Şimdi Ara

Şeytanı Uyandırma (John Verdon) - Tavsiye

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  Şeytanı Uyandırma (John Verdon) - Tavsiye

Merhaba, sonunda John Verdon’ın Şeytanı Uyandırma isimli polisiye/macera romanını bitirdim. Koridor Yayıncılık’tan çıkan bu güzel romanı yazarın daha önceki kitaplarında olduğu gibi heyacanla ve büyük bir keyifle okudum.

Yazarın daha önceki kitapları olan “Aklından Bir Sayı Tut” ve “Gözlerini Sımsıkı Kapat” romanlarının devamı niteliğinde olan kitapta baş kahramanımız yine emektar dedektifimiz David Gurney.

Süper dedektifimiz Gurney’in macerası bu sefer gazeteci arkadaşı Connie Clark’ın kızı olan Kim’e 10 yıl önce işlenmiş seri cinayetlerle alakalı bir araştırmada danışmanlık yapmayı kabul etmesiyle başlıyor. Kim’in araştırmasının amacı ise bir televizyon programı için cinayetlere kurban gidenlerin aileleriyle konuşup, yaşantılarına nasıl devam ettiklerini ve yaşananlardan nasıl etkilendiklerini öğrenmektir.

Bu danışmanlık isteğini kabul etmesiyle beraber emekli dedeftif Gurney’in aklında çözülmemiş cinayetlerle alakalı birçok soru işareti oluşmuştur. Bu nedenle bu konuyu yeniden araştırmaya karar verir. Bu araştırma sırasında Gurney ve Kim’in başına birçok garip olay gelmiştir. TV programının yayınlanmasıyla beraber “Good Shepherd” lakaplı katil 10 sene aradan sonra tekrar ortaya çıkıp cinayet işlemeye başlar. Peki bu kadar zamandır katil neden yakalanamamıştır?

Polisiye ve macera severlerin kesinlikle okuması gereken bir kitap olduğu kanaatindeyim. Oldukça akıcı ve sürükleyici bir anlatıma sahip olduğu için sıkılmadan okuyacaksınız. Tabi bu kitabı okumadan önce yazarın ilk 2 kitabını da okumanızı tavsiye ederim. Her kitapta tamamen farklı konular işlenmiş olsada karekterleri ve bazı ayrıntıları daha rahat kavrayabilmeniz açısından önceki kitapları da okumanız akıllıca olacaktır.

Fazla uzatmadan kitabın arka kapak yazısıyla beraber sizlere veda ediyorum…

Asla o karanlık odaya girme. Sabaha çıkmak istiyorsan şeytanı uyandırma.

Hiçbir cinayet kusursuz değildir. Özellikle Dahi Dedektif Dave Gurney bir olaya müdahil olup hiç kimsenin göremediği detayları ortaya çıkardığında, çıkışı olmadığı düşünülen labirentin çıkışını ustalıkla bulduğunda…

Gurney, bir seri katil üzerine belgesel hazırlayan genç bir kıza danışmanlık yapmayı kabul eder. On yıl önce yaşanan bu olaylarda kurbanların hepsi keskin bir nişancı tarafından zifiri karanlıkta, pahalı Mercedes arabalarını kullanırken, aynı açıdan ve noktadan kusursuz biçimde vurulmuş ve bedenlerinin yanına birer oyuncak hayvan bırakılmıştır. Asla aydınlatılamayan bu cinayetlerin üstüne bir perde çekilmiştir ve kimse bu perdeyi kaldırabilecek kadar cesaretli değildir. Tek bir kişi dışında.

Gurneyin, kimseye izini belli etmeyecek kadar dahiyane bir plan yapmış olan bu caniyle oynayabileceği tek bir oyun vardır. Ölüm oyunu: Kendini hedef göster, o sana gelsin.

“Zeki bir adamı karmaşık bulmacalar çözerken izlemek müthiş bir keyif. Gurney işte bu yönüyle farkını ortaya koyuyor.”
    New York Times

“Her sayfada artan gerilimle, bir psikopatın iç dünyasının derinliklerine ineceksiniz.”
    Publishers Weekly

“Şaşırtıcı bir son ve tam bir şaheser. Tırnaklarınızı kemirtecek kadar heyecan verici.”
    New York Journal of Books

Yazıyı aslında kişisel blogumda yayınlamıştım. Sizlerinde faydalanmasını istediğim için buraya ekledim. Orjinal yazı: Şeytanı Uyandırma (John Verdon)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheLegendy -- 1 Haziran 2014; 18:15:32 >

• Yazı güzel yalnız ben kitabı hiç beğenmedim.Yeni bitirdim.

Kurgusu çok güzel ama sonundaki katille karşılaşma kısımlarını hiç böyle beklemezdim. İlk kitabına bakacak olursak Aklından Bir Sayı Tut bence bunun yanında şaheser kalıyor.

İkinci kitabı nasıl onu okumadım Gözlerini Sımsıkı Kapat ?
  • John Verdon kitaplarını pek iyi bulmuyorum ben.
  • John Verdon niyeyse kitap sonlarını hep oldu bittiye getiriyo kurgu olaylar ne kadar zekice ise sonu bir o kadar vasat.peter panı okumadım onun sonu çok şaşırtıcı diyolar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aklından Bir Sayı Tut son demlerine kadar en iyiler listeme girebilicek bi kitaptı.Ama böyle ilerleyen bi kitap büyük hayalkırıklığıyla sona erdi.Başka kitabını okumamış olsamda az çok ne olacağını tahmin ediyorum.Okumayı sevdirmek açısından güzeldir
  • Yazarın en iyi kitabı bana göre Aklından Bir Sayı Tut idi. John Verdon'ın tarzı hep hoşuma gitmiştir. Nedeni büyük ihtimalle David Gurney karekterini zihnimde kolayca betimleyebilmemdir Okurken bi yandanda karekterleri ve olayları zihnimde canlandırabiliyorum...
  • Cinai teknik anlamında polisiye roman tekniğini katleden bir adamdır John Verdon.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: iztuzu

Cinai teknik anlamında polisiye roman tekniğini katleden bir adamdır John Verdon.

Birkaç polisiye roman okudum şuana kadar. Neden böyle düşündüğünüzü anlayamadım açıkcası. Önerebileceğiniz polisiye varmı peki?
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheLegendy

quote:

Cinai teknik anlamında polisiye roman tekniğini katleden bir adamdır John Verdon.

Birkaç polisiye roman okudum şuana kadar. Neden böyle düşündüğünüzü anlayamadım açıkcası. Önerebileceğiniz polisiye varmı peki?

Tess gerritsen cerrah
    Glenn meade kar kurdu
    Bu iki kitap polisiyede başyapıt niteliğinde kitaplardir.

• quote:

bence çok başarılı akıcı bil dili var..ve kurguda iyi..tum romanlarını okudum şu anda en son çıkan peter pan ölmeli kitabını okuyorum bu kitap çok iyi gidiyor..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Drago

quote:

Orijinalden alıntı: TheLegendy

quote:

Tess gerritsen cerrah
    Glenn meade kar kurdu
    Bu iki kitap polisiyede başyapıt niteliğinde kitaplardir.

Önerilerinizi dikkate alacağım

quote:

Orijinalden alıntı: kervancılar

quote:

bence çok başarılı akıcı bil dili var..ve kurguda iyi..tum romanlarını okudum şu anda en son çıkan peter pan ölmeli kitabını okuyorum bu kitap çok iyi gidiyor..

Evet, akıcılık konusunda iyi. Arkadaşın cinai teknikten kastı cinayetlerin işlenme tarzıdır muhtemelen. Biraz fazla kusursuz ve gerçek dışıydı bence de. Akıcılıkta aslında bir nevi çeviriden kaynaklanıyor...

Şuan Ahmet Ümit'in kitaplarını merak ediyor. Bi arkadaşımın önerisiyle Bab-ı Esrar kitabını okumaya başladım. İnşallah bitince onun içinde böyle bi yazı hazırlarım, detaylıca tartışırız. Bir Türk yazardan polisiye/gerilim türünde bi kitap okumak hoşuma gidiyor açıkcası...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheLegendy -- 2 Haziran 2014; 10:18:05 >

• Arkadaşlar cinai teknik demek: Romanda anlatılan cinayetin/cinayetlerin işleniş, okuyucuya kanıtsal sunuluş ve çözülüşündeki tutarlılıkla ilgilidir. Şimdi sizin deyiminizle fazla kusursuz olan kitapta cinayetin çözümünü
    meşhur dedektif Gurney değil, eşi mutfakta kahve sohbetinde buluyor. Çözüm olay mahalini görmeyen biri tarafından bir kahve sohbetinden çözülecek kadar basitti o vakit. Kitabın adı Aklından Bir Sayı Tut, ama cinayetlere bakınca Aklından Bir Sayı Uydur olduğunu görüyoruz. Okuyucu neden o sayı diye düşünürken John Verdon, Ajdar şarkılarındaki saçmalıkla sayı durumunu kurgulamış. Meşhur şiirlerin ise olayla hiçbir bağı yoktu, keza olay mahalindeki sandalye ve sigara üzerinde çok durulmasına rağmen kitabın sonunda yazar bunları es geçiyor. Başarılı bir polisiye kitapta ipuçlarını okuyucuya sunmalı, çözüm bölümünde de okuyucuya 5N1K soruları tutartlı şekilde cevaplandırılmalı. John Verdon bunlardan fersah fersah uzak bir tutum sergilemiş. Bu açılardan cinai tekniği rezil bir kitaptı. Dilin akıcılığına gelirsek: Sizin de dediğiniz gibi dili gayet akıcı ve edebiydi. Zaten bu başarısından ötürü bu türde ustalaşmayan okuyucu tarafından hemen seviliyor. Akıcı dile güzel bir teknik ekleseydi Maxime Chattam, J.C.Grange gibi isimlerle yarışabilirdi.

• iztuzu kullanıcısına yanıt
    Size hak vermemek elde değil. Benim kusursuzluktan kastımda buydu aslında. Cinayetlerin işlenişi ve çözümü gerçek dışı ve basit geliyor bana da. Özellikle bu kitaptaki cinayetler. Tüm kurbanların hareket halindeyken, milimetrik olarak aynı noktadan vurulması vs. Kitabın sonlarında tek satırda bitiriyor yazar meseleyi. Basit ve çevirisi nedeniyle akıcı bir kitap. Yeni başlayanlar için bence ideal. Ki benimde okuduğum ilk romanlardandı Aklından Bir Sayı Tut...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheLegendy -- 2 Haziran 2014; 12:37:29 >
  • quote:

Arkadaşlar cinai teknik demek: Romanda anlatılan cinayetin/cinayetlerin işleniş, okuyucuya kanıtsal sunuluş ve çözülüşündeki tutarlılıkla ilgilidir. Şimdi sizin deyiminizle fazla kusursuz olan kitapta cinayetin çözümünü
    meşhur dedektif Gurney değil, eşi mutfakta kahve sohbetinde buluyor. Çözüm olay mahalini görmeyen biri tarafından bir kahve sohbetinden çözülecek kadar basitti o vakit. Kitabın adı Aklından Bir Sayı Tut, ama cinayetlere bakınca Aklından Bir Sayı Uydur olduğunu görüyoruz. Okuyucu neden o sayı diye düşünürken John Verdon, Ajdar şarkılarındaki saçmalıkla sayı durumunu kurgulamış. Meşhur şiirlerin ise olayla hiçbir bağı yoktu, keza olay mahalindeki sandalye ve sigara üzerinde çok durulmasına rağmen kitabın sonunda yazar bunları es geçiyor. Başarılı bir polisiye kitapta ipuçlarını okuyucuya sunmalı, çözüm bölümünde de okuyucuya 5N1K soruları tutartlı şekilde cevaplandırılmalı. John Verdon bunlardan fersah fersah uzak bir tutum sergilemiş. Bu açılardan cinai tekniği rezil bir kitaptı. Dilin akıcılığına gelirsek: Sizin de dediğiniz gibi dili gayet akıcı ve edebiydi. Zaten bu başarısından ötürü bu türde ustalaşmayan okuyucu tarafından hemen seviliyor. Akıcı dile güzel bir teknik ekleseydi Maxime Chattam, J.C.Grange gibi isimlerle yarışabilirdi.

ben tam hatırlamadım şimdi eşi neyi buluyor ki..benim hatırladıgım gurney soruyor eşide fikrini söylüyor..polisiyelerde bir polis başka bir polise olayı anlatıp fikrini çokça sormuştur illa olay yerini bulmasına gerek yoktur..ayrıca karısının direk olayı çözdüğü falanda yoktur sadece farklı bakıç açılarını yakalamasına yardımcı olmuştur....grange demişsinde granje çok iyi değildir ki kayıp ruhlar ormanı şeytan yeminiydi galiba çok incelersen mantıga yatmayan şeyler bulursun..hele 3 kişilikti aynı bedende olan kayıp ruhlar ormanında pes dedirtmişti ulan bu kadarda olmaz demişitm..dan brown gelirsek son kitapları rezalet..ceviriden mi bilinme uyduruk cümlele liseli biri yazmış gibi..konular bunaltıcı ilk romanalrın yanından geçmiyor..

bence sende fazla takma hata aramk için okuyorsun gibi geldi..neyse verdon uslubunu kurgularını begendim..aklından sayı tutta sadece sonunu beğenmemiştim birde satı tut mantıgı bekledğim gibi çıkmadı daha muthıs bir şey beklerken bu mu dedim..ama kitap parasının hakkını veriyor..dan brown gibi aç gözlü yayınevinin uyduruk cevirisiyle 28 tl etiketten giriş yapıp 21 tlden almadım 13-15 tl arası verdon kitaplarını aldım ve vaktimide çalmadığını düşünüyorum..

• bilader bu aralar KEN GRİMWOOD ustanın kitaplarını okudum formda devamlı tavsiye ederim çok beğendim..beğenmeyenlerde vardır yani zevkime güvenemebilirsin ama bence 40 yıl önce yazmış bir yazar için çığır açan konuları işlemiş..ve tr ye geç gelmesi sebebiyle bugun matrix olasılıksızın hatta tess izlerini KEN GRİMWOOD kitaplarında gördüm..yazar 70 lerde bu konuları işlemesi harika..sadece ulkemizde mekanizma farklı işlediği için kapilalizm bize ne okumamızı söylüyorsa biz o kitapları okudugumuz için yazar tr de ilgi görmedi..zaten bu dunyadan erken ayrılmış 2003..bence okumalısın..bu arada yazarın kitapları kampanyayla dr dan 10 tl ye almıştım..
  • quote:

quote:

Arkadaşlar cinai teknik demek: Romanda anlatılan cinayetin/cinayetlerin işleniş, okuyucuya kanıtsal sunuluş ve çözülüşündeki tutarlılıkla ilgilidir. Şimdi sizin deyiminizle fazla kusursuz olan kitapta cinayetin çözümünü

ben tam hatırlamadım şimdi eşi neyi buluyor ki..benim hatırladıgım gurney soruyor eşide fikrini söylüyor..polisiyelerde bir polis başka bir polise olayı anlatıp fikrini çokça sormuştur illa olay yerini bulmasına gerek yoktur..ayrıca karısının direk olayı çözdüğü falanda yoktur sadece farklı bakıç açılarını yakalamasına yardımcı olmuştur....grange demişsinde granje çok iyi değildir ki kayıp ruhlar ormanı şeytan yeminiydi galiba çok incelersen mantıga yatmayan şeyler bulursun..hele 3 kişilikti aynı bedende olan kayıp ruhlar ormanında pes dedirtmişti ulan bu kadarda olmaz demişitm..dan brown gelirsek son kitapları rezalet..ceviriden mi bilinme uyduruk cümlele liseli biri yazmış gibi..konular bunaltıcı ilk romanalrın yanından geçmiyor..

bence sende fazla takma hata aramk için okuyorsun gibi geldi..neyse verdon uslubunu kurgularını begendim..aklından sayı tutta sadece sonunu beğenmemiştim birde satı tut mantıgı bekledğim gibi çıkmadı daha muthıs bir şey beklerken bu mu dedim..ama kitap parasının hakkını veriyor..dan brown gibi aç gözlü yayınevinin uyduruk cevirisiyle 28 tl etiketten giriş yapıp 21 tlden almadım 13-15 tl arası verdon kitaplarını aldım ve vaktimide çalmadığını düşünüyorum..

Bakış açısı kazandırmaktan ziyade sonucu söyleyen eşi var, elinizdeyse kitap o bölüme bakınız. J.C.Grange cinai kurguları marjinal olabilir fakat beşeriyette olabilecek şeylerdir. Raslantısallık veya kitabı bitirdiğinizde aklınızda bir soru işareti bırakmaz ipuçlarıyla ilgili. John Verdon soru bankası gibi! Dan Brown demişsiniz, evet son kitabı çok eleştirildi ama özellikle ilk romanlarındaki bilgi yoğunluğunu aksiyonla harmanlamaya baktığımzıda John Verdon'ı kıyaslamak mantıksızlık olur. Aklından Bir Sayı Uydur ile ilgili söylenebilecek olumlu şey varsa o da mükemmel, akıcı üslubu,anlatımı/çevirisidir.

• quote:

bilader bu aralar KEN GRİMWOOD ustanın kitaplarını okudum formda devamlı tavsiye ederim çok beğendim..beğenmeyenlerde vardır yani zevkime güvenemebilirsin ama bence 40 yıl önce yazmış bir yazar için çığır açan konuları işlemiş..ve tr ye geç gelmesi sebebiyle bugun matrix olasılıksızın hatta tess izlerini KEN GRİMWOOD kitaplarında gördüm..yazar 70 lerde bu konuları işlemesi harika..sadece ulkemizde mekanizma farklı işlediği için kapilalizm bize ne okumamızı söylüyorsa biz o kitapları okudugumuz için yazar tr de ilgi görmedi..zaten bu dunyadan erken ayrılmış 2003..bence okumalısın..bu arada yazarın kitapları kampanyayla dr dan 10 tl ye almıştım..

Ken Grimwood benim gözümde en az John Verdon ilgimi çekiyor zaten. Her ne kadar kendim alıp okumasamda, çevremdeki arkadaşlarımın önerileriyle ilgimi çekmeyi başardı. Kitaplarında oldukça güzel konular işliyor. Bu nedenle en kısa zamanda onunda bir kitabını alıp okuyacağım...

• quote:

quote:

quote:

Bakış açısı kazandırmaktan ziyade sonucu söyleyen eşi var, elinizdeyse kitap o bölüme bakınız. J.C.Grange cinai kurguları marjinal olabilir fakat beşeriyette olabilecek şeylerdir. Raslantısallık veya kitabı bitirdiğinizde aklınızda bir soru işareti bırakmaz ipuçlarıyla ilgili. John Verdon soru bankası gibi! Dan Brown demişsiniz, evet son kitabı çok eleştirildi ama özellikle ilk romanlarındaki bilgi yoğunluğunu aksiyonla harmanlamaya baktığımzıda John Verdon'ı kıyaslamak mantıksızlık olur. Aklından Bir Sayı Uydur ile ilgili söylenebilecek olumlu şey varsa o da mükemmel, akıcı üslubu,anlatımı/çevirisidir.

kardeşim sana göre roman dunaynın zamzingoları hakkında bilgi verince çok iyi roman mı oluyor..dunya klasiklerinin hepsi aynı ulke sınırlar içinde geçmiştir bugun 300-400 yıl geçmesine rağmen okunur..dan braown son kitabı değil muhteşem üçlü dijital kale-da vinci mel-şey sonraki son kitapları sıkıcı sonu saçmalıklarla uzatan kitaplar..bu son kitabına bir de ceviride eklenmiş ya da dan brow berbat yazmış çbasit basit cümleler..ben roman konuya bakarım karekterler arasındaki işleyişe bakarım banane romadaki bilmem be şapelinden..kitap bende duruyor ama dostum kitaplıkta ve önunde baya bir kitap var.. dediğin doğrudur demek ki ben romanın heyecenıyla farketmemişim..ama eşiyle olan diyaloglarını romanı okurken her zaman tat almışmdır..sadece aklından sayı tut mselesinde sayı meselesinde düş kırıklığı oldu..yahu zaten romanı iyi vakit geçirmek için okuyorum ve verdon kitaplarıda bunu sağlıyor..granje sağlar dan brown ilk üçlemsi dışındakilerin hiçbiri sağlamıyor çöp..sadece ulkemizin hocaları bilmem neleri öğrencilerine övdükleri için kapilazimde iyi reklam yaptıgı için yazar popüler..yani 28 tl etiket fiyatını haketmiyor duydunmu altın kitap..grange da dahil ne laa bu cumhuriyet altını mı..bu konuda ayrıca masaya yatırılması lazım yayınevleri gerçekten üç kağıtçı..altın kitap mail attım adam telif hakkı oduyoruz yurtdışından geliyor o yuzden pahalı bilmem ne uleynnn turk yazarlarıda aynı etiket fiyatıyla çıkartıyorsunuz ve sizin çıkardıgınız yazaralardan kat kat iyi olan yabancı yazarların kitapları koridor martı yayınevlerinden 10 tl alabılıyorsun hatta büyük marketlerde real carrefeur killer kipa 5 tl ye tess kitaplarını alıyorsun..neyse konuya gelelim granje son kitabını almadım merak ediyorum aslında çunku grange severim..ama etiket fiyatları çok uçuk arkadaş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kervancılar -- 2 Haziran 2014; 16:17:38 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

kardeşim sana göre roman dunaynın zamzingoları hakkında bilgi verince çok iyi roman mı oluyor..dunya klasiklerinin hepsi aynı ulke sınırlar içinde geçmiştir bugun 300-400 yıl geçmesine rağmen okunur..dan braown son kitabı değil muhteşem üçlü dijital kale-da vinci mel-şey sonraki son kitapları sıkıcı sonu saçmalıklarla uzatan kitaplar..bu son kitabına bir de ceviride eklenmiş ya da dan brow berbat yazmış çbasit basit cümleler..ben roman konuya bakarım karekterler arasındaki işleyişe bakarım banane romadaki bilmem be şapelinden..kitap bende duruyor ama dostum kitaplıkta ve önunde baya bir kitap var.. dediğin doğrudur demek ki ben romanın heyecenıyla farketmemişim..ama eşiyle olan diyaloglarını romanı okurken her zaman tat almışmdır..sadece aklından sayı tut mselesinde sayı meselesinde düş kırıklığı oldu..yahu zaten romanı iyi vakit geçirmek için okuyorum ve verdon kitaplarıda bunu sağlıyor..granje sağlar dan brown ilk üçlemsi dışındakilerin hiçbiri sağlamıyor çöp..sadece ulkemizin hocaları bilmem neleri öğrencilerine övdükleri için kapilazimde iyi reklam yaptıgı için yazar popüler..yani 28 tl etiket fiyatını haketmiyor duydunmu altın kitap..grange da dahil ne laa bu cumhuriyet altını mı..bu konuda ayrıca masaya yatırılması lazım yayınevleri gerçekten üç kağıtçı..altın kitap mail attım adam telif hakkı oduyoruz yurtdışından geliyor o yuzden pahalı bilmem ne uleynnn turk yazarlarıda aynı etiket fiyatıyla çıkartıyorsunuz ve sizin çıkardıgınız yazaralardan kat kat iyi olan yabancı yazarların kitapları koridor martı yayınevlerinden 10 tl alabılıyorsun hatta büyük marketlerde real carrefeur killer kipa 5 tl ye tess kitaplarını alıyorsun..neyse konuya gelelim granje son kitabını almadım merak ediyorum aslında çunku grange severim..ama etiket fiyatları çok uçuk arkadaş.

Genel anlamda kitap fiyatları yüksek ülkemizde. Benim için de keyif almak okuma sürecinde önceliğimdir. Aklından ... okurken de çok eğlenmiştim fakat kitabın sonu hayal kırıklığı oldu.

• Hocam sonu konusunda katılıyorum. Ama yazarın ilk kitabı için hiçte kötü sayılmazdı. Diğer kitaplarına da şans verin bence.
    Ayrıca sizden polisiye tavsiyesi isticektim.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.