|
S40 I (1995-2004) (571. sayfa)
-
-
Hocam şimdi skandix e baktım benim aks daha farklıymış 😒 -
Benim komple aks yanlış
Manuel vitese otomatik aksı takmışlar. Kısa geliyor biraz ve iç kafada da sıkıntı vardı sanırım. Eski aks araçta takılı iken tekeri çevirince yalpalaması belli oluyordu gözle. Yani mil yada iç aks kafası ondan emin değilim. Benimki de 110-120den sonra gaza yüklendikçe sallama yapıyordu oldukça. Gazı kesince sallama kesiliyordu. Mil eğri çıkarsa sök tak boşa gidecek sizin de :( Ama milin kolay kolay yamulacağını düşünmüyorum ben. iç dış kafayı söküp tornacıda baktırsak anlarız aslında da. Sallamayı da genelde iç kafadan yapıyor. Sizin ki değişirken nasıl değişti acaba ondan emin miyiz?
_____________________________ Nokia X6, Galaxy S2, Galaxy Note 2, iP 5, iP 5s, iP 6, Samsung S7e, iP 7 Plus, iP Xs
AMD Ryzen 9 5900X MSI x570 Corsair 16Gb DDR4 3000mhz Zotac gtx1060 3gb Corsair CX750 PSU DELL U2414H IPS, Macbook Air M2
Canon 6D - Sigma 24-105 f4 ART - Sigma 85mm f1.4 ART - MC Carl Zeiss JENA 135mm f3.5 - MC Revuenon 24mm Macro - Tair 3S 300mm - LowePro Hatchback Aw 22L - Xiaomi Urban Style Bag
Fotoğraf Portfoliom = 500px:http://500px.com/MuhammetTeker -
Görselini atar mısınız?
_____________________________ Nokia X6, Galaxy S2, Galaxy Note 2, iP 5, iP 5s, iP 6, Samsung S7e, iP 7 Plus, iP Xs
AMD Ryzen 9 5900X MSI x570 Corsair 16Gb DDR4 3000mhz Zotac gtx1060 3gb Corsair CX750 PSU DELL U2414H IPS, Macbook Air M2
Canon 6D - Sigma 24-105 f4 ART - Sigma 85mm f1.4 ART - MC Carl Zeiss JENA 135mm f3.5 - MC Revuenon 24mm Macro - Tair 3S 300mm - LowePro Hatchback Aw 22L - Xiaomi Urban Style Bag
Tornacı eğri olduğunu söyledi zaten bana. Bir kere dzüelttiler yine var hafiften. Ama ben ayağımı gazdan çekincede titreme var. Belki bilyalar yapıyor bilemedim. Yüksek süratlere hiç çıkamıyorum. Eskiden böyle bir sorunum yoktu. Var bir yerde bir arıza -
Konu yürüdü gitti ama ben hala pcv deyim
çünkü bana çok ilginç gelen bir sistem, bir de geçen sene pcvdeki bir parça yüzünden güç bela eve dönünce (eski mesajımı altıntılayayım, tabi ki yine bir Bulgaristan dönüşü) sistemi baya bir araştırmıştım. Derine daldıkça volvonun gene overengineered bir şey tasarladığını farketmiştim. Şimdi sizin sc den konu açılınca o dönem okuduğum kaynakları tekrar buldum. Öncesinde sadece bendeki sorunun sebebini yazmıştım, şimdi genel olarak sistemi bir yazayım, çünkü okudukça sc işinde yol alırsanız sağlıklı bir setup için ihtiyacınız olacak diye düşünüyorum. Biraz uzun olacak, baştan söyleyeyim, benim gibi pcv meraklısı değilseniz okumayı burada kesebilirsiniz

Öncelikle turbo Volvolarda yukarıdaki sistem kullanılıyor. Hava filtresi ve turbo arasındaki boru üzerinde PTC (Positive Temperature Coefficient) heater adlı bir parça var. Bu küçük parçaya 2 adet hortum bağlı, 16 numara-pcv kutusundan buraya yağ buharı taşıyor, 10 numaralı parça ise gaz kelebeğine bağlı. Bu PTC nin 2 görevi var:
1.a. Manifoldda vakum varken (turbo henüz basmıyorken) gaz kelebeğinden gelen hortum(10) pcv den gelen buharı (16 no) emiyor. Bir nevi atmosferik motor durumu.
1.b. manifold basıncı yükseldiği zaman hem gaz kelebeğinden (10) hem de pcv den (16) aynı anda basınç geliyor. PTC turboya çok yakın olduğu için gelen 2 basıncı da turbo emiyor ve motora gönderiyor. 1.a. maddesindeki vakuma göre çok az kalıyor ama en azından kranka pozitif basınç gitmiyor.
Yukarıda yazdıklarımı PTC tamamen tasarımı sayesinde hallediyor, ortada bir check valf vs. yok. Asıl görevi ise şu:
2. PTC bir ısıtma devresi. Pcv den gelen buhar hava borusuna girince aniden yoğunlaşıp çamur halinde birikmesin diye sürekli sabit bir ısıda tutuyor. Soğuk iklimlerde bu ciddi bir problemmiş, intercooler ve gaz kelebeğinin donmasına sebep olabiliyormuş. Benim araçta bir şekilde soketinde vs. kısa devre oldu anlaşılan, öyle olunca rölanti valfi-tcv-evap-o2 sensörü devre dışı kaldı ve saçma sapan 5 arıza kodu dışında başka bir kod çıkmadı. Ben bu şekilde güç bela geldim ama bizim usta bile neredeyse 1 günde bulabildi sorunu. Şimdiye kadar sadece 2 kez rastladığını da söyledi hatta. Neyse konumuza geri dönelim.
@nacker , hocam bu durumda turbo s40taki sistemi uygulamanız pek olası gözükmüyor (zaten mantıklı da değil). Eğer dediğiniz gibi yaparsanız da sc basmıyorken krank havalandırması yeterli olmayacak (çünkü sc ile hava filtresi arasındaki vakum çok az, atmosfer basıncına yakın neredeyse). ayrıca sizin aracın kompresyonu her nekadar iyi olsa da 300bin kmnin verdiği yıpranma ve üstüne biraz da sc basıncı gelince yağ buharı biraz daha artacaktır.
Nissanın aşağıdaki sistemi daha doğru bir yöntem gibi duruyor (güzel detaylar vermişler, linki de ekliyorum). Mevcut hortuma bir T bağlantı ekler, bir ucu sc ve hava filtresi arasına, diğer ucu yine manifolda (ama arada tek yönlü check valf olacak) gönderirseniz catch can kullanmadan ideal bir pcv tasarlamış olabilirsiniz. Ben kafamdaki teoriyi verdim, pratikte neye benzer orasına karışmam

biraz fazla oldu ama videomu beğendiyseniz kanalıma üye olab.. o başka birşeydi değil mi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ersin310 -- 7 Aralık 2020; 23:31:37 >_____________________________ 2003 Volvo S40 2.0T
2004 Lada Niva 1.7i
-
-
Bu baya farklı
çıkmacılara bakmak lazım sadece milini kullanmak için ama 1000 lira istiyorlar çıkmalara
Ben İstanbul da 400 e fiyat almıştım ☺️ üzerine düşmedim. İyi fiyatmış demek. Ben sıfor glanzer bulursam onu da alabilirim. Ama önce tespit etmem lazım. -
Ülkeye girişi yok sanırım hocam. Parça kodlarından fln baktım benim aks için ama hiç bir şey bulamadım. Yurtdışında getirme imkanı varsa daha kolay olur. Servisten orjinal de alınabilir. benim aksa 4300 fiyat verdiler ki normal aslında. Geçen sene abim clio için orjinal aksı 3500e almış. Tornacı eğri dediyse yapacak bir şey yok :) Ufak bir yalpalama ise teker üzerindeyken dışardan balans yapılsa kurtarır mı diyeceğim ama pek sanmıyorum.
Bir yere kadar kurtarıyor ama sonra oda yapıyor balans yine. Ben araba ok gibi olsun istiyorum ☺️
Alo parça glanzeri 1500 e satıyordu. Tekrar getirirse alacağım ama. Bitti stoklarında. -
O fiyattan gelmez artık sanırım
telefonla sipariş isteğinde bulunun bi isterseniz. Volpar da yine büyük bir satıcı onlardan da istetmek lazım. _____________________________ Nokia X6, Galaxy S2, Galaxy Note 2, iP 5, iP 5s, iP 6, Samsung S7e, iP 7 Plus, iP Xs
_____________________________ Intel i5 2500k @ 4.5 Ghz___Asus P8Z77-V__Asus Strix GTX970 OC___8GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz___Kingston V300 60GB SSD___Seagate 7200.11 500GB___Seagate 7200.12 500GB___250GB+ 500GB 2.5" HDD___Seagate 2TB___CM HAF X 942___Zalman ZM500-LX PSU
-
Uzunluk bile farklıydı o derece melez bir şey olmuştu
Artık akstan yana kafam rahat. Fren lambaları çalışıyor onun ışığı göstergede ampul şeklinde yanıyor frene basınca sönüyor.
Kodları okuyan cihaza sahip usta Avusturya'ya gitmiş orada dükkan açmış
Yarın başka bir elektrikçiye gideceğim bakalım aynı cihazdan bulabilir miyim. Bulamazsam artık kör alım bi sensör alacağım. Benim anlamadığım abs sensörü bu kadar hassas mı? Gerçi yılların verdiği yorgunluk da olabilir de.
Çok teşekkürler hocam, fakat bir an Bulgardaki alıntıyı görünce aha dedim araba yine kaldı herhalde
.Verdiğiniz linkteki yazıyı da okudum, gerçekten çok güzel anlatmış. S40'ın sistemini de tekrar sizden okuyunca kafamda hemen canlandı bir şeyler. Sizin teorinin aynısı aslında
.Karter havalandırmanın vakum hortumuna bir T yapıp, şu valften alıyorum: (ironik şekilde mercedes valfi
); https://www.trendyol.com/febi/karter-havalandirma-valfi-m271-w203-02-07-w204-07-14-w211-02-08-r172-11-febi-102362-p-54816986Bu valfi kullanarak manifold-PCV bağlantısı yapacağım. Tek yönlü bir valf olduğunu mercedes forumlarında araştırıp teyit ettim hemen. Manifoldda vakum olduğu sürece PCV orjinal yerinden emiş yapmaya devam edecek.
Manifolda basınç girdiği anda kapanacak bu valf, dolasıyla bütün emiş T'nin diğer ucundan, yani SC'ın hemen öncesinden olacak. Dediğiniz gibi bu sistemle iş problemsiz çözülecek gibi.
Bir de şöyle bir ürün keşfettim; https://www.amazon.com/gp/product/B0000CBJGI/
Pürmüz gibi bir şey yardımıyla ısıtılıp, alüminyuma kaynak yapmayı sağlıyor. Videolarını falan izledim bayağı bayağı sağlam tutuyor, bununla radyatör-intercooler tamiri yapan bayağı kişi var. Ben de bunu alüminyumdan kendi hava borularımı yapmak için kullanacağım. Böylece usta nazı çekmeme gerek kalmayacak kafama göre tasarlayabileceğim
._____________________________ Intel i5 2500k @ 4.5 Ghz___Asus P8Z77-V__Asus Strix GTX970 OC___8GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz___Kingston V300 60GB SSD___Seagate 7200.11 500GB___Seagate 7200.12 500GB___250GB+ 500GB 2.5" HDD___Seagate 2TB___CM HAF X 942___Zalman ZM500-LX PSU
-
Bu kadar temiz duran arabaların arkasından bu tür şeylerin çıkması gerçekten çok ilginç. Bu kadar el değiştirmeye üstelik şirket arabası olmaya bu km de pek inandırıcı durmuyor açıkçası.
Radyatör olarak da benim tercihim nissens veya behr olurdu. Zaten çok absürt fiyatları da yoktur. Kale'nin ise yağ soğutucularının pek iyi olmadığını biliyoruz, ama radyatörü nasıldır bilemeyeceğim.
_____________________________ Intel i5 2500k @ 4.5 Ghz___Asus P8Z77-V__Asus Strix GTX970 OC___8GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz___Kingston V300 60GB SSD___Seagate 7200.11 500GB___Seagate 7200.12 500GB___250GB+ 500GB 2.5" HDD___Seagate 2TB___CM HAF X 942___Zalman ZM500-LX PSU -
rica ederim hocam, alıntıyı yapınca sonradan farkettim ben de, önceki kısımları da sonradan kesemedim, öyle bir garip alıntı oldu
fiyatı iyi aslında, kaliteli olsun da varsın merso olsun
bu arada daha ucuzları da vardır kesin ama bu febi sonuçta. T'den ayrılacak hortumu saymıyorum, bu iş sadece valf maliyetiyle çözülecek gibi.o alüminyum kaynağını bilmiyordum, ilginçmiş gerçekten. kullanımı kolay olup dayanıklı olması süper, dediğiniz gibi custom iş yaparken en azından usta nazı çekmezsiniz. alüminyum deyince aklıma geldi, yine bir yerlerde okumuştum, turbodan sonraki basınç hortumlarını mümkün olduğunca krom veya alüminyum boru yapıp geçişleri de kısa kısa silikon hortumlarla yapın diyordu. hortumlarda esneme olmayınca gaz tepkisi ciddi iyileşiyor diyorlardı.
_____________________________ 2003 Volvo S40 2.0T
2004 Lada Niva 1.7i
-
2000 altı olursa mantıklı olur. Alacağım xaman sorarım tabii Volpar aklımda -
Bizim arabalarda fren lambası mı var 😬 -
Aks değişimi sonucu abs sorununu araç abimde iken yaşamıştık: sadece aks kafası değişmişti. yan sanayi takılmıştı ancak herhangi bir sorun yaşamamşılar servisin demesine göre. ( servis; Antalya Devrin oto ) abim abs sorunu yüzünden tekrar gidince kontrol etmişler ondan sonra sorun düzelmiş. bendeki DSA yüzünden sorduğumda servisin ABS sensörünü değiştirmediğini söyledi. en azından abime yansıtmamışlar da olabilir. ABS nin okuduğu dış çember dişli (Rotor) belki çıkan orjinal ile değiştirmiş de olabilirler. pek açıklama yapmamışlar, ilk değişim işlemi çıraklar yapmış belki de çırakların hatasını kapatmaya çalışıyorlar. neyse günahlarını almayayım netice de hemşehrimiz olur :)
bende de şöyle bir tecrübe oldu Outlander da: aks rulmanları değişirken sensör sökümü zor olmuş ve haliyle bozulmuş yan sanayi (voyage)sol abs sensör taktık. ancak sönmedi. ustam her zamanki gibi akşama bıraktığı için beni. tekrar sök tak yapamadık. ertesi sabah abs yi sök tak yaptık sorun çözüldü. ustam tam yerine oturmamış dedi. başka zaman da r bahsettiğiniz gibi frene basarken "pırr" gibi ses geliyordu. ABS ışığı bazan yanıyordu. stop edip tekrar çalıştırınca sönüyordu. bu pırr abimde de oldu. hatta hafif çukura girip çıkınca ABS ışığı yanıyordu. Denizli de bu pırr ve ABS ışığı için ustaya gittim. baktı abs kablosu yıpranmış kopmuş elektrik bandı ve cırtla sorun çözüldü. tabii ben yedek ABS sensörü alıp bagajda taşımaya başladım.
şunuda öğrendim: sağ sol ABS sensörleri aynı sadece montaj klipsleri vs. farklı oluyor. montaj yapabildikten sonra farketmez. (araç markası farkedermi bilmiyorum. ben yön taraf açısından dedim).
Sonuç olarak sizde sensör sinyal alıyor, sensör değişimi öncesi diğer ihtimalleri gözden geçirin derim. hatta Devrin otoyu bi arayın fikir verirler muhtemelen. hatta benim plakayı verip benzeri sizin müşterinize de olmuş deyin gerekirse.

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
Rota olarak buzluca anıtını seçtik. Kendisi discovery de “terkedilmiş mühendislik harikaları” arasında gösterildi. Zamanında komünizmin gücünü hissettirmek için yapılmış, önemli parti toplantıları burada yapılırmış. Gittiğinizde göreceğiniz çok bir şey yok ama mimarisi ve atmosfer gerçekten etkileyici. Dağın tepesine sanki ufo inmiş gibi. Ayrıca terkedilmiş olması ve kocaman beton bloklardan yapılmış olması da ayrı bir hava veriyor. Eğer o taraflara gidilirse hem yolların güzelliği hem de anıtı bir kez görmek için kesinlikle çıkılmalı. Ortamdan ve çizdiğimiz rotadan birer kare:

sabah 9 gibi başlayan arama çalışmaları akşama doğru ancak bitti. Sorun nadir bir şey çıktı, bizim usta şimdiye kadar 2. Kez karşılaştığını söyledi. Bugün biraz yurtdışı forumları karıştırdım, mantığı belli ama karmaşık bir olay.
neyseki bir şekilde çözüldü, yolda da kalmadık. Umarım aramızda yaşayan olmaz ama olursa diye buraya detaylı yazmış olayım.

kullanıcısına yanıt