Şimdi Ara

Manuel Şanzıman Yağını Sakın Değiştirmeyin.!! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
1
Favori
54.910
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Otomatik sanzımanlı araçlarda yağ değişeceği zaman belli prosedürler vardır. Manuel vites araçlarda da benzer prosedürler varsa ve yapılmamışsa zaten baştan yanlış yapılmış. (Yanlış yağ seçimini söylemeye gerek bile yok)

Motor yağı değişeceği zaman tapayı sök, alttan boşalt sonra üstten yeni yağ ekle. Ama sanzımanlarda malesef bu kadar kolay değil.

Özetle sanzıman yağı değiştirmek , motor yağı değiştirmek gibi değil.

Bu yağı piyasada bulamıyorum.

Wolver 75w80 koy

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Cahilliğe bağlı bir durumdan ötürü, toplum yanlış yönlendiriliyor ve başlık yanıltıcı/aldatıcı.

Copyright © 2011/2012/2013/2014/2015/2016/2017/2018/2019/2020/2021/2022/2023 Burada yazdıklarımın tamamı hayal ürünüdür ve gerçek değildir, zotacing sorumlu tutulamaz...Yazdıklarıma inanmayın ve üzerinize almayın/alınmayın.
  • Aks sökmeden şanzıman inmez yağ boşalmadan aks sökülmez.

Adam salak mı eski yağı geri koysun.

Benim 260 binde C5 in baskı balata yeni değişti daha yeni şanzıman yağını değiştirdim. Eskiden de birşey yoktu şimdide yok aynı şekil vitesler geçiyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Tabii ki şanzıman yağının bir ömrü ve vites geçişleri şehir içi kullanımı gibi durumlarda belki daha erken değişimi şarttır .

Yeter ki katalogta ne numara viskosite yağ isteniyorsa onun konulmasını denetleyiniz .Onbeş dakika zaman harcayıp araç katalogunuza bakarsanız zaten hangi yağ doğrusudur hem öğrenirsiniz hem de usta ne koyuyor ,bilinçlenir müdahale EDEBİLİRSİNİZ.

İkinci hane 10 numara fazla olması demek daha kalın kalan bir yağ demektir ,tabii ki vites geçişi zorlaşır.

İlk hane 10 veya 5 numara yüksek ise de soğuk havada vites geçişi zor olması anlamına gelir .

Her ayrıntının bir anlamı ve manası vardır .Ustaya bırakma devri geçeli 15 yıl oldu ,yeni yetişenler zaten ustası bilmediği için o da yanlış bilgiyi doğru sanıyor.

Eskiden böyle değildi maalesef herşey (ustalar ve toplum) bozuldu ,kendinizin bilinçlenmesi lazım ,tek çare budur

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• vezir kullanıcısına yanıt

Üstad sizi bulmuşken sorayım:

Aracım Psa grubundan. Bildiğim kadarıyla fabrika Elf/Total yağlarını kullanıyor. Benim aracım için tavsiye edilen yağ TotalEnergies TRAXIUM GEAR 9 FE SAE 75W API GL-4 sınıfında ve PSA B71 2316 onaylı

https://total-cdn-lmdb.afineo.io/tdsV2/TDS_TOTAL_TRAXIUM-GEAR-9-FE-SAE-75W_TSM_TR_TUR.pdf

Geçen yaz 7 yıllık şanzuman yağını değiştirttim. Eski yağ kararmış çıktı. PSA yetkili servis tecrübesi olan ustamın Grat 75W-80 GL-4 Yarı Sentetik Şanzıman Yağı koydu.

Soğuk iklimdeyim, sabahları 0 derece bazen altı oluyor. Daha önce Megane aracımda farklı sınıf yağ koyulduğu için kışın vites geçmeme sorunu yaşadım ve tavsiye edilen yağa geri dönünce düzeldi.

Grat yağdan 1 lt arttı. Pet şişeyi ters çevirince oda ısısında 3 sn de yukarı çıkan hava baloncuğu buzluğa atıp çıkarınca 5 sn de ancak yükseliyor. Acaba yine ayını sorunu yaşar mıyım diye düşünmeye başladım.

TRAXIUM GEAR 9 piyasada ise 1 litrelik olarak yok. Ama TRAXIUM GEAR 8 FE 75W-80  var fakat bunda da PSA B71 2316 onayı yok.

https://www.petro-tech.com.tr/assets/files/total-energies-trax_-gear-8-fe-75w-80.pdf

Onaylar çok fark eder mi? Gear 8 alayım mı? Yoksa Grat 75W-80 GL-4 ile devam edeyim mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akinci -- 17 Ekim 2025; 16:5:32 >

• Akinci A kullanıcısına yanıt
    Size tavsiye edilen yağ aşağıdaki viskosite sınıfı ise

TRAXIUM GEAR 9 FE SAE 75W API GL-4

Bunun Türkçe meali şudur .
    Yağ tek viskositede bulunmalı 75w olmalı ne daha ince ,ne de daha kalın

Yani hava sıcakken de 75w şartını sağlamalı 80 w göre kalın kalmalı

Hava soğukken de daha ince olmamalı yine 75 w olmalı ,70w değil

Bunun özel bir nedeni olabilir dişlilerin toleransları gibi burasını bilmemize gerek yok

Ancak tek viskosite yağı istemeleri demek kışın da yağın ince kalmasını sağlamak için düşünülmüş olabilir .

Bu nedenle ikili viskosite şanzıman yağını tercih etmeyin ,madem piyasada istenilen 75w yağ var ,araç kaç litre alıyorsa o kadar kutu almanız lazım ,belki artan olabilir ama küçük hesaplar yapılmamalıdır .

Fiyatları bilemiyorum ama 100K ve katları kullanılacak yağ ne isteniyorsa birebir aynısı konulması lazım .Markası önemli değil ama tam sentetik ise tam sentetik ve tek viskositeli yağı bulup ,onu koyunuz.

Not . Dişlilerde yağ tek bakım aracımızdır,bu nedenle verilen kmde veya yılda değişimi şarttır .Araç değişimi size söyleyemez ama dişlilerin yüzeyi mikron mertebesinde aşınmış ise değişimi sonrası fab .yağı koysanız bile ses yapabilir .Bunun anlamı ise iş işten geçmiş dişli hasar almış demektir .

İşte birebir aynı yağ konulduğu için ses yaparsa ,burada dişlilerin sesini kesmek için daha kalın veya çift viskosite yağ konulabilir .75w 80 gibi

JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• vezir kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Şanzumanım MCP yani aslen manuel. 2 lt kapasiteli. Vites geçişlerinde robotu zorlamak istemiyorum.
    Castrol Transmax Manual FE 75W 1 litre olarak piyasada bulunuyor. Buna bakacağım.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.