Arkadaşlar sizlere son iki günde başıma gelenleri anlatayım :)
Bu aralar kafam çok karışık geçen gün yanlışlıkla 128mb yeni aldığım sdrami bir anlık dalgınlıkla ters takmışım, bir baktım bir cızırtı, o da nesi dumanlar faş foş bir koku... Aman allahım bir baktım pcnin içine, RAM ALEV TOPU OLMUŞ, Chipleri kıpkırmızı köz... O öyle gitti...
Bugün ise aldığım AMD işlemci ve fanı taktım, fanın elektriğini takmayı unutmuşum çalıştırdım aradan 2 dakika geçmedi pc kapandı, bir baktım ki yine bir koku çıkmış, hemen fişi çektim, fan ateş gibi olmuş zar zor söktüm buzluğa koydum, odayı havalandırdım tekrar taktım, neyse ki sorun yok...
Peki bir soru:
Amd 1700mhz işlemcinin fanını takmadan veya fanı takıpda benim yaptığım gibi fanı boarda veya psuya elektriğe bağlamadan pcyi çalıştırırsak 1 - 2 dakika içinde bu şekilde ısınması normal mi?
tabiki normal sen işlemcinin yanmadığına şükrett amd bu millet o işlemci için ek fan alıyo:)
default kaç voltta çalışıyor ona bağlı ama bu konularda çok bilgim olmasa da bence normal
gayet normal bence bende bi keresinde işlemcini fanını takmayı umuttum son anda fark ettim kasanın kapağı allahtan acıktı acayıp ısınmıştı
Şu an linki hatırlayamadığım için yollayamıyorum ama tomshardwarede işlemcilerin ısınma testleri vardı. Kısaca şu şekilde söyleyim oyun sırasında p4, celeron ve amd işlemcilerden fanı söküp ne kadar dayandığını ve sıcaklıklarını test ediyorlar Tahmin edebileceğiniz gibi AMD bikaç sn içinde kül oluyor Linki bulursam yollarım 10mb lık bir avi idi sanırım.
Anlamadığım bir şey 128sd ram 80 dolarmı başka yanan bişi anlatmamışsında
pentıum ve celeronda fan calısmasa bıle bılhassa denedım 75 cıvarında ısıda kalıyor ama amd arkadasın dedıgı gıbı 1-2 sanıyede allahtan termal koruma var artık kartlarda 95 dereceyı asıyor buda denenmıstır
sd ram i nasıl yanlışlıkla taktın?? sd-ramin iki tane çentiği var. yanlış takılması imkansız.. belki başka bişeyden yanmıştır.. çentikler aşaadaki gibi deilmi??[frndsp]
ııııııııııııııııııııııııı ıııııııııı ııııııııııı
yani üstelik bir maddenin kor olabilmesi için metal v.s olması lazım ramin üzerindeki chipler o şekilde kor olamaz yani
1) Rami ters takmak ne demek. Girmez ki. 2) 2 GHz TB-A ve box soğutucusu ile fan çalışmıyorken 1 saat cs oynadım işlemci ancak 95 derece oldu. idle'da iken 75 dereceyi geçmiyor bizzat denedim. 3) Isınan soğutucuyu buzluğa koyma sebebini hakikaten merak ettim.
1b) ramin chipleri kırmızı köz de ne demek. silikonlar mı kızardı? E yuh artık.
pol-e +1
Helper, harbiden ilginç yazmışsın. Ben Pol'e cevap verme hakkımı kullanmak istiyorum.
1) Çekiç ile oturtmak mümkün bizim oğlan ile geçende denedik. (ama ram bir daha çalışmadı) 1b) Ram'a volt mod uygulanmış olabilir (220V) 2) Biosdan 70C ayarlıdır kapatmıştır. 3) Çabucak soğuyup geri takmak için.
Helper, o kadar hızla ısınması normal. 2 dakika az süre değil. Ama şu sdram'ı ters takma olayına kafam basmadı, ram'a bakarsan farkedersin asimetrik bir çentik var. Ters takmak mümkün değil. Ayrıca fanın (Heatsink demek istedin sanırım) ısınmış kalmasının hiç bir önemi yok, mühim olan CPU.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by gurol</i> <br />Helper, harbiden ilginç yazmışsın. Ben Pol'e cevap verme hakkımı kullanmak istiyorum.
1) Çekiç ile oturtmak mümkün bizim oğlan ile geçende denedik. (ama ram bir daha çalışmadı) 1b) Ram'a volt mod uygulanmış olabilir (220V) <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Zuhahha zuhahahha [evlol]
Rami ters takana su ana kadar rastlamadım ama ewt islemcinin heatsink i duzgun takılıp fansız olupta yanması icin 1 saat gibi bi sure gecmesi lazım.
Pol-- bu gidişle bizim projeyi açarız. baksana ortalık editör dolu.
Hele rami bağlantı noktaları gözükecek şekilde başaşağı ters taktıysa proje tamamdır, ben varım hocam.
Arkadaşlar rami ters taktım ama bir ucu tam olarak oturmamış tabii ben bunu farketmedim. Ramin üzerindeki garanti kağıtları eriyip kül oldular, 4 çipin 4üde bordo renge ulaşmıştı üzerindeki kağıtların bir kısmı simsiyah kül bir kısmıda çiplere yapışmış naylon gibi oldular. rame 1 saat kadar sonra müdahale etmeme rağmen halen sıcaktı. bir daha da çalışmadı zaten dumanlar, koku ve cızırtı içerisinde yanarak can verdi. :) Bir anlık dalgınlık işte.
Ram 80$ değil de az kalsın 80$ gidiyordu şimdilik 20$ gitti diyelim :)
İşlemci için aydınlarttığınız için sağolun çünkü rami bir arkadaştan aldım, arkadaş bize geldi denemek için, bilgisayarı açtık, parasını verdim ve onu kağıdan uğurladım, içeriye geldiğimde bilgisayar kapanmıştı, acaip bir koku vardı ve fan ateş gibiydi elim yandı değğince. Bilgisayarın fişini çekip 15 dk beklememe rağmen soğumayınca zorla söküp işlemciyide fanıda buzluğa koydum 10dk sonra soğuk bir şekilde çıkartıp tekrar monte ettim ve çalıştı.
Yardımcı olan, yorum yapan arkadaşlara teşekkürler, 1-2dkda yeni aldığım işlemci hemen ateş gibi olunca şaşırmıştım, meğer fan ne kadar önemli birşeymiş... :) Kafasında soru işareti olan sorabilir :)
hel hele iletim düzgün değilse ve zikkodan bir heatsink ise bu kaçınılmaz.. geçmiş olsun.. RAmin o halini görmek isterdim ya..
rami ters takma olmaz demeyin bd7II boarda ddr rami nası oldu bende anlamadım ama klipsleri oturur şekilde ters taktım herhalde bordu biraz esnettik neyse biraz dalgınlıklaydı ama rame hiç bişey olmadı hatta hala kullanıorum mereti.
bak aklıma geldi, şu hava soğutmalı benzin motorlarında kullanılan silindirlerden, yada bazı motosikletlerdeki şasede dolaşan pasif yağ soğutmadan kullansak... fansız çalışır işlemci ne güzel. gerçi bilgisayar biraz ağır olur o zaman.
evet cok ilginç.ram nasıl oturdu derken merakla sonra yadıgında naladım tam oturmamıs.ayrıca erimeside ilgic.islemci fansız yanarmı.yani belirli sıcaklıgı asınca bil. otmatik olarak kapatmıyormu kendini.ozaman nasıl oluyorda yanıyor.bence boyle bir yanma olayı varsa daha iyi koruma olmalı.herkes profosyonel degilki bazen hata yapıyor.butip hatalara koruma yapmalılar.heat sinki niye buzluga koyuyor tabiki yangını sonsun diye :).ama zararlı metal yorgunlugu olur.bi daha yapma....kendi kendine sogusun.tabi bidaha boyle bi sey olursa.isallah olmaz <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>1) Çekiç ile oturtmak mümkün bizim oğlan ile geçende denedik. (ama ram bir daha çalışmadı)<hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> vaybe bil.e iskence yaptınız ha sadistler.derdiniz neydi abi oc mi yapmak.vuhahahahaa