Şimdi Ara

Samanyolu ve Yıldız fotoğrafı nasıl çekilir ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
2
Favori
1.869
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir arkadaşın sorduğu bir soru üzerine teorik olarak edindigim bilgileri derledim buradada başlık olarak açayım üstatlarımızda belki katkı yapar ve hepimiz bir şeyler öğreniriz ...

konuyu yavaş yavaş resim ve yeni bilgilerle geliştirmeye gayret edicem ...şu an basitçe konuyu kavramaya yönelik bilgiler sunucam ...

Samanyolu veya Yıldız çekimi için gerekli bilgiler (yıldız izi değil)

Gerekli malzemeler:

1) Geniş açılı bir lens : mümkünse sabit lens ,olmazsa zoom lens ... 16 mm , 20 mm olabilir yoksa tercihen 12-24 yoksa 18-55 yada 20-50 mm lens denenir ama nasıl sonuç verir bilmiyorum ,burda lens kalitesi çok önemli , sonsuza odaklı lens olsa daha iyi olur ama olmasada olabilir , f degeri 1.4 , 2,0 veya 2,8 gibi maximum açıklık olmalı
    2) Tripot : olmazsa olmaz
    3) Tetikleyici : en ufak titreme bile işi bozar , eger yoksa zaman ayarlayıcıyı 2 sn ye ayarlayıp çekim yapabiliriz...

Ne Zaman çekilir :

Bu mesleye çok girmiyecegim ama şehir ışıklarından uzak havanın berrak olduğu bölgelerde gece yarısı bulutsuz ve ayın olmadığı evrelerde güzel çekimler yapılabiliyor...

Çekim ayarları:

1) f degeri çok iyi bir lens ile işe başlayalım f/1.4 , f/2.0 f/2.8 gibi
    2) Pozlama süresi : yaklaşık olarak şöyle hesaplanıyor fulll framelerde 500/ lensin mm si , APS-C sensörlü yani bizim makinede ise 300/ lensin mm si, örneğin 20 mm lensimiz varsa 300/20=15 sn gibi

APS-C sensör için örnek :
    10 mm - 25 sn
    16 mm - 20 sn
    18 mm - 17 sn
    22 mm - 15 sn

3) ISO degeri f/1.4 de 3200 ve f/2.8 için 6200 olarak alınır f/3,5 de ise 6200 değerini denemek lazım ama bu verilere göre 12800 alamak gerekir ki nasıl bir görüntü çıkar bende merak ettim ...

4) Kelvin değeri ise 3600 ile 4400 arası alınır yada beyaz ayarı olarak ise tungsten veya lightbulb alınır ...

5)histogramdanda kontrol edilebilir , histogramı 3 parça olarak düşünürseniz grafik soldaki parçaya yığılmalı yani içerisinde bir tepe gibi bir şekil oluşmalı ....(tabiki ortalama bir değer olarak verdim bu histoğram değerleri makineninmarkasına göre farklılık göstersede ortalama bu degerlerde)
    6)noise redektion (gürültü azaltma) kapalı olmalı
    7)filtre kullanılmamalı(nd filtreler gibi)

Odaklama:

Odaklama yapılırken Sonsuza odaklamak işe yaramaz , yıldızlar odaklanmalı ... bunun için bir kaç yöntem sıralayalım :)

1) Ay'ı kulanmak : Auto Fokus(AF) yada Manuel Fokus ille(MF) ay'a odaklanılır ve AF den MF ye geçilir ,MF odaklamış isen aynen orda kal , sonra lens yıldızlara çevrilir ve çekim yapılır ...

Uyarı: Yanlız bütün metodlarda dikkat edilmesi gereken bir husus var şöyle ki: Odaklama yaptıktan sonra odaklama halkasını kesinlikle oynatma malısın bunun için bir parça elektrik bandı kullanılabilir(odaklama yapıldıktan sonra elektrik bandı odak halkasına ve gövdeye hareket edemeyeceği bir şekilde yapıştırılarak odak halkası sabitlenebilir)

2) Çok uzaktaki bir yere Odaklanırsın ve sonra Lensi Yıldızlara çevirirsin ...

3) Gökyüzündeki en parlak yıldız yada yere odaklanılır (bunun için NX300 deki ocus peaking özelligini 8 kat yapın) ve odaklamada parlak yıldız yada yerdeki parlamanın keskin olduğu noktada(etrafa saçılma ,parlama yapmadıgı , sizce netlige en yakın noktada) odaklamayı sabitleyin , işlem tamam...

4) bütün bu saydığımız teknikler işe yaramaz ise son tekniğimizi uygulayın yani deneme yamulma metoduna geçiş yapın ,ekran ön izlemeyle odaklanmayı değiştirerek(hafif miktarlarda odak halkasını çevirerek) doğru sonuca ulaşana dek deneme yapın..

Doğru odak gördügüm kadarı ile sonsuza odaklama yapan lenslerde sonsuza aykın bir nokta ama sonsuz degil yani elimizdeki özellikle sabit 16 mm , 20 mm mm hatta belki 30 mm ile bile denemeler yapabiliriz , 18-55 , 20-50 mm lenslerin ise f degeri maximum 3,5 nasıl olur denemek lazım ...

Tabi iş burda birmiyor çektigimiz görselin post-prodiksiyon aşaması , lightroom yada photoshop ile tamamlanmalı ...

yaralı olması dilegiyle :)

burada yazılı olan bilgiler yazılı bir kaynaktan kopyala yapıştır olarak alınmadı , bu konu ile ilgili izlediğim görsellerden yararlanıldı ...

•  Samanyolu ve Yıldız fotoğrafı nasıl çekilir ...

• Özellikle Fuji kullanan ve Samanyolu fotoğrafçılığı ile ilgilenen arkadaşların aşağıdaki bağlantıyı incelemelerini tavsiye ederim.
    http://www.lonelyspeck.com/best-lenses-for-milky-way-photography-fujifilm/
    Aynı sitede Samanyolu fotoğrafı çekme konusunda farklı bilgiler de mevcut, diğer bağlantılara da göz atabilirsiniz.

Ekipman olarak; lenste geniş açı açık diyafram ikilisi ve ISO başarımı iyi bir gövde önemli. Pozlama süresi hesabında da gösterdiğiniz üzere açı ne kadar geniş olursa o kadar uzun pozlama ve bu sayede ISO'yu mümkün olduğunca düşük tutma imkânı olur.
    (Sanırım APS-C 10mm hesabında küçük bir hata olmuş, 10mm ile en az 32-33 saniye pozlayabilirsiniz.)

APS-C aynasız makineler için fiyat performans açısından Samyang'ın 12mm f2 lensi fena değil gibi. Görüntü kalitesi hakkında çok fikrim yok, bir ara almaya niyetlenmiştim ama kaldı.

Samanyolu çekimlerinde fotoğrafı işlemek de çok önemli, örnek olarak aşağıdaki videoyu izlemenizi de tavsiye edebilirim.
    https://www.youtube.com/watch?v=FOAmP7A_x6c

Fikir vermesi açısından aşağıdaki elemanın amatör çalışmalarına da göz atılabilir.
    http://www.mikesalway.com.au/tag/milky-way/

• quote:

Orijinalden alıntı: solestar

Özellikle Fuji kullanan ve Samanyolu fotoğrafçılığı ile ilgilenen arkadaşların aşağıdaki bağlantıyı incelemelerini tavsiye ederim.
    http://www.lonelyspeck.com/best-lenses-for-milky-way-photography-fujifilm/
    Aynı sitede Samanyolu fotoğrafı çekme konusunda farklı bilgiler de mevcut, diğer bağlantılara da göz atabilirsiniz.

Ekipman olarak; lenste geniş açı açık diyafram ikilisi ve ISO başarımı iyi bir gövde önemli. Pozlama süresi hesabında da gösterdiğiniz üzere açı ne kadar geniş olursa o kadar uzun pozlama ve bu sayede ISO'yu mümkün olduğunca düşük tutma imkânı olur.
    (Sanırım APS-C 10mm hesabında küçük bir hata olmuş, 10mm ile en az 32-33 saniye pozlayabilirsiniz.)

APS-C aynasız makineler için fiyat performans açısından Samyang'ın 12mm f2 lensi fena değil gibi. Görüntü kalitesi hakkında çok fikrim yok, bir ara almaya niyetlenmiştim ama kaldı.

Samanyolu çekimlerinde fotoğrafı işlemek de çok önemli, örnek olarak aşağıdaki videoyu izlemenizi de tavsiye edebilirim.
    https://www.youtube.com/watch?v=FOAmP7A_x6c

Fikir vermesi açısından aşağıdaki elemanın amatör çalışmalarına da göz atılabilir.
    http://www.mikesalway.com.au/tag/milky-way/

uyarı ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler , evet 10 mm hesabını yanlış yapmışım :) uyarılarınızı dikkate alarak ana konuda eksikleri gidermeye çalışıcam ...

• yeni çıktı fırından taptaze :)

• konuya keske bi de samsung nx serisi ile kendi cektigimiz fotograflardan koyabilsek
  • quote:

Orijinalden alıntı: maxelll

konuya keske bi de samsung nx serisi ile kendi cektigimiz fotograflardan koyabilsek

Eninde sonunda oda olacak inşaallah :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    gölgede nasıl resim çekilir?
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bunu full manuel ayarları olan 1/2.3 sensörlü bir kompakt ile yapabilir miyiz? Dslr kadar başarılı olmayacağını biliyorum. Biraz photoshop oynamasıyla falan iyi bir görüntü elde edebilsek yeter. Önemli olan bunu deneyimlemek zaten. Böyle ilginç şeyleri seviyorum ama dslr bütçem yok.

En geniş diyafram değeri F/3.5. ISO'da veya enstantanede sınır yok. O yüzden burada söylenen ayarları kullanırım ama tabii ki o kadar yüksek ISO değerini bu sensör kaldırmaz. O yüzden ISO'yu düşük tutup enstantaneyi artırsam olur mu acaba? Ayrıca diyaframı kısıp netliği artırsak ve enstantaneyi artırsak da iyi sonuç elde edebilir miyiz? O kadar açık diyaframla netlik çok düşmez mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: cebo01

Bunu full manuel ayarları olan 1/2.3 sensörlü bir kompakt ile yapabilir miyiz? Dslr kadar başarılı olmayacağını biliyorum. Biraz photoshop oynamasıyla falan iyi bir görüntü elde edebilsek yeter. Önemli olan bunu deneyimlemek zaten. Böyle ilginç şeyleri seviyorum ama dslr bütçem yok.

En geniş diyafram değeri F/3.5. ISO'da veya enstantanede sınır yok. O yüzden burada söylenen ayarları kullanırım ama tabii ki o kadar yüksek ISO değerini bu sensör kaldırmaz. O yüzden ISO'yu düşük tutup enstantaneyi artırsam olur mu acaba? Ayrıca diyaframı kısıp netliği artırsak ve enstantaneyi artırsak da iyi sonuç elde edebilir miyiz? O kadar açık diyaframla netlik çok düşmez mi?

Denemek lazım bnece siz estantane süresini 120: lens mm sine göre hesaplayın yani 20 mm lens varsa 6 sn gibi bir değer oluyor , isoyu kısmayın kısarasanız bomboş bir gökyüzü gelir gibime geliyor , ve diyaframın düşük olması alan derinligini azltnma çünkü odaklama yaptıgımız yer yıldızlar , zaten alan derinligimiz bütün kare yi kapsıyor(koskoca gökyüzünü kadraj olarak düşünürdek bizim sensörümüz her yeri net alıyor gibi düşünebiliiriz)
    deneyin bakalım nasıl bir sonuç çıkar ortaya ...

• blackas B kullanıcısına yanıt
    Denemek istiyorum ama havalar çok bulutlu geçiyor günlerdir. Bir de şehrin göbeğinde oturuyorum ve gökyüzünde çok ışık kirliliği mevcut. Yağmurlu, soğuk bir kış günü gecenin bir yarısı şehır ışıklarından uzak biryere gitmek de zor açıkçası. Yazın en uygun zaman herhalde bu iş için. Yine de evimin terasından denemeyi düşünüyorum bulutsuz bir günde.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.