Şimdi Ara

RX 6800'ün yanına hangi parçaları almalıyım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba. Yurtdışından gelen RX 6800 model bir kartım var. Satmak yerine sistem kurmaya karar verdim.

Elimde hiçbir parça yok sadece ekran kartım var.

Kurulacak sistemi 2K monitörde sadece hikayeli oyunlar için kullanacagım.

1) Monitör

Monitörü dedigim gibi 2K çözünürlüklü almak istiyorum. ıps,va,tn panel varmıs ve sanırım ıps olan iyiymiş. Bir de g sync ve freesync var bazı monitörlerde.

Amd kartlara freesync olanları almak gerekiyormuş yanlıs anlamadıysam. Başka ne tarz kriterler var bilmiyorum fakat 6.500-7.000 TL'yi geçmeyecek şekilde monitör tavsiyelerinizi bekliyorum.

2) İşlemci

Ryzen 5 5600 modeli sanırım bu kart için yeterliymiş. Hem de ekstra soğutucu masrafı yok diyorlar. Sizin görüşlerinizi de bekliyorum.

3) Ram

Öncelikle 2x8 DDR4 ram yeterli olur mu yoksa atıyorum 2 sene sonra aynı kart ile kullanırsam sorun yaşar mıyım? Sonradan işler zora girecekse şimdiden 2x16 yapayım ama fuzuli olacaksa buna ayıracagım bütçeyi başka parçada kullanırım. Bir de 3200 mhz olanlar genelde cl16 oluyor, 3600 mhz olanlar cl17 veya cl18 oluyor. Burdaki fark nedir hangi kombinasyon tercih edilmeli?

4) Kasa ve PSU

Kasa konusunda ufak bir sıkıntı var. Elimdeki kart baya büyük duruyor, ölçtüm 34 cm çıktı ve sanıyorum her kasaya sığmayabilir. Bunun yanında hangi faktörlere dikkat edip tercih yapmalıyım? Mesh kasa tavsiye edenler gördüm, farklı çeşitler varsa bilmiyorum. Bir de sadece kasa alıp soğutma konusunda ekstra bir harcama yapmadan kullanabilecegim kasa var mı yoksa mutlaka ayrıca hava soğutma için fan almalı mıyım? Kasa + (gerekiyorsa) soğutma için 2.000 TL ile yırtabilir miyiz? Kasa tavsiyelerinizi bekliyorum.

PSU olarak fps hydro k pro modelinin 750w olanı 1800 tl civarı, 850w olanı 2100 tl civarıydı. 850w almamda sakınca yoktur sanırım. Model olarak benzer fiyatta daha kaliteli bir öneriniz varsa onu da alabilirim.

5) SSD

Kapasite olarak şu aşamada 1 TB benim için yeterli. Yalnız ssd konusunda bilmedigim birkaç şey var. DRAM olanlar, Gen3, Gen4 olanlar vs farklı şeyler varmış. Okuma yazma hızları 3000 civarı olanlar var , 7000 civarı olanlar var mesela 7000 uçuk bir rakam mı veya benim sisteme olur mu hiç bilmiyorum. Bu faktörler hakkında malesef bilgim yok. Bunları da göz önüne alarak mümkünse 1.500 TL civarına f/p bir ssd tavsiyesi verebilirseniz sevinirim.

6) Anakart

Ryzen 5 5600 aldığım senaryoda, RX 6800'e uygun kasa aldıgımız takdirde hangi anakartı seçmem gerekir? A520, A550, B550, B550M gibi bir sürü kısaltmalar var ve ben pek anlamıyorum. En az 2 tane ssd yuvası olursa ilerde bir ssd daha takmak istersem zorluk yaşamam. Dahili wifi olanlar falan var ekstra başka neler oluyor pek bilmiyorum fakat 2.500 TL civarı anakart bütçem var. En f/p olan model sizce hangisidir?

• Üstadım ekran kartı için minimum 750w diyor sitesinde. Önerilen ise 850w.
    650w ile nasıl idare edecegim?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten DDR4 alacaksın Ram minimum 32 gb olsun. Günümüzdce bazı optimizasyon özürlü oyunlar 32 gb ram istemeye başladı. Yani Ramden kısma parayı zaten çok pahalı değil.

SSD konusuna gelirsek. 1000 mb'den 7000 mb okuma kapasitesine kadar modeller mevcut ancak realitede 7000 mb okuma kapasitesinde sahip 2000 liraya satılan bir SSD ile ile 2100 mb okuma kapasitesine sahip 1100 liraya satılan bir SSDnin performansa etkisi arasında yüzde 5ten fazla fark olmuyor.

7000 mb istiyorsan (en güncel ve performanslı ) Kingston kc3000 tavsiye ederim. 1900 lira PCI Express 4.0

2100 mb istiyorsan Kioxia Exceria G2 (Toshiba) tavsiye ederim. 1100 lira. PCI Express 3.0

İki modelde de DRAM var. İkiside 5 yıl garantili. İkisininde güncelleme yazılımı var.

Tabi bu modellerden 7000 mb olanını seçeceksen anakartının m2 slotunun 4.0 olup olmadığına bakman gerekir. Yoksa 3.0 hızında çalışır.

Güç kaynağı konusundanda da genelde kaliteli olanlar Japon Kapasitör kullanıyor. Kutularına tanıtım sayfalarınada bol bol yazıyorlar. Güvenilir bir model istiyorsan kaç watt olduğunun yanında bunada bakmalısın.

İkinci olarak yine atıyorum 650 watt güç kaynağı aldın 12v kanalı üzerinden ne kadar güç verdiğine bakmalısın. 650 watt güç kaynağı 12v üzerinden de 650 veriyorsa çok iyidir fakat bazıları 650 yazıp 12v üzerinden 450 - 500 veriyor diyebiliyor. Bu tarz güç kaynaklarını alma.

Bildiğin kadarıyla en kaliteli kapasitörler Japon , 2. sınıf kaliteli olanlar Tayvan en kötüsü ise Çin malı olanlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 11 Mart 2023; 19:15:22 >

• 2k ve 4k oyun oynarken ryzen 5600 yeterlidir yalnız ramleri 32gb yapmanız yararınıza olacaktır. Yüksek çözünürlük ve yüksek detayda akıcı oyun deneyimi 16gb rami aşmak üzere.

• Romantizma45 kullanıcısına yanıt

Asusun kendi sitesinde önerilen 650 watt.

https://www.asus.com/tr/motherboards-components/graphics-cards/tuf-gaming/tuf-rx6800-o16g-gaming/techspec/

MSI ın sitesinde yine 650 watt.

https://www.msi.com/Graphics-Card/Radeon-RX-6800-GAMING-X-TRIO-16G/Specification

Zaten ben bunlara bile bakmadan 650 wattı önerdim Kartın çektiği güce bakrım Önemli olan odur. Bu kart ,oyunda 230 watt civarı çeker. Bi de ryzen 5600 alıyorsun ,o işlemci wattı koklar 60-70 watt en fazla.

Yani ,650 watt bu sistemi hoplatır.

Aşağıda da dünyanın en büyük inceleme sitelerinden guru3D. nin yazdığı. 600 watt kafi diyor. İntel işlemcileri de düşünerek yazılıyor bu rakamlar..İnteller ,ryzenden daha fazla çekebilir bazı/çoğu modellerde.

Bu kadar detaylı anlatmamın nedeni, cebinizden fazla para çıkmasın diye.RX 6800'ün yanına hangi parçaları almalıyım? 

Yoksa bütçeniz olsa, bende 750-800-850 watt alın diyebilirdimRX 6800'ün yanına hangi parçaları almalıyım? .Fazlasının zararı olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin abi 65 -- 11 Mart 2023; 20:33:21 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kendi sitesindeki tavsiyeye ithafen söylemiştim hocam.
    Bunlar neden fazla önermiş olabilir acaba?

• Romantizma45 kullanıcısına yanıt

Bunun tam linkini bi atsana.

• www.xfxforce.com
    XFX Speedster SWFT 319 AMD Radeon™ RX 6800 CORE Gaming Graphics Card with 16GB GDDR6, AMD RDNA™ 2
    https://www.xfxforce.com/shop/xfx-speedster-swft-319-amd-radeon-tm-rx-6800-core#2

Requirements kısmında yazıyor hocam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Romantizma45 -- 11 Mart 2023; 22:30:22 >
  • Bence MSI Asus ,hatta Sapphire bile 650 watt yeterli derken , XFX ,bi hayli abartmış. Yukarda watt hesabınıda yazmıştım zaten.

https://www.sapphiretech.com/en/consumer/pulse-radeon-rx-6800-16g-gddr6

Neyse, bence gereksiz ama içinize sinmeyecekse ,şu power alın geçin .B sınıfı ,taş gibi bi powerdir.

https://www.akakce.com/power-supply/en-ucuz-deep-cool-pm750d-750-w-fiyati,2111780144.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin abi 65 -- 11 Mart 2023; 23:16:31 >

• Modüler bi power olarak şu da gayet iyidir. Hesaplı da.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.