Şimdi Ara

Şehit olmak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
2
Favori
3.979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hepsi (Özellikle yöneticileri) Amerika'ya ve İsrail'e köleler. (Örnek: Mesud Barzani denilen ..herif)
    Bu da demek oluyor ki Türk askeri kâfirlerle savaşıyor. Güney Doğu'da kürdistan (Asla olmayacak) İsrail için isteniyor. Türk askeride vatanını kâfirlere ve kâfir müttefiği hain itlere karşı koruyor.

Ayrıca Türk askerlerinin neredeyse tamamında vatan sevgisi kadar din sevgiside vardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kabuska

Şehitliği dinle bu kadar bağdaştırmanın anlamı yok, biz rahat edelim diye birisi canını vermişse şehittir.

O zaman kendinize islami terimler yerine veya başka terimler bulun
    bende aynı konudan muzdaribim şehitlik gibi yüce bir mertebenin ayağa güşmesinden
  • quote:

Orijinalden alıntı: atmaca57

quote:

Şehitliği dinle bu kadar bağdaştırmanın anlamı yok, biz rahat edelim diye birisi canını vermişse şehittir.

bende aynı konudan muzdaribim şehitlik gibi yüce bir mertebenin ayağa güşmesinden

Birinin şehit sayılması için illa da din uğruna ölmesi gerekmez. Kendi kişisel inançlarımıza göre sınıflandırma yapamayız bu durumda.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

quote:

Birinin şehit sayılması için illa da din uğruna ölmesi gerekmez. Kendi kişisel inançlarımıza göre sınıflandırma yapamayız bu durumda.

güldürme beni şehadet kavramının nereden geldiğini istersen bir araştır

• quote:

Sehadet ve Sehitlerle Ilgili Bazi Ayetlerin Mealleri

1. "Eger Allah yolunda öldürülürseniz veya ölürseniz, Allah'in size lütfedecegi magfiret ve rahmet onlarin biriktirdiklerinden daha hayirlidir. Andolsun, ölseniz de öldürülseniz de muhakkak ki Allah'in huzurunda toplanacaksiniz." (Ali Imran, 3/157-158)

2. "Allah yolunda öldürülenleri ölüler sanmayin. Aksine onlar diri olup Rableri katinda riziklandirilmaktadirlar. Allah'in lütfundan kendilerine vermis olduklariyla sevinç içindedirler ve arkalarindan henüz onlara kavusmamis olanlari, kendilerine bir korku olmayacagi ve üzülmeyecekleri üzere müjdelerler." (Ali Imran, 3/169-170)

3. "... Süphesiz hicret edenlerin, yurtlarindan çikarilanlarin, benim yolumda kendilerine eziyet edilenlerin, çarpisanlarin ve öldürülenlerin kötülüklerini örtecek ve kendilerini altindan irmaklar akan cennetlere sokacagim. Bu Allah katindan bir karsiliktir. Karsiligin en güzel olani Allah katindadir." (Ali Imran, 3/195)

4. "Allah yolunda öldürülenlere 'ölüler' demeyin. Aksine onlar diridirler ancak siz fark edemiyorsunuz." (Bakara, 2/154)

5. "O halde, dünya hayatini ahiret hayati karsiliginda satanlar, Allah yolunda çarpissinlar. Kim Allah yolunda çarpisir sonra öldürülür veya üstün gelirse ona büyük bir ecir verecegiz." (Nisa, 4/74)

6. "Allah, Allah yolunda çarpisip öldüren ve öldürülen mü'minlerden, karsiligi cennet olmak üzere, mallarini ve canlarini satin almistir. Bu O'nun üzerine, Tevrat, Incil ve Kur'an'da vadedilmis olan bir haktir. Allah'tan daha çok ahdine vefa gösterebilen kim vardir? Su halde yapmis oldugunuz bu alisverisinizden dolayi sevinin. Iste büyük kurtulus budur." (Tevbe, 9/111)

7. "Allah yolunda hicret edip sonra öldürülen veya ölenlere gelince; Allah onlari muhakkak güzel bir rizikla riziklandiracaktir. Süphesiz Allah rizik verenlerin en hayirlisidir." (Hacc, 22/58)

8. "Inkâr edenlerle (savasta) karsi karsiya geldiginizde hemen boyunlarini vurun. Sonunda onlari yenik düsürüp üstünlük sagladiginizda (esirleri) siki baglara baglayin. Artik bundan sonra ya lütufta bulunu(p serbest biraki)n veya fidye karsiligi saliverin. Savas agirliklarini birakincaya kadar (böyle sürdürün). Iste böyle. Allah dileseydi onlardan öç alirdi. Ancak sizi birbirinizle imtihan etmek için (böyle emrediyor). Allah yolunda öldürülenlerin ise (Allah) amellerini bosa çikarmayacak." (Muhammed, 47/4)

• quote:

Sanırım arkadaşlar senin bahsettiğinden bahsetmiyorlar.

- Demokrasi Şehitlerinden,
    - Düşünce Şehitlerinden,
    - Görev Şehitlerinden

bahsediyor olacaklar. Bir çok terim ne yazık ki dinsel düşünce kavramlarından alınsa da, kavramlar sanki dinlerde belirli sınırlar içerisindeymiş gibi hareket edip işlerine geldikleri yerde dinsel yaratıcıyı ve yaratıcının gönderdiği vahiyleri kullanıp işlerine gelmeyen yerlerde ise hem yaratıcıyı hem de vahiyleri tatil etmeyi ne yazık ki iyi biliyorlar.

Bence bu konuları daha fazla irdelemenin bir anlamı yok. Çünkü kafalarda üretilen din anlayışları kitaplardakine uymayınca ve bunu söylediğinizde çok farklı ithamlarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Defalarca ahlak ve iffet gibi kavramların ne anlamlar ifade ettiklerini anlatmaya çalışsam da hazımsızlık yüzünden istenmeyen durumlarla karşı karşıya geliyoruz.

Fuhuşun sadece kadınlar tarafından yapıldığını zanneden, zina da sadece kadına ceza biçen, her öleni şehit ilan edip arkasından iki dakika timsah göz yaşı döken, hem içki içen hem namaz kılan, önce iman sahibi olup sonra islamı yaşaması gerekirken islam toplumu diye adlandırılan toplum içerisinde yaşadıklarını imanı zanneden toplum elbetteki kitaptaki farklı düşüncelere sahip olacaktır.

Bu ülkede başörtüsüne savaş açmış kişilerin ( kadınların ) başlarını ya trafik denetlemelerinde örttükleri veya cenazesi kılınmak ve/veya gömülmek üzere konuldukları tabutların üzerine başörtüleri konularak toplumun geçen cenazenin kadın olduğunu anlaması sağlanmıştır.

Dolayısı ile toplumun genel yargısının kırılması ancak cahilliğin giderilmesi ile söz konusu olabilir. Bunun da yolu ancak okumaktan geçer. Okumayan, okuduklarını anlamayan ve kabul ettiği şekli ile yaşamaya çalışmayan bir toplum her zaman "işine geldiği gibi konuları yorumlayacak ve işine geldiği gibi yaşayacaktır.

• Şehit: Kutsal bir ülkü veya inanç uğrunda ölen kimse.

TDK tanımlaması bu. Kelimeler insanın ona yüklediği anlamı kazanırlar. Şehitte de durum böyle. Günümüzde herkes inandığı dava için ölen insana şehit nitelemesi yapıyorsa kelimenin köken anlamını tartışmak boşuna. Örneğin "yosma" anlam olarak güzel kadın demektir ama bugün insanların ona yüklediği anlam farklı olduğu için kimse bu nitelemeyi kabul etmez. Ya da çok uç bir örnek. Y.... kelimesinin kökensel anlamı silahtır ama günümüzde kullanımı çok daha farklıdır.
  • Merhabalar;
    Şehitlik ve gazilik kavramlarını tartışmaya açan isimlerin başında Can Paker gelir.2000'lerin ilk yıllarına kadar yüksek sesle tartışıldığını hatırlamıyorum.
  • quote:

Gülüyorsanız ne mutlu. Anlaşılan farklı tellerden çalıyoruz, uzatmaya gerek yok.
  • quote:

bu kadar basit mi ya nasıl bağdaştırmayalım.Öyle ama
  • quote:

Orijinalden alıntı: I-C-O

Pkk teröristlerinde çok kâfir var.
    Hepsi (Özellikle yöneticileri) Amerika'ya ve İsrail'e köleler. (Örnek: Mesud Barzani denilen ..herif)
    Bu da demek oluyor ki Türk askeri kâfirlerle savaşıyor. Güney Doğu'da kürdistan (Asla olmayacak) İsrail için isteniyor. Türk askeride vatanını kâfirlere ve kâfir müttefiği hain itlere karşı koruyor.

Ayrıca Türk askerlerinin neredeyse tamamında vatan sevgisi kadar din sevgiside vardır.

Duygularıma tercüman oldunuz, gerçekten çok güzel açıklamışsınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: Amedra

quote:

Orijinalden alıntı: I-C-O

Pkk teröristlerinde çok kâfir var.

Duygularıma tercüman oldunuz, gerçekten çok güzel açıklamışsınız.

Eyvallah reis.

• quote:

Orijinalden alıntı: Cattivo-gmr

quote:

Şehitlik kavramına kendi inançlarımız açısından bakamayız, çünkü şehitlik tanım itibariyle göreceli bir kavram değildir. Mahalledeki çatışmaya müdahale eden polis hayatını kaybetmişse şehittir, çünkü başkalarını ölmesin diye ölmüştür.

• Yapılan tanımlardan şunu anlamış oldum ki, Brezilya'da uyuşturucu mafyası ile savaşıp ölen polis te şehit olmuştur üstelik Müslüman olmamasına rağmen veya Rusyadakiler.

Hatta ben Müslümanım deyip PKK adına kurşun sıkan dağdakiler de şehit oluyorlar. Çünkü onlara sorsan onlarda "bağımsızlıkları" için savaşıyorlar.

Haklısınız. Doğru, en kısa zamanda PKK nın ölen militanlarına da aynı nişanın verilmesi için başvuruda bulunacağım. Nede olsa onlar da hak ediyor sizin tanımlarınıza göre...
  • quote:

Orijinalden alıntı: X Files

Yapılan tanımlardan şunu anlamış oldum ki, Brezilya'da uyuşturucu mafyası ile savaşıp ölen polis te şehit olmuştur üstelik Müslüman olmamasına rağmen veya Rusyadakiler.

Hatta ben Müslümanım deyip PKK adına kurşun sıkan dağdakiler de şehit oluyorlar. Çünkü onlara sorsan onlarda "bağımsızlıkları" için savaşıyorlar.

Haklısınız. Doğru, en kısa zamanda PKK nın ölen militanlarına da aynı nişanın verilmesi için başvuruda bulunacağım. Nede olsa onlar da hak ediyor sizin tanımlarınıza göre...

PKK'nın işe dahil olmasını bekliyordum, bu yüzden bir üstteki mesajıma son anda "tanım itibariyle" ibaresini ekledim.

Şehitlik kelimesine köken olarak değil de anlam olarak bakarsak aynı tellerden çalmaya başlarız. Siz şehit kelimesine İslami bir terim olarak bakarken, ben dilimize yerleşmiş en kısa tanımla "Vatan uğruna ölen kişi" olarak bakıyorum. Çünkü ikisi için de ayrı ayrı kelimeler yok(?). Bu yüzden aynı kelimeyi iki tanım için de kullanıyoruz.

Brezilya'da çeteyle çatışırken ölen polis Brezilyalılara göre şehittir, çünkü sivil insanların güvenliği için ölmüştür. Bize göre şehit sayılmaması şehitliğin göreceli bir kavram olduğunu ortaya koyar. Göreceli kavramları tartışmak "En güzel renk mavidir"i tartışmaktan farksızdır.
    ===========

Not: Şehitlik göreceli, şehitliğin tanımı ise genel bir kavramdır. Söylemek istediğim bu, çelişki varmış gibi anlaşılmasın.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sosyal-Sol

quote:

Orijinalden alıntı: OPTİMİST

Kavramin kapsama alani genisletmek zorundalar yoksa bu ölümleri halka anlatamazlar. Sehitlik payesi bugun fakir cocuklarin olumune verilen bir "sus payidir" kargasa cikarmayin oglunuz sehit oldu iste daha ne istiyorsunuz diyerek pisi pisine olenlerin sorumlulugundan siyrilmak icin kullanilan bir kavrama donusturuldu. Bunun adi dupeduz din somurusudur, hemde devlet eliyle. Hem ordunun hemde siyasilerin isine gelen bir sey

Ağzına Sağlık Hocam..
    Ama Bazı Arkadaşlar Hala Bunu Anlayamamış..
    Din Sömürüsü..

Kavramları bu kadar basitleştirmeyi,birşeye ak veya kara hemen demeyi ne kadar çok seviyorsunuz? Peki kılınan o cenaze namazları? Onlarda mı sus payı? Hadi onu geçtim eski Türk kültüründe de vatan savunmasında,savaşta vs ölen kişiler için tören yapılır,saygı duyulurdu.Onlarda mı sus payı? Entel olacağım diye var olan herşeye karşı olunmaz.Bir topluluğu ayakta tutan töredir,kültürdür,yaşam birlikteliğidir herşeyi dine bağlama hastalığından bir vazgeçemediniz gitti.

Ayrıca kimse size şehit deme meraklısı değil.Askere veya savaş çıktığında baştan belirtirsiniz eğer ölürsem bana şehit demesinler,namazımı kılmasınlar diye korkmayın şehit demeyiz sizlere(zaten bu düşüncede olanlar ya askerden kaçıyor ya sağdan soldan torpil bulacağım derdine düşüyor da neyse) .Ama bunu dememiş insanlara oturup boş keseden sallamayın.Ölen insanların arkasından onların ne olduğunu söylemek size,bana veya birbaşkasına düşmez.Şehitlik işte böyle de ulvi bir değer insanlar canlarını ortaya koyarlar ama onlar sayesinde herkes bu ülkede rahat rahat yaşar.Haddinizi bilin,size kalmadı ölü insanların arkasından konuşmak.O kişiler şehit olmayı kabul ettiler ki askere gittiler.Zorunlu oldukları için mi gittiler,dini inançları ne seviyede idi bilemeyiz.Bunları ancak askere gitmeden önce net bir biçimde derse biz bilebiliriz ki onda dahi bilememe durumumuz var.Çünkü belki şehit olmadan önce fikirleri değişti,nerden bileceksiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 8 Eylül 2012; 21:44:29 >

• Vatanı savunmakta dinin emri, ne yapalım onunda mı ismini değiştirelim? Veya sırf din onu da emretti diye yapmayalım mı? Şehitlik kavramı tüm dinlerde,kültürlerde hemen hemen vardır. Kültürel birçok davranışımız dinde de vardır.Bazıları islam dinini kabul etmeden önce de vardı.Şehitlik bir kavramdır bizde, örneğin Basın Şehitlerimiz vardır.Bu kişilerin Allah yolunda öldüklerini kimse iddia etmiyor,kendileri de demiyor zaten böyle birşey.Ama kelime olarak karşılığı şehit çünkü o ölülerin günümüz türkçesinde.

Neyse onu geçtim, çok biliyorsunuz ya bulun o zaman bir kavram? Ne diyeceksiniz siz peki? Veya size mi düştü bu insanlara şehit demek veya dememek? Bu kişiler hayır bana şehit demeyin dedimi ki siz kendi kendize güve oluyorsunuz?

Ne demek istediğini çok iyi anladım merak etme.Kafayı dinle bozmuşsunuz.Birşey dinde geçiyor ya,tamam o kavram olmaz.Birşeyler yumurtlamalıyız hemen.Buyrun türetin bakalım ne türeteceksiniz? Kesin kanılar sunuyorsanız (din sömürüsü gibi) bunu ıspatlamanız,bunun yerine de kavram olarak birşeyler koymanız lazım.Martyrdom diyelim mi daha karizmatik olur ama maalesef dilimizdeki karşılığı onunda şehit demek.Yani Martyrdom demek Allah yolunda ölen mi oluyor yine?

Kendimi dilbilgisi dersinde gibi hissettim ama neyse.Bekliyoruz sizden bir oturgaçlıyürürgeç beyin fırtınası...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 8 Eylül 2012; 22:14:11 >

• Kavramları lütfen değiştirmeyin.

Örneğin Cihad sadece silahla savaş anlamına gelmiyor. Malını, zamanını da Allah yolunda harcayan, İslami yaymak için evinden toprağından göçen kişilerde "Allah yolunda" mücadele ettikleri için "şehadet" mertebesine ulaşıyor.

Bir insanın şehit olabilmesi için evvela Müslüman olması gerekiyor ve İslamın emirlerini yerine getirmesi gerekiyor. Bu da yetmiyor ve Allah yolunda, zamanını, parasını, malını veya canını harcaması gerekiyor. Tanımdan baktığınızda sadece Bedir savaşında ölen bir Müslüman şehittir, İslam tebliği için çölü geçerken yolda ağayı taşa takılıp ölen bir adam şehit değildir diye bir hüküm verilmez.

Aksine, savaşta ölen ancak amacı İslamı yaymak değil, toprağı korumak, ganimet elde etmek için savaşırken ölmüşse bu adamın şehadeti Allah katında kabul edilmez. Şehitlik sadece silah tutarken olmaz.

Ha derseniz ki, bu sınırda canını veren insanlar, patlamada ölenler veya sokak kavgasını ayırırken can veren bir güvenlik görevlisi şehit midir diye, birey bazında inceleyip, tanımlara uyuyorsa evet şehittir dersin uymuyorsa kimse kusura bakmasın.

sınırda ölen adam şehit mertebesine sahip olsun, olmasın; elbette yüreğimizde bizim de acısı vardır. Elbette bende üzülüyorum veya bende kızgınım bu duruma ancak kabul etmek istemediğim bu duruma bir de üzerine "Şehit" diyerek olayı hasır altı hiç edemem. Dediğim gibi ister tanım deyin ister genelleme. Olayların bütünlük arz ettiği ile ilgili genelleme yapıyorsanız şehit kelimesini kullanmak yanlış ve hatalı bir davranış olur.

Vatan için canını feda etmiştir. Ki bazıları siperlerde uyurken nasıl oldu da bizleri bekliyordu veya nöbet alanlarında uyudukları için kaç tane daha arkadaşlarının canıma mal oldu uyumaları bilemiyorum ama bu durumdan baktığınızda da olay şehitlik değil düpedüz cinayettir.

Aynen Afyon'da olduğu gibi. Peki 25 tane cinayetin hesabını nasıl soracaksınız ? 25 tane canın bedelini nasıl ödeyeceksiniz ? Kefenleyip tabutlarına birer Türk Bayrağı sarıp birde sözde şehittir diyerek mi ? Bunları yapanları da, bunlara çanak tutanları da, bunlara şehit deyip milleti kandıranları da umarım Rabbim en ağır şekilde cezalandırır.

• Bakın Din Sömürüsü Diyoruz , Diyoruz Çünkü , Birtakım İnsanlar Özellikle Şehitliğin Bahsettiğiniz Yönlerini Kullanarak Kendilerine Gelecek Tepkileri Hafifletmeye , İşin İçinden Sıyrılmaya Çalışmakta..
    İşte Bizim Kabul Etmediğimiz Nokta Budur..
    Tekrar Ediyorum..
    Sıkıntı "Şehit" Kelimesinde Değil , "Şehitlik Kavramının Dini Boyutunda" Değil , Yapılan Törenlerde Değil , Şehit İsminde Değil..
    Sıkıntı , Şehitlik Kavramını Kendi Çıkarlarına Alet Etmekte..

Biz Bunu Anlatmaya Çalışıyoruz , Sizse Bizim Şehitlik Kavramına Saldırdığımızı Diretiyorsunuz..
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Cattivo-gmr

quote:

Şehitlik kavramına kendi inançlarımız açısından bakamayız, çünkü şehitlik tanım itibariyle göreceli bir kavram değildir. Mahalledeki çatışmaya müdahale eden polis hayatını kaybetmişse şehittir, çünkü başkalarını ölmesin diye ölmüştür.

iyi o zaman ben birisi için öleyim şehit olayım kim olduğum hangi dine mensup olduğum önemli değil öyle mi?yani diyorsunuz ki dinle alakası yok

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.