Şimdi Ara

Şarjlı pillerde ma-mah olayı basit bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
3.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • meraba arkadaşlar güvenlik sistemi kurdum şarjının uzun süre gitmesi gerekiyor

normalde adaptorler çalışıyor elektrik kesintilerine karşı 7.2 V ni-mh pili var.
    adaptör çıkışı: 9V 500ma
    içindeki pilin özelliği ni-mh 7.2V 600mah

sizce içini açıp Ni-MH 7.2V 1800mAh RC Battery diye bir ürünü mevcut pile paralel bağlasam olur mu? yada içindeki pili çıkartıp bunu taksam sorun çıkar mı ne diyorsunuz?

almayı düşündüğüm pil burda
    http://www.focalprice.com/EB035G/AA_NiMH_72V_1800mAh_RC_Battery_Packs_Green.html

• yada şu linkteki kesintisiz güç kaynagını alsak direk benim makineye bağlasam olur mu? normade benim makinin adaptörü 9V 500ma iken bu ürün Output: DC5.4V 600mA (max.) sağlıyor olmaz gibi ama yinede umudum var

Pilleri bağlama işlemini pilin bir ayağını sistemden söküp gerilimlerini kontrol ederek aradaki farkın düşük olmasına (kesinlikle 1V nin altında olsun, ne kadar az o kadar iyi) dikkat ederek pilleri paralel bağlayın ve pillerin diğer ayağını devreye öyle bağlayın.

aslında 1800mah nın gerçek 1800mah oldugunu bilsem direk bundan takarım. alarm sisteminin markası yale 500 tllik alet. içine dandik birşey koymamışlardır ama burda alacagım pilin çok dandik çıkma olasılıgı da var. sitedeki fiyat çok mu düşük sizce? ayrıca kimi yerde 7.2V 1800ma piller daha büyük gözüküyor.
    http://www.radioshack.com/product/index.jsp?productId=3537374&filterName=Type&filterValue=7.2V+Ni-MH
    burda 7.2 V 2100mah pil var fiyatı 50 dolar...

şarjlı pilleri paralel bağlamanın bir sorun yaratmayacagını düşünüyorsunuz yani. anladıgım kadarıyla ikisininde Voltu birbirine yakın olmalı. ilk iş bunu test edeceğiz yani.

şu anda paralel

• http://www.lightinthebox.com/NI-MH-7-2V-1800mAh-Rechargeable-Battery-HB022-_p153129.html

burda verilen ürün ise çok büyük dikkat ederseniz.

ilk sitedeki ürün yanlış mı acaba? açıklamasında da
    6 pcs: 2*3
    1 × AA Ni-MH 7.2V 1800mAh RC Battery Packs
    şeklinde çelişkili ifadeler mevcut
    http://www.focalprice.com/EB035G/AA_NiMH_72V_1800mAh_RC_Battery_Packs_Green.html

• quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

Paralel bağlamada voltajlar yakın değil eşit olmalı. İki bataryanında fiyatları düşük ama çakma olduklarını sanmıyorum biri enine montaj diğeri boyuna hangisi kullanacağınız yere uygun ise onu kullanabilirsiniz ikiside aynı kapasitede. Kalitesiz olursa sadece çalışma süresi kısalır cihazınıza bir zarar vermez. 6 adet aa tip yani kalem pil boyutunda şarjlı piller kullanılarak batarya yapılmış.
    Selamlar.

Tam aynı voltaj değerini yakalamak ilk anda biraz sıkıntılı olabilir, pillerin voltaj farkı düşük olduğu zaman birbirleri üzerinde zarar vermeden boşalarak voltajlarını birbirlerine eşitlerler.

Piller bildiğimiz 6 tane AA pilin seri bağlanmasından oluşuyor, yani ürünlerin hacimleri aynı. Birisi 6 tanesini yanyana koyup seri bağlarken diğeri 2x3 şeklinde dizerek seri bağlamış. Hacim olarak aynılar.

Fiyat olarak 50$ çok yüksek 9.29$ ise çok düşük rakamlar. 6 tane pilden oluştuğunu düşünün ve bu pillerin kaliteli olanlarının fiyatı 4-5TL civarında, en kalitelilerinin (varta, energizer) fiyatı 10TL civarında. 5TL de paketleme masrafı derseniz 35TL ile 65TL arasında değişmeli. Eğer kalitesiz ürün alırsanız pilin ömrü kısa olur ve şarj konusunda tam verim alamassınız.

Adaptörün 500mA olması ile 300mA olması arasındaki yaratacağı tek fark şarj işleminin daha uzun sürede gerçekleşecek olması.

• samed.yıldırım arkadaşımızın dediklerine katılıyorum bir şeyde ben ekleyeyim;

aynı kapasitede olamayan pilleri paralel bağlarsanız şarj ederken ve deşaj ederken sıkıntı yaşarsınız. pillerinizin ömrü kısalır.

Örnek;

7,2V 600mA ile 7,2V 1800mA pilleri paralel bağlarsanız. şarj cihazınız mutemelen otomatik kesmelidir, şarj ederken 600mA piller dolduğunda şarjı durdurur, 1800mA olan pillerinizin kapasitesinden tam verim alamazsınız.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Li-ion Pil İle Akü Yapımı
    10 yıl önce açıldı
    Şarjlı Piller Hakkında Her Şey
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Abrek84

samed.yıldırım arkadaşımızın dediklerine katılıyorum bir şeyde ben ekleyeyim;

aynı kapasitede olamayan pilleri paralel bağlarsanız şarj ederken ve deşaj ederken sıkıntı yaşarsınız. pillerinizin ömrü kısalır.

Örnek;

7,2V 600mA ile 7,2V 1800mA pilleri paralel bağlarsanız. şarj cihazınız mutemelen otomatik kesmelidir, şarj ederken 600mA piller dolduğunda şarjı durdurur, 1800mA olan pillerinizin kapasitesinden tam verim alamazsınız.

Piller paralel bağlanacağı için gerilimleri hep eşit olma eğiliminde olur. 2 pilin gerilimi birbirine eşit olmadığında gerilimi yüksek olan gerilimi düşük olanı şarj eder. Şarj sırsında kapasitesi büyük olan pile daha fazla şarj akımı girerken kapasitesi küçük olana daha az şarj akımı girer. Olay kondansatörlerdeki ile aynıdır.

Bu dediğiniz olay farklı kapasitedeki piller seri bağlandığında olur. 1800mA ve 600mA kapasitesindeki pilleri boş iken seri bağlarsanız 600mA lik şarj akımı ile küçük kapasiteli olan 1 saatte dolar fakat büyük kapasitede olan hâlen boştur ve gerilimi düşürdüğü için şarj devam eder ve küçük kapasiteli pil hasar görür.

• Bildiğim kadarıyla; pilleri şarj ederken adaptör / Şarj cihazı pillerin doluluğunu Voltajdan ölçer ( Amperin ölçülmesi mümkün değildir ) küçük amperli olan pili daha çabuk dolduracaklarından istenilen volta ulaştığında şarj cihazı şarjı kesecektir, ve büyük Amperli olan pil tam dolmayacaktır.

Senin dediğin şekilde düşününce de şöyle bir mantık yürütüyorum ; Küçük pile göre şarj işlemi durduktan sonra küçük pil gücü yettikçe büyüğü şarj eder, Gerilim tekrar düşer, şarj devresi tekrar çalışır, vb.. sürekli bu şekilde büyük pil dolana kadar döngü devam eder, burada da piller yine zarar göremez mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Abrek84

Bildiğim kadarıyla; pilleri şarj ederken adaptör / Şarj cihazı pillerin doluluğunu Voltajdan ölçer ( Amperin ölçülmesi mümkün değildir ) küçük amperli olan pili daha çabuk dolduracaklarından istenilen volta ulaştığında şarj cihazı şarjı kesecektir, ve büyük Amperli olan pil tam dolmayacaktır.

Senin dediğin şekilde düşününce de şöyle bir mantık yürütüyorum ; Küçük pile göre şarj işlemi durduktan sonra küçük pil gücü yettikçe büyüğü şarj eder, Gerilim tekrar düşer, şarj devresi tekrar çalışır, vb.. sürekli bu şekilde büyük pil dolana kadar döngü devam eder, burada da piller yine zarar göremez mi?

Hayır dediğin şekilde olmaz. Küçük pilin şarj anındaki gerilimi hiçbir zaman büyük pilinkini geçmez. Aynı şekilde büyük pilinkide küçük olanınkini geçmez. Sonuç olarak birlikte şarj olur, birlikte deşarj olurlar. Tek pil gibi davranırlar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.