Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (599. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
15.528
Cevap
555
Favori
1.306.498
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 597598599600601
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Valla ne dedikleri belli değil ben bir şey anlamadım. Hasat tarihlerini yazmamışlar ama ekim/kasım hasat yapıp temmuza kadar bekleyeni ilk defa duydum. Bir de filtre ve kimyasalı aynı cümlede kullanmaları çok saçma uzmanlar daha iyi bilir ama filtrenin kimyasalla hiçbir ilgisi yok. Filtre maliyetini üstlenmemek için filtre kullanmamayı çok üstün birşey gibi göstermeye çalışmışlar. Üstelik hatırladığım kadarıyla fahiş fiyatlı yağları olan bir firma.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Aterna yıllar önce butik zeytinyağlarıyla tanıştığımda ilk aldığım yağlardan biriydi. Fiyatları market yağları civarındaydı. Tanıdıklarıma da aldırdım, olgun hasat yaklaşık 50 lt tüketmişimdir. O dönem Vedat Milör de programında bahsetmişti. Zeytinleri de çok lezzetliydi, sürekli sipariş veriyordum. Sonradan ne olduysa fiyatları makul ölçülerin çok üzerinde arttı. 1000 yaşında zeytin ağacı pazarlamasına falan girdiler.

Benim aldığım dönemde olgun hasat yağlarında yakıcılık ve acılık çok düşük düzeyde olmasına rağmen aroması güzeldi. Market yağlarından sonra salata ve soğuk/sıcak yiyeceklerde ailecek çok beğenerek kullandık, yemeklerdeki lezzet farkını hissediyorduk. O zamandan beri çok fazla yağ denedim, şimdi belki o kadar beğenmem. Yakıclık ve acılığı azdı.

Size gönderdikleri cevaptan kasımda üretilen yağı haziran temmuzda satmaya başladıkları anlaşılıyor. Firmayla ilgilendiğim dönemde ilginç olay yaşamıştım. Bir ara sitelerinde naturel sızma yağlarda % 1 asit ibaresi yazılmaya başlandı. Telefon açıp ilgili kişyle konuştum. Bana asit ölçümlerini sürekli yenilediklerini güncel bilgiyi sitede paylaştıklarını söyledi. % 1 asit yağın naturel sızma olmadığını bunu naturel birinci olarak satmaları gerektiğini söyledim. Ancak ikna edemedim, yağın naturel sızma olduğu konusunda ısrar etti. Belki sitelerindeki bilgiyi düzeltirler diye bir süre daha takip ettim ama % 1 asitli naturel sızma satmaya devam ettiler!! Firmanın dürüstçe asit oranı bildirmesi güzel birşey ancak bu kadar önemli bir konudaki bilgisizliği de düşündürücü. O dönem başka butik markalarla da tanışmaya başladığım için aterna zeytinyağı takibim sona erdi.

• Sipariş verdiğim Erken Hasat Soğuk Sıkım 5 LT Felole Natürel Sızma Zeytinyağı 0,3 Asit yağ buggün elime ulaştı. Çok güzel bir yağ buram buram , mis gibi zeytinyağı kokuyor. Yoğunluğu , acılığı çok iyi. İnsanın genzini yakıyor. Gönül rahatlığıyla herkese tavsiye ederim.

Çok azdı heraldeadet olarak ben bu firmanın 0,3 ürün çok güzeldi ve birde 0,5 asit erken hasatlarından aldım çok güzeldi. Bu ürünler kopkoyu yeşildi.

2 lt de orfion erken hasat aldım onu da çok beğendim bu üründe kopkoyu yeşil ve çimensi idi. Bu sene bunları aldım erken hasat olarak

yukarıda da belirttim siyah teneke Palamidas almak istiyorum merak ettim satış yerlerinde farklı yorumlarda var. Burada alanlar beğenmiş. Yeşil renk çıkmadı diyen var. Yeşil renk biraz benim için kriter. Bilgi paylaşımı yaparsanız sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boostr -- 4 Aralık 2020; 21:43:3 >
  • Korudağ harvena bu sene nasıl acaba? Nova vera trilye ile aradaki fiyat farkına değecek kadar fark var mıdır? İkisinden birini(başka tavsiye de olabilir) sipariş vermeyi düşünüyorum. Çiğ tüketim için yüksek polifenollü olması önceliğim.

Merhaba;

Trilye cinsinde Korudağ ile Nova Vera hakkında fark var mı diye sormuşsunuz. Geçen sene her iki yağı da denedim ve net olarak söylemek gerekirse aradaki fiyat farkına değecek kadar fark vardı.

Korudağ; İzmir-Çandarlı'da kendi bahçelerinden elde ediyor yağını hatta sadece onlarda olan İtalyan bir teknolji ile sıkım yapıyorlar. Fiyat/Performans anlamında beğenilen bir yağdı geçen sene, filtresizdi sanırım ama filtreli gibiydi; polifenol oranı olarak da oldukça yüksekti; raporlarını görmüştüm ancak bu sene henüz sipariş vermedim; önceliğim değil. Önceki yorumlarda deneyenler vardı sanırım. Bu arada markanın Edra filtreli Edremit cinsi yağı da var...

Nova Vera Trilye'yi ise bu sene sipariş verdim ama henüz açmadım. Trilye cinsi sorduğunuz için ve eğer filtreli tercih ediyorsanız Granpa da bu sene filtreli ürünlerini piyasaya sürdü ki geçen senenin başarılı Trilye örneklerindendi; keza bu sene Cumbalı markasının geçen sene tatmadığım ama çok beğenilen Cumbalı Premium ürününü ve Hermus'un Trilye'sini sipariş ettim ama onları da henüz açmadım. Elbet filtresiz olarak şu an satın alım yapabileceğiniz markalar mevcuttur ancak şahsen filtreli yağ kovaladığım için henüz filtreli olarak piyasaya çok çıkan yok; bahsettiğim firmalar ise filtreli olarak satış yapanlar. Ancak amacınız çiğ tüketim ve polifenol yükseliği ise Trilye cinsinden ziyade başka cinslere yönelmeniz daha mantıklı da olabilir.

Geçenlerde Domat cinsi yağ soruluyordu ki Gizem, Olidya, Özem gibi markalar zikredilmişti... Bunlara Olizzi adlı yeni bir firmayı da eklemek gerekir. Uslu cinsi zeytinyağ üreten firmaları araştırırken Palamidas'ın dışında(2019 mamülü sanırım) karşıma Verdelia adında bir Akhisar firması çıktı. Kendileri Domat cinsi zeytiyağı da üretiyorlar ve internet sitelerinde birçok gerekli bilgi ve analiz raporları mevcut(biofenol oranı hariç). Fiyat olarak görece makul ve yenil bir firma. Domat'ı sipariş etmedim ancak Ultra Premium adlı Uslu cinsi zeytinyağlarını sipariş ettim, bekliyorum...

Saygılarımla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cp4 -- 4 Aralık 2020; 23:20:37 >

• primum non nocere P kullanıcısına yanıt

Harvenayı pek beğenmedim açıkçası. Yeni sezonda şu ana kadar korudağ harvena, asiltane ve evliyazade filtresizi denedim. Aslında üçü de pek etkilemedi beni ama aralarında en az beğendiğim harvena idi. Kusurlu bir yağ olduğunu düşünmüyorum kesinlikle ama acılık ve yakıcılığı hafifti ve erken hasatın o güzel kokusunu çok az alabildim. Geçtiğimiz iki sezon denediğim nova vera trilye ile arasında baya bir fark olduğunu söyleyebilirim. Bu sezon nova vera trilye denemedim henüz. İyi zeytinyağında özellikle koku çok önemli benim için. Kapağı ilk açınca gelen taze çağla, badem, yeşil domates, muz veya çimen kokuları yağı sürekli tüketme isteği uyandırıyor. Bu sezon denediğim üç yağda da bu özellikler zayıftı ama geçtiğimiz sezonların nova vera trilyesi tam da böyleydi.

Turkiye’de gordugum/duydugum/okudugum yag tadimlari, zeytin cinsi bagimsiz, erken hasat (yesil zeytin) icin hep ayni: Cimen, cagla, badem, domates, yesil muz.. Bizde hepsi var, at malaksore birer ikiser buket, al sana miss gibi tatlar, kokular..

Olur mu olur, yapan var midir bilemeyiz..

Benim bildigim zeytin sapi ve yapragi kesin karisiyor, cunku tadini bariz aliyorum, ozellikle acimtrak yaglarda.. Bazilari damakta pek de hos olmayan acimtrak zeytin yapragi tadi birakiyor..

Akdeniz ulkelerinin yaglarinda bambaska tatlar ve kokular da var: NYIOOC’ye girin, her bir urunun yaninda hangi tatlar/kokular var yaziyor..

Bence burada zeytin cinsi ve Fransizlarin terroir dedigi ozellik on plana cikiyor.. Yani toprak cesidi, enlem, iklim, mikro iklim, gunes acisi...vs. Agac bakimi, toplama, sizdirma, saklama hepsi ideal sartlar aldinda varsayiyorum..

Simdiye kadar en begendigim turler: Memecik, Yamalak, Tavsan Yuregi.. Sanirim guneye indikce aromalar kuvvetleniyor..

Tamamen amator ve damagi gelisime acik birisinin yorumu benimki.. Bu sezonki favorim: Yamalak Sarisi 🥳🍸

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF56565BF -- 5 Aralık 2020; 0:26:44 >

• Cp4 C kullanıcısına yanıt

Çok teşekkür ederim hocam. Bu sene özem kisthene 02 denedim henüz. Acılık yakıcılık anlamında çok hafif geldi. Sağlık açısından da faydalı olması için daha güçlü, yüksek polifenollü bir yağ arıyorum. Koku ve meyvemsiliği de önemli elbette tabi mümkün olduğu kadar. Siz bu durumda ne tercih ederdiniz acaba?

Novavera geçen sene hayat ve memecik denemiştim. İkisi de güzeldi ama hayat daha bir güzeldi bana göre. Trilye de en güçlü yağları olarak geçiyor sanırım, o yüzden trilye cinsini yazmıştım. Özel olarak cins tercihim yok.

Teşekkürler hocam. Harvenayı eliyorum o zaman. Açıkçası geçen seneki analize göre 600 küsür polifenol içermesi etkilemişti en çok. Novavera 500 civarı sanırım. Bu ölçümler biraz kafa karıştırıyor. Novavera trilye yerine daha iyidir diyebileceğiniz bir yağ var mı acaba? Kapağı ilk açınca gelen o kokuda novavera hayatı beğenmiştim en çok. Trilye denemedim ama o da iyidir umarım.

• Öncelikle işin uzmanları, sektör içerisindeki üreticiler daha iyi bilirler ancak zeytinyağındaki toplam biofenol değerini ölçen laboratuvarlar mevcut. Ülkemizde de IOC(Uluslararası Zeytin Konseyi) sertifikalı laboratuvarlar mevcut; misal Aydın Ticaret Borsası Lab. ancak farklı lab.lardan farklı polifenol değerlerinin de çıktığı söyleniyor. Kimi firma da yurt dışına gönderiyor numunesini; misal Atina Üniversitesi'ne...

Yüksek polifenol olarak, net şu marka diye bir şey söylemek çok da doğru olmaz çünkü yeni hasat yağların birçoğunun analiz raporları henüz çıkmadı ya da firmalar açıklamıyorlar veya biofenol ölçümü yaptırmıyorlar. Kaldı ki; filtreli yağ ile filtresiz yağın, sağlıklı koşullarda da olsa bekleme süresinin ve mutfağa girene kadarki serüvenin polifenoldeki kayıp oranına etkisini bilmiyoruz.

Bu sene için bildiğim veya görüşüp öğrendiğim filtreli olarak satışa sunulan yağların polifenol değerlerine gelince Hermus-Arbequina(551,86mg/kg), Oleamea-Altınova Yamalak Sarısı(+500mg/kg), Granpa-Trilye(398mg/kg), Bahçemisorganik-Memecik(351mg/kg), Zetay No1-Memecik(Filtresiz)(409mg/kg), Tuay-Memecik(Filtresiz)(685mg/kg)...

Nova Vera'nın bu senenki değerlerini bilmiyorum ancak geçen sene biofenol değerleri yüksekti. Yanlış bilmiyorsam bu sene Beylik ve Tavşan Yüreği de üretmeyecekler; geçen sene Antalya'ya mini zeytinyağı sıkım tesisi(tır) gönderip yerinde sıkım yapıyorlardı. Birçok firma daha yağlarını filtreli olarak çıkarmadı bile ya da henüz çıkardı. Misal geçen senenin tattıklarım arasında en güzel Memecik örneklerinden biri olan Tayga Gıda, üretimi bitirip tankları doldurdukktan sonra yağını analize gönderiyor. Keza Oleamea henüz Memecik yağını piyasaya dahi sürmedi; Savrandere bu ay sonuna doğru satışa çıkacak sanırım...

Ben imkan ölçüsünde az az alım yapıp kendimce deniyorum; 2020 hasadı için filtreli olmak üzere farklı firma ve cinslerden 10 şişe tedarik ettim. İçlerinden sadece Hermus-Ayvalık cinsi yağı ve Mavras-Ayvalık cinsi yağı açtım. Versusu Hermus açık ara önde bir şekilde kazandı. Hermus-Ayvalık'taki o rayiha, acılık ve yakıcılık bambaşkaydı; yağın Ayvalık olduğundan şüphe ettim.

Eğer hemen alım yapacaksanız ve polifenol odaklıysanız yukarıda almadığım da, alıp henüz denemediğim de 2020 yağlarını öğrendiğim kadarıyla sıraladım.

Geçen senenin yağları içinse şöyle buyurun: https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/142097821

Sidyma firmasına gelirsek; teoride bu polifenol miktarlarının mümkün olduğunu düşünüyorum. Araştırırken yaşlı ağaçların peşinde koştuklarından, +150 yaşındaki ağaçlardan zeytin hasat ettiklerinden falan bahsetmişler... Numuneye başka soframa başka yağ gönderilip gönderilmediğini ise hiçbir firma için bilemem, buna kefil de olamam. Kaldı ki yanlış değilsem adı üstünde uçucu bileşen... Noter huzurunda yetkilinin dilediği tanktan numune alıp mühürleyip yarışmaya katılımcı kabul ettiği yarışmalar olduğu söyleniyor; misal Mario Solinas(İspanya), UZZK(Türkiye). Yarışmalarda da polifenol miktarına atıf yapıldığını pek görmedim. Kör tadımla numuneler değerlendiriliyor... Bu arada uluslararası bazda ülkemizde de bu sene bir yarışma yapılması planlanıyor. Yarışmanın adı da Anatolian IOOC...

Polifenol açısından ise bir yarışma var bildiğim kadarıyla dünyada. Geçen sene iki zeytinyağı fimamız ki biri Gıda Ormanı(1184mg/kg), diğeri ise Sidyma(1430mg/kg) Olympia Health and Nurtion Awards adlı bu yarışmadan altın madalya kazandılar. Sidyma 2020 yılında yağ çıkardı mı bilmiyorum ki alım gücü olsa da olmasa da çok pahalı buluyorum bu firmayı; Gıda Ormanı ise 2020'de Erkence cinsi yüksek polifenollü bu yağı üretmeyecek ancak 2019 ürünü tanklarda bulunuyor ve sipariş üzerine dolum yapıp size gönderiyorlar diye biliyorum.

https://worldolivecenter.com/awards-%CE%BFlympia-health-nutrition-awards-2020// @Sancu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cp4 -- 5 Aralık 2020; 3:37:39 >

Çok teşekkür ederim hocam tekrardan. Yazdıklarınızın birçoğuna baktım, tek tek inceliyorum. Fiyatlar genelde yüksek gibi duruyor, bazılarında da fiyat makul seviyede dursa da polifenol seviyeleri nispeten düşük diğerlerine göre. Novavera 2 litre almayı düşünüyordum, yarım litreliklere göre daha makul fiyatlara denk geliyor. Geçen sene aldığım gıda ormanı yağından son bir şişe kaldı. Çok fazla yağ denemedim ama denediklerim arasında en yakıcı ve acı yağ gerçekten. Ama novavera Hayat'ın meyvemsiliği kokusu daha güzel gelmişti. Yazdığınız tüm firmaları inceleyip birinden sipariş vereyim sağolun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rinots -- 5 Aralık 2020; 14:2:18 >
  • Merhabalar ben bu firmanın ürünlerini tükettim çok memnun kaldım açıkçası. Ama sadece acılık bazılarında düşüktü. Daha sonrasında meraktan analiz aldım lab. Da ücretini ödeyip dediği bir polifenol oranı var fakat su gibiydi tadı. Ama ürünlerin bir grubu böyleydi onun dışında ben çok memnun kalmıştım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boostr -- 5 Aralık 2020; 17:28:8 >
    Denedigim yaglardan çoğu resimlerde olanlar, aklimda hep kalanlar ise nova vera ve hilmi yıldırım. Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gormiti0624 -- 5 Aralık 2020; 17:44:22 >

• Merhaba;

"...Kafmda cok basit bir soru var: Neden Hermus, Nova Vera, Vievi, Zetay...vb., gibi sirketler polifenol uzerinden propaganda yapmiyor da sadece 1 senelik uretimi olmus sirketler dunya rekoru bizde diye reklam yapiyor?..." diye belirtmişsiniz...

Bunların cevabı firmalarda ancak fikir yürütmek gerekirse; piyasaya yeni girdiyseniz ya farklı bir şey söyleyeceksiniz ya da farklı bir şey ortaya koyacaksınız ki farkındalık yaratabilesiniz. Zetay; yanlış bilimiyorsam 7-8 yıldır bu işin içinde ve firmanın arkasındaki güce baktığınızda polifenol odaklı çok da reklama ihtiyacı yok, çünkü ailenin 1970 yılından beri iştigal ettiği sektörler mevcut; kısa bir araştırma ile herkes görebilir ki karşıdan bakıldığında aile için zeytinyağından gelen para çok da mühim değil gibi. Kaldı ki; rüşdünü ispat ettikçe ve istikrarlı oldukça ürün kendi reklamını yapıyor bence... Nova Vera da keza sanayi alanında faaliyet gösteren bir ailenin ikinci kuşağı ve yine isitkrar ve ürünün kendini pazarlaması mevcut. Vievi'ye gelince kısa ama çok kısa bir araştırma ile arkasındaki gücü görürsünüz zaten; 5.5 milyon metrekare ile Aydın-Karacasu'da tek bahçeleri mevcut diyeyim sadece... Hermus'u çok bilmiyorum ama Arbequina'yı ülkede popüler(!) hale getiren hatta sıfırdan bahçe kurulumu yapan, fidancılık himzeti de veren bir şahsa ait ama çıkış noktasında teşvik alma durumu da söz konusu olmuş olabilir. Ancak bu firmanın yağları da rüşdünü ispat ettiği için çok da polifenol özelinde reklama gereksinim duymuyor olabilirler...

Bunları neden anlattım; bahsettiğiniz ve özellikle polifenol vurgusu yapan iki firma gerçekten bu hususta iddialılar ise buna odaklanacaklardır piyasada parlamak için. Yanlış bir örnek olabilir ama sektörde bilinen ama polyester kumaştan kıyafet satan firmanın yanında ben piyasaya yeni giriyorsam ve eko-teks sertifikam var ise ürünümün eko-teks sertifikalı olduğunu üzerine basa basa söylerim. Geçenlerde bir üreticiyle konuştuğumda çok fazla polifenole oynamadım diye devam eden bir cümle sarfetti; sonra düşündüm polifenole oynamak ne olabilir diye... Bunu tam olarak bilemiyorum; burada bulunan sektördeki üreticiler, danışmanlar aydınlatırlar belki; sonuçta ketumiyet gerektirecek bir konu olduğunu düşünmüyorum...

Konuya dönersek kanaatimce burada firmanın kaç yıldır bu işi yaptığı olmazsa olmaz şekilde mühim değil; üstte saydığımız firmalar da ilk yıllarında ses getirdiler... Cumbalı Zeytin, dikim yaptığı(yıllar önce) fidanlardan elde ettiği Trilye yağ ile ilk yıl gitti, İtalya'yı(Evo-IOOC) fethetti geldi. Ütopik olabilir tabiki ve emeğe saygıyı da tekrarlayalım ama birkaç yıl gözlem yapar, iyi danışmanlarla çalışır, kontrollü ve güvenli bahçelerden usulüne uygun hasat, çok iyi bir sıkım tesisinde muhteşem bir sıkım, iyi saklama koşulları ve o sene iklimin yardım etmesiyle SanchoPanza Olive Oil ile muhteşem bir yağ ortaya koyabilirsiniz belki:)

Bir canlı yayında zeytinyağ konusunda tanınan bir uzman, firmanın sahibiyle program gerçekleştiriyordu. Yorumlarda herkes firmada başka birinin adını telafuz ediyordu; belli ki firma sahibi sadece hasat zamanı şöyle bir uğrayıp kendini gösteriyordu ki böyle işinin başında olmayan ya da arada bir uğrayan çok firma sahibi var. Bu işi bu şekilde de yapan var yani.

Genius Olive Oil'e gelecek olursak; 5 alana 1 bedava 499,00-TL; siteye giriyorsunuz 1 şişe 120,00-TL. Şimdi bu kampanyayı yapanlar sanırım yanlışlıkla ürünün iki hafta önceki fiyatı olan 100,00-TL'yi baz almışlar. Ürünün şişe fiyatı 100 mü yoksa 120 mi; bence buna bir karar vermeliler ancak kapmpanya kendi içinde avantajlı. Ben kendileriyle geçen hafta görüştüm. Çok ilgili ve sıcak bir şahıstı ortaklardan görüştüğüm. Kendilerine fiyat ile ilgili eleştirimi, kendimce naçizane fikirlerimi ilettim. Bence Türkiye'nın geçen sene en iyi şişe tasarımına sahipler ancak neticede işin özünde biz yağa bakıyoruz. Sadece şişe başına tasarımı, boyaması vs fiyatını telafuz ettiğinde gözlerim açıldı diyeyim. Sadece keşke daha uygun bir fiyatlı şişeleme yoluna gitseydiniz diyebildim. Bu seneki kuraklığın Köprübaşı'nı da vurduğunu normalde neredeyse 3,3.5Xton almaları gereken verimi Xton olarak aldıklarını, hiçbir yerden teşvik almadıklarını, sulama maliyetlerini, onbinlerce lirayı bulan aylık elektrik sarfiyatlarını vs. kısacası masrafın çok arttığını bu sebeple fiyatlarında da artış olduğunu beyan etti... Kendisini dinleyince hak veriyorsunuz ama neticede ürün pahalı mı pahalı...

Anatolian IOC'ye gelince uluslarası yarışmalarda panelist olarak Türkiye'yi temsil eden Birsen Can'ın ön ayak olduğu bir yarışma diye biliyorum; Antonio G. Lauro vb. gibi panelistlerin de olması düşünülüyordu... Nerede yapılır, ne zaman yapılır bilmiyorum ama umarım her şeyin en'inin olduğu İstanbul'da yapılmaz. @Sancu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cp4 -- 9 Ocak 2021; 1:15:37 >

• Ben but kısımlarını isterim Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler 

Ya bu fiyatlar markette de uçmuş. Bimde bile 28 tl olmuş.

Kobo aura one h20 ve kindle paperwhite 3 kullanıcısı

Tayga da instagramdaki son paylaşımında zeytinliklerin olduğu bozdağlarda hazirandan beri ilk kez yağmur yağdığını yazmış. 😳 Kuraklık meselesini birçok üreticiden duyduk bu sezon maalesef ve ürün fiyatlarına da yansıdı bu durum. Sırf zeytinyağı değil tüm tarım ürünlerinde fiyat artışlarına sebep olacak bu kuraklık. Ülkemizdeki geri kalmış sulama teknikleri ve bilinçsiz sulama da tuz biber ekecek tabi ki.

Bu kuraklık meselesi gerçekten korkutucu boyutlara geldi ve her ne kadar bu sene daha sert hissedilse de son birkaç sene de bundan çok da iyi değildi hatırladığım kadarıyla. Zeytin ağacı bildiğim kadarıyla çok sulamaya ihtiyaç duymuyor ama bu gidişle işinin ehli üreticilerimiz uluslararası alanda kendilerini daha yeni duyurmaya başlamışken ve hatta tam duyuramamışken o çok övündüğümüz zeytin ülkesi olma özelliğini kaybedeceğiz. Zeytin üretimi belki de ancak belirli bir enlemin kuzeyine sıkışmış bir faaliyete dönüşecek ve bugün bize yüksek gelen fiyatları mumla arayacağız. Çok mu karamsarım acaba?

• 
Sayfa: önceki 597598599600601
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.