Şimdi Ara

Simetrik besleme trafo yapmak istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
732
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar asagidaki resimlerde elimdeki sacin ölçüleri bulunuyor
    Sac olculeri
    distan dışa 105×90mm
    İçten içe 55×70mm
    Ic göbek genişliği 35mm
    Pencere genisligi gobek ile kenar arasi 19mm

Karkas olculeri
    sacin girdigi gobek ici 36×46mm
    Tel sarim yerin olculeri 40×50mm
    Tel sarim derinligi 14mm

Elimdeki primer telleri cap ölçüleri
    Ölçülerini verdigim trafodan cikardigim tek sargi olan primer teli 1mm
    Ayni buyuklukteki baska trafodan söktügüm primer teli 0.80mm skonder teli ise 0.50mm

Birinci ve en kalin tel yukarda ölçülerini verdigim saclarin yani sokak lambasinin trafosundan cikan tel trafodaki tel tek çeşit tek sargi bu telden de yani skonder yoktu

Ikinci tel olan orda kalinliktaki ise diger ayni büyüklükteki söktügüm trafodan cikan primer sargi teli

Üçüncü tel olan ince kalinliktaki tel ise ikinci tel olan primer sarginin icindeki skonder sargi telidir

Ben sokak lambasindan cikan birinci en kalin teli primer olarak kullanıp diger trafodan cikan primer sargisini da skonder olarak kullanmayı düşünüyorum yani biri kalin biri biraz daha ice olan iki tane primer sargi telinden primer - skonder sargisi yapip yuksek watli simetrik bir trafo yapmayi hedefliyorum resimlere bakip yardimci olmanizi bekliyorum

Bu ölçülerdeki sac ve karkas arti teller ile yuksek watt li bir trafo yapabilirmiyim elimde ki bu sac sokak lambalarinin buyuk trafosundan cikardim tek sargi dan olusuyor bu trafo ben bunun telini söktüm elimde yine baska bir trafodan cikardigim iki farkli tel bulunuyor tellerin tam caplarini bilmiyorum o nedenle resimlerini atacam bu tellerle yuksek watt li simetrik trafo nasil yapacagim konusunda yardımlarınızı bekliyorum trafo 12v ile 36v arasinda olabilir simetrik beslemeli anfileri calistirmak icin yapacam bu trafoyu skonder sargisini belki deneme yanilmayla bulabilirim ne kadar sarilacagini fakat primer onemli olan o yüzden tam bir bilgiye igtiyacim olacak

Zatrn en kalın tel bu saclarin uzerinden cikti kendi orjinal teli fakat bu tel tek tel skonder yok o yuzden bu teli tekrar primer olarak sarip diger bir incesi ollan baska rrafondan söktügüm primer telinide skonder olarak kullanmayı düşünüyorum bana ilk primer sargisi icin spir sayisi ve bu ebatlardaki saclar ile olusturulabilecrk en guclu trafo kac watt lik olur onu bilmek istiyorum örneğin 500w lik bir trafo yapilabilirmi simetrik beslemeli 2×12v..........2×36v arasinda yada daha yukarisi bir ac volt

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• bobin telinin üstündeki yalıtkan tabakanın çok ince olması nedeniyle, 2. kez kullanılması tavsiye edilmez.(özellikle özensizce sökülmüş ve makaraya sarılmış veya lakla kaplanmış teller içindir.) bobin tellerinin çapı, ancak mikrometre ile ölçülebilir.(yalıtkan tabaka temizlenmiş olarak) resimden göz kararıyla anlaşılamaz. trafo sarımını kafana göre, kalın tel primer, ince tel sekonder deyip, yapamazsın. gerilim azaltıcı trafo yapacaksan, primer bobini çok sipirli, ince telli, sekeonder bobini ise, az sipirli, kalın telli sarılmalıdır.
  • dergul D kullanıcısına yanıt
    Peki 1mm ve 0.80 den olurmu olmaz ise hangi capta kullanmaliyim yukarda olculerini verdigim saclar ve karkas icin ve en yuksek kac volt ve kac watt lik bir trafo elde edebilirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Malicarpar1985 -- 26 Temmuz 2017; 13:44:46 >
  • https://forum.donanimhaber.com/simetrik-besleme-trafo-yapimi-yardimi-lutfen--127891453

Her defasinda mantikli cevaplar geliyor,
    onceki konuda da gayet mantikli yazdim.
    Simdi de arkadas yardimci olmak istemis.
    Fakat tek bir amac var saniyorum:
    "Armut piş ağzıma düş!"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet/elektro -- 26 Temmuz 2017; 16:57:27 >
  • ahmet/elektro A kullanıcısına yanıt
    Arkadasim benmi anlatamiyorum sizler mi anlamiyorsunuz bana bu isin nasil olmayacagini yazacaginiza nasil olacagini ve elimdeki malzemeler ile nasil ve ne güçte bir trafo elde edwbilecegimi yazsaniz diyorum yani illaki deneme yanilma ile kendim kafadan kara duzen sarip birlestirip deneyerek mi bulayim anlamıyorum ya bu kadar zormu bunun olabilecrk seklini yazmak elimde bu malzemeler var degerlendirmek istiyorum bu kadar basit bunu degerlendirmek icin yol ariyorum siz atin cope gitsin diyorsunuz boyle yardimci olacaksaniz yazmayin arkadas ya

• Elinizdeki trafonun göbek kesitine göre(saç kalitesini orta kalite baz aldığımızda) max.=280watt gücünde bir trafo.
    Girişi 220VAC şebekeden besleme hesap edildiğinde yaklaşık 495 spir primer sargı sayısı ve tel çapı ideal olan 0,65mm-'dir.Elinizdeki 0,8mm ve 1,2mm çaplı teller bu trafonun primer sargısına uygun düşmez.Haa elbette sarılır ama sekonder sargıya yer kalmaz..Bu da istenmeyen durumdur.

Elinizdeki telleri katlayarak sekonder sargıda değerlendiririz...Bu önemli değil.
    Şimdi gelelim sizin primer sargı için 0,65mm yada yuvarlayalım 0,70mm bakır tel ihtiyaç miktarına,,,,
    0,70mm baz aldığımızda ortalama 1 kg.ı 290 metre gelir.Spir sayısı arttıkça tel uzunluğu artacağından her spiri 21cm. kabul ettiğimizde size 105metre tel gerekir.
    290M 1kg. ise 105M X kg? X=290/105=2,76,,,,1/2,76=450gr. hadi siz alın 0,5kg. tel.

Bu arada simetrik istediğiniz voltajı göremedim.Kaç volt istiyorsanız yazın sekonder spir sayısını da hesaplayalım...

• malisert32 kullanıcısına yanıt
    Hay allah razi olsun ustam ya iste ben bu cevaplari ariyorum oyle olmaz boyle olmaz gelen gecen soyle olur boyle olur yapamazsin felanda filan da bu nedircya az kalsin hepsini cope atacaktim her neyse tekrar allah razi olsun ustam

Elimde ki 0.80 teli primer olarak sokmustum ustam ve gayet yeni bir tel ayrica da 0.50 var simdi benim 0.65 yada 0.7mm tel bulmam gerekiyor olmadi gider bir top satin alirim hic onemli degil benim yapmak istedigim sistem birden farkli voltaj la calisiyor

Ornegin tek kaynak 12v ile calisan da var 2×60v ve 2×90v ile çalışan da var yani iki farkli simetrik voltaj girisi var

Yapacagim anfi sisteminde ve bu anfi sistemi toplamda 560w lik bir guce sahip

Stk412-170 cikis gucu 2×180w (mitbass) icin calisma voltaji -+60v -+90v simetrik

Stka4050 çıkış gücü 1×200w calisma voltaji -+90v simetrik

(baas) icin

Tda7377 hazir kurulu var elimde stabil sekilde çalışıyor sorunsuStk412-170 cikis gucu 2×180w (mitbass) icin

Stka4050 çıkış gücü 1×200w

(baas) icin

Tda7377 cikis gucu maximum 2×25w hazir kurulu var elimde stabil sekilde çalışıyor sorunsuz calisma voltaji 12v tek kaynak

Lm1036 yada tl070 den ton kontrol kati calisma voltaji 12v tek kaynak

Lm3914-15-16 dan vu metre 12v tek kaynak

Ton kontrol cikisini 7377 ye verecem cikislarinida 412-170 ve 4050 ye verecem 4050 ye bass filitresi ekleyecem ayrica 4050 ye altarnetif olarak tda7294 den cift entegreli köprülü olan mono 200w tek kaynak beslemeli

Lm1036 yada tl070 den ton kontrol kati

Lm3914-15-16 dan vu metre

Ton kontrol cikisini 7377 ye verecem cikislarinida 412-170 ve 4050 ye verecem 4050 ye bass filitresi ekleyecem ayrica 4050 ye altarnetif olarak tda7294 den cift entegreli köprülü olan mono 200w

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ustam 280w cikisli yeterli olurmu bilemem ki zaten kayiplarida ele alirsak 250w felan olur siz hesaplayim da 280 deditseniz orasi ayri ben kaynak ustasiyim normalde ve kaynak makinalarinin icinde dev trafolar var 0-48v 0-13 volt araliklarinda dc veren bundan bir tanesini alip sacini kullanabiliriz mesela trafo bulurum ben arastiririm yeterki bana iatedigim gucu versin ve bu sistemi calistirsin olmadi gider bir tane mikrodalga firin trafosu alirim ki daha heaapliya gelebilir 600w lik bir firin trafosu is gorur herhal neyse ben trafo arastirayim eskicilerden felan birde bobin teline bakayim ustam tam umudum bitti demisken yeniden umut verdin bana ya sagolasin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Malicarpar1985 -- 27 Temmuz 2017; 2:22:52 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Malicarpar1985

Ustam 280w cikisli yeterli olurmu bilemem ki zaten kayiplarida ele alirsak 250w felan olur siz hesaplayim da 280 deditseniz orasi ayri ben kaynak ustasiyim normalde ve kaynak makinalarinin icinde dev trafolar var 0-48v 0-13 volt araliklarinda dc veren bundan bir tanesini alip sacini kullanabiliriz mesela trafo bulurum ben arastiririm yeterki bana iatedigim gucu versin ve bu sistemi calistirsin olmadi gider bir tane mikrodalga firin trafosu alirim ki daha heaapliya gelebilir 600w lik bir firin trafosu is gorur herhal neyse ben trafo arastirayim eskicilerden felan birde bobin teline bakayim ustam tam umudum bitti demisken yeniden umut verdin bana ya sagolasin

Allah CC. hepimizden razı olsun inşallah.
    Evet bahsettiğiniz güçlere göre 280W az gelir.Zaten bu güç max. güçtür.Sonrasında trafo zorlamadan dolayı ısınıp yanmaya doğru gider.Bunu bir kaynak ustasından daha iyi anlayan olmaz herhalde.
    Saç trafo da kural;aynen sizinde yazdığınız gibi,,güç büyüdükçe trafo boyutu büyür.

Bir çare ama kısa yollu sizi yormadan hedefe götüren bir çare düşünelim...Galiba buldum bir çare,,hele PC'de uygulamasını çizip,Proteus üzerinde bir deneyeyim,,buradan sonucu yazarım.

• Hurdadan yada PC bayilerinden 2 adet 24V-220V olan(2 akü seri bağlı olmalı) arızalı yada 2.el UPS bulun.Trafoları sizin için ömürlük biçilmiş kaftan olur.
    Diyelim ki 1000VA(600Watt max.) gücünde 2 adet buldunuz buyurun size 1200W max. güç..Yetermi,,yeter herhalde..Dikkat edin iki UPS'de aynı marka aynı güç olsun ki yükü eşit çeksinler..
    Bağlantı şeklinin resmini ekliyorum.Ama kısaca;
    paralel sürüp seri akım alacaksınız hepsi bu..Unutmadan;her UPS'nin 3 çıkışı olacak.Bu üç çıkışın orta ucunu(AKÜ artı uca bağlı olan)ucunu kullanmıyoruz,,boşta kalacak.Aslında bu UPS'lerden de simetrik çıkış alınır.Bu orta kırmızı ucu GND aldığınızda 14-0-14VDC=28VDC toplamda çıkış verir.İki trafo seri bağlanarak siz 28-0-28VDC=56VDC yaklaşık çıkış almış olacaksınız.Yaklaşık diyorum çünkü sizin şebeke besleme voltajının yüksek yada düşük olmasına paralel bu trafoların da voltajı değişir.
    Bir inceleyin,,bulamazsanız bir hal çaresine bakalım...Simetrik besleme trafo yapmak istiyorum

Soylediginiz yontem mantikli onceliklede cvblariniz icin Teşekkür ederim bunlarida bir inceleyecem aklima yazdim ben suan kendi meslegim olan kaybakcilik isinde kullanilan Gazalti kaynak makinelerindeki trafolari düşündüm suan onlari arastiriyorim ki bir tanesini inceleme firsatim oldu oldukca buyul bir trafo yaklasik 10-15 kg arasinda bu trafolardan elime gecerse nuvesini yeniden sarip istedigim sekilde voltaj elde edebilirim diye düşünüyorum bobin telinide gerekirse sifir dan alacam yani iyice inceleyip tam teşekküllü bir sistem kuracam ben size elimdeki sacin ölçülerini vermistim zaten simdi elimdeki primer teli ile skonder telini degerlendirecrm bi sekilde aksam baktim iki karkas olculeride ayni sac olculeride ayni yani sokak lambasindan cikan trafo ile diger trafo ayni ozelliklerde sadece birinde tek sargi 1mm lik tel vardi digerinde cift sargi primer ve skonder vardi simdi ayni sekilde tekrar sarim bir bakacam olmadi pirimer sargisini hic oynamayip skonder sargisinda degisiklik yapacam elimdeki skonder sargi teli 0.5mm lik bu telden artik ne kadar guc elde edebilirim orasini bilmiyorum ayrica sizin dediginiz ups leride arastiracam

• Bu guc kaynagi is gorurmu ustam fiyati da uygun gibi geldi bana

• Resim OK yapınca açılmıyor ama sayfadaki görünür haliyle en altda 1500VA yazıyor eğer öyleyse sudan ucuz...Hatda UPS arızalı olsada sudan ucuz.Zaten size trafosu lazım,trafo % 99 sağlam olur.O satıcının elinde 2 tane varsa hemen 2 tane satın alın.
    Yalnız dikkat edin 600-650VA olan 12-220V(tek akülü)olan küçük modelleri olmasın.1500VA olduğuna garanti isteyin...2tane alırsanız bırakın ses sistemini falan kaynak bile yaparsınız diye düşünüyorum..5-6 yıl önce trafo sarmasını falan bilmezdim,,200watt 2x33V bir trafoya 60tl. vermiştim.Gerisini siz düşünün artık...
    Malesef tek adamin elinde ofisi kapattigi icin satiyormus arastirmaya devam ediyorun ayni marka ve model bulmak cok zor ama farkli marka ve model de 1500 olan var

• quote:

Malesef tek adamin elinde ofisi kapattigi icin satiyormus arastirmaya devam ediyorun ayni marka ve model bulmak cok zor ama farkli marka ve model de 1500 olan var

İkisi de aynı olmalı..
    O sekilde bulmak cok zor zaten fiyatlar 250 300 den basliyor 1000 ve uzeri volt lar için

• quote:

O sekilde bulmak cok zor zaten fiyatlar 250 300 den basliyor 1000 ve uzeri volt lar için

Bu durumda o 1500VA'i alıp sekonder sargısını değiştirmek kalıyor.220V aynen kalacak zaten 24V olan sekonder sargısı üstte hemen trafoyu söküp istenilen voltaja uygun sarım yapılacak.
    50 tl.ye bulmak imkânsız gibi.
  • Bakalim simdilik arastiriyorum kaynak makinelerinin trafolari da oldukca kaliteli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Malicarpar1985 -- 27 Temmuz 2017; 23:26:45 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.