Şimdi Ara

Sonsuzluğun Keşfi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
748
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sonsuzluk, insanlığın başını sürekli ağrıtmış, algısının sınırlarını zorlamış bir kavram...

SONSUZLUĞUN KEŞFİ
    Sunucuya ulaşamıyorsanız Bu sayfadan bağımsız şekilde görüntüle'ye tıklayın.

I. Sonsuzluk nedir?

II. Tanrı sonsuz mu?

III. Fiili Sonsuzluk

IV. Sonsuz Boyutlar

Öyle ki, sonsuzluk üzerine kafa yormak filozofların ve matematikçilerin hem başlıca uğraşı, hem de korkulu rüyası oldu yüzyıllar boyunca.

Çok sayıda bilimadamı, sonsuzluk üzerine düşünerek gerçeklikle bağlantılarını yitirdi, akıllarını sonsuzluğa kurban etti.

Halbuki, sonsuzluk bir o kadar da günlük hayatla iç içe, çocukların dilinde bir kavram da aynı zamanda.

Belki çocukken "Neden buradayım?", "Kainat nasıl oluştu?", "Uzay sonsuza dek uzanır mı?" gibi soruları siz de sormuşsunuzdur kendinize...

Astronom Heather Couper'ın bu dizisinde, dinleyici sonsuzluğun sınırsız ufuklarında bir yolculuğa çıkarılıyor.

Dünyanın bilinmeyenlerine doğru bir yolculuğa...

Bilim-kurgu yazarlarının, din bilimcilerin, matematikçilerin gözünden sonsuzluk kavramına ışık tutuluyor, doğada ve matematikte sonsuzluğun izleri sürülüyor, sınırları sorgulanıyor.

Birinci Bölüm: Sonsuzluk nedir? Dünyanın dışına düz bir çizgi üzerinde saniyede 1000 kilometre hızla bir seyahat yapsak, bir son noktaya ulaşır mıyız? Yıldızların ötesinde birşey olup olmadığını biliyor muyuz? Evrenin bir başlangıcı ve bir sonu var mı?

İkinci Bölüm: Evren sonsuzsa, bunu günlük hayatımızda görebilir miyiz? Tanrı sonsuz mu? Uzayda herhangi bir yönde yeterince uzağa gidersek, kendimize tıpatıp benzeyen bir diğer kişiyle karşılaşabilir miyiz?

Üçüncü Bölüm: Sayılarla uğraştığımızda sonsuzluğu görmek daha mı kolay? Eğer şimdi saymaya başlasak, acaba artık daha ilerisini sayamayacağımız bir noktaya hiç gelir miyiz? Sonsuzluk noktasına ulaşmamız mümkün mü? Fiili bir sonsuzluk var mı?

Dördüncü Bölüm: Sonsuzluğun farklı boyutları olabilir mi? Sonsuzluk hakkında düşünüp taşınmak, psikolojik açıdan ne gibi tehlikeler yaratabilir? Sonsuzluk hakkındaki teoriler matematikçilerin hayatını kolaylaştırdı mı? Sonsuzluk dünyamızda gerçekten de var mı? Bu sorunun kesin bir yanıtı olabilir mi?

Sonsuzluk... Düşünebildiğiniz her şey ve biraz daha fazlası...

Selin Girit'in yayına hazırlayıp sunduğu dört bölümlük Sonsuzluğun Keşfi dizisi, BBC Türkçe'de ilk olarak 4-12 Eylül 2007 tarihleri arasında yayımlandı.
    Kaynak :http://www.bbc.co.uk/turkish/indepth/story/2007/09/070911_infinity_programmes.shtml

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßy Spécops. -- 7 Temmuz 2009; 6:03:18 >

• güzel konu bende sürekli düşünürüm sonsuzluk anlamını

1+1+1+1...

herzaman eklenecek sayı var

sonsuzlugu sonlu terimlerle açıklayamayız çünki yerimizde döner dururuz.
  • Sonsuzluk Allah'ın belası integralden başka birşey değildir.
  • Tanrıya sınırsızdır dersek onu sınırlandırmış olur muyuz ?

Saygılar
  • quote:

Orjinalden alıntı: metete

Tanrıya sınırsızdır dersek onu sınırlandırmış olur muyuz ?

Saygılar

Sayılara sınırsızdır(sonsuzdur)derken,sınırlandırmış oluyor muyuz:)
  • benim de bi sorum olacak

1+2+3+4+5+.......=sonsuz

2+4+6+8+...........=sonsuz

1+3+5+7+...........=sonsuz

o zaman her sonsuz bir birine eşit deil midir kafam karıştı
  • quote:

Orjinalden alıntı: kuantum21

benim de bi sorum olacak

1+2+3+4+5+.......=sonsuz

2+4+6+8+...........=sonsuz

1+3+5+7+...........=sonsuz

o zaman her sonsuz bir birine eşit deil midir kafam karıştı

Sonsuz sonsuza eşit değildir ..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Afrika'da bir kabilede ki bireyler sadece 3'e kadar saymayı biliyormuş. Örneğin içlerinden birisinin elinde 4 tane taş varsa, 4 değilde çok diyorlarmış, aynı şekilde 5-10-20 oldumu çok diyorlarmış. Ancak şöyle bir karşılaştırmak yapmak mümkün.. Örneğin yine bu kabilede ki birisi için konuşuyorum, Ahmet Amca'da 5 bilye, Fehmi Amca'da 8 bilye olsun:
    Bilyeler:

Ahmet: O O O O O
    Fehmi : O O O O O O O O

gördüğünüz gibi 1e 1 eşleşme yaparak kıyaslama yapılabiliniyor. Yani sonsuzlukta bile belirli dereceler var.

Anlattığım hikaye bize saçma geldi değil mi? Nasıl bilmezler 4'ü diye.. Fakat aynı şey bizim içinde geçerli.. Bilginize :)
  • Şu dünyadaki en çok korktuğum şeyler arasındadır sonsuzluk kavramı...
  • Bana her zaman sonsuzluk kavramı saçma(belkide anlayamadıgımdan da olablir) gelmiştir. Çünkü bize göre sonsuzluk; uç noktası gözükmeyen yada tahmin bile edilemeyen yani limitleri belirlenmemiş olan bir uzunluk yada zaman parçasına sonsuzluk diyoruz. peki ya gerçektende o kavramların sonu varsa ve biz bunu göremiyosak yada tahmin edemiyosak o zaman sonsuzluk mutlaklıktan çıkar ve bu da benim inanmamam için (mutlak olmadıgı için ) yeterlidir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ranger_66

Bana her zaman sonsuzluk kavramı saçma(belkide anlayamadıgımdan da olablir) gelmiştir. Çünkü bize göre sonsuzluk; uç noktası gözükmeyen yada tahmin bile edilemeyen yani limitleri belirlenmemiş olan bir uzunluk yada zaman parçasına sonsuzluk diyoruz. peki ya gerçektende o kavramların sonu varsa ve biz bunu göremiyosak yada tahmin edemiyosak o zaman sonsuzluk mutlaklıktan çıkar ve bu da benim inanmamam için (mutlak olmadıgı için ) yeterlidir.

sizce mutlak olan her şey doğrudur, gerisi boş yani? Bana mutlak olan birkaç şey söyler misiniz?

quote:

peki ya gerçektende o kavramların sonu varsa ve biz bunu göremiyosak ...

Peki ya gerçektende o kavramların sonu yoksa ve biz bunu göremiyosak, o zaman inanmanız için mi yeterli olacaktır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qamyoncu -- 8 Temmuz 2009; 19:59:10 >

• Her şeyin bir sınırı olduğu, her sınırdan sonra başka sınırların başladığı gözlemi, tümevarım metodunun keşfinden sonra insanoğlunu sonsuzluk kavramına götürdü. İnsanoğlunun en büyük başarılarından birisi sonsuzluğun keşfidir. Onu kavrayabilmesi insanoğlunu diğer hayvanlardan ayırır.
  • insanın hayatını devam ettirme çabasının sebeplerinden birisidir.

Ayrıca sayın Metmete;

Tanrı (ki forumda inanmayanlar var o yüzden varsa eğer) sınırsız dersek onu sınırlandırmış olmayız. İnsanoğlunun algılamadaki en eksik noktalarından biri bana göre sonsuzluk kavramıdır.

Bu sınırlandırma meselesini şöyle ifade edeyim, değişim sabittir değil mi? Sürekli bazı şeyler değişir. Bu bazı şeylerin değişmesi sürekli ise burada değişmezlik söz konusudur. O halde değişmeyen tek şey değişim ise hiç bir şey değişmiyor demektir.
  • Sonsuzluk sadece doğa ve bilim için vardır;insanlar için sonsuzluk söz konusu değildir.En azından günümüzde bu geçerli ama hepimiz biliyoruzki bugün sonsuzluğu nasıl imkansız görüyorsak,dünde insanlar ateşi bulana kadar onu imkansız görüyorlardı..

Yani demek istediğim bilim birikimli ve gelişerek ilerlediği için elde ettiği bulgular sonsuzluğu getirebilir...Bunu anca ileride görebiliriz!!!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.