mükemmel çalışır.

• quote:

Jeneratör'ün altarnatör ünü kullanmaya karar verdim gibi. Devir yetersiz kalıcak gibi geliyor. Nasıl bir dişli sistemi kullanmak lazım nerden temin edebilirim.

Hazır türbin alın, kendiniz yapamazsınız. Devir kontrolü için suyun debisini sürekli kontrol etmeniz lazım jeneratörün alternatörünü kullanırsanız. Bu yüzden size önerim oto alternatörü ile düşündüğünüz sistemi yapmanızdır. Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 30 Kasım 2012; 18:49:35 >

DH Japonya Hayranları
    ||DH Elektronik külübü||Opera fan kulübü||Amfi hastası, motor-bisiklet ustası||Az yakar, çok kaçar
  • Bu sistemle 6 tane tasaruf ampülü, TV 42ekrn. ve uydu !!!
    boşyok arkadaşıma tamamen katılıyorum. Çünkü kullanıldığı söylenen bu tüm cihazlar , verilen 220VAC yi doğrultup kullanan cihazlar ! Frekansın çok da bir anlamı olmayacaktır 5-10Hz oynasa !
    Saygılar.

Orijinalden alıntı: Nipp10

Oto alternatörünün sargılarına dc vermezseniz çıkışından akım alamazsınız.

Akü bağlı olacağından uyartımı aküden alacaktır. Saygılar.
  • Bugün çarkın kanatları parçalandı :) fazla sudan galiba. sorun üstüne sorun
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.