Yaşadıklarım 1-) Diyelim ki grup var oturmuşsuz sohbet ediyoruz. Tak biri geliyor Eee Anormal zirve sen niye hiç konuşmuyorsun diyor? Düşünüyorum. Gerçekten öyle mi diye? 2-) Lisede 3 e giderken bir kız beni seviyordu. Kışın ortasında beni görmek için evin önünde arkadaşıyla bekliyordu. Sadece görmek için. Tanışmıyoruz bile. Neyse bir şekilde taniştık ve tanıştıktan sonra olmadı. Büyük ihtimal sessizim diye 3-) Lise 4'te ise başka bir kız geldi. Telefon numaramı birinden almış. Sabah uyandım mesaj var. Selam seninle tanışmak istiyorum diye. Tamam dedim. Yine durakta beklerken geldi kız. Mesajı atan benim dedi. Tanıştık falan. 5 dk sonra sen hiç niye konuşmuyorsun diyip yüzünü ekşitti. Oysa ki içimden baya konuştum herhalde sessiz sanmaz beni demiştim. 5 dk içinde bunu demesi şok etmişti beni. Abartı yok 5dk da sildi. 4-) Sonra 6. sınıfım. Fen dersinden 100 almıştım. Veli toplantısı olmuştu sonra hoca anneme Anormal zirve diye biri olduğunu 100 alınca fark ettim demiş. Yine bir sınavda 100 alınca bir kız Oha xxxx 100 almış dedi ama soyadımı adaşım olan biriyle karıştırdı. 5-) Derslere hiç katılmam. Bilsem bile parmak kaldırmam. Ta ki kimse yapamıyor hoca artık sinir krizi geçirecek cevap veriyorum. Ondanda hocanın boş boş bağırması hoşuma gitmiyor ondan 6-) Geçenlerde ingilizce kursuna gittim. Dedim tamam bu sefer habire konuşacam. Aradan 2 hafta geçti. Sınıfta kimse konuşmuyor bir tek ben konuşuyorum. Sonradan bir kız geldi sınıf neden hiç konuşmuyor dedi. Bende bilmem karakterleri öyledir falan dedim.(İçimden diyorum hehe ben konuşuyorum demek ki kız bana gelip sorduğuna göre diyorum) Gerçi sen de hiç konuşmuyorsun dedi. İngilizce hocası geldi herkese tek tek niye kimse konuşmuyor diye sordu. Bana geldi sira ben konuşuyorum hocam dedim. Evet sen biraz konuşuyorsun dedi. Biraz mı dedim içimden. 7-) Subaylık sınavında yazılı,spor,mülakatı geçtim bir sağlık kaldı. Eniştem haberdar olmuş. Anormal zirve subaylık yapamaz sessiz çocuk demiş. Bunu daha çok aşağılmak amacıyla söylemiş. Birde akraba olacak. 8-) Ablamın işyerine gittim(Gezip görmek amaçlı)Geziyorum. Tekniker geldi. Ulan sen nasıl mühendis olacan makinelere baksana falan dedi. Çok sessizsin falan dedi. 9-) Sınıfta biri zeka sorusu sordu. Herkes soruyu çözerken ben ilk çözdüm. Sonra sınıfın p*çi geldi. Daha önce biliyordur çözemez o dedi benim için. 10-) Dayımlarla piknik yapıyoruz. 4 yaşındaki yeğenim geldi. Sen niye hiç konuşmuyorsun dedi. Sırf sessizim diye aşağılanmaktan,hor görülmekten,alay konusu olmaktan bıktım. Ulan ben de normal insanım işte. Her şeyi denedim Kitap okudum, sosyal biriymiş gibi davrandım, tanimadığım insanlara selam verdim. (Bu arada kitap okumanın konuşkanlıkla hiç alakası yok. Konuşma şekli ile alakası var ama konuşkanlıkla yok.) Müzik dinledim,film izledim kültursüz olmadıgımı düşünüyorum.Daha ne yapayım ben. Bir daha biri niye sessizsin derse alacam çakıyı saplıyıvericem kendime. |
Toplum İçinde Sessiz Kalmanın Üstesinden Gelmek
Toplum içinde sessiz kalmak, birçok kişi için zorlu bir sorun olabilir. Bu durum, lisedeki "sessiz kız"dan kalabalık ortamlarda sesini çıkaramayanlara kadar herkesi etkileyebilir.
Sessiz kalmanın arkasında yatan nedenler çeşitlidir. Bazı insanlar utangaçlık, kaygı veya düşük özgüven nedeniyle sessiz kalmayı tercih ederler. Diğerleri ise korku, alay edilme endişesi veya dikkat çekmek istememe gibi faktörler nedeniyle suskun kalmayı seçerler.
Sessiz olmamak için ne yapılması gerektiğini merak ediyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını değerlendirebilirsiniz:
- Kendini Tanı: Sessizliğinin kök nedenini belirle. Utangaçlık, kaygı mı yoksa başka bir şey mi?
- Küçük Adımlar At: Bir anda fazla zorlama. Öncelikle, güvendiğin kişilerle küçük sohbetlere başla.
- Destek Al: Terapist veya danışman gibi bir profesyonelden yardım almak, sessizliğin üstesinden gelmene yardımcı olabilir.
- Rahat Ortamlar Yarat: Kendini rahat hissettiğin ve iletişim kurmaya istekli olduğun durumlar yarat.
- Rol Yapma: Bir arkadaşınla veya ailenle konuşma senaryoları prova et. Bu, kendine güveni artırabilir.
- Kendine Zaman Tanı: Sessizliğin üstesinden gelmek zaman alabilir. Sabırlı ol ve pes etme.
Son olarak, bazı ortamlarda sessiz kalmanın uygun olabileceğini unutmamak önemlidir. Ancak, sessizliğin seni hayattan geri koyduğunu hissediyorsan, yukarıdaki ipuçlarını değerlendir ve iletişim kurma yeteneklerini geliştirmek için adımlar at.