Şimdi Ara

Şu motor rüzgar türbini için uygun mu sizce?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
7.527
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Siemens Siwamat 570 marka model bir çamaşır makinesinin etiketini okuduğumda motorunun rüzgar türbini için işime yarayacağını düşündüm, siz ne düşünürsünüz? (Makine saat gibi sorunsuz çalışıyor maşallah, eskinin sağlamlığını bilmeyen yoktur zaten).

Şu motor rüzgar türbini için uygun mu sizce?

• quote:

Orijinalden alıntı: Overclock Makinesi

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster

Bir kaç modifiye ile kullanabilirsiniz. Bu arada RPM olarak gösterdiğiniz 950, kazanın dakikadaki dönüş hızıdır. Motorun değil. Motorun hızı bu hızdan kat kat fazladır. Çünkü kazanla motor arasında çok yüksek oranlı redüktör kullanılıyor.

Anladım, cevap için çok teşekkür ederim. Acaba tahmini olarak kaç rpm olabilir? Birde ne tip bir modifiyeyle istediğim duruma getirmem mümkündür acaba?

• quote:

Orijinalden alıntı: certy

Redüktörü 20/1 olarak sayarsak aşağı yukarı 20.000 RPM'lik bir motor. Modifiye olarak rotor da ki sargıları söküp, çok güçlü mıknatıslar eklenebilir. (Rotor, eklenecek mıknatısların kalınlığı kadar tornada inceltilmelidir.) Ve stator sargılarını istediğiniz voltaja göre baştan sarmalısınız. Başka bir değişikliğe gerek yok.

Eğer söylediğiniz gibiyse Rpm değeri çok yüksekmiş. Peki dediğiniz gibi rotoru söküp neodiyum mıknatısları yapabilirim, o hiç sorun değil ama bu işlemlerden sonra rpm değeri düşer mi ya da rpm değerini düşürmek için her hangi bir şey yapabilir miyim ve yine ya da bu rotor değişikliğini yaptıktan sonra rpm'i düşürmeye gerek yok mudur zaten?

Bu arada internette Beko 800 devir 225 TL ve Arçelik 1000 devir 250 TL çamaşır makineleri buldum, acaba bu ikisinden birini alıp, onun motorunu değerlendirsem daha mı uygun olur?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: denizbay1

quote:

Redüktörü 20/1 olarak sayarsak aşağı yukarı 20.000 RPM'lik bir motor. Modifiye olarak rotor da ki sargıları söküp, çok güçlü mıknatıslar eklenebilir. (Rotor, eklenecek mıknatısların kalınlığı kadar tornada inceltilmelidir.) Ve stator sargılarını istediğiniz voltaja göre baştan sarmalısınız. Başka bir değişikliğe gerek yok.

Eğer söylediğiniz gibiyse Rpm değeri çok yüksekmiş. Peki dediğiniz gibi rotoru söküp neodiyum mıknatısları yapabilirim, o hiç sorun değil ama bu işlemlerden sonra rpm değeri düşer mi ya da rpm değerini düşürmek için her hangi bir şey yapabilir miyim ve yine ya da bu rotor değişikliğini yaptıktan sonra rpm'i düşürmeye gerek yok mudur zaten?

Bu arada internette Beko 800 devir 225 TL ve Arçelik 1000 devir 250 TL çamaşır makineleri buldum, acaba bu ikisinden birini alıp, onun motorunu değerlendirsem daha mı uygun olur?

RPM değeri değiştirme hakkında bilgim yok maalesef. Kendi makinenizi bozacağınıza 2. el makine almak daha mantıklıdır. Bu arada yapacağınız rüzgar türbini verimli olur mu, olmaz mı bilemem.

Anladım, ilginize çok teşekkür ederim.

• Orijinalden alıntı: denizbay1

Bir kaç modifiye ile kullanabilirsiniz. Bu arada RPM olarak gösterdiğiniz 950, kazanın dakikadaki dönüş hızıdır. Motorun değil. Motorun hızı bu hızdan kat kat fazladır. Çünkü kazanla motor arasında çok yüksek oranlı redüktör kullanılıyor.

Anladım, cevap için çok teşekkür ederim. Acaba tahmini olarak kaç rpm olabilir? Birde ne tip bir modifiyeyle istediğim duruma getirmem mümkündür acaba?

bu otorun donus hızı 3000d/dk olabilir motorlar minimum 2 kutuplu oluyor buda 3000d/dk ya denk geliyor daha yuksek hızlar için frekans yukseltiliyor şeklinde biliyorum işlem yapmadan once motorun ustundeki degerleri oku derim sana kutup sayısı yukseldikçe devir sayısı duşer

2 kutuplu motorlar 3000 d/dk
    4 kutuplu motorlar 1500d/dk
    6 kutuplu motorlar 750 d/dk
    8 kutuplu motolar 500d/dk

şeklindedir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Zorrokin

bu otorun donus hızı 3000d/dk olabilir motorlar minimum 2 kutuplu oluyor buda 3000d/dk ya denk geliyor daha yuksek hızlar için frekans yukseltiliyor şeklinde biliyorum işlem yapmadan once motorun ustundeki degerleri oku derim sana kutup sayısı yukseldikçe devir sayısı duşer

şeklindedir.

Alıntıları Göster

şeklindedir.

Eğer öyleyse 3.000 d/dk çok fazla olur, 4 kutuplu ve 1.500 d/dk olsa enfes olacak tabiri caizse!... Peki acaba 4 kutuplu yapma ihtimalimiz nedir, bu yapılabiliyor mu, nedir bunun inceliği acaba?

Bu arada 1000 ve 800 devirli ikinci el çamaşır makineleri var, yaklaşık 200-250 TL civarındalar. Acaba onların motoru daha mı uygun olur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi denizbay1 -- 26 Haziran 2012; 18:11:08 >

• Orijinalden alıntı: denizbay1

şeklindedir.

Eğer öyleyse 3.000 d/dk çok fazla olur, 4 kutuplu ve 1.500 d/dk olsa enfes olacak tabiri caizse!... Peki acaba 4 kutuplu yapma ihtimalimiz nedir, bu yapılabiliyor mu, nedir bunun inceliği acaba?

Bu arada 1000 ve 800 devirli ikinci el çamaşır makineleri var, yaklaşık 200-250 TL civarındalar. Acaba onların motoru daha mı uygun olur?

evet 4 kutuplu yapmak mümkün fakat bunun için bobinlerini söküp tekrardan sarım yapman gerekli bunun içinde gerekli matematiksel hesaplamaları var tel kalınlığı geçecek olan akıp v.s.

ikinci bir alternatif olarakta frekansı düşürerek yapabilirsin frekans düştükçe hızda düşer frekans yükseldikçe hızı da yükselir

1000 devirli makinelerde işini görebilir tabi burda sunuda göz önünde bulundurman lazım alacağın voltaj nedir ne kadar akım çekeceksin ne kadar büyüklükte bir güç bağlayacaksın kullanacağın motorun Cosinüs degerleri nedir örnek olarak sardığın bobinler 20 amper veriyor görünür ama reelde 20 amper alabilecekmisin kayıplar v.s.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zorrokin -- 27 Haziran 2012; 12:19:46 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Otomatik mi solar mı ve öneri?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

250 lira çamaşır makinesine vereceğinize 100 liraya yetkili servislerden sıfır çamaşır makinesi motoru alsanız olmuyor mu?

:))))))))))
    hiç aklıma gelmiyor hatta daha mantıklı dedin gibi :)

ama mühendis bir arkadaşımın maili geldi bu gün ve çamaşır makinesi motoru ile ilgili aynen şunları söylemiş: "ben çamaşır makinasının motorunun rotorunu çıkarıp mıknatısla deneme yaptım ama pek iç açıcı değil. sadece led el feneri vs yakıyor."
  • quote:

quote:

quote:

250 lira çamaşır makinesine vereceğinize 100 liraya yetkili servislerden sıfır çamaşır makinesi motoru alsanız olmuyor mu?

:))))))))))
    hiç aklıma gelmiyor hatta daha mantıklı dedin gibi :)

ama mühendis bir arkadaşımın maili geldi bu gün ve çamaşır makinesi motoru ile ilgili aynen şunları söylemiş: "ben çamaşır makinasının motorunun rotorunu çıkarıp mıknatısla deneme yaptım ama pek iç açıcı değil. sadece led el feneri vs yakıyor."

asenkron motor ile deneme yapabilirsin 3 fazlı

• Hurdacılar motor kaynıyor.Kilo işi seç beyen al.Devir meselesine gelince ;

Siz kutupları kendiniz belirleyeceksiniz bu durumda motorun devrinin bir önemi kalmıyor.12 kutup yani 12 mıknatıslı bir üretec yaptığınızı düşünün 12*devir/120 : mesela 12*500dd/120 = 50 hz frekansa ulaşırsınız ama bu sizi bağlamaz ki ,ürettiğiniz elektiriği doğrultup aküye depo edeceksiniz.Yeri gelecek 100 devir dönecek yeri gelecek 400 dd dönecek.Rüzgar hızına bağlı iş.Ne kadar redüksiyon olsa da, iş rüzgara bağlı.Motorun düşük devir için tasarlanmış olması tabi iyi ama dc motor ise.Ac motor larda modifiye yaparken bunları düşünmeye gerek yok.Önemli olan statorun sacının kalitesi,Kimi motor 5000 g kalitededir kimi motor sacı 10000-12000 g kalitededir.Manyetik akıyı en iyi şekilde iletme meselesi.

Bence mıknatıs boyutlarına göre stator seçin.Bu konu çok su kaldırır. 150 sayfa sırf bu konularla alakıhttp://forum.donanimhaber.com/m_3899535/tm.htm Rüzgar türbini yapımını anlatan konu.Bende konuya dalayım tekrar

• quote:

Orijinalden alıntı: nakaro

Hurdacılar motor kaynıyor.Kilo işi seç beyen al.Devir meselesine gelince ;

Siz kutupları kendiniz belirleyeceksiniz bu durumda motorun devrinin bir önemi kalmıyor.12 kutup yani 12 mıknatıslı bir üretec yaptığınızı düşünün 12*devir/120 : mesela 12*500dd/120 = 50 hz frekansa ulaşırsınız ama bu sizi bağlamaz ki ,ürettiğiniz elektiriği doğrultup aküye depo edeceksiniz.Yeri gelecek 100 devir dönecek yeri gelecek 400 dd dönecek.Rüzgar hızına bağlı iş.Ne kadar redüksiyon olsa da, iş rüzgara bağlı.Motorun düşük devir için tasarlanmış olması tabi iyi ama dc motor ise.Ac motor larda modifiye yaparken bunları düşünmeye gerek yok.Önemli olan statorun sacının kalitesi,Kimi motor 5000 g kalitededir kimi motor sacı 10000-12000 g kalitededir.Manyetik akıyı en iyi şekilde iletme meselesi.

Bence mıknatıs boyutlarına göre stator seçin.Bu konu çok su kaldırır. 150 sayfa sırf bu konularla alakıhttp://forum.donanimhaber.com/m_3899535/tm.htm Rüzgar türbini yapımını anlatan konu.Bende konuya dalayım tekrar

Yahu zaten doğru düzgün motor bulamıyoruz, birde sen gelip mıknatıs boyutlarına göre stator seçin dedin ya kafa iyice cacık oldu, çok sağol arkadaşım :)))

• quote:

quote:

Yahu zaten doğru düzgün motor bulamıyoruz, birde sen gelip mıknatıs boyutlarına göre stator seçin dedin ya kafa iyice cacık oldu, çok sağol arkadaşım :)))

Dur dur Cacığa sarma mübarek , 4 cm uzunluğunda mıknatıs aldın diyelim.Stator ise 5 cm olsun.Statorlar preslenmiş sac halindedir.Sen 1 cm sini çıkarır atarsın oldu sana 4 cm.Güzel kardeş sinirlenme

Motor almadan önce kutup sayını belirle,Mesela 8 kutup yapacaksın diyelim.8 tane mıknatısı rotora yerleştırdiğinde rotorun çapı kaç cm oluyor.Bunları baştan hesapla ki ,Paran ziyan olmasın mübarek .Yani boşa zaman geçirme

Mesela Örnek :

40 x 20 x 5 mıknatıs aldın 8 tane,Bunları rotora yerleştirdiğinde rotor çapı : 6 cm olur.Senin motorun statorunun iç çapı 7 cm çıktı diyelim.Sende "hayda ne yapacaz" diyeceğine baştan hesaplarsın ona göre stator yapar yada yaptırırsın.İki mıknatıs arasına bir kaç mm boşluk verirsin,Olur biter.Bizim keyfimize göre stator - rotor üretmedikleri için biraz uraşacaz .

İlk defa yapacaksan hiç motor falan uraşma Flanş tip yap.Hem ucuza gelir.İşciliği kolay,Acemiliğini atarsın.Uğultu patırtı kütürtü olmaz.Yok rotordu statordu uraşmazsın.

http://forum.donanimhaber.com/m_3899535/tm.htm

bu sayfaya da bak.Bir sürü yapılmış model var döküman var.

• quote:

quote:

quote:

Dur dur Cacığa sarma mübarek , 4 cm uzunluğunda mıknatıs aldın diyelim.Stator ise 5 cm olsun.Statorlar preslenmiş sac halindedir.Sen 1 cm sini çıkarır atarsın oldu sana 4 cm.Güzel kardeş sinirlenme

Motor almadan önce kutup sayını belirle,Mesela 8 kutup yapacaksın diyelim.8 tane mıknatısı rotora yerleştırdiğinde rotorun çapı kaç cm oluyor.Bunları baştan hesapla ki ,Paran ziyan olmasın mübarek .Yani boşa zaman geçirme

Mesela Örnek :

40 x 20 x 5 mıknatıs aldın 8 tane,Bunları rotora yerleştirdiğinde rotor çapı : 6 cm olur.Senin motorun statorunun iç çapı 7 cm çıktı diyelim.Sende "hayda ne yapacaz" diyeceğine baştan hesaplarsın ona göre stator yapar yada yaptırırsın.İki mıknatıs arasına bir kaç mm boşluk verirsin,Olur biter.Bizim keyfimize göre stator - rotor üretmedikleri için biraz uraşacaz .

İlk defa yapacaksan hiç motor falan uraşma Flanş tip yap.Hem ucuza gelir.İşciliği kolay,Acemiliğini atarsın.Uğultu patırtı kütürtü olmaz.Yok rotordu statordu uraşmazsın.

http://forum.donanimhaber.com/m_3899535/tm.htm

bu sayfaya da bak.Bir sürü yapılmış model var döküman var.

estağfurullah kardeşim, o işin şakası elbet ama her şakada biraz gerçek yatar fikri ne güzel vücut buldu kendine ki, sahiden artık 1 aydır bunları araştırmaktan kafam kazan oldu içinde çamaşır yıkıyacağım :))) Gerçi motorda takmak lazım ama o kısımlar biraz sakıncalı neyse İşin şakasını bir tarafa bırakalım, sağolsun bizim yurdum uyanıkları (ben genelde onlara çakal derim) motor piyasasını öyle yükseltmişler ki, adam benden basit bir motor için tam 850 TL para istedi bundan 1 ay önce... Yani kısaca işi öyle bir aç gözlülükle ticarete dökmüşler ki, ne koparırsak kardır diyorlar ve sonuç olarak bizde 1 aydır motor arıyoruz :) E iyi mi ediyorlar, etmiyorlar elbette :)

Bu arada çok yararlı bilgiler vermişsin, hepsini not ediyorum merak etmeyin ve ellerine sağlık. Önceden uyardığın içinde ayrıca teşekkür ediyorum.

Ha bu arada o link şu ana kadar önüme 10 kere gelmiştir, 1 kere girip baktım ve ondan sonra öyle bir yemin ettim ki bir daha oraya girip bakmayacağım diye, artık istesem de giremem oraya. Şaka yapmıyorum, inadım var girmeyeceğim çünkü oradaki bilgi artık bilgi olmaktan çıkmış, her şey birbirine girmiş ve hele ki benim gibi acemi sıfatında bir kişiyseniz orada kaybolursunuz, üstüne bildiklerinizi de unutursunuz. Orada bilgilerini paylaşan arkadaşlara tabi ki saygım sonsuz ve hatta ellerine sağlık ama ben oraya girdim mi çıkamıyorum ve aman diyorum abi kalsın orası... Mesleği bırakırım yine girmem oraya. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi denizbay1 -- 28 Haziran 2012; 1:29:24 >

• quote:

Bugün kendi çamaşır makinemin motoruna baktım, 15.000 d/dk. yazıyor. (Çamaşır makinesi 1000 devir.)

E şimdi bu nasıl iştir bir mübarek insan açıklasın lütfen?
    Yoksa çamaşır makinesi modifiye eden bir topluluk, bir sektör var da henüz Türk haklı olarak biz mi cahil kaldık bu etkinlikten? :)
    Yoksa millet yurt dışında bu çamaşır makinelerinin üzerine bizim Tofaş'larda yazdığı gibi "Aramasın gözlerin o şimdi asker" falan mı yazıyorlar da bizim haberimiz yok arkadaş?
    Ne bileyim aslında bu çamaşır makinesi motorlarına NOS falan takıp devrini mi arttırıp yarıştırıyorlar mı ne yapıyorlar.
    15.000 d/dk'yı adam çamaşır makinesinde ne yapacak, kazanın içine girip uzaya mı çıkacak makineyle nedir abi?

• quote:

quote:

quote:

Bugün kendi çamaşır makinemin motoruna baktım, 15.000 d/dk. yazıyor. (Çamaşır makinesi 1000 devir.)

Yoksa çamaşır makinesi modifiye eden bir topluluk, bir sektör var da henüz Türk haklı olarak biz mi cahil kaldık bu etkinlikten? :)
    Yoksa millet yurt dışında bu çamaşır makinelerinin üzerine bizim Tofaş'larda yazdığı gibi "Aramasın gözlerin o şimdi asker" falan mı yazıyorlar da bizim haberimiz yok arkadaş?
    Ne bileyim aslında bu çamaşır makinesi motorlarına NOS falan takıp devrini mi arttırıp yarıştırıyorlar mı ne yapıyorlar.
    15.000 d/dk'yı adam çamaşır makinesinde ne yapacak, kazanın içine girip uzaya mı çıkacak makineyle nedir abi?

Bu ve bu tarz motorları 220V'ta direkt bağladığınız zaman hızı sonsuzluğa gidiyor, sonra motor parçalanıyor. (Ciddiyim)

zaten direk olarak besleyemiyosun bu motorları bir nevi step motorlara benzetebiliriz sinyalde göndermek gerekiyor

• quote:

quote:

quote:

quote:

Bu ve bu tarz motorları 220V'ta direkt bağladığınız zaman hızı sonsuzluğa gidiyor, sonra motor parçalanıyor. (Ciddiyim)

zaten direk olarak besleyemiyosun bu motorları bir nevi step motorlara benzetebiliriz sinyalde göndermek gerekiyor

netice itibariyle, sonuç olarak ben hala bir rüzgar türbini motoru bulamamış oluyorum arkadaşlar ve ben bu işin sektörü yüz yıllar öncesinden oturmuş bir dünya gezegeninde yaşayan, yine bir dünya gezegenli canlıyım ama malesef bizim sistemimiz bir motor sahibi olmak için çok ciddi maddi kaynaklar gerektiriyor :))

Madem motor yok, o zaman geyiğini yapalım öyle değil mi: Düşünün ki dünya gezegeni yerle bir olmuş, atmosferi dağılmış ve nefes almak için kasklarımızın tepesine küçük rüzgar türbinleri yerleştirmemiz gerekiyormuş ama hal bu ki, motorlarda kara borsaya düşmüş haliyle ve bütün çakallar motorları çok yüksek fiyatlara satıyorlarmış :)))) Üstelik çok az bulunan bir şeymiş, öyle ha deyince vermiyorlar adama, evrimleşmiş bir kaç yaratığın dişini vb. çok değerli bir organını götürmen de gerekebiliyormuş motorcu çakal amcaya ki ancak öyle versin sana üstü yeşil yağlı boyayla boyanmış, içi sargılı canım motoru :)))) Motor bildiğin sanayi tipi motor ama artık ne para, nede altın var artık, varsa yoksa motor. Hatta sloganı bile var; motor hayat kurtarır :)))))

Garipsemeyin arkadaşlar; 1 ayın kafası bu. Çoğu zaman motorun "M"si yok ama nerede motor orada da bir uyanık var. Nerede bir uyanık, orada da bir sorun var. Sanki yaşam destek ünitesine bağlayacağız motoru, arkadaş bildiğin kıçı kırık, 10 sene öncesinin yüzüne bakmadığın motorunu şimdi 1000 liraya satıyorsun ya, Allah senin iyiliğini vermesin. (Dikkat ettiyseniz vermesin dedim) :)

• denizbay1 Kardeşim;

Yahu sen neden gidip motorculardan motor alma derdindesin ? Hurdacılara gitse.5-10 TL ye istemediğin kadar çamaşır makinesi motoru alırsın.Kalkıp 1000 tl motora vermenin ne alemi var ? İllede motor istiyorsan ben sana göndereyim büyük bir asenkron motor.Hurda parasına ? Sen illede motor kullanacaksın anlaşılan ? elimde boşta duran 60x110 mm 500 w/ 1400 d/d bir tane boş asenkton var.Dersen daha küçük istiyorum elimde daha küçük 35 mm genişliğinde 90 mm iç çaplı tam trübinlik motor var ama yeniden mil yaptırman gerekecek,Zaten bu işte yeniden rotor yaptırırsın milde yenilenir.göndereyim sana ? İllede motor istiyorsan hoş ağırlığı itibari ile kargo parasına vereceğin para ile gene hurdacıdan alırsın motor.

Tekrar ediyorum :HURDACILARA GİT KİLO İŞİ AL !!! Adama bakırını söküp sana vereyim de belki beleşe bırakır sana.en kötü çamaşır makinesi motorunda 1 kg bakır vardır.Kilosu ortalama 10 tl'dir.Hurda motorun kilosu 3 tl'dır.Tabi benim alış fiyatı daha düşük olur genelde.Hurdacı arkadaşlarım saolsunlar güzellik yapıyorlar bana.

Normalde 500 w asenkron motorun hurdası en kötü 70-100 tl arasıdır.ben kilo işi aldığım için kilosu 2-3 tl. var farkı sen hesap et.Sen 850 tl lik ne alacaksın ? 20 kw lık 3 faz motor 400 tl zaten ? Ne cins motor ki 850 tl fiyat vermişler ?

İllede bu işi yapacaksanız,Gene diyorum o içinde kaybolduğun konuyu baştan sona oku ! neler var neler o konuda.Hem çamaşır makinelerinin motorları üniversaldir.Bir işede yaramaz açıkçası.hele çıkaracağı uğultu eyvah eyvah bu bütün motorlar için geçerli yani motordan dönme alternatörler için.Sesi kesmek için yöntem çok ama işçiliği adamı bıktırıyor.Bunun birde masrafı var vs...

Konu uzar gider.

• certy ;

Daha önce hiç bu farkı düşünmemiştim kırk yılda böyle soru ya görürüm ya görmem.Bilgim kadarı ile cevaplayayım.

Güç farkı : matkap motoru şebekeden 550 w gücü yakalamak için 220 x 2.5 a Akım çekiyor , Dikkat etti iseniz,Matkap motorunun sargıları daha azdır.ve devir farkı ,kutup sayısı farkı var.Üretilen güç doğal olarak farklı olacaktır.Yani sargılardaki emaye telin direnci düştükçe otomatikman üzerinden geçen akım ve rotora uyguladığı manyetik güç artıyor.Stabil çalışma meselesi de var, ısınma olmadan uzun süre çalışma meselesi.

Makine motorlarında ise sargı sayısı fazladır.Çektiği akım da daha azdır.Daha geniş alanda istenilen gücü üretir.En önemlisi bir matkap motorunun çalışma süresi sınırlıdır.Ama boyutu daha büyük olan ve daha az güce sahip olan motorda bu geçerli değildir.

Yani biri daha geniş stator-rotor alanında daha fazla sargı ve kutup(genelde 2 kutupdur ) kullanıyor.Bu sayede daha az akım ve devir ile istenilen gücü sağlarken,Diğeri ise daha az sargı ve kutup ile daha yüksek devir ile istenilen gücü sağlıyor.Bir matkaba çamaşır makinesi motoru taksak çalışırmı ? evet.Ama redüksiyon gene olacak.Aynı çamaşır makinesinin sargıla ile oynasak daha güçlü olurlar.Devir -akım değerlerini değiştirerek gücü de değiştirebiliriz.

Kabaca böyle.Malum matkap motorunun ufak olması gerekiyor.Sonuçta elde kullanılacak.Büyük olması daha güçlü olmasını gerektirmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nakaro -- 28 Haziran 2012; 18:46:13 >

• kardeş google a low rpm alternatör yaz 250 devirle 500 devirle dönen ve istediğin güce sahip düşük devirli alternatör bulabilirsin modifiye falan hikaye bende de arçeliğin çamaşır makine motoru var devir çoook yüksek. Şu anda 1500 rpm dönen 800 watt 3000 devirde 12 volt 120 A üreten 2 adet bosch marka şarj dinamosu var ama hiç biri bir iş görmüyor...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

certy ;

Daha önce hiç bu farkı düşünmemiştim kırk yılda böyle soru ya görürüm ya görmem.Bilgim kadarı ile cevaplayayım.

Güç farkı : matkap motoru şebekeden 550 w gücü yakalamak için 220 x 2.5 a Akım çekiyor , Dikkat etti iseniz,Matkap motorunun sargıları daha azdır.ve devir farkı ,kutup sayısı farkı var.Üretilen güç doğal olarak farklı olacaktır.Yani sargılardaki emaye telin direnci düştükçe otomatikman üzerinden geçen akım ve rotora uyguladığı manyetik güç artıyor.Stabil çalışma meselesi de var, ısınma olmadan uzun süre çalışma meselesi.

Makine motorlarında ise sargı sayısı fazladır.Çektiği akım da daha azdır.Daha geniş alanda istenilen gücü üretir.En önemlisi bir matkap motorunun çalışma süresi sınırlıdır.Ama boyutu daha büyük olan ve daha az güce sahip olan motorda bu geçerli değildir.

Yani biri daha geniş stator-rotor alanında daha fazla sargı ve kutup(genelde 2 kutupdur ) kullanıyor.Bu sayede daha az akım ve devir ile istenilen gücü sağlarken,Diğeri ise daha az sargı ve kutup ile daha yüksek devir ile istenilen gücü sağlıyor.Bir matkaba çamaşır makinesi motoru taksak çalışırmı ? evet.Ama redüksiyon gene olacak.Aynı çamaşır makinesinin sargıla ile oynasak daha güçlü olurlar.Devir -akım değerlerini değiştirerek gücü de değiştirebiliriz.

Kabaca böyle.Malum matkap motorunun ufak olması gerekiyor.Sonuçta elde kullanılacak.Büyük olması daha güçlü olmasını gerektirmiyor.

Teşekkür ederim. Normal bir çamaşır makinesi motorunun sargıları ile oynasak max. ne kadar güç alabiliriz?

Alternatör yapımı içinmi ,yoksa motor olarak kullanmak içinmi ? Alternatör yapmayı soruyorsan anca yapıp test edip görürsün,Piyasadaki mıknatısların sözde değerli üzerinden hesap yapıp alternatörü tamamladığında hesap ile sonuç arasında fark oluyor.Şansına ne çıkarsa anlayacağın.Kutup sayın ne kadar çok olursa o kadar çok güç alırsın diyeyim.En kaba hesap ile ne kadar çok manyetik gücü ne kadar çok geniş alanda sargıya aktarırsan o kadar çok güç alırsın.Bunu yaparken manyetik akıyı en iyi şekilde sargıya aktarıyorsun.Her cm2 deki akı sana watt olarak dönüyor.

Motor olarak soruyorsan.Olan sargılar ile oynamak fayda vermez bildiğim kadarı ile.Ama olan sargı üzerinden geçen akımı farklı bir yük ile arttırırsan kısa süreli de olsa milden daha fazla güç alırsın.Ama hiç denemedim.Teoride kalır anlayacağın.Arabaya nos vermeye benziyor biraz

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.