Şimdi Ara

Ryzen 5600 (non x) yükte 88 derecede kapanıyor. İade mi edeyim ? RTX 3090

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
3
Favori
2.493
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • MSİ Rtx 3090 aldım. Testlerde %10 - 15 darboğaz yaptığını görsem de %10 darboğazdan kaçmak için işlemciye 10 bin lira vermek istemedim.


    Montajı yaptık. Yükte 88 dereceye kadar çıkıp 5600 işlemci kendisini kapatıyor. Termal macunu yenileyip defalarca kez denedik. Asrock b450 HDV R4.0 anakarta P.4.90 sürümüne yükselttim.


    Stok fanda ısınıp kapanıyorsa bir arıza olduğu anlamına gelmez mi ? Saatlerdir araştırıyorum çözemedim.


    İade edip başka bir işlemci mi baksam?


    Temiz windows mu kurmak lazım tekrardan.

    Ryzen 5600 (non x) yükte 88 derecede kapanıyor. İade mi edeyim ?  RTX 3090



    EDİT : PSU olarak MSI 850 Watt GOLD aldım taktım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merttszgn -- 1 Aralık 2022; 10:55:4 >







  • Evet bu işlemcinin stok fanda o sıcaklıklara çıkmaması lazım. Aklıma gelen bir şey var, mesela masaüstünde prime95'te bu sıcaklıklara çıkmıyorsa ama oyundayken bu sıcaklıklara çıkıyorsa ekran kartının ısısı direkt işlemcinin üstünden geçip kasadan tahliye edildiği için ondan olabilir. Kasa içi hava sirkülasyonunu güçlendirmek gerekebilir.

  • Kasa kapakları açık da denedim. Ekran kartı çok ısınmıyor ve fanları kasanın altına yani işlemciye doğru üflemiyor. Kasa açıkken elimde kasanın içindeki sıcaklığa baktığımda aşırı ısınma hissedemedim. Anakartı elliyorum sıcak bile değil.

  • merttszgn kullanıcısına yanıt

    bu işlemci 95C* sıcaklıkta saatlerce çalışabilir performansı da pek düşmeden, 88C olduğundan dolayı kapandığını sanmıyorum, ki stok soğutucu da pek iyi değil oyunda vs. 88C görür battlefield v gibi işlemciye de yükleniyorsa. attığınız görüntüde throttling gibi bir durum da yok. cinebench, prime95 vb. tüm çekirdeklere yüklenen bir program açıkken deneyin sıcaklıkları ve güç tüketimini hwinfo'dan takip edin, kapanmadan önce kaç derece görülüyor en son ona bakın. bios ayarlarında şu sıcaklığa gelince sistemi kapat tarzı bir ayar vardı yanlış hatırlamıyorsam, ona da bir bakın orada bir yanlışlık da olabilir. eğer tüm bunlarda sorun yoksa sorun psu'dan olabilir 3090 çok transient yapıyor, MPG A850GF buna dayanacak bir psu aslında ama size gelen ürün özelinde bir sorun olabilir.


    düzeltme: tjmax 95C* değil 90C olacak, ama yine aynı durum geçerli 90C görünce hemen kapanmaz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi StG 44 -- 1 Aralık 2022; 14:21:12 >




  • Yarına kule tipi almanız şart yoksa 80in altına düşmez
  • 5600 konusunda fikrim yok ancak eski 5600x işlemcim ile overclock denemelerinde prime95 testlerinde 101 dereceler görmüştüm ve gayet çalışmaya devam ediyordu. 88 derecede hiçbir işlemcinin kendini kapatmaması lazım. Arkadaş da söylemiş bios ayarlarınızı kontrol edin, ben de ayar ismini hatırlamıyorum ancak sıcaklık limiti koymuş olabilirsiniz. Arkadaşa ek olarak şunu da ekleyeyim hwinfo'dan anakart mosfet ve soket sıcaklıklarını da takip edin, gücü anakart da kesiyor olabilir.

  • güç kaynağınız ne acaba ?


    850 W gold yetmesi gerekiyor ...


    Bende de aynı işlemci var 6 ısı borulu soğutucu var 9cm fan var 1 tane üstünde 85 i görüyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reanimate -- 1 Aralık 2022; 15:10:20 >
  • Yeni aldığım POWER MSI MPG A850GF 850W 80+ GOLD POWER SUPPLY bu



    İşlemci sıcaklığını aşağıda yazan şekilde çözdüm. Oyuna girdim 72 dereceyi geçmeden performanslı şekilde çalışmaya devam etti. Ancak çat diye kapanma sorunu devam ediyor. Mavi ekran ve uyarı yok birden güç kesip tüm sistem kapanıyor. POWER sorunlu olabilir mi ? Amazondan aldım değişim istesem mi ?




    ISINMANIN ÇÖZÜMÜ;


    High temps ryzen 5 5600x

    Discussion

    TEMPORARY SOLUTION:

    A lot of you asking me if I found solution for high temps. Be sure to follow this steps to reduce your CPU temperatures without losing performance.

    1.)enter BIOS

    2.) find Core Voltage(it can be also named Vcore,VDCCR CPU Voltage..) and change from "AUTO" to 1.2V.

    3.) set your CPU Clock Speed from "AUTO" to 4.5GHz (BIOS can offer you some speeds which appear like 45,45.25 etc.)

    4.) Don't forget to save changes and then exit BIOS


    For majority, this solution works but in some cases people are experiencing crashes. If your system is not stable at 1.2v and 4.5 GHz, try to increase voltage to 1.210v.


    In my case, my system is stable at 1.18v and clock is set to 4.52 GHz. My temps are :


    idle- 36C


    warzone- 62C


    Cinebench - 57C. Score in cinebench is 4450pt.





  • merttszgn kullanıcısına yanıt

    Yaptığınız işlem undervolt. Evet işlemci ısısını düşürmekte işe yarar bir çözüm ancak sizin sorununuz işlemci sıcaklığı değil. 88 derece kullandığınız işlemci-fan kombinasyonu için gayet kabul edilebilir, performans düşüşü yaşatmadan sürdürülebilir bir sıcaklık. Sizin sorununuz undervolt yapmadan dahi sistemin çat diye güç kesmesi. Anladığım kadarıyla zaten undervolt yapmış halde dahi sıcaklık sorunu olmaksızın sisteminiz güç kesiyor. Öncelikle sizin işlemci anakart kombinasyonunuzda bir sorun var mı bunu anlamamız gerekli. Sırası ile size yapmanız gerekenleri yazacağım. Bunu yapmanızı istememin sebebi, yaptığınız undervolt işlemi, sadece yazanları yaptı iseniz sizin için stabil olmayabilir. Her işlemcinin voltaj istemi farklıdır. Bu yüzden öncelikle stok halini bi stres testinden geçirmeniz gerekli.


    >Bios sıfırlayıp, yaptığınız undervolt işlemini geri alın. ( Xmp profilini açmayı unutmayın )

    >Prime95 ve Hwinfo64 programlarını indirin

    >Prime95'i ve Hwinfo64 programnlarını açın.

    >Prime95'i Açtığınızda karşınıza gelecek olan pencerede Smallest FFTs (L1/L2 caches. high power/heat/CPU stress) seçeneğini işaretleyip OK deyin.

    >Bu sırada Hwinfo64 programından sisteminizi izleyin. Başlattıktan ortalama 20sn. sonra işlemciniz 90-95 dereceleri görecektir, korkmayın.

    >Bu halde stres testini 3-4 dakika kadar devam ettirin.

    >Testi bitirmeden Hwinfo64 programından Cpu ve anakart ile ilgili alanların ekran görüntüsünü alın. (Hwinfo64 programını açtığınızda en altta şu şekilde >< karşılıklı iki mavi ok göreceksiniz, ona tıklarsanız pencereyi büyütüp ekran görüntüsü almakta daha rahat edersiniz.)


    Bu testi başarılı olarak geçerseniz stok halde işlemcinizde yük altında bir problem olmadığını anlayacaksınız. Şimdi ekran kartınızı strese sokma zamanı.


    >Heaven Benchmark 4.0 isimli programı indirin.

    >Programı açıp, çözünürlüğü monitörünüze göre ayarlayıp, RUN deyin. Benchmark'ı 10 dakika kadar devam ettirebilirsiniz.

    >Bu sırada yine Hwinfo ile sisteminizi izleyin ve testi bitirmeden ekran görüntüsü alın.


    Bu testi de başarılı olarak geçerseniz ekran kartınızda yük altında bir problem olmadığını anlayacaksınız. Şimdi ekran kartınız ile işlemcinizi aynı anda strese sokalım.


    >Heaven Benchmark 4.0'ı açın ve olduğu gibi RUN deyin. Pencere modunda açılıp, ekran kartınızı strese sokacak. (Çözünürlüğü monitör ayarınıza göre ayarlayın)

    >Aynı anda Heaven Benchmark açık iken Prime95 ve Hwinfo64 açın. Bu kez Prime95'de herhangi bir seçeneğe ellemeden ( otomatik olarak blend seçeneği seçili gelecek ) başlatın.

    >Bu sırada Hwinfo'dan sisteminizi ve sıcaklıkları izleyin.


    Anlattığınız kullanım senaryosuna göre yaptığınız son testte sisteminizin güç kesip kapanması lazım.


    Test esnasında ne zaman güç kestiğini, sıcaklıkları vs. tekrar yazın ve yeniden bakalım. Bu arada oynadığınız oyunu da yazarsanız iyi olur.





  • YerliMakina kullanıcısına yanıt

    Testler yapıldı



    Prime95 Smallest FFTs sorunsuz çalıştı. 7 8 dk kadar yaptım.




    Ryzen 5600 (non x) yükte 88 derecede kapanıyor. İade mi edeyim ?  RTX 3090




    Daha sonra prime95 durdurup, Heaven testini yaptım. 10 dk ve üzeri sistem sorunsuz çalıştı. Kapanma olmadı.





    Ryzen 5600 (non x) yükte 88 derecede kapanıyor. İade mi edeyim ?  RTX 3090


    Ryzen 5600 (non x) yükte 88 derecede kapanıyor. İade mi edeyim ?  RTX 3090





    Daha sonra Smallest FFTs testini de grafik testi arkasında açtım sorunsuz devam ederken Prime 95 Blend seçeneği seçili yapacaktık diye işi uyanıp kapatıp BLEND test olanı otomatik seçili şekilde açtım. İşlemci 91 dereceye kadar çıkmıştı ki yaklaşık 7 saniye sonra sistem kapandı.




    Sonuç, GPU 70 derecelerde (hatta MSI afterburner üzerinden OC çubukları max a dayalı) sorunsuz çalıştı, CPU standart seçeneklerde 90 dereceleri de görse sorunsuz çalıştı. ( Bu arada bios'u sıfırlayınca Xmp profili diye bir şey açmadım ne olduğunu bilemedim)


    GPU ve ayrıca CPU stres testi açınca sistem gücü kesti. Yaklaşık 5 10 saniye çalıştı çalışmadı.


    Battlefield 5 de sistem 10 - 15 dk civarında kapanırken, Metro Exodus 4K ultra CPU %50 yükte GPU %98 yükte yarım saat sorunsuz çalıştı. Cyberpunk, God of War, Far Cry 5 gibi oyunlar yüklü ancak hepsini deneyecek vaktim olmadı.





  • Ekran kartının güç kablolarını ne şekilde bağlıyorsunuz? Görselde nasıl olması gerektiği anlatılıyor en sondaki gibi bağladıysanız bu yüzdende sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz.



    Ryzen 5600 (non x) yükte 88 derecede kapanıyor. İade mi edeyim ?  RTX 3090
  • merttszgn kullanıcısına yanıt

    Çok ilginç ancak sorununuz power gibi görünmekte. İlginç diyorum çünkü elinizdeki powerin normal şartlarda o sistem ile rahat baş edebilmesi lazım. Spesifik olarak sizin aldığınız powerda bir komponent sorunu olabilir. Yine de aklınızın bir köşesinde anakart sorunu olabileceğini de tutun. Afaki olarak yüzde vermek gerekirse %90 power %5 anakart %5 diğer parçalar diyebilirim. Amazon'dan aldığınız için power değişimi konusunda sorun yaşamazsınız, değiştirin. Son olarak kasa içerisinde pci-e ( ekran kartı power arası ) ve cpu ( anakart üst sol giriş power arası) kablolarınızın hem power hem de parçalar üzerinde düzgün takıldığından emin olun.


    Edit: Bir üst mesajda arkadaş pci-e kablolarının doğru konfigürasyonunu vermiş, düzgün takıldığından emin olun derken bunu kast etmiştim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YerliMakina -- 2 Aralık 2022; 9:49:0 >
  • Ekran kartı görseldeki gibi doğru monte edildi.


    Bu sistem aynı zamanda GTX 1070 ile de yükte de birkaç kez kapandığı için ekran kartının sıkıntılı olduğunu düşünmüyorum.


    İşlemci ve PSU ikisini de iade edip yeniden sipariş vermeyi düşünüyorum.

  • psu gibi geldi bana

  • soğutucuyu düzgün takamamışsın, 70w harcayan işlemci 88 dereceye çıkmaz.

  • Arctic Cooler 34 çift fanlı soğutucu sipariş verip videoda olduğu gibi macunu sürüp montaj yaptım. Yükte 70 derecelere düştü. Ancak Battlefield5 oynarken güç kesmeye devam ediyor. Prime 95 ile 30 40 dk CPU ya stres testi yaptım 72 dereceyi geçmedi. Power değişimi için amazon a mail attım.

  • merttszgn kullanıcısına yanıt
    Msi afterburner üzerinden ekran kartının güç limitini %60-70 seviyelerine düşürüp dener misiniz hocam, sanırım kimse önermemiş bunu.
    Aynı soğutucu işlemci bende de var memnunum ama masraf yapmanıza çok gerek yokmuş bence.
    Curve optimizer'dan kaldırdığı en düşük değeri verip test edebilirdiniz önce.
  • işlemci nasıl kendini kapatıyor?


    bios'ta işlemci max sıcaklık ayarı var, orayı kurcaladın mı hiç?

  • merttszgn kullanıcısına yanıt

    PSU kolay kolay sorunlu çıkmaz ama şans işi sorunlu da gelmiş olabilir çünkü yükte kapanıyorsa psu da sorun var gibiRyzen 5600 (non x) yükte 88 derecede kapanıyor. İade mi edeyim ?  RTX 3090 öncelikle psuyu denemek gerekRyzen 5600 (non x) yükte 88 derecede kapanıyor. İade mi edeyim ?  RTX 3090  bu arada amazon genelde iade alır değişim yapmaz ama siz mh ile görüşüp rica edin belki değişim yapar

  • shruikan kullanıcısına yanıt

    Arkadaş xmp nedir bilmiyor o ayarı kurcaladığını sanmam ki bu ayarı değiştirmedikçe değişmezRyzen 5600 (non x) yükte 88 derecede kapanıyor. İade mi edeyim ?  RTX 3090 

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.