Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (766. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15.504
Cevap
554
Favori
1.303.892
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 764765766767768
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Çok güzel bir soru sormuşsunuz. Yemekler için erken hasat zararlı olur mu? O kadar kolay bozulup zararlı hale geleceğini sanmıyorum. Ancak bu durum erken hasatın içinde bulunan polifenoller ve yararlı bileşikleri öldürecektir. O zaman da fazladan ödenen ücret anlamsız olacaktır.

Yemekler için bırakın erken hasatı soğuk sıkım olmasına bile gerek yok. Yine de kampanyadan uygun fiyata aldığımız Kristal’in soğuk sıkım yağlarını tencere yemeklerinde kullanıyoruz gerçekten lezzetli oluyor. Özellikle tencere yemekleri dedim ki içindeki su bitmediği sürece kaynama sıcaklığı olan 100 dereceyi geçmeyecektir.

Tabi bu konu başlığı zeytinyağı üzerine olduğu için başka yağları konuşmuyoruz. Konuşulmalı, mukayese edilmeli.

Sağlık için zeytinyağı ile kafa kafaya gidecek bir diğer yağda tereyağıdır. Tereyağının sütünden arındırılmış haline de bildiğiniz gibi “saf tereyağı” , “sade yağ” ya da “sarı yağ” denir. İşte bu saf tereyağının yanma ısısı 240 derece ile zeytinyağının da üzerine çıkarak ısıya dayanan en yüksek yağlardan birisi oluyor. Hâliyle yemeklerde kullanmak için en sağlıklı tercih saf tereyağıdır.

Bildiğiniz gibi yağlar 3’e ayılır. Doymuş yağlar, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar.

Tereyağı doymuş yağlara girer ve doymuş yağların en büyük özelliği bozulmalara karşı çok daha dayanıklı olmasıdır. Yani zeytinyağı 190 derecede yanıyorken saf tereyağı 240 derecede yanması gibi. Zeytinyağını ısıdan, ışıktan korumamızın sebebi de tekli doymamış yağların kimyasal yapısından ötürü doymuş yağlara göre bozulmaya daha yatkın olmasıdır.

1970’lerde kapitalist ülkelerin kendi ürettikleri yağları satmak için zeytinyağı ve tereyağını sağlığa zararlı yağlar olarak gösterdiklerini biliyoruz. Bugün zeytinyağı kendisini akladı ama hâlâ tereyağına kuşkuyla bakılıyor, bu doğru değil arkadaşlar. Tereyağı da kalp dostu bir yağdır.

Zeytinyağı E vitamini, K vitamini ve güçlü antioksidanlar içerirken. Tereyağı A,D,E,K vitaminlerinin yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı kısa zincirli yağ asitleri içerir.

Zeytinyağı anti-inflamatuar etkileri ile bağırsak florasını olumlu etkileyebilirken; Tereyağı Bütirat içerdiğiyle bağırsak duvarını besler ve onarıcı etki yapabilir.

Eğer yağları tamamen sağlık amaçlı kullanmayı düşünüyorsanız, ikisini dönüşümlü veya birlikte kullanmak en mantıklısı olur. Salatalarda ve soğuklarda zeytinyağı, hafif pişirmede saf tereyağı gibi. Ayrıca filtre kahvemin üzerine bir tatlı kaşığı tereyağı da ekliyorum ben, gerçekten yakışıyor.

Bizim evde de maalesef bir kalp hastası olduğu için, yağlar konusunda çok fazla araştırma yapar oldum. Konuda yeri geldiği için öğrendiğim kadarını sizlerle de paylaşıyorum.

Eskiden beri bizim evde fazla kızartma yapılmaz. O yüzden kızartmalar için yılda bir kere aldığımız 5L ayçiçek yağı bütün bir sene giderdi. Şimdi artık onu da almıyoruz. Tohum yağlarının zararlı olduğu artık bir tartışma konusu bile değil. Aynı şekilde margarinler de öyle. Bunları mutfağınıza sokmayın arkadaşlar. Eğer maddi açıdan mecbur kalırsanız tohum yağları arasında en iyisi, kaliteli üretilmiş ayçiçek yağıdır. Bilindik markaların ayçiçek yağını alabilirsiniz.

Biz evde bir süredir saf tereyağı yapar olduk. Size de tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/watch?si=0iikwRYwJTAG44Dj&v=dEzaGcNi4yU&feature=youtu.be

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yurtdışında çalışmış bir çift, emekli olupta Türkiye’ye yerleşmiş. İtalya’da tattıkları zeytinyağı ilham olmuş. Zeytinlik kurmuş ya da almışlar. 250ml erken hasata 1000TL fiyat koymuşlar. Türkiye’de litresi 4000 liraya zeytinyağı satıyorlar 🤦🏻‍♂️

Aynı firma instagram’da video paylaşmışlar, müşterileri: “Başka zeytinyağı tüketemiyoruz” diyorlar.

“Zeytinyağı İtalya’da bile bu kadar pahalı değil” diye yazdım. Hemen engellemişler beni. Çok ciddi bir adam silkelemece var Türkiye’de. Dikkat etmek lazım. Hermus litresi 2000 den stoklarını tüketti. İnanın değmez, vallahi de, billahi de değmez.

Bir de pek çok butik üreticide şu düşünce var. Hasatı kendi elleriyle yapıp sonra makinada sıktırıp zeytinyağını alıyor ya. “Tamam en kaliteli zeytinyağını ben üretiyorum” düşüncesine kapılıyor.

Bazılarına ürünlerindeki sorunları söyledim. Kesinlikle kabul etmiyorlar. Bakın Hermus’un fiyatını eleştiriyorum ama bana gelen memecik ürününde kusur yoktu. Ama litresini 1000TL den aldığım bir başka butik üreticinin yağında salamura zeytin kokusu aldım. Resmen fermente edilmiş sofralık siyah zeytin kokuyordu. Bana: “Mümkün değil duyusal analizi yapıldı” cevabı verdiler, tabi bu butik üreticilerin büyümelerinin de önüne geçen, kendi bindikleri dalı kesen bir durum. Bu yüzden kurumsallaşmaları şart. Aile firmaları ancak bir yere kadar.

Her zaman daha iyisini üretmenin peşinde olmaları gerekir. Ben üretici olsam, her sene Türkiye’de bilinen ilk 10, ve yurtdışından da yine 10 farklı ürün alır. Hepsini tadar, kendi ürettiğimden daha iyi bulduklarımı da incelemeye alırdım. Acaba benden farklı ne yaptılar diye üzerinde düşünürdüm.

Bulunduğum semtte, aralarında 700m mesafe olan iki künefeci var. Birisinden sipariş verdim, gerçekten çok güzel, beğendim ve epey bir süre ondan devam ettim. Bir süre sonra diğerini de bir deneyim dedim. Gerçekten hem Künefe iyi değildi, kesinlikle gerçek tereyağı kullanmamışlardı bu çok belli ediyordu kendisini. Hem de sunum berbattı. Yani o kötü künefeyi gönderen işletme, bir gün rakip firmadan evine başka bir isimle sipariş verse alsa. Ertesi gün ya o işi bırakır, ya da hemen kendisine bir çeki düzen verir. Bu arada dip not; künefede peynirin ve tereyağın kalitesi çok önemlidir. Gerçek ve bol tereyağı kullanılan Künefe’yi ne kadar yerseniz yiyin rahatsız hissetmezsiniz.

Kusura bakmayın arkadaşlar, hep kısa yazacağım diyorum ama uzuyor da uzuyor mesajlar. Bundan sonra daha kısa yazacağım inşallah.

• Bu don olayı zeytini etkileyecek mi bu konuda bilgi veya

tahmin var mı?

Türkiye’de son yillarda ortaya çıkan ve mantar gibi biten bu yeni yetme ne olduğu belli olmayan çeşit çeşit markalar, cafcaflı etiketler ve şişeler ile bildiğiniz insan silkelemeye çalışıyor başka bir açıklaması yok!

Geçen senenin yağını yeni tarihli etiket ile fâhiş fiyata yurdum insanına satıyorlar, hem de en ödüllüleri, daha ne diyelim, milleti nasıl uyandıralım bilemiyorum.

Bir tanesi de beni engelledi, oysa ki sadece şunu yazmıştım:

—-

Oro Bailen 43 bin litrelik mühürlü tank ile Mario Solinas’ı salladı, yine de kendisine, meslektaşlarına ve müşterilerine olan saygısından ötürü dünyanın en iyi üreticisiyim demedi!

—-

Sanırım hangi üretici olduğu belli :)

Benim TR’de gözüm kapalı zeytinyagi alabileceğim bir tane bile üretici yok, malesef!

Yahu, taa İspanya’da kapısına kadar gittiğim 1780 kuruluşlu Castillo de Canena tadım yaptırtmıyorum istersen al dedi, ben de almıyorum dedim ve çıktım, olay bu kadar.

Binlerce alternatif var bunlar kendini ne zannediyor bilemiyorum.

Neyse, İspanya’dan başka bir örnek ile bitirelim:

Granada’da çok modern tesisleri olan ve henüz genç sayılan 20 senelik bir üretici olan O-MED (Venchipa), 31 bin 413 litrelik 12 numaralı mühürlü tank ile Mario Solinas’ta ‘robust green fruitiness’ kategorisinde ikinci seçilmiş, bravo!

Peki bana tattırdıkları yeni açılmış 250ml teneke Picual neden fermente idi? Acaba geçen seneden kalan bir teneke miydi? Rengi sapsarı hiçbir numarası olmayan kusurlu bir üründü, çok istememe rağmen malesef satın alamadım. Arbequina’si ise kusursuz fakat sıradan bir üründü.

Kim takar İtalya’da İspanya’da yağ tadıp bu işe girmeye karar verenleri! Binlerce alternatif var…

Son olarak bu sene Mario Solinas’a Türkiye’den tek bir katılım olmuş fakat karavana!

Sanırım hangi üretici olduğu belli :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2C6FAFE90 -- 16 Nisan 2025; 1:19:14 >

• Herkese merhaba, geçmiş yazıları okumak isterdim ancak buna pek vaktim yok.

Öğrenmek ve tavsiye almak için yazıyorum.

Palamidas, Avilo, Nily gibi markaların soğuk sıkım zeytinyağlarından birini alacağım.

Beş litrelik olanlar 1.500 ile 1.800 lira civarında seyrediyor. Buna karşılık 1.000 lira civarında olanları da görüyorum.

Aradaki farka değer mi sizce ve sizin tavsiyeniz ne olabilir?

Alacağım zeytinyağı yemeklerde değil salatalarda veya kahvaltıda kullanılacak. Hangisini tavsiye edersiniz?

Kalite için fazla olmamak kaydıyla fark verebilirim.

Şimdiden teşekkür ederim.

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi celebic -- 16 Nisan 2025; 13:26:13 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

En büyük savaş cahilliğe karşı yapılan savaştır...
    Mustafa Kemal Atatürk

• Yeni sezona 5 ay kaldı, yüksek fiyattan satacağız diye diye daha 2023’ü bitiremediler. Zaten 2024 için Türkiye tarihinde görülmemiş yüksek rekolte denildi. Peki ellerinde bu kadar ürün ile 5 ay sonra ne yapacaklar. Ben 2025-26 sezon yeni hasat diye satılacak ürünlerin gerçekten yeni sezon olacağına nasıl inanayım bilmiyorum gerçekten.

hocam paranı bu firmalara kaptırma daha önce almış biri olarak söylüyorum.Komili yada Kristal e bir şans ver pişman olmayacağını garanti ederim.biraz geriye doğru yorumları okursan sana yardımcı olur.

Palamidas kullanmıştım ve çok güzeldi.

Mustafa Kemal Atatürk
  • celebic kullanıcısına yanıt
    Eger alacaksanız komili Ayvalık erken hasatı tavsıye ederim hocam ınanın pısman olmazsanız

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Hemen hemen her yerde 5 litrelik teneke 1.799 lirayken Yemek Sepetinde kuponla 1.572 liraya geliyor. Alınır mı? Teşekkür ederim.

Ekleme: Hocam Yemek Sepeti marketten aldım. Sipay karttan da 65 lira gelince toplam 1.500 liraya almış oldum.

Hiç aklımda yoktu ama geçmiş sayfaları okudum ve tavsiyeniz üzerine almış oldum. Teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi celebic -- 17 Nisan 2025; 0:3:8 >

• celebic kullanıcısına yanıt
    Rica ederim hocam iyi fiyata almışsınız afiyet olsun sımdıden

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Üç ay sonra kullanmaya başlayacağım. Açmadan serin ve karanlık kilerde saklamamda bir sakınca yoktur sanırım. Mevcutların bitmesini bekleyeceğim.

Nickinize aşinayım ama hangi başlık hatırlamıyorum?

Mustafa Kemal Atatürk
  • blackboy55555 B kullanıcısına yanıt

Muhtemelen etkilemeyecek!

Zeytinin çiçeklenme dönemi Mayıs ayıdır. İklim bu sene müthiş gidiyor neredeyse tüm Akdeniz havzasında.

Geçen seneden önce 2 sene üst üste tam da çiçeklenme döneminde kuraklık ve aşırı sıcaklar vardı, çiçekler yandı o yüzden fiyatlar uçuşa geçmişti. Geçen seneki bolluk ile İspanya ve Yunan’da fiyatlar %55 düştü, İtalya’da çok düşmedi çünkü onlar hala net ithalatçı!

Mayıs’ta fırtına veya aşırı sıcaklar olmazsa müthiş bir sezon daha geliyor olabilir, Mayıs sonu her şey belli olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2C6FAFE90 -- 18 Nisan 2025; 17:57:33 >

Kristal Dolgun Güçlü pişman olmazsınız yada forumda çok sık adı geçen ve beğenilen Komili Ayvalık erken hasatta alabilirsiniz.

Buta Assos Golden Harvest fiyatına ilk gelen kapar! ☺️😃😂

• İçinde domuz yağı vardır. Domuz yağı içermez yazıyor mu.

Dostlar. Yıllardır başta sıcak fırsatlardaki konularda olmak üzere,tavsiye öneri,bilgi istenen konularda ihtiyacı olanlara yardımcı olmak için emek verdim zaman harcadım. Para ile satılan kodları bedava verdim.Burada 1 kuruş para almadım kimseden.Amacım bütçenize yardımcı olmaktı.Ben burada terbiyesiz,nankör,çirkef insanlara daha fazla sabredemiyorum.Onlara yardımcı olmak istemiyorum.Forumu bırakıyorum.X`de olacağım.Dostlar bizi hatırlasın.
  • Ben kendi adıma bir şişesini kaparım Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler 

Bardaktaki Rincon mu hocam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaptanMemo1234 -- 19 Nisan 2025; 17:10:25 >

Yok hocam, bu Hacianda el Palo Picual, Rincon genelde bu renkte olmuyor :)

Selam hocam,

Verdiğiniz bilgiler çok değerli. bence başlığa sabitlenip bu konuya dikkat gösteren herkesin faydalanması sağlanmalı.

ben de sizin gibi biliyordum ancak emin değildim. siz teknik bilgilerle olayı desteklemişsiniz.

çok teşekkürler..

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.