Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (199. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.457.724
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 197198199200201
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam söylemek istediğim , sizde öyle düşünüyorsunuz düşen suyu zayi etmeden çark kanat uzunluğu 1 m ise 10 tane 100 lük pimaşı yan yana sıralayıp geçen suyu çarka vermek
    R/T rüzgar türbini
    kanun değişti 2009 da 500kw açıktı şimdilik oralara fazla girmeden sizin projeyi gerçekleştirelim
    bu işe ayrılan para 2/3 bin tlmi? kolay gelsin
  • Hocam inşallah para problem olmayacak gibi. Burda erpiliç var. sahibi bu tarz projelere destek veren değerli bir insandır. Gerekirse onunla da konuşuruz. Sizin pimaş boru fikriniz fena değil. Üzerinde bir düşüneyim bakalım.

İki foto göndereyim.

Suyun bente düşüşü:

http://i49.tinypic.com/5wh8ix.jpg

Bentin şekli(su kaybı olmasın diye bükey yapılmış):

http://i47.tinypic.com/euire0.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bolanka -- 3 Ocak 2010; 15:36:25 >

• Bende bir teknik öğretmenim.Gayet güzel bir fikir yakalamışsınız.Bende bitirme tezimde rüzgar türbini yaptım. Araba alternatörü kullanmak gerçekten çok sıkıntılı. Bence detaylı bir araştırma ile atölyenizde kendinizin yapacaği birşeyler bulabilirsiniz. Ayrıca 500kw ya kadar lisans olmaksızın tedaşa elektirik satabiliyorsunuz.Yalnız bunun için bir şirketle muhattap olmak isteyebilirler.Yani ben ali size elektirik satayım şeklini kabul etmezler...
  • arkadaşlar bende bu mıcro hes türbininden yaptım ama tam bitmedi dahalık istediğim devire ulaştığımda bu forumda yayınlayacağım zamanım olmadığı için tam uğraşamıyorum inşallah bitirirde burda yayınlarım. herkese başarılar.
  • quote:

Bende bir teknik öğretmenim.Gayet güzel bir fikir yakalamışsınız.Bende bitirme tezimde rüzgar türbini yaptım. Araba alternatörü kullanmak gerçekten çok sıkıntılı. Bence detaylı bir araştırma ile atölyenizde kendinizin yapacaği birşeyler bulabilirsiniz. Ayrıca 500kw ya kadar lisans olmaksızın tedaşa elektirik satabiliyorsunuz.Yalnız bunun için bir şirketle muhattap olmak isteyebilirler.Yani ben ali size elektirik satayım şeklini kabul etmezler..

Bedrim hocam; "Mayıs 2007'de çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu ile küçük ırmaklardan da elektrik üretmeye imkan sağlandı. Kanuna göre kendi ihtiyacını karşılamak şartıyla azami 200 kilovat elektrik üretim tesisi kuran gerçek ve tüzel kişiler, lisans alma ve şirket kurma zorunluluğundan muaf tutuldu." deniliyor haberde. (http://www.enerjiplatformu.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1439&Itemid=30%29) yani tüzel kişi - şirket olmaya gerek yok. Gerçek kişilerde elektrik satabilecek. tedaşla konuştum aslında. Onlar da prosedürü bilmiyorlar. Daha önce böyle bir teklif gelmemiş. Onlar da mevzuatı araştıralım dediler.

• bende tedaştan elektrik mühendisiyle konuştum trafoya girmemi ordan evin içinden şebekeye bağlamamı söyledi. ama gireceğin voltaş şebekeden 10 volt fazla olmalı. büyük sistem küçük sistemi kendine ayarlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bolanka

quote:

Bende bir teknik öğretmenim.Gayet güzel bir fikir yakalamışsınız.Bende bitirme tezimde rüzgar türbini yaptım. Araba alternatörü kullanmak gerçekten çok sıkıntılı. Bence detaylı bir araştırma ile atölyenizde kendinizin yapacaği birşeyler bulabilirsiniz. Ayrıca 500kw ya kadar lisans olmaksızın tedaşa elektirik satabiliyorsunuz.Yalnız bunun için bir şirketle muhattap olmak isteyebilirler.Yani ben ali size elektirik satayım şeklini kabul etmezler..

Bedrim hocam; "Mayıs 2007'de çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu ile küçük ırmaklardan da elektrik üretmeye imkan sağlandı. Kanuna göre kendi ihtiyacını karşılamak şartıyla azami 200 kilovat elektrik üretim tesisi kuran gerçek ve tüzel kişiler, lisans alma ve şirket kurma zorunluluğundan muaf tutuldu." deniliyor haberde. (http://www.enerjiplatformu.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1439&Itemid=30%29) yani tüzel kişi - şirket olmaya gerek yok. Gerçek kişilerde elektrik satabilecek. tedaşla konuştum aslında. Onlar da prosedürü bilmiyorlar. Daha önce böyle bir teklif gelmemiş. Onlar da mevzuatı araştıralım dediler.

Hocam benim söylediğim 500kw rüzgar enerjisi ile ilgiliydi. Küçük ırmaklar ile ilgili bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Ne garip bir ülkeyiz aslında bundan 5 yıl önce bir tanıdığın türbinini jandarmalar sökmüştü şimdi teşvik ediliyor

• sayın malisert ben tedaş trafo istiyor anlamında demedim, yani ben 24 volt yada 50 volt üretecektim dedaş mühendiside dediki o zaman trafoya girersin yükseltirsin şebekeye uygularsın dedi. zaten 24 voltu ürettim bende, ama ben 50 volt üretip trafoya girecem trafom elli voltluk onunla uğraşıyorum olmazsa akü bankası kuracam. ama en iyisi bio sistem masrafsız (yani trafoyla şebekeye vermek).saygılar
  • sayın mehmedalı, doğrudur ewet tavsiye mayetinde söyledi ama eğer 10 kw bir alternatör bağlıyacaksak 220v veya 380 v. bunu direk şebekeye vermek de olabilir. çünkü alternatör daha rahat döndüğünü biliyorum, bunuda biyerden duymuştum banada mantıklı geliyo.... benim arka taraftada dere var orayada biraz büyük alternatör kurmak istiyorum daha sonra bunuda yapacağım o bahsettiğin regüle ve kontrol sistemlerini zaten yaptım gerekirse o sistemde de yapacam kenakord08 benim hemşerim ve arkadaşımdır projelerini bana verdi zaten memleketteyken bi tane kendim için 50amperlik yapmıştık. zannedersem senin göndermiş olduğun kontrol devresinide benim dükkanda amperajını yükseltmişti daha sonra kendi evinin altını atölye yaptı memlekete geldiği zaman orda işlerini yapıyor.... hayde iyi akşamlar....
  • Sağolun arkadaşlar..

malisert32 hocam çizdiğiniz şekil aşağı yukarı benim ilk gördüğüm tayland satrali şekli. Orda türbini düşünün başladığı üste yerleştirmişlerdi. Farkı bu. o da yapılabilir. Doğrusu hangisi daha verimli olur emin değilim. Biz youtube de bu şekilde yapılmış birçok santral var. tek tek bakarak bu sistemde karar kıldık.

İnverter ve akü kullanmaksızın 220 V- 50 hz elde edebilmek için devri sabit tutmak gerekiyor. 1500 devir elde edilebilir mi ben de bilmiyorum. Türbine su düşürdükten sonra bu belli olacak galiba. Uygun bir dişli sistemi kullanarak ta dinamo devri artırılabilir.

Şef hocam sizi hemen tanıdım zaten:)
    quote:

Dc. motor veya step motor kesinlikle olmaz.
    demekle neyi kastediyorsunuz? En azından dc motor neden olmuyor?

Santral yapılacak yer:

http://i47.tinypic.com/3039r9i.jpg

• Arkadaşlar Servo motor kullanılsa nasıl olur? Arkadaşla görüşüyorum şu an. Servomotor varmış kullanmadığı. Rotoru neodyum mıknatıslı. Göndereyim diyor?
  • sayın bolonko 1500 devir elde etmek biraz zor gözüküyo suda. ya çok yuksek debi olması gerekiyo buna rediksiyon sistemi yapmak lazım yada yüksek irtifa ve pelton tipi türbin 1500 ve 3000 devirli alternatörler genelde motorlu sistemlerde kullanılır....
  • sayın bolanka şimdi suyunu gördüm resimden orda bayağı bi debi var. o suyla düşük devirde 300d/d 400d/d lerde 50 v. 40-45 amper üreten motorlar var bu forumda yapan arkadaşlar var bu işi rahatlıkla o suda yapabilirsin biraz irtifa oluşturman lazım ve debiyi kullanarak bu işi yaparsın ben mesela 140mt. boru kullanarak yaklaşık 7mt irtifa oluşturdum ve ben püskürtme tübin yaptım kendim, ama senin o kadar irtifa oluşturmana gerek yok o suda o senin tayland tipisistemi yapabilirsin rediksiyonla.......
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

Sayın serkanc ve necipdincer.
    Yapacağınız disk alternatörle ilgili bazı küçük bilgiler vereyim.
    İnternette gördüğünüz özellikle otherpower sitesindeki gibi yapılan alt. pek verimli değildir.

1-- Bobinleri sararken şu kadar sipir saracağım diye önceden ölçüsünü bilmediğiniz şekilde sarmayın.
    Kullanacağınız mıknatısın genişliği 25 mm. olduğu için 2 bobini yanyana getirdiğinizde 2 bobinin tel kalınlığı 25 mm. olmalı. Yani bobinin bir kol genişliği 12 mm. olmalı.

2-- Bobinleri sararken dışa doğru kavisli bir hal alır. İki bobini yanyana getirdiğinizde bobinlerin ortası birbirine değerken uç kısımlarında açıklık meydana gelir. El ile sıkıştırarak veya bir tokmak ile vurarak bobinlerin dış yanları düz olacak şekile getirilmeli.

3. Saracağınız bobinler üçgen ( ya da karper peynir gibi ) olacağından üçgenin geniş tarafının iç ölçüsü 25 mm. olmalı. Dar kısmı ise daireyi tamamlayacak şeklin bobin sayısına bölünmesi kadardır. Yapacağınız alternatörü önce 1/1 ölçekli çizerek yaparsanız daha rahat yaparsınız.

Kolay gelsin.

Cok tesekkur ederim hocam verdiginiz bilgiler icin... Evet 1 Fazin sargisinin tam ustune geldigi zaman, telin iki tarafinda da terse akim olacagindan birbirini sifirlayacak, o nedenle ucgenin tam icine oturmasi gerekiyor miknatisin sanirim. Bir de 1. Fazdan 2. Faz sargisina gecerken ikisinin de yanyana olan kollarini kapsamasi lazim miknatisin dedikleriniz isiginda, boylece en yuksek uretimi yapabilsin..
    Genis kismin Ic olcusu tam miknatis genisligi olmasi durumunu soylemeniz iyi oldu, ona gore cizim kolaylasacakk,,

2. Madde icin de herhalde sarim olunca daha iyi anlarim, daha once hic sarim yapmadim :)
    Ben dedikleriniz dogrultusunda cizim yapacam, 50x25x10 necip beyin kullandigi gibi miknatislar kullanacam..

• Arkadaşlar birkaç gün içinde bent ve türbini yapıp burada paylaşacağım. Sağolun yardımınız için. :) :)
  • bildiğim kadarı ile araba cantını kullanıyorlar
    cantın içine trübün şeklinde kanatlar kaynaklanıp,
    bir redüktör sistemi kuruluyor1/5 gibi
  • quote:

Orijinalden alıntı: necipdincer

quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

Sayın serkanc ve necipdincer.
    Yapacağınız disk alternatörle ilgili bazı küçük bilgiler vereyim.
    İnternette gördüğünüz özellikle otherpower sitesindeki gibi yapılan alt. pek verimli değildir.

1-- Bobinleri sararken şu kadar sipir saracağım diye önceden ölçüsünü bilmediğiniz şekilde sarmayın.
    Kullanacağınız mıknatısın genişliği 25 mm. olduğu için 2 bobini yanyana getirdiğinizde 2 bobinin tel kalınlığı 25 mm. olmalı. Yani bobinin bir kol genişliği 12 mm. olmalı.

2-- Bobinleri sararken dışa doğru kavisli bir hal alır. İki bobini yanyana getirdiğinizde bobinlerin ortası birbirine değerken uç kısımlarında açıklık meydana gelir. El ile sıkıştırarak veya bir tokmak ile vurarak bobinlerin dış yanları düz olacak şekile getirilmeli.

3. Saracağınız bobinler üçgen ( ya da karper peynir gibi ) olacağından üçgenin geniş tarafının iç ölçüsü 25 mm. olmalı. Dar kısmı ise daireyi tamamlayacak şeklin bobin sayısına bölünmesi kadardır. Yapacağınız alternatörü önce 1/1 ölçekli çizerek yaparsanız daha rahat yaparsınız.

Kolay gelsin.

hocam bilgilerin için çok tşkler ama bende tam tersi mıknatısın b0bini 90 derece açı ile kesmesi gerektiğini biliyor ve düşünüyorum yani bobin merkezimizdeki boşluk mıknatıs şeklinde ve ölçüsünde olmalıki trifaze mantığı yerine gelebilsin yani fazın biri mınatıs göbeğinde iken bir diğeri mıknatıs yeni girmiş üçüncü ise terk ediliyor durmumda olmalıki teori gerçekleşsin diye biliyorum yanılıyorsam düzeltmenizi bekliyorum

SEF34 de oyle diyor, siz de dogrusunu soyluyorsunuz. Hem 2 kol genisligi toplami miknatis genisligi olsun, hem de sargi ortasini tam doldursun... Daireden dolayi tam doldurmadigi icin ust tarafi tam bosluk kadar olunca sarginin daire merkezine yakin olan kismi biraz miknatis uzerine denk gelecek...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanc -- 3 Ocak 2010; 22:37:25 >

• hocam dereye biraz tadilat yapılıp süper debi oluşturulur diye düşünüyorum geçen yazki karadeniz yaylalarını gezerken karadenizli mucitlerimizi olan bir amcayla tanıştım derenin önnü kesip derenin genişliği 3,5 metre kadar 120 lik pimaşlka suyun debisini arttırmıs su baraz sistemindeki g,bi yüksek oluyor. tabi yukardan gelen su 120 lik pimaştan geçecek kadar fazla bu su çok tazzikli akıyor ve kendine has bir çark yapmış bu çarkın bir alman kitabından görmüş. Suyu verdiğinde acayip bir hız elde ediyor açılarını çok iyi ayarlamış.. ve suyun kuvveti fazla oldugundan yaklaşık 10/7 gibi bir rediksiyon yapmış ve asenkron yada sincap kafesli motor olması lazım öyle bir motora vermiş.. direk olarak kullanıyor drek 220 volt alıyor bu voltaj hiç kesilmiyor heralde motor 1 kw gece gündüz kulübesinin önünde lambası yanıyor ama evin içine bakmadım daha neler çalıştırdıgını görmedim ama suyun gücü fazladır bence rediksiyonu çok rahat bir şekilde kaldırır.. Saygılar.

• selam arkadaşlar elimde 200w lık rüzgar jenaratörü var kullanır durumda şimdi ben buna akü ve invertör alacam
    invertör ile sadece aydınlatma ve depoaladığım enerji ile tv kullanılacak veyahut otoda kullnılan malzemeler kullanılacak aşağıda yazdığım invertör olurmu ve ayrıca akü için ekonomik olan ne tavsiye edersiniz
    bana bu konu ile ilgili mesaj atarsanız sevinirim

600 W Max power

- 500 W Continous power

- Turns your Solar Panel DC power to AC power for everyday use

- On/Off switch with power LED light

- Minimum noise

- Works with any 12 V system

General specifications:

- Output voltage : 220 VAC

- Output frequency : 50Hz +/- 2 Hz

- Output waveform : Modified sine wave

- Input voltage range : 10.0 V - 15.0 V

- Low battery alarm (nominal) : 10.4 V - 11.0 V

- Low battery shutdown (nominal) : 9.7 V - 10.3 V

- High battery shutdown (nominal) : 14.5 V - 15.5 V

- Battery drain with no AC load (12 V input) : <0.3 A

- Peak efficiency : >90%

- Dimension : 128mm x 95mm x 55mm

Includes:

- 1. 500 W power inverter

- 2. Alligator battery clamps

- 3. Car adapter

- 4. Universal plug adapter

- 5. Instruction manual

• Burda da tam sargi icine oturacak sekilde yapilmis, ancak alt kisimlar daraldigi icin bir kisim manyetik alan icerisinde kalsa da iki taraf terse oldugu icin 0 olacak..
    Ancak simdi sizin alternatore gore cizim denedim, hem iki kol genisligi kadar hem de ortasini tam dolduracak kadar sargi olmuyor :)

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • 
Sayfa: önceki 197198199200201
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.