< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onurxv -- 13 Haziran 2012; 23:08:05 > |
Spor Yaparken Kusma, Baş Dönmesi ve Göz Kararması
Spor yaparken yaşanan kusma, baş dönmesi ve göz kararması, ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsan, derhal tıbbi yardım almalısın.
Nedenleri:
Spor yaparken kusma, baş dönmesi ve göz kararmasının birçok nedeni olabilir, bunlar arasında şunlar yer alır:
- Dehidrasyon
- Düşük kan şekeri
- Sıcaklık çarpması ve güneş çarpması
- Kalp veya akciğer problemleri
- Beyin sarsıntısı veya diğer kafa travmaları
Belirtiler:
Bu durumun belirtileri kişiden kişiye değişebilir, ancak en yaygın belirtiler şunlardır:
- Spor yaparken veya sonrasında kusma
- Baş dönmesi veya bayılma hissi
- Göz kararması veya bulanık görme
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
- Terleme
- Halsizlik
Teşhis ve Tedavi:
Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsan, derhal tıbbi yardım almalısın. Doktorun, nedenini belirlemek için tıbbi geçmişini alacak ve fizik muayene yapacaktır. Bazı durumlarda, kan testleri veya görüntüleme testleri gerekebilir.
Tedavi, altta yatan nedene bağlı olacaktır. Dehidrasyon durumunda, sıvı alımı artırılması gerekebilir. Düşük kan şekeri için şekerli bir içecek veya atıştırmalık alınabilir. Sıcaklık çarpması veya güneş çarpması durumlarında, serin bir yere götürülmeli ve bol sıvı verilmelidir. Daha ciddi nedenler için ilaç veya cerrahi gerekebilir.
Önleme:
Spor yaparken kusma, baş dönmesi ve göz kararmasını önlemek için alabileceğin bazı önlemler şunlardır:
- Spor yapmadan önce bol sıvı iç.
- Spor yaparken düzenli aralıklarla sıvı al.
- Yeterli bir ısınma ve soğuma dönemi sağla.
- Hava sıcaklığına uygun şekilde giyin.
- Kendini zorlama ve dinlenmeye ihtiyacın olduğunda mola ver.
- Herhangi bir tıbbi durumun veya ilaçların spor yapmanı etkileyip etkilemeyeceğini doktorunla konuş.
Bu belirtileri yaşarsan, derhal tıbbi yardım alman önemlidir. Altta yatan nedenin belirlenmesi ve uygun tedavi alınması, ciddi sağlık komplikasyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir.