arkaşalar 2600 2.nesil r5 kullanıyorum Asus b350m anakart.
4.1 ghz stabil 70/75 derece yük altında oc yaptım.
Bazı kaynaklarda cpu ya anakarttan auto değilde manuel sabit bir voltaj verin diyor bu ne kadar doğru acaba ?
cpu z den baktığımda cpu ya anakartın auto da verdiği değer 1.3/4 arası sürekli oynak zarar verirmi acaba ?
Amd tarafından yapılan açıklamada 7/24 bilgisayarı kullanacakların (mining yada server gibi...) 1.35 voltu geçmemesi öneriliyor. Ancak seninkisi çok fazla bir aşma değil.
Isınma testini prime95 le smallfft modunda yaptınmı bilmiyorum. Tam ısınmayı orda görürsün.
Anakartlar genelde voltaj aralığını geniş tutarlar. Özellikle ryzen gibi çekirdekleri anlık olarak turbo frekansa getiren işlemcilerde. Anlık olarak yüksek frekanslara çıkıldığı için anakartta voltajı sorun çıkmasın diye biraz fazla verir. Sonuçta her işlemci aynı hıza aynı voltajda çıkamaz. Anakartta işi garantiye almak için bir miktar arttırır voltajı.
1.33 den bahsediyorsan normal ama 1.4v diyorsan sıkıntı manuel vermek daha faydalı.
quote:
Orijinalden alıntı: 128MilyarDolar
1.33 den bahsediyorsan normal ama 1.4v diyorsan sıkıntı manuel vermek daha faydalı.
manuel verince örnek 1.35 vereceğim hep sabit. ama anakart belirleyince her saniyede farklı değer görüyorum.Sabit bir değer vermek daha iyi diyorsunuz diymi?
Aslında şuan okadar memnunumki ama işte anakart saniyede bir voltaj değişiyor bu yılda 1 milyon voltaj dğişikliği demek.bunun bi zararı yok derseniz hiç bişey yapmak istemiyorum aslında.
Hiçbir işlemci Auto'da bırakılmamalı, minimum voltaj değeri bulunmalı yani undervolt yapıp kullanılmalıdır.
manuel verince örnek 1.35 vereceğim hep sabit. ama anakart belirleyince her saniyede farklı değer görüyorum.Sabit bir değer vermek daha iyi diyorsunuz diymi?
Alıntıları Göster
Elle versen de ufak tefek düşüp yükselebilir atıyorum 1.35v vermişsinizdir 1.364 görüp düşer bu şekilde normal sıkıntı yok yani
hızı elle belirlediysen voltajıda auto brakmak yerine ufak adımlarla default voltajın altına inip her seferinde stabilite testi yapıp sorun çıkmadığı takdirde sistem çakılana kadar devam edebilirsin. bulduğun en düşük voltaj işlemcinin en en yüksek hızda çalışacağaı ideal hız ve termal seviye olacaktır..
quote:
Orijinalden alıntı: berkhandemirci
Bu mesaj silindi.
Şimdi kafamdaki taşlar oturdu.Çok teşekkür ederim.
Ben CPU-Z den bakıp sabit bişe vericem şimdi.Tam ne istediğini deneyerek anlıcam.
sanırım merak ettiğim : volktajı az vermek mi çok vermek mi daha zararlı ? yoksa fark etmiyor mu zarar açısından ?
CPU-Z 1.3.52V diyor şuan bende bunu vericem bi taktiği varmı acaba :) 2.nesil ryzen 5 2600 anakartım b350 asus otomatik o.c si 3.85 çıkartmıştı ben 4.1 deyim şuan 4.2 80 dereceyi aşıyor yükte.ben 7/24 yükte kullanıcam ondan 4.1 düşürdüm.Soğutucum da fena değil aslında ama..
Belkide hiç ellemiyim elektrik faturası ayda 3TL fazla öderim galiba :)
Sizleri bulmuşken Ram 3000mhz CL 15 corsair 2*8 16gb dual.Bunda auto oc kullandım 3000mhz verdi. D.O:C:P adında bişeydi.ama bu oc sayılmıyoki zaten benimki 3000mhz acaba bunuda 3200 yapabilir miyim diye merak şimdide.ama ram karışık heralde bundan vazgeçebilirim
quote:
Orijinalden alıntı: sething
hızı elle belirlediysen voltajıda auto brakmak yerine ufak adımlarla default voltajın altına inip her seferinde stabilite testi yapıp sorun çıkmadığı takdirde sistem çakılana kadar devam edebilirsin. bulduğun en düşük voltaj işlemcinin en en yüksek hızda çalışacağaı ideal hız ve termal seviye olacaktır..
Teşekkürler iyimiş. 4.1 hızda iken : CPU Voltaj CPU-Z de : 1.341 ve 1352 hep bunu görüyorum 5 saniyede bir yakalaşık değişiyor bu voltajlar arasında (aşırı yükte)
ben 1.345 orta karar yapsam mantıklı mı acaba :)
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme