|
BES konusunu yıllardır “devlet katkısı var, %5 stopaj var, emeklilikte mis gibi” diye övüyorlar. Kâğıt üstünde hoş duruyor. Ama pratikte, özellikle TR gibi enflasyonun tokat gibi çarptığı ülkede, işin rengi pek öyle değil. Bir kere şu net: 56 yaş + 10 yılı beklemek zorundasın. Bu ikisini tamamlamadan çıkınca sistem zaten seni cezalandırıyor büyük zarar ediyorsun. Tamamladığında da “%5 stopaj var, vergisi düşük” diyorlar ama uzun vadede enflasyon yüzünden o %5, kâğıt üstünde kârdan kesiliyor gibi görünse de, his olarak anaparadan kesilmiş gibi oluyor. Açayım. Enflasyon olunca “kâr” sahte şişiyor, vergi de o şişmiş kâra biniyor BES’in en büyük numarası burada. Sen aslında reel olarak (yani alım gücü olarak) yerinde sayıyor olabilirsin. Ama TL şiştiği için sistem sana “bak ne kadar kâr etmişsin” diye kocaman bir rakam gösteriyor. Sonra sen de çıkış yapınca “kârdan %5 kestiler” diyorlar. Ama senin yaşadığın şu oluyor:
Popüler olduğu için Altın üzerinden örnek verelim. Diyelim ki:
Aradan yıllar geçti.
Şimdi çıkış yapmaya kalktığında sistem sana diyor ki:
Ama senin gerçek hissiyatın şu:
O yüzden “%5 düşük vergi” cümlesi, uzun vadede insanın sinirini bozuyor. Çünkü kâr gerçek kâr değilken, vergiyi o kârdan almak “kâğıt üstünde” mantıklı, “reelde” can yakıcı olabiliyor. Devlet katkısı denilen kısımda, abartıldığı gibi bir para değil. Uzun vadede kuşa dönüyor çünkü iki kritik nokta var: Uzun vadede asıl düşman: enflasyon Bildiğiniz gibi devlet katkısı fonlarını yönetemiyorsunuz ve son 1 yılda %32 civarı getirdi (enflasyona göre %20 civarı daha az). Enflasyonu küçümseyenler 1–2 yıl bakıp yorum yapıyor. 10–20 yıl bakınca tablo sertleşiyor. Enflasyonun nasıl bir canavar olduğunu basitçe göstereyim:
Devlet katkısı fonlarını 6 Şubat depreminden sonra avantajlı hale getirdikleri halde, son 2 yılda toplamda %50 civarı eridi. Deprem öncesinde fonlar daha da dezavantajlıydı. “Devlet katkısı var” diye seviniyorsun ama o katkı uzun vadede iyi değerlendirilmiyorsa, enflasyon karşısında ciddi şekilde eriyip gidiyor. Kâğıt üstünde rakam büyür; alım gücü büyümeyebilir. Kısa özet
Besten kazanmanın istisnası şu: Eğer 46 yaşında girerseniz; 55 yaşınıza kadar minimumda yatırırsanız, sol yılınıza girerken Aralık ayında max devlet katkısı alacak şekilde brüt asgari ücret x 12 miktarında para yatırırsanız + Takip eden Ocak ayında aynı şekilde max devlet katkısı alacak şekilde yatırırsanız, devlet katkısınız erimiyor ve nihai olarak %20 civarı kar edebiliyorsunuz. Tabi burda da dikkat etmeniz gereken şey yönetim giderleri oluyor. Yönetim gideri en az olan firma ile çalışmanız lazım (Bazı firmalar kendi fonları alınması karşılığında yönetim gideri almayabiliyor) Veya ben para biriktiremiyorum, olanı harcıyorum böyle olunca bahane oluyor, zarar etsem de mühim değil diyorsanız mantıklı olabiilir. Not: Yazı tamamen şahsi fikrimdir. Açıklayıcı olması açısından chatgpt'ye düzenletilmiştir. Aksi düşünen forumdaşlar ile, net veriye ve kanıta dayalı tartışmaya açıktır. Dilerseniz portföylerinizi de paylaşabilirsiniz ancak şartım şudur: son 1-2 yıllık BES'leriniz veya alımlarınız değil; 8-10 yıllık BES'lerinizi ve alımlarınızı paylaşın |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler