Şimdi Ara

STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU (59. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.907
Cevap
309
Favori
131.069
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
64 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5758596061
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Machete.

Sonunda Ben de bir döküm tava alıp evde Steak işine girmeyi düşünüyorum Nusretten neyimiz eksik ancak emayeli mi yoksa emayesiz ham döküm tava mı alsam kararsızım açıkcası, emayesiz alırsam acaba bakımını yapabilirmiyim diye düşünüyorum biraz araştırdım ham döküm tavayı en ufak bir ıslak bırakmada ya da seasoning işlemini aksattığımızda paslanma olayı oluyormuş. Bu olay bir gözümü korkutuyor. Ancak diğer yandan ham dökümden alacağımız Demir emilimi ve sağlık da çabası. Kararsız kaldım diyebilirim. Hocam özellikle sana da sormak istiyorum bu soruyu emayesiz tava çok uğraştırıcı mı ve yazıldığı gibi en ufak bir ihmal de paslanma gibi durumlar ile karşılaşırmıyım? Ek olarak emayeli ve emayesiz modellerde bana tavsiye edeceğin modeller nedir(fiyat kısıtlaması yok yeter ki düşük kalite olmasın)

Hocam ben tavalarımı 8ay önce aldım,8 aydır 1 kere bile temizlik,bakım vs. problemi yaşamadım.
    Hani bazı arabalar için,yağını,suyunu koy başka masraf istemez derler ya,ham döküm ürünlerde de yemeği pişir,su ve gerekirse fırça ile fırçala,kurula kaldır diyebiliriz.

Aslında emayeden çok daha kolay bakımı çünkü,aman çizildi mi, aman yapıştı şimdi nasıl kazıyacam,aman tezgaha çarptı çatladımı vs. derdi yok.
    Dün mesela kuzukülbastı yaptım,birazı yapıştı ızgara tavamda.Biraz bekledikten sonra içine su koyup 2dk kaynattık,sonra bulaşık fırçasıyla iki dokunduk,sonra kurulayıp ocakta 5dk ısıttık,işlem bitti :)
    Ayrıca ilk defa temizliği eşim yaptı,o bile 3,5kg'lık tavayı temizleyebildiğine göre artık kadınların bu işten kaçma şansı yok

Ham ürünlerde mevzu şu;
    -Pişir
    -Temizle&yıka
    -Kurula
    -Ocakta 5dk ısıt

Çok çok nemli biryerde değilseniz,rutubetten romatizmalarınız azmıyorsa yağ kullanmanıza gerek yok,ben ilk zamanlarda bilmediğimden sıvı yağ ile yağlıyordum dolaba kaldırmadan,ama bir zaman sonra yapış yapış oluyor,bıraktım onu tamamen,ocakta ısıtıp kaldırıyorum artık.

Seasoning 1 kere yaptım,o da fabrikasyon gelen katmanı kaldırıp,içyağ ile kendim yapmıştım.8 aydır pişen yemeklerin yağıyla kendi kendine seasoning yapıyor zaten.
    Mesela kokoreç yaptıktan sonra yıkadım bir güzel sabunsuz.Tavanın kenarlarında ince yağ katmanı vardı,onları tava yüzeyine yayıp attım fırına mis gibi yeni katman oldu.

Siz bu tavalara seasoning yapmasanız bile olur,illa yapacaksınız diye birşey yok.Zaten şu ana kadar tecrübe ettiğime göre ızgara tava için seasoninge gerek bile yok,çünkü etler zaten ızgara üstünde pişiyor,tabana değmiyor,2-3mm kalınlığında olan ızgarayı yağlasan ne yağlamasan ne.Zaten her et pişirdiğinde etin yağı tabana yayılıyor,onunla kendi kendine yapar seasoningi.

Ama düz taban olsaydı,ona hem yapışmazlık hemde aroma vermesi için yapılmalı,yapmazsanız ne olur?
    Hiçbirşey,en kötü yağsız pişirdikleriniz yapışabilir,ondada temizlik 2dk sürmüyor zaten.Hem böyle daha çok demir geçiyor pişen yemeklere.

Taşlaşmış derece de yapışmamı oldu?Kaynat içinde suyu,ver bulaşık teliyle coşkuyu tertemiz olur,seasoninge zarar verin hiç sıkıntı yok,bi sonraki tereyağlı pişirmede bile o kılcal çatlaklar dolacak :)

Tabi bunları hep tecrübe ederek zamanla öğrendim.Youtube kanalımda ilk videolardaki temizlikle ilgili söylemlerim artık tarih oldu.

Bu konularla ilgili sitemde uzuuun birkaç yazı yazdım ancak burada bazı arkadaşlar reklam yapıyor diye şikayet eder çekincesiyle burada fazla paylaşım yapmak istemiyorum.
    Ama arama yapınca da foruma çok daha kolay ulaşıyor insanlar,o sebeple paylaşmak da istiyorum açıkçası.

İsteyen sitemdeki şu yazıları okuyabilir.Ham döküm ürünlerle ilgili bildiğim markaları ilk yazıda belirttim,yerli bir ürün tavsiye etmek isterdim ancak ne yazık ki hepsi ithal...
    Emayeli tavalar ile ilgilenmiyorum,benim için bir değer ifade etmiyor,isterse 400TL'lik Staub olsun...

http://dokumcubaba.com/dokum-tava-nedir-nasil-kullanilir-temizlenir/ham-dokum-urunleryerli-uretim-ne-alemde/
    http://dokumcubaba.com/dokum-tava-nedir-nasil-kullanilir-temizlenir/ham-demir-dokumde-pisen-yemeklere-gecen-demir-miktari/
    http://dokumcubaba.com/dokum-urunler-hakkinda-soru-cevap/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 7 Ekim 2016; 14:34:25 >

• Sitenize ve youtube kanalınıza göz attım gerçekten çok emek verilmiş ve faydalı bilgiler hocam, takipçinizim:) Emayesiz tava da karar kıldım, Sizin kullandığınızdan yani Lodge marka alacağım ancak Türkiye de ızgaralı modeli yok Malesef sadece düz modelleri var. Izgaralı olan modeller Amazon da satılıyor ancak kargo vs beklememek için crate baller den düz modelini alayım diyorum n11 hesabımda 20tl çek de var n11 üzerinden alacağım onu da kullanayım diyorum bu vesile ile. Izgaralı model ile düz olan model arasındaki tek fark ızgara farkı mı yoksa kalite ve kullanım açısından bir fark varmıdır?
    Son olarak 25cm ve 30cm arasında kaldım 25 yeterlimidir yoksa almışken daha mı büyük alınmalı

25lik model:http://www.crateandbarrel.com.tr/lodge-cast-iron-10-skillet

30luk model:http://www.crateandbarrel.com.tr/lodge-cast-iron-12-skillet

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Büyük her zaman daha iyidir.

Düz tavaların temizliği de ızgara tavalara göre daha kolaydır. Her ikisini de kullandım. doğru şekilde pişirirseniz fazla yapışma olmuyor ama az da olsa yapışan parçalar ızgara tava ise temizlemesi işkence oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Machete.

Sitenize ve youtube kanalınıza göz attım gerçekten çok emek verilmiş ve faydalı bilgiler hocam, takipçinizim:) Emayesiz tava da karar kıldım, Sizin kullandığınızdan yani Lodge marka alacağım ancak Türkiye de ızgaralı modeli yok Malesef sadece düz modelleri var. Izgaralı olan modeller Amazon da satılıyor ancak kargo vs beklememek için crate baller den düz modelini alayım diyorum n11 hesabımda 20tl çek de var n11 üzerinden alacağım onu da kullanayım diyorum bu vesile ile. Izgaralı model ile düz olan model arasındaki tek fark ızgara farkı mı yoksa kalite ve kullanım açısından bir fark varmıdır?
    Son olarak 25cm ve 30cm arasında kaldım 25 yeterlimidir yoksa almışken daha mı büyük alınmalı

25lik model:http://www.crateandbarrel.com.tr/lodge-cast-iron-10-skillet

30luk model:http://www.crateandbarrel.com.tr/lodge-cast-iron-12-skillet

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Açıkçası zaman geçtikçe düz tavamı daha çok sevmeye başladım,ızgara olan da güzel hoş ama artık bazı yemekleri,tereyağlı yumurtayı,tostu ve daha birçok şeyi düz tavada yapıyorum.
    Bana göre düz taban daha kullanışlı,hatta steak bile düz olanda yapılabilir.Tereyağlı şöyle Gordon Ramsay usulü ;

Kalite olarak hiç fark yok,ikisi de pik döküm olarak dökülür,sadece şekli farkı.İçeriği,ürün reçetesi aynıdır.
    Fajita videoma bakın,ordaki 25cm olan, iki kişi için gayet yeterli.O videoda 2,5 porsiyondan fazla çıkmıştı düşünün .Ama 4+ kişi ya da arkadaş grubu gibi toplu pişirmelerde 30cm en ideali.

Düşünsenize kamptasınız,ateşin etrafında 8-10 kişi,30 cm tavayı piknik ateşinde ısıtıp fajita yapıyorsunuz,bol malzeme bol tavuk/et tek seferde çıkartırsınız herkese.
    25 cm ve altında bu tabiki biraz zor ya da iki sefer yapacaksınız.

Büyük olanı alırken 2 kere düşünmek lazım,kaç kişi kullanacak ona göre seçiminizi yapın;

-Daha ağır olacak,bu sebeple kullanımı daha çok yoracak,
    -En önemlisi dolapta,özellikle ocakta daha geniş yer kaplayacak,ocak üzerinde yandaki göze birşey koydugunuzda ateşin dışına itebilir yanındaki yada üstündeki tavayı,
    -Mesela tere/sıvıyağlı birşey yaptınız,büyük olanda yüzey daha geniş oldugundan belki kullanmayacağınız alanlara yayılacak yağ.Ya da yumurtaları kırdınız,geniş olanda hepsi biryere dagılacak,derli toplu durmayacak,
    -Kirlenecek yüzey alanı artacak,dolayısıyla temizlenecek alan da :) Temizlerken lavabonuza sığmayabilir,lavabo içine oturtamazsanız ,bir elinizle sapından dikip,diğer elle temizlemeniz lazım yani temizlik zulüm olabilir,

Bende düz olarak aşağıdakiler var,2 kişi için yeterli.

20cm:Künefe,hellim,yağda yumurta,tek yiyeceksem steak/köfte vs. için
    26cm:Tavada pişebilecek herşey için,

Kısaca bence düz olanı kişi sayınıza göre deneyin,ham döküme bi alışın,sevin..Eğer illa mühürleme diyorsanız ızgara tip olanı sonra alırsınız..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 7 Ekim 2016; 22:05:31 >

• Tavayı alınca kısıtlamak istemiyorum hocam açıkcası ne yapabiliyorsam yapmak istiyorum Daha çok Izgara et,tavuk,balık Yapmak başı çekecek. Ancak künefe yapmışsınız ciddi anlamda iyi olmuş ileri de onu denerim, mesela tost deriz makine de olur, sıradan bir olay ama o bile döküm de yapmışsınız bir farklı olmuş. Izgaralı ve düz konusunda düz alayım madem öyle, mühürleme konusunda ızgaralıdan tek farkı dava düz olacağı için o ince şeritleri göremeyeceğim o da benim açımdan çok sorun değil. :) Boyut konusunda büyük boy almaya karar verdim, 4 kişilik bir aile olarak artı gelecek misafirleri de hesaba katarsam büyük olanından almam daha kolaylık sağlayacak sanırım. Biraz fazla baş ağrıttık Verdiğiniz cevaplar ve bilgiler için teşekkür ederim tavayı alınca yine burada paylaşırım hocam :)
    @dr.katil Büyük boy almaya karar verdim hocam sağolun.

• Güzel seçim. Şimdiden hayırlı olsun. Tavayı kullanınca yorumlarınızı bekliyoruz.

• Arkadaşlar bende ucuz yollu (ilk denemeler ve lezzet olarak nasıl olduğunu denemek için) bir döküm tava almak istiyorum ama emaye kaplama olmasını istemiyorum, bulunduğum yer biraz küçük şok ta bir ürün gördüm emaye kaplamalı olup olmadığını nasıl anlarım? Teşekkürler şimdiden. Ya da nerden alayım?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Steakhouse'larda bi burgere 40TL para verilir mi diyen arkadaşlar,döküm tavanız varsa,en kral hamburger sizin evinizde.
    Mc/Burger'de zaten hayatım boyunca yemedim,yemeyeceğimde.Bana göre oradakiler et falan değil,önündeki kuyrukları gördükçe için sızlıyor..

Bugün 3 hamburger yaptım.2 si bana biri eşime.Ancak eşim yine içi iyi pişmemiş diye yemedi kendisininkini,

Hatta şöyle oldu,beni oyalamak için dursun ben sonra yicem dedi,peki dedim.Sonra köftenin ucundan 3mm ısırmış bırakmış,dolaba saklamış bütün hamburgeri.
    Israrlı sorularım sonucu yiyemediğini itiraf etti Yemek yedikten yaklaşık 3 saat sonra dolaptan çıkardığım gibi yedim hamburgeri soğuk soğuk,sos içinde beklediği için daha lezzetli olmuş

Yani eğer artarsa,atın dolaba birkaç saat sonra bile ısıtmadan direk mideye indirebilirsiniz.
    Videoda 8 ve 9.dakikalarda et suyu şelalesini izleyebilirsiniz,fajita dan sonra bu köfte ile çıtayı bir kademe daha yükselttim kendimce :)

STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 8 Ekim 2016; 23:11:12 >

• İçi gayet sulu kalmış çok leziz gözüküyor hocam. Bende evdekilere özellikle valideye nasıl et yedireceğim onu düşünüyorum. Malum eski topraklar, alışmışlar tandır,haşlama,çömlekler içinde ağır pişmiş etlere, şimdi bunu ne kadar anlatsam da, içi sulu kalıyor daha lezzetli oluyor desem de eminim bu pişmemiş niye haşlama yapmadın diyecek Umarım alıştıracağım zamanla artık.
    @mcse2k3

Şok,diğer marketlerde vs emayesiz tavaya rastlamadım çok Yüksel ihtimal emayelidir. Emayesiz tava düşünüyorsanız Crate and baller den sipariş verebilirsiniz. 20-25-30cm diye 3 model mevcut en ufaktan en yükseğe fiyatlar yükseliyor oraya bir bakın istiyorsanız ek alternatif olarak Amazon'dan da bakabilirsiniz.

• Evet bende öyle düşünüyorum 25 cm olan 108 Lira, amazonda da fiyatlar uygun gelmedi hemen hemen aynı fiyata geliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: seeder

Evet bende öyle düşünüyorum 25 cm olan 108 Lira, amazonda da fiyatlar uygun gelmedi hemen hemen aynı fiyata geliyor.

25liği alın hocam o zaman en mantıklısı, Benimde 30cm lik gelecek gelince paylaşacağım ilk pişirme deneyimimi. Bu arada Crate baller n11den de satış yapıyor hediye çekiniz falan var ise 100tl üzeri 20tl indirim yapıyor.

• Hediye çekine bakınıyorum bulursam alacağım.

• merhaba
    Ben uzun suredir Lava kulaniyorum ama ısınmasından çok mennun değilim, LODGE almaya karar verdim, ben ağırlıklı olarak ızgara steak için kullanıcam Hangi modeli almaliyim karar veremedim !!!
    Pizza yaparmıyım pek sanmiyorum, ama fajita denemek istetrim Amazon dan alacağim tırtıklıda fajita yada benzerlerini yapmaya engel bir durum var mi ? Yada düzde ızgara performanslı olur mu ?

https://www.amazon.com/gp/product/B0000CF66W/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER
    http://www.crateandbarrel.com.tr/lodge-cast-iron-10-skillet
    teşekkurler

• matt3627 M kullanıcısına yanıt
    Ben ilk önce lava aldım 26x32 saplı ızgaralı olandan. En harlı ateşte bile yeterince sıcak olmuyordu ve temizliği çok zordu. Bayağı araştırdım. Ve hecha aldım. Çok doğru yapmışım. Cayır cayır yanıyor ve çok güzel mühürlüyor. Temizlik kolay olsun diye de düz tabanlı aldım. Temizliği de çok kolaylaştı. Kesinlikle tavsiye ederim.

Bir sra ben de lodge a merak salmıştım. Şimdi iyi ki almamışım diyorum. Seasoning filan uğraştırıyor. Emaye kullanımı daha rahat. Bas deterjanı hiçbirşey olmaz.

Link bu. Et Pişirme önerisi için yardımcı olabilirim.

www.hepsiburada.com
    Hecha Skillet Round 28 Cm Tava Siyah Fiyatı - Taksit Seçenekleri
    http://www.hepsiburada.com/hecha-skillet-round-28-cm-tava-siyah-p-MTHECSKILLETSIY?magaza=Hepsiburada#reviews

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dr.katil -- 10 Ekim 2016; 21:33:23 >

• buraya da bırakayım yorumu

korkmaz a495 plus indiksüyon ocak aldım. ürünle ilgili yorum bırakayım da alacak arkadaşlara yardımcı olur belki

ürün şık görünüyor, dokunmatik tuşlar sağlıklı bir şekilde çalışıyor.dakika ayarı kullanışlı. hızlı ayar tuşları var mesela 2 ayrı kademede sıcak tutma , kızartma, kaynatma ve turbo tuşu var onun haricinde güç çubuğuna dokunup kaydırarak da ayarlayabilirsiniz. 2000 watt gücü var ve direkt tencere tabanını ısıttığı için gayet hızlı pişiriyor. ama gel gelelim pişirme alanına, balkonda steak ve balık gibi pişince çok dumanı olan ve kokan ürünleri yaparım diye almıştım fakat pişirme alanı elimdeki 30 cm çaplı lava döküm için küçük geldi. orta kısmı ısınıyor fakat kenarlar ısınmıyor.ısınmıyor derken yanlış anlaşılmasın çabuk ısınmıyor demek istiyorum yoksa orta kısım 2 dakika içinde pişirmek için hazır ama tavanın kenarları fazla ısınmadığından pişiremiyor. ya küçük tava koyup tek kişi için pişireceksiniz ya da büyük tava koysanız bile orta kısmında pişireceksiniz. tabi söylediklerim sadece büyük döküm tavalar için geçerli. çelik ürünler çok kolay kullanılıyor mesela dışarıda kızartma yapıyorum süper. dakikayı ayarlayıp başında beklemek zorunda kalmıyorum ve içinde su yada yağ gibi sıvı olunca çok hızlı pişiriyor. kettle dan hızlı su kaynatıyor. eğer yağda kızartma seviyorsanız kokusu ve etrafı kirlettiği için dışarıda yapmak istiyorsanız mükemmel bir ürün. ya da ortalama 50 liraya satılan plate ocaklarla cebelleşen, çay ya da yemek pişirmeye çalışan bekarlar için yine mükemmel bir ürün. ama benim gibi balkonda 3-4 kişilik steak ya da balık pişirmek isteyen arkadaşlara önermiyorum çünkü kullanılacak tencere tava 28-30 cm olacağı için ve içinde su ve ya yağ olmayacağı için biraz pişirme işi sıkıntılı olacaktır. alacak arkadaşlara duyurulur...

• quote:

Orijinalden alıntı: efekan_02

buraya da bırakayım yorumu

korkmaz a495 plus indiksüyon ocak aldım. ürünle ilgili yorum bırakayım da alacak arkadaşlara yardımcı olur belki

ürün şık görünüyor, dokunmatik tuşlar sağlıklı bir şekilde çalışıyor.dakika ayarı kullanışlı. hızlı ayar tuşları var mesela 2 ayrı kademede sıcak tutma , kızartma, kaynatma ve turbo tuşu var onun haricinde güç çubuğuna dokunup kaydırarak da ayarlayabilirsiniz. 2000 watt gücü var ve direkt tencere tabanını ısıttığı için gayet hızlı pişiriyor. ama gel gelelim pişirme alanına, balkonda steak ve balık gibi pişince çok dumanı olan ve kokan ürünleri yaparım diye almıştım fakat pişirme alanı elimdeki 30 cm çaplı lava döküm için küçük geldi. orta kısmı ısınıyor fakat kenarlar ısınmıyor.ısınmıyor derken yanlış anlaşılmasın çabuk ısınmıyor demek istiyorum yoksa orta kısım 2 dakika içinde pişirmek için hazır ama tavanın kenarları fazla ısınmadığından pişiremiyor. ya küçük tava koyup tek kişi için pişireceksiniz ya da büyük tava koysanız bile orta kısmında pişireceksiniz. tabi söylediklerim sadece büyük döküm tavalar için geçerli. çelik ürünler çok kolay kullanılıyor mesela dışarıda kızartma yapıyorum süper. dakikayı ayarlayıp başında beklemek zorunda kalmıyorum ve içinde su yada yağ gibi sıvı olunca çok hızlı pişiriyor. kettle dan hızlı su kaynatıyor. eğer yağda kızartma seviyorsanız kokusu ve etrafı kirlettiği için dışarıda yapmak istiyorsanız mükemmel bir ürün. ya da ortalama 50 liraya satılan plate ocaklarla cebelleşen, çay ya da yemek pişirmeye çalışan bekarlar için yine mükemmel bir ürün. ama benim gibi balkonda 3-4 kişilik steak ya da balık pişirmek isteyen arkadaşlara önermiyorum çünkü kullanılacak tencere tava 28-30 cm olacağı için ve içinde su ve ya yağ olmayacağı için biraz pişirme işi sıkıntılı olacaktır. alacak arkadaşlara duyurulur...

Bu ürüne ben de baktım ama hiç bir yerde ebatlarını bulamadım. Zahmet olmazsa ve kutusunun üzerinde yazıyor olabilir atmadıysanız cihazın ebatları nedir? Özellikle de genişliğini merak ediyorum?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aycanata -- 11 Ekim 2016; 18:21:59 >

• Belki bu resim yardımcı olur

Bu mesaja eklenen görseller:

• İnternetten alabileceğim bir tava önerebilir misiniz? Canım çok çekti
  • K4TL14M kullanıcısına yanıt
    CarrefourSA

• Yuvarlak 30cm lik lava tavalar 60-70 lirayken dikdörtgen olan 26x32 ler neden 150 TL üzeri? Ne fark var ki ebatları aynı gibi
  • 
Sayfa: önceki 5758596061
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.