|
Çok güzel bir soru sormuşsunuz. Yemekler için erken hasat zararlı olur mu? O kadar kolay bozulup zararlı hale geleceğini sanmıyorum. Ancak bu durum erken hasatın içinde bulunan polifenoller ve yararlı bileşikleri öldürecektir. O zaman da fazladan ödenen ücret anlamsız olacaktır. Yemekler için bırakın erken hasatı soğuk sıkım olmasına bile gerek yok. Yine de kampanyadan uygun fiyata aldığımız Kristal’in soğuk sıkım yağlarını tencere yemeklerinde kullanıyoruz gerçekten lezzetli oluyor. Özellikle tencere yemekleri dedim ki içindeki su bitmediği sürece kaynama sıcaklığı olan 100 dereceyi geçmeyecektir. Tabi bu konu başlığı zeytinyağı üzerine olduğu için başka yağları konuşmuyoruz. Konuşulmalı, mukayese edilmeli. Sağlık için zeytinyağı ile kafa kafaya gidecek bir diğer yağda tereyağıdır. Tereyağının sütünden arındırılmış haline de bildiğiniz gibi “saf tereyağı” , “sade yağ” ya da “sarı yağ” denir. İşte bu saf tereyağının yanma ısısı 240 derece ile zeytinyağının da üzerine çıkarak ısıya dayanan en yüksek yağlardan birisi oluyor. Hâliyle yemeklerde kullanmak için en sağlıklı tercih saf tereyağıdır. Bildiğiniz gibi yağlar 3’e ayılır. Doymuş yağlar, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar. Tereyağı doymuş yağlara girer ve doymuş yağların en büyük özelliği bozulmalara karşı çok daha dayanıklı olmasıdır. Yani zeytinyağı 190 derecede yanıyorken saf tereyağı 240 derecede yanması gibi. Zeytinyağını ısıdan, ışıktan korumamızın sebebi de tekli doymamış yağların kimyasal yapısından ötürü doymuş yağlara göre bozulmaya daha yatkın olmasıdır. 1970’lerde kapitalist ülkelerin kendi ürettikleri yağları satmak için zeytinyağı ve tereyağını sağlığa zararlı yağlar olarak gösterdiklerini biliyoruz. Bugün zeytinyağı kendisini akladı ama hâlâ tereyağına kuşkuyla bakılıyor, bu doğru değil arkadaşlar. Tereyağı da kalp dostu bir yağdır. Zeytinyağı E vitamini, K vitamini ve güçlü antioksidanlar içerirken. Tereyağı A,D,E,K vitaminlerinin yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı kısa zincirli yağ asitleri içerir. Zeytinyağı anti-inflamatuar etkileri ile bağırsak florasını olumlu etkileyebilirken; Tereyağı Bütirat içerdiğiyle bağırsak duvarını besler ve onarıcı etki yapabilir. Eğer yağları tamamen sağlık amaçlı kullanmayı düşünüyorsanız, ikisini dönüşümlü veya birlikte kullanmak en mantıklısı olur. Salatalarda ve soğuklarda zeytinyağı, hafif pişirmede saf tereyağı gibi. Ayrıca filtre kahvemin üzerine bir tatlı kaşığı tereyağı da ekliyorum ben, gerçekten yakışıyor. Bizim evde de maalesef bir kalp hastası olduğu için, yağlar konusunda çok fazla araştırma yapar oldum. Konuda yeri geldiği için öğrendiğim kadarını sizlerle de paylaşıyorum. Eskiden beri bizim evde fazla kızartma yapılmaz. O yüzden kızartmalar için yılda bir kere aldığımız 5L ayçiçek yağı bütün bir sene giderdi. Şimdi artık onu da almıyoruz. Tohum yağlarının zararlı olduğu artık bir tartışma konusu bile değil. Aynı şekilde margarinler de öyle. Bunları mutfağınıza sokmayın arkadaşlar. Eğer maddi açıdan mecbur kalırsanız tohum yağları arasında en iyisi, kaliteli üretilmiş ayçiçek yağıdır. Bilindik markaların ayçiçek yağını alabilirsiniz. Biz evde bir süredir saf tereyağı yapar olduk. Size de tavsiye ederim. https://www.youtube.com/watch?si=0iikwRYwJTAG44Dj&v=dEzaGcNi4yU&feature=youtu.be < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
_____________________________
|




Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki




kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt



Hızlı
iOS
Android






