Şimdi Ara

sayaçlı pulse üreteci, modifiyeli alarmlı saat

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
223
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Step motoru belirli bir devir hareket ettirebilmek için bir sistem lazım. Yani sadece istediğimiz kadar pulse verecek. 123 tane mesela. Bu tip hazır bir kit var mı? Hem frekansı yani pulse üretme hızını hem de üreteceği pulse sayısını ayarlayabilirsek muhteşem...

    Aklıma alarmlı saat geldi. İstediğimiz zamana alarmı kurabildiğimiz dijital bir saat düşünün. Eğer bu saatin pulse girişini biz ayarlarsak istediğimiz şey olur. ALarmın çalacağı an istediğimiz pulse sayısına ulaşıldığı andır. Yani o pulse sayısında saatin geleceği vakta alarmı kuracağız. Eğer saatin saniye olan değişim oranını da istediğimiz gibi değiştirebilirsek? Yani saate her saniye atlamasını emreden sinyale müdahale edebilsek?

    Buna uygun modüller nelerdir?



  • yön ve hız kontrolü için belli başlı devreler var.http://2.bp.blogspot.com/-DUMUZllDl64/Tov8wLNlHHI/AAAAAAAAAAk/WdAOexE4kB4/s1600/StepperMotorController+555+timer+circuits.gif
    bu devre ile hem hız hem de yön kontrolü yapılır ama işin içine belirli bir sayıda pulse gönderme olayı varsa işler değişir. üzerinde butonlu şekilde arttır azalt deyip de girilen değer kadar pulse veren, hız ve yön kontrolü yapan direk hazır bir kart görmedim , var mıdır bilmem. En kötü ihtimal birine yaptırırsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostmanzero -- 16 Nisan 2018; 14:33:44 >




  • teşekkürler ghost.
    Aklıma gelen bir alarmlı saat devresini modifiye etmek. Hani isteidğimiz saate alarm kurabiliyoruz ya? Saniyeyi attıran pulseleri de biz versek? Pulse hızını ayarlayarak sistem hızını ayarlarız. Bu pulseler saatle aynı anda step vb sürücüye de gider. Yani bu pulseler stepi çalıştırırken aynı anda saati de çalıştırır yani saat tarafından sayılır. Saati kurduğumuz alarm ile de sistemi durdururuz.
    Nasıl?
    Saat entegresi yani pulselerine müdahale edebileceğimiz cinsten ve de alarmlı saat entegresi var mıdır?
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Dostum karafetva, ucuz masaüstü saatlerinin devre kartına mtoor sargısı yerine led bağlayabiliyoruz besleme olarak tek yerine 2 pil bağla 3v yalnız bu sayede 1 Hz sinyal alırsın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mavi-kaplan -- 16 Nisan 2018; 22:50:57 >
  • Çok teşekkürler mavi kaplan!
    Yalnız frekansı yani pulsei yani yani herz'i biz üretmek istiyoruz. Bizim ürettiğimiz frekans bilgisi yani clock ile sistem çalışacak. Saatin çalışması bizim vereceğimiz pulselere baplı olacak. pic ile yapılabilir ama hazır bir entegre lazım.

    Duvar saati tipi mekanizmalar bu işe yetersiz. Hem hızlaarı yetmez hem de uygun değiller.

    pic saat devrelerinde dışarıdan 555le felan pulse verilirdi. Ööle bir hazır entegre olucak ki pulseini biz vericez, o da sayıcak. Ama alarmlı saat olucak alarmı da ayarlayıp istediğimiz pulse sayısında alarm çıktısı alıp kullanıcaz.

    Step motora istenilen sayıda devir attırıp durdurmak için. Pulseleri de istediğimiz frekansta verip hızı da belirleriz. Belki de hazır bir step sürücü vardır bunun için. Var mı bilen?
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğin sistemi nerede ne amaç doğrultusunda kullanacaksın bahseder misin farklı bir devre aklımıza gelebilir önerebiliriz. Avrupada 77 MHz de sırf saat sinyali pulsları gönderen bir fm bandı var, bunn gibi siz bir şey yapmak istiyorsunuz diye anlıyorum, bunu gerçekleştirince heklemek de aynı yoldan bir nevi jammer yaparak istediğiniz gibi oynatabilirsiniz.
  • Step motor sürmede bir teknik olarak düşündüm. Belirli bir devirde durmasını sağlamak için step pulselerini sayacak ve sayı tamam olunca duracak.
    Eğer step pulseleri aynı zamanda bir alarmlı saate de saniye attırırsa; alarmını istediğimiz yere kurunca kaç devir atacağını belirlemiş oluyoruz. Hem de bu pulselerin hızını arttırarak stepi de hızlandırabiliriz.

    Mesela step motor 50 pulsede bir devir atsın. Biz de 55 tur ile sarım yapıyoruz. toplam 2750 pulse lazım. Bu 45 dakika(2799 saniye) ve 50 saniyedir. Şimdi saatimiz 00.00 da iken sistemi başlatırsak; 00.45.50 ye kurulan alarm o anda çıkış verecek ve biz de sistemi durdurabileceğiz. Yani alarmın öttürdüğü buzzer vb yerine bir devre tetikleyip pulseleri kestireceğiz.

    Tabii profesyonel olması açısından saatin başlangıç zamanını da hep aynı olmasını yani resetler gibi saati başa almasını da sağlamamız lazım. Enerjisi kesilip verilince bu sağlanabilir belki.

    Hani eski casio saatler vardı. Onun saniye sinyallerini biz belirleyebilsek olay çözülür. Tabi saatin de bizim sinyallerimize yetişebilmesi, sinyalleri atlamaması lazım.

    Bu tip alarmlı hazır saat devresi yok mudur acaba? dijital zaman rölesi var ama onun saniye sinyallerine nasıl müdahale edeceğiz?

    Saniye sinyallerine müdahale edebilmek,
    Alarm kurabilmek
    şart




  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Bu tip cihazlar var iş görür mü?
    https://www.doguselektrik.com.tr/ds-72a-230vac-72x72mm-ileri-geri-dijital-sayici-counter-tense-pmu766
  • Bu ürün bir sayıcı, aldığı palsleri sayan. Yani kendi kendine hiçbir iş yapmayan, yapılanı sayan.
    Bu konuda bahsettiğim; ayarlı bir dalga üreten hazır bir sistem. Mesela saniyede kaç tane olacağını belileyebileceğimiz bir kare dalga hem de toplamda kaç tane olacağını belirleyebileceğimiz. Saatlerde zaman hassasiyeti için kristal kullanıldığı için, zaman ayarını değiştirmek çok zor. Yani krristali değiştirirsinizz ama nasıl ayarlı hale getirebilirsiniz?

    Bir elektronik devre pek tabii tasarlanabilir ama haır devrelerden kullanılabilecek birşey var mıdır? Toplam sinyal sayısı ve frekansı belirlenebilmeli.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.