Şimdi Ara

Sınıfta kaldım okulu bırakmak istiyorum

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
4.003
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Üniv. 1. sınıftayım gazetecilik bölümü okuyorum,normalde rts istiyordum fakat puanım yetmedi ilk 10 bindeydim.Arkadaşımda rts okuyor o da kötü bir bölüm.
    Dediğim gibi 1. sınıftayım ilk dönem ortalamam 0.83 6 tane ders bıraktım bu yıl sınıfı geçmem imkansız.Yani sınıf tekrarı gözüküyor fakat ben tekrar etmek istemiyorum,
    Boşa masraf olarak görüyorum ailem para yolluyor ve onlara acıyorum , boşu boşuna gönderiyorlar diye, bu yüzden okulu bırakıp memlekete dönüp aöf'e falan girmeyi düşünüyorum.
    Sonuçta ben bu bölümü bitirsem bile bir iş bulamam,boşuna burada para harcayacağıma memlekette işe falan girip açıktan okuyup kpss ye falan girerim diye düşünüyorum.

Görüşlerinizi yazar mısınız ? sizden başka bu konuyu açaçak kimsem yok.

Not:Yıllık masrafım neredeyse 10-11 bin tl civarı 5 yılda 50-60 bin tl çöpe gidicek demek.

• sizi tanımadan bu şekilde hayata yön verecek bir tercihte tavsiye vermek zor. bana bölümün veya okulun zaten sevilememesi ve bununla gelen başarısızlık gibi göründü. üniversiteyi gereksiz olarak görüp terk edip dünyanın çağ atlamasında öncülük eden adam da var, üniversiteyi keşke bırakmasaydım yapabileceğim en iyi şey oydu diyen de. kimi insan tutkuları uğruna yıllarca sürünmeyi göze alır. kimisi huzuru bozulmasın diye ölene kadar etliye sütlüye karışmaz. neyi,ne kadar,ne zaman istiyorsun bunları kendine sorman lazım.

Orijinalden alıntı: Salvador_Limones

sizi tanımadan bu şekilde hayata yön verecek bir tercihte tavsiye vermek zor. bana bölümün veya okulun zaten sevilememesi ve bununla gelen başarısızlık gibi göründü. üniversiteyi gereksiz olarak görüp terk edip dünyanın çağ atlamasında öncülük eden adam da var, üniversiteyi keşke bırakmasaydım yapabileceğim en iyi şey oydu diyen de. kimi insan tutkuları uğruna yıllarca sürünmeyi göze alır. kimisi huzuru bozulmasın diye ölene kadar etliye sütlüye karışmaz. neyi,ne kadar,ne zaman istiyorsun bunları kendine sorman lazım.

Haklısın da, küçüklüğümden beri ben aileme okumayacağım diyordum zorla okuttular bende gönülleri olsun birazda onlardan uzaklayaşayım diye üniv. kazandım ama memnun değilim,bu bölümü bitirsem bile şirketler gel burda çalış demeyecek yine asgari ücretle çalışacağım.Yol yakınken dönmek geliyor içimden.

• yol yakınken sevdiğin mesleğin eğitimini al.
  • 2010 ÖSS'de istediğim üniversiteyi ve bölümü tutturmuştum. Başvurumda bana KYK'nın yarı özel yurdu çıkmıştı; aylık aidat 105 TL idi. Üstelik yurt kampüsün içersindeydi ve fakülteye de sâdece tahminen 5 dakikalık mesafedeydi.

Fakat benim için de üniversite hayâl kırıklığı oldu. Liseden pek de bir farkı olmadığını anladım... Yine benim de 9-10 kadar dersten 6 - 7 kadarı zayıftı ve resmen sınıfta kalmıştım. Askerlik tecilimin devam etmesini istediğimden Anadolu Üniversitesi'nin "Sınavsız İkinci Üniversite" imkânından istifâde ederek açıköğretim kapsamındaki Uluslararası İllişkiler bölümü'ne kaydoldum ve bir aksilik çıkmasın diye de ilk üniversitemdeki kaydımı 2. sene için dondurdum ve 1 sene sonra da sildirdim.

Arkadaşlarım sözbirliği etmişcesine bu kararımdan dolayı pişman olacağımı belirtiyorlar ve beni kararımdan döndürmeye çalışıyorlardı. Fakat üniversiteden hiçbir kayda değer verim alamadığımdan dolayı üniversiteye devam etmek bütünüyle beyhûde geliyordu. Sözgelimi; iktisattan ya da siyâsî tarih'ten nefret ediyorken neden bu derslere % 70 oranında teşrif etmeye mahkûm olacak mışmışım..? Bu ve buna benzer bütün dayatmalardan mantık aradım; fakat bulamadım.

Beni 10 iken 11 yapmayan ya da yapamayan bir meşgâle üzerinde ne diye didineyim ki? Ha evet, ingilizce dersine kendi irâdemle ve gönül hoşnutluğuyla teşrif edebilirdim diğer zırvalar dayatılmıyor olsaydı.

Düşünelim ki; bırakalım fakülteyi, üniversiteyi, bırakalım şehri ve hattâ ülkeyi, herhangi bir alanda dünyanın en başarılı ve / veyahud yetenekli insanı bile olsanız bu sisteme göre; derslere %30 oranından fazla devamsızlık yapmak o dersten "devamsızlık" gerekçesiyle kalma sebebi oluyor...

Beni yurtta odalarına davet eden arkadaşlarıma hemen her seferinde; dersleri sâdece ve sâdece aşılması gereken bir engel olarak gördüğümüzü, ilgimizi medâr olsun ya da olmasın bütün derslere (%70 oranında) katılma zorunluluğu gibi tahripkâr bir engel olduğunu belirtir, dolaylı olarak bunun tek tipleştirme teşebbüsünden bile daha tahripkâr bir yol olduğunu anlatırdım. Saçmaydı akılalmazdı! İnsan gidişatın mahv-u perişân hâlini farkettiği hâlde nasıl yola devam edebilirdi? Kendi kendimi aldatmak istemedim.

Diploma, "Şu dönem bir bitsin de...", "Şu ilk seneyi hayırlısıyla bir atlalatalım da...", "Şu alttan aldığım dersleri vereyim hele de 3. sınıfta rahat edeyim de...", "Hele şu üniversitesi bitsin de, diplomayı alalım da..."

Off off saçma sapan ve faydasız düşüncelerdi bunlar topyekûn. Sen bir ilme vâkıf ol da varsın sana kimse diploma vermesindi mes'ele. Fakat hayret ettim; çevremde hiçkimseyle hemfikir değildim. Ben kendi kendimi aldatmıyor olduğuma emindim. Katışıksızca sorguluyordum, niçin ya da neden ile başlayan mantıklı sorularımın hiçbirisini mantıklı bir cevabı yoktu ve nihâyet beynimde yine benzer sorgulamalar varken son anda katılmaktan vazgeçtiğim ingilizce dersinden sonra merdivenden yavaş yavaş inerken kararımı netleştirmiştim; üniversiteyi bırakmalıydım.

Şimdi, açıköğretimde Uluslararası İlişkiler bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Ne derslere girme zorunluluğu var ve artık yeni düzenlemeyle sınıfta kalma derdi (açıööğretimde sanırım artık bütün bölümlerde sâdece dersten kalma - geçme var...)

Biz zaten okulları hep bu dayatmalardan dolayı sevmedik. Hayatımızın en sevinçli anlarının falan öğretmenin derse gelemeyecek olması sebebiyle okuldan eve 1 ya da 2 saatliğine de olsa erken dönebilme izninin verildiği zamanlara tekâbül ediyor olması -hayatta hiçbir şeyin tesâdüf olmaması gibi- bu da aslâ ve aslâ tesâdüf değildir...

"Okusun da adam olsun" diye söze başlayanların zaten biliyoruz ki çoğu doğru düzgün okul yüzü görememiş insanlardır. Lise çağındaki bir çocuk bu sözü söyleyen annesine, babasına ya da yakınına sorsa, "Söyle bakalım falan, kaç dersimiz var? Say bakalım, bu dersler hangileri?" Bu sözü çocuklarına söyleyenlerin çok büyük bir çoğunluğu, 3 ders ismi bile sayamaz...

Öyle bir kurum olacak ki pekçok şûbesi ve uzmanlık sahaları olacak. İnsanları yığınla saçmalıkla uğraştırmak ve bezdirmek ve akıllarını allak bullak etmek yerine, farz-ı muhâl, İsteyen göz ilminin temelden derinlemesine anlatıldığı konuda mütehassıs olmaya çalışacak isteyen herhangi başka bir organla ya da başka bir dar kapsamlı alanda. Herkes ancak ve ancak lüzûm gördüğü takdirde derse girme hak ve hürriyetine sahip olacak vesâire vesâire vesâire...

@ssgg, neye ilgi duyuyorsan o işle uğraş, o işe odaklan. Âilenin, kararına saygı duymasını dilerim.

• aöf hiçbir şeye fayda sağlamaz. Memleket benim gibi askerliği kısa dönem yapmak için okuyan aöf mezunlarıyla dolup taşıyor.
    Asus Tuf Gaming X570 Plus // Asus Rog Strix Gaming-E WIFI2 // Ryzen 5 5600x // Ryzen 9 5900x // FSP Windale 6 // Noctua NH-D15 Chromax Black // H110i GTX // MSI 3060ti Gaming Z Trio // Gigabyte 2070 Super Gaming 3X // Crucial Ballistix DDR4 3600mhz CL16 64 Gb // WD Black SN850 1TB PCI 4.0 // Samsung 970 Evo Plus // Kingston A2000 512GB // Sabrent Rocket NVMe Heatsink // EVGA G3 750W // High Power PG-750 ATX 3.0 SM // Hp Pavillion 1440p // Kingston HyperX Alloy Elite 2 RGB // Corsair Sabre Pro Mouse // Razer DeathAdder v3 // Asus Theta 7.1 // Razer Blackshark 2.0 // Asus Essence STX II 7.1 // Sound Blaster Z // LG 65NANO866NA // BenQ Zowie XL2746S // Phanteks ENTHOO 719 // Cintiq 16 DTK-1660
  • Grubumun imzasını taşıyan insan, ben de kaldım yarım dönem. Boşver.
    Intel® Core™ i5-6402P •• Sapphire RX580 GDDR5 8GB •• MSI H110M Gaming •• Kingston Hyperx Fury 8GB 2133MHz •• Aerocool KCAS 600W 80+ Bronze PSU•• Samsung 850 EVO 500 GB SSD •• ViewSonic 24" 1MS 144HZ FreeSync Curved PogChamp
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Birader emin ol o kadar basit deil ben 18 yaşımdan beri çalışıyorum yanlış anlama aile durumun kötü falan deil tamamen kendi isteğimle kazandığım parayı da öyle arkadaşlarla falan takılarak yani boş yere harcardım.Hep üniye giden arkadaşlarla dalga geçerdim hayata geç atılacaksınız diye şuan yaşım 22 ve şunu öğrendim önemli olan hayata geç deil doğru atılmak.Ve işi bırakıp üni sınavına girdim inş bu sene uluslararası ilişkiler okuyacağım anlayacağın sakın yok şu kadar kazanacam yok bu kadar kazanacam diye kafana takma önemli olan istediğin şeyi yapmak bölümünden memnun deilsen bırak istediğm bölüme girmeye uğraş ben lise mezunu olduğum halde yanımda çalışanların çoğu aöf mezunlarıydı ve hepsi altımdalardı yani aöf okumak sana bişey kazandırmaz kendini geliştirmenle alakalı hatta sana bi tavsiye 3 idoits diye bi hint filmi var bu konuda süper emin ol çok şeyi anlamanda yardımcı olur
    quote:

Casper_C

Birader güzel yazmışsın ama sen insanı kendi başına bırakırsan o insandan %99 bişey olmaz ben ne adamlar tanıyorum derse girdikleri yok paso goy goy hatta bi arkadaşım sırf kız arkadaş yapmak için önüne çıkan ilk üniye damladı düşünebiliomusun böyle adamlar mezun olacak. insanı sıkmaya bende karşıyım ama ben kendimide biliyorum beni anam babam saldıda ne oldu döndük dolaştık yine ayrı yere geldik senin o dedikleri bu dünyada zor.Üniversite normalde ilim yeridir insan oraya ilim öğrenmeye gider bunun içinde derslere girmek gerekir.Ama biz bunun bilincide olsaydık %30 gibi bi baraj konmazdı.Allahaşkına sence bu tür şeyleri serbet bıraksalar ne olur bi düşün ve herkezi kendin gibi sanma.haaa son paragrafta yazdığın yazı güzel ama böyle bi dünya zor çünkü çıkar,şatafat,gösteriş nerde biz ordayız İnsan çıkar görmediği hiç bir işe girmez...

• Avatar-Konu uyumsuzluğu diyerek yazıya baslamak istiyorum. :)

Arkadasim taktigin seye bak ! Sakin kafandaki düsünceleri uygulayim deme. Benim eski bir arkadasim Cografya okuyordu Ege'de oda 1. Sinifta derslerim zayif diyerekten birakti -uyarilarima ragmen- polis olmak için tekrar sinava girdi. Muhtemelen pisman olacak. Örnk 2 : Bir diger eski arkadasim da geçen sene Astsubay olacagim diye tutturdu. Sen yapamazsin edemezsin , dedim. Dinlemedi gitti 2 gün sonra geri geldi. Şimdi tekrar hazirlaniyor. Senide hep görüyorum buralarda sende bi arkadasim sayilirsin sanada tavsiyem okulu birak olacak. Bölümü GS'de okumuyorsan siddetle birak diyorum. Bende eskiden gazeteci olmak istiyordum ama biraz arastirinca yapilmayacak meslek oldugunu anladim. Mesela; Gültekin Onay Turizim mezunu. Yabanci dil aliyor gazeteci oluyor. Mehmet Demirkol, Isletme mezunu Gazeteci Sine Büyükag,babasindan torpilli. Zaten sende anlamissin nasil oldugunu. Daha 20 yasindasin. Bu yasta bu düsünceler çok basit. Git okulunu birak. Baba ben gittigim bölümden memnun degilim tekrar hazirlanacagim üniversiteye de. Bence olgunlukla karsilar. Sonrada tekrar hazirlan.

Sabah-Aksam buralarda sürtme, geçmissten ders al. Çalis ve iyi bir bölüme git. Ben 18 yasindayim bu sene çalismadim. Şimdi ders masasindan yaziyorum bu mesaji. Sende çalismadin - bölümünüde sevmedigin için - tekrar hazirlanacaksin.Benimde pismanliklarim oldu geri dönüsleri olmayan. (Mesela:Meslek Lisesi). Tabi okulu birak demek belki yazildigi gibi kolay degildir ama yapmak zorundasin yoksa pisman olursun.

Hayat istendigi gibi yasanmadiktan sonra hayat olmaz. Git F.C'de Tyler-Marketci repligini seyret. hakli oldugumu anlayacaksin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

ASUS X541U BlackBerry KEYOne Black Edition Indiana Line DIVA 655 - Polk Audio S30
    Zidoo X9S Keenetic Extra DSL YAMAHA RX-V373
    Kimber Kable 12tc/8vs

• @ RAQAR

Herşey insana bir araç olduğu gibi üniversitede bir araç. Bunu da sen de belirtiyorsun.

Fakat sorun şu ki; eğer biz mesela Ankara’dan İstanbul’a gitmeyi istiyoruz varsayalım. Fakat bu pek değerli müesseseler en güvenli ve aynı zamanda en kısa yoldan bizi istediğimiz noktaya vardırmak yerine hâl diliyle kat’iyyen izin vermiyor ve hiç alâka duymadığımız yollardan dolandırıp, 5 saatte alınacak yolu 500 saate çıkarmak sûretiyle hem zaman kaybına neden oluyorlar hem de psikolojikmen yıpranmaya sebep oluyorlar.

Dolayısiyle, yabancı diller üzerine odaklanan bir insan belki 10dan fazla dili anadili vukûfiyetinde öğrenebilecekken, coğrafyaydı, müzikti, kimyaydı, resimdi, fizikti, yok efendim bilyolojiydi vesâire derken sonuçta hiçbir konuda kayda değer bilgi birikimi olmayan, çâresiz insanlar türüyor.

Sözün özü; bir koltukta 10 karpuz olmaz; zulüm olsun diye ya da cehâletten ötürü oldurmaya çalışan aklı bilmem kaç karış havada olan müesselerle de –onlar akıllarına başlarına alıncaya değin– bizim işimiz olmaz.

Bir diğer soruna cevaben; derslere belirli oranda katılma zorunluluğu ortadan kaldırıldığı takdirde muhtemelen üniversitelerin ne denli itici ve faydasız müesseseler olduğu apaçık ortaya çıkacak ve katılım çok ama çok ciddî derecede düşecek. Hattâ öyleki yine pekçok derse tek bir öğrenci dahi teşrif etmeyecek.

Zorla güzellik olur mu hiç? Eğer hakîkaten insan kendisine faydası dokunacağını düşünse, tek bir dakikasını bile kaçırmak istemez, apar topar gönül hoşnutluğuyla derse koşturur. İşte mes’ele de zaten mutlak faydayı sağlayabilmeyi başarmak sûretiyle insanları gönüllü olarak derse çekebilmek.

Şahsen ben bir öğretmen olsaydım, mesela bir matematik öğretmeni olsaydım. Derse katılmak istemeyen bütün öğrencilerin ister sınıfta isteyenlerin de dışarıda serbestçe faaliyetlerde bulunmalarına kayıtsız şartsız ve gönül huzuruyla müsaade ederdim.

Belki çocuk matematiğe ilgi duymuyor da yabancı dillere ilgi duyuyor ve / veya o günkü konuyu çok iyi biliyor veya evde kitaptan da öğrenebileceğini düşünüyorum. Öğrencilerin kararlarına karışmaya, onları zorla derste tutmaya ne hakkım olabilir? Öğretmen devletin öğrencilere tahsis ettiği hizmetkârlardır. Öğrenciler de hizmet görenlerdir. Hâl böyleyken öğretmenler nasıl olur da dayatmacı bir rol üstlenebilirler..?

Öyle bir dünyanın inşâsız hiç de zor değil. Esas mes’ele farkına varmak ve uyarmak ve ne hâlde olduğumuzun farkına varıp silkinmek.

Ülke senelerce zaman zaman “açık askerî idâre”, çok zamanlar da “örtülü askerî idâre” ile idâre edilmesinin yoğun tesirinden dolayı, öğrenciler hangi konuda ne şekilde düşünmeleri ve ne şekilde hareket etmeleri gerektiği konusunda tektip düşündüklerinden durum böyle bence.

Komutanın askerle ilişkisi soğuktur, hattâ buz gibidir. N’oluyor kolunda, göğsünde 3 – 5 tane kumaş ya da demir parçası olunca? Aynen böyle de okullarda öğretmen – öğrenci yakınlığı (hizmetçi – hizmet gören yakınlığı) yerine komutan – asker ilişkisi vardır.

Ödevini yapmadıysan ya azar ya tokat! Halbuki öğretmen kim oluyor ki ödev dayatmaya hakkı olsun? Haydi haddi olmayarak verdi diyelim, verilen ödevi yapmadı diye öğrenciyi azarlama ve / veya öğrenciye tokat atma hakkını nereden alıyor? Eğer ödevi yapmanın öğrenciye hakîkaten faydası olacaksa ödevi yapmamakla kendi kendisine zaten cezâsını vermiştir, azar ya da tokat da nesi? Aslında öğretmen ödev veremez. Sadece faydalı olacağı düşüncesiyle yerine getirilmesi mutlak sûrette öğrenciye kalacak şekilde sınıfın bütününe aynı görevleri ya da her öğrenciye ayrı ayrı tavsiye görevler verebilir ve mes’ele burada kapanır gider.

Velhâsıl–ı kelâm; öğretmenlerin hizmetçi oldukları ve iyi hizmet sunamadıkları takdirde öğrenci kaybedecekleri bilincine varmaları icab ederken öğrencilerin de öğretmenlerinin, efendileri değil, hizmetkârları olduğunun bilincine varıp ve bunu da icab ettiği takdirde uygun bir ortamda ve nâzik bir dille bildirmeleri yerinde olur.

Bu işleyen çark böyle tersine tersine işlemeye devam ettiği sürece Türkiye, -100 milyon genç nufûsa bile ulaşsa- hiçbir zaman potansiyelini belli bir düzeyin üstüne çıkaramayacaktır.

Ben böyle düşünüyorum.

• Hepinize teşekkür ederim cevaplar için bazı arkadaşlar tekrar hazırlan sınava falan demiş ben tekrar ders falan çalışamam,bu bölümde çok faydasız torpilsiz bir yere gelmek imkansız , bilmiyorum ne yapacağım , hani derler ya okumak insanın içinde olacak diye ben de o yok.

ailen sana bakar bunu takma. ailen için maddiyattan çok maneviyat önemli. adam gibi bir öğrenci ol ve onları gururlandır. yoksa sen okumuşsun okumamışsın onlara bir faydası/zararı yok. okuldayken etrafına bakıp kendine "ben neden buradayım?" diye sor arasıra
  • Dostum çok klasik olacak ve duymaktan hoşnut olmadığın bir şey söyleyeceğim - bana da bazı durumlar için, kritik zamanlarda hep dendi - derslerine daha çok asılmalısın, yani ben de acıyorum aileme aynı benim gibisin, ben devam etmeye çalışıyorum ama o acıdan dolayı. Yani bana rahatsızlık veren bir durum var ama o durumu baştan atarak kurtulacağımı zannetmiyorum. Yani senin deyiminle üniversiteyi bırakmak...

2 senem kaldı(bilgisayar mühendisliği) ve çok zorlanıyorum alttan 3 dersim var ve yine geçemeyeceğim gibi. Tekrar alacağım 3. kez sanırım böyle giderse, gerçi finallerde belli olmaz ama öyle gözüküyor. Ee ben ne yapayım, atlasam kurtulsam o kurtulmak değil. Ezcümle, devam etmeliyiz. Ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bu lanet ötesi ülkede, senden akli yönden düşük insanların altında çalışmak ve her gün isyan etmek istemezsin değil mi?

Orijinalden alıntı: Narthyard

Dostum çok klasik olacak ve duymaktan hoşnut olmadığın bir şey söyleyeceğim - bana da bazı durumlar için, kritik zamanlarda hep dendi - derslerine daha çok asılmalısın, yani ben de acıyorum aileme aynı benim gibisin, ben devam etmeye çalışıyorum ama o acıdan dolayı. Yani bana rahatsızlık veren bir durum var ama o durumu baştan atarak kurtulacağımı zannetmiyorum. Yani senin deyiminle üniversiteyi bırakmak...

2 senem kaldı(bilgisayar mühendisliği) ve çok zorlanıyorum alttan 3 dersim var ve yine geçemeyeceğim gibi. Tekrar alacağım 3. kez sanırım böyle giderse, gerçi finallerde belli olmaz ama öyle gözüküyor. Ee ben ne yapayım, atlasam kurtulsam o kurtulmak değil. Ezcümle, devam etmeliyiz. Ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bu lanet ötesi ülkede, senden akli yönden düşük insanların altında çalışmak ve her gün isyan etmek istemezsin değil mi?

Haklısın kardeşim de bölümden bölüme de değişiyor,mühendislik iyi yine iş imkanı var ben burdan mezun olsam bile yapacağım şey aynı.

• quote:

Orijinalden alıntı: ssgg

quote:

Orijinalden alıntı: Narthyard

Dostum çok klasik olacak ve duymaktan hoşnut olmadığın bir şey söyleyeceğim - bana da bazı durumlar için, kritik zamanlarda hep dendi - derslerine daha çok asılmalısın, yani ben de acıyorum aileme aynı benim gibisin, ben devam etmeye çalışıyorum ama o acıdan dolayı. Yani bana rahatsızlık veren bir durum var ama o durumu baştan atarak kurtulacağımı zannetmiyorum. Yani senin deyiminle üniversiteyi bırakmak...

Haklısın kardeşim de bölümden bölüme de değişiyor,mühendislik iyi yine iş imkanı var ben burdan mezun olsam bile yapacağım şey aynı.

Sen de haklısın. Zor durum, tavsiye veremiyorum zor çünkü. Herkes anlayamaz. Yaratan önünü açar umarım.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.