Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (200. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.457.469
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 198199200201202
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: necipdincer

resimdeki oluşmalı

Rüzgar türbünü yapıyorum

Ama Ust tarafta miknatis tam sargi icinde kalirsa, alt tarafta da bir kismi sargi ustune gelse miknatisin gene uretim 0 olur..

Yani soyle diyeyim. Miknatis sarginin tam ustune gelince, sagdaki kolda olan akimla, soldaki kolda olan akim birbirinin tam tersi ve 0 olur..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanc -- 3 Ocak 2010; 23:00:03 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

quote:

Orijinalden alıntı: serkanc

Burda da tam sargi icine oturacak sekilde yapilmis, ancak alt kisimlar daraldigi icin bir kisim manyetik alan icerisinde kalsa da iki taraf terse oldugu icin 0 olacak..
    Ancak simdi sizin alternatore gore cizim denedim, hem iki kol genisligi kadar hem de ortasini tam dolduracak kadar sargi olmuyor :)

Rüzgar türbünü yapıyorum

Burada sağ tarafta mıknatısı içinde çizdiğiniz bobini ele alalım. Bu mıknatıs üçgen. Şayet dikdörtgen de olsaydı, bu bobinde indüklenme olurmu sizce ?

Olmaz cunku iki kolda da ters yone akim var...

EDIT: Yani ters yonde derken, ikisinde de asagiya dogru akim olusuyor kollarda, ve bunlar da birbirini yok ediyor.. O nedenle sizin dediginiz gibi ust taraf tam icine oturacak , alt taraf biraz tel uzerine gelecek, cunku ustte bosluk kalirsa terslik olur.
    Bir de hareket ve manyetik alanin yonune gore akima bakarsak, tellerin yonunde degil..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanc -- 3 Ocak 2010; 23:05:56 >

• Sef'im yanlış anlamışsınız. Bent yapacağım suya. Her türlü çizimini yapıp belediyeye verdim. Destek almak için. Projeyi 15 şubatta Bolu'da yarışmaya sunacağız. Onlardan yardım talep ettik. Yarın yine görüşeceğim.

Sevgili Ömeryavuz inşallah biz de o devri yakalayabiliriz. Türbini kurup bir döndürelim hele...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bolanka -- 3 Ocak 2010; 23:18:25 >
  • Simdi sayin necipdincer, SEF34 hocam..

Bu asagidaki resmi gonderiyorum.. Bu cizimde de kollarin ikisi denk gelmiyor :) ona gore yapsam ortasina tam oturmuyor.. Bu tasarim icin bilgilerinizi bekliyorum ..

EDIT: Eger dikdortgen olsa tam denk gelirdi sanirim
     Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanc -- 3 Ocak 2010; 23:37:55 >

• quote:

hocam derenin biraz yukarısından tahminen 100 mt kod farkı ne kadardır yani yüz metrede içindeki kod farkı eğer dişe dokunacak bir kod farkı var ise dsi sulama kanaleti mantığı ile yeterli çapta borularla çok düşük birmeyille suyu getirip mevcut halde 1,5 mt den düşürmek yerine 5 metreden düşürebilirsiniz buda size kat be kat üretim yapma şansı verir bent masrafınızda düşer hatta sıfır olur sadece boruyu dolduracak su yüksekliği için küçük bir set yeterli olur ama boru masrafı ve ayaklar ortaya çıkar .. sanırım hesabı yapılınca artacak üretim bu zahmete değer

Hocam teveccühünüz için teşekkürler. Ah keşke kot farkı olsaydı biraz. Öğrencilerle suya girip 10 mt de eğim ölçtük. 7 cm çıkınca vazgeçtik ölçmekten.

• quote:

İşte bu sayın serkan.
    Ben de el ile çizmeye çalışıyordum. Malum autocad bilmiyorum.
    Şimdi burada her faz bobinini ayrı renklerde çizebilirmisiniz. Bir de mıknatısları dikdörtgen çizin, ben mantığını onun üzerinden anlatmaya çalışayım

Hocam fazlari ayirdim da bunlari dikdortgen cizmem icin capi degistirmem gerekiyor, cunku miknatislar bu capta ust uste biniyor..

Bu dizayn iyi degil midir ?

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanc -- 3 Ocak 2010; 23:52:27 >

• quote:

Hayır serkan bey mıknatıslar üst üste binmeyecek. Sadece merkeze yakın olan kısımlar birbirine biraz daha yakın olacak.

Yok hocam bu capta dikdortgen yapinca ust uste biniyor... Capi buyutmem lazim.. Bu sekilde aciklayi olur ama sanirim

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • Merhabalar,
    BOLANKA hocam HES ler ilgi ilanıma girdiği için bildiklerimi paylaşma ihtiyacı duydum öncelikle bir karar vermelisiniz Okulun ısınma ihtiyacı içinmi yoksa şebekeye vermek için mi. Şebekeye verecem derseniz o çok uzun bir iş daha sonra anlatmaya çalışırım. Okulun ısınma ihtiyacı için kullanacaksanız o kolay 1500-2000d/d bu işi yapamazsınız bunun için öncelikle türbin olayını halletmeniz gerek suyun debisine göre kaç devir dönüyor ve ne kadar tork var bunu bilmek gerek. Hes'lerde 50 Hz yakalamak biraz sorunlu oluyor su ayar kanatları yapılması gerekli ısınma amaçlı kullanacaksanız Hz sorun değil. Gelelim voltaj meselesine büyük ihtimalle 220 v isteyeceksiniz. bunun içinde mıknatıslı değil sizin uyartım tipli jeneratörleri düşünmeniz gerekecek devir düşmelerinde DC voltajla oynayarak çıkışta sizin istediğiniz voltajı verebilmesi için. Şimdiden söyleyebilirim sizin dereden 220 v ac 50 hz almak istiyorsanız 120-150 d/d gibi bir jeneratöre ihtiyacınız olacak ama öncelikle kullanacağınız türbini belirleyin dadikada kaç devir yapıyor onu söyleyin ihtiyaçlarınızı hesaplayalım. Rediksiyonla dişli ile kayışla olan sistemler Hes'lerde iyi verim vermez onları unutun mail adresinizi verirseniz size hesler hakkında daha geniş bilgiler yollayabilirim. Kolay gelsin

• quote:

HALA İDDİA EDİYORUM BU BOBİN ŞEKLİNDE DİKDÖRTGEN MIKNATISIN 3 TE 1 BOŞA GİDERRRRR canlandırın gözünüzdeönce mıknatısın altı girer üst köşe girene kadar zayıf bir ündükleme oldu üst köşe girdiğinde ündükleme tepe yaptı alt köşe terk etti indükleme zayıfladı ne olursa olsun mıknatıslar bobini 90 derece kesmeliii yani alt üst köşesi aynı andabobine binmeli aynı aynda terketmeli

Siz de dizayni yarin bana yollayinca incelerim. En mantikli olani bulmak lazim. Yalniz dikdortgen degil de bu sekilde trapez miknatis kullanmak mantikli.. Trapez olarak sizce calismasi sorun olur mu ?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: serkanc

quote:

HALA İDDİA EDİYORUM BU BOBİN ŞEKLİNDE DİKDÖRTGEN MIKNATISIN 3 TE 1 BOŞA GİDERRRRR canlandırın gözünüzdeönce mıknatısın altı girer üst köşe girene kadar zayıf bir ündükleme oldu üst köşe girdiğinde ündükleme tepe yaptı alt köşe terk etti indükleme zayıfladı ne olursa olsun mıknatıslar bobini 90 derece kesmeliii yani alt üst köşesi aynı andabobine binmeli aynı aynda terketmeli

Siz de dizayni yarin bana yollayinca incelerim. En mantikli olani bulmak lazim. Yalniz dikdortgen degil de bu sekilde trapez miknatis kullanmak mantikli.. Trapez olarak sizce calismasi sorun olur mu ?

mıknatısın trapezse hiç sorun olmaz çünki olması gereken oluyor 90 derece ile biniyor bobineo zaman

Peki necip bey, 2. faz ve 3.fazin birlestigi noktaya tam gelen miknatis, dikkat ederseniz ust tarafta tam kapsiyor da, altta biraz aciklik kaliyor. o sorun cikarir mi ? Yani verim acisindan bir dusukluk olur sanirsam, ama yapacak pek birsey yok...
    Sizin sarimlariniz tam dikdortgen seklinde mi ?

• Hocam benim demek istedigim, ornegin dikdortgense miknatislar o zaman dikdortgen sekilde sarim yapamayiz, illa ki trapez bir sarim sekli olmasi gerekiyor..
  • sayın bolanka

BENCE :

bu debideki bir su kaynağından 2-3 kw üretim yapmak çocuk oyuncağı olmalı.umarım ihtiyaç duyduğunuz her dönem aynı debiyi koruyabiliyordur.

böyle bir akarsudan faydalanmanın en ideal yolu banki türbin olduğunu kanaat etmişsiniz,katılıyorum.

basit bir dizel jeneratör alternatörü (benzinli 2 kutup 3000 d/d-dizel 4 kutup 1500 d/d) kullanabileceğiniz kanaatindeyim.
    1/15 şanzıman işinizi görebileceği gibi,kayış kasnak ikilisi ilede işinizi halledebilirsiniz.
    jeneratör miline 30-35 cm çapında 15 kg civarı balansı alınmış bir volan bağlamanız size faydalı olacaktır. fakat
    jeneratör seçimi yaparken kapasitesinin ,sizin istediğinizin en az %50 fazlası olmasına dikkat etmenizi öneririm.
    üretilen enerjiji şebekeye verme işi hakkatten sıkıntılı bir durum.fakat üretilebilecek enerjiji max. kullanmak istiyorsanız,aydınlatma ve ısıtma iyi bir seçim olabilir.

ayrıca suyu yedekleyebildiğinizi unutmayınız !

yani akşamları 12 saat vanaları kapatıp gündüzleri 12 saat 5 kw üretebileceğinizi de unutmadığınıza eminim.
    hz olayıda çok karmaşık olmamakla beraber bu sıkıntıyı mekanik mi yoksa elektronik olarakmı aşmak istediğinizle alakalı.

tüm iş frekans düştüğünde vanayı biraz daha açarak çarklara daha fazla su gelmesini sağlamak.

elektronikten anlamam ama frekans sensörü vardır veya yapılabilir.

mekanik olarak çözümü biraz karışık olabilir ama pratik fikirlerde geliştirilebilir.

kendi alternatörünüzü üretmeniz
    yapım maliyetleri
    akü maliyetleri
    invertör maliyeti
    ve bir dolu enerji kaybı beraberinde getirecektir.

''görünen köy kılavuz istemez''

kolay gelsin

• mekanik frekans çözümüne bir örnek

• selam ustalar yukarıdaki resimlerde 4 mıknatısa 2 bobin gelecek şekilde çizim yapılmış. oysa otherpowerde dikdörtgen yada kare şeklinde mıknatıslar kullanılmış her 3 bobine 4 mıknatıs hitabedecek şekilde dizayn edilmeli yazıyor. saygılar kolay gelsin
  • Bolanka hocam 15 şubat tamı görücüye çıkacak? Mehmet Turhan arkadaşın yazdıklarına aynen katılıyorum çok dallandırmadan önce şu bent işinizi halledin ilave edeceğim, şebekeye paralel vermeyecekseniz.ve sadece aydınlatma ve ısıtma işi için hz olayıda cok önemli olmayacaktır 180/240v aralığında hz cok önemli olmaksızın lamba ve ısıtıcıları çalıştırır .motorlu cihaz çalıştırmakta sorunlar oluşur
    15 şubat a yetiştirmek te endişeniz varsa akü şarj sistemine dönüştürüp step ve servo motorlarıda kullanabilirsiniz.o arkadaşımda var dediğiniz servo motoru temin edin ölçümlerini yaptırıp nasıl kullanılacağını tespit edelim, olamdı sadece fazla depolama geregi olmadan direk ledli 12v luk aydınlatma sistemi de kolayca kurulur kolay gelsin
  • Arkadaşlar bentli sistem hem maliyet bakımından hem de işçilik bakımından beni aşıyor. O yüzden belediye ve kaymakamlığa konuyu açtım. Fazla zamanım olmamasına karşılık 1 haftadır yanıt bekliyorum. Kar - tipi var burda. Müdür bugün nisan-mayıs gibi yaparız acele etmeye gerek yok tarzı bişeyler dedi. 3-5 gün daha sallarlarsa o zaman yedek planı devreye sokacağım. Çünkü bu yıl ne olursa olsun bir proje çıkarmak istiyorum.
    O da Şef hocamın önceki mesajlarda bahsettiği suyun üstünde yüzen tip üreteç.

Burda bir video var. Yapanla mailleşmiştim önceden 500W güç elde ediyorum dedi. İnanamadım bir de siz bakın üstatlar.

http://www.youtube.com/watch?v=ogA4grL9AVE

• quote:

şef34 sana bir özür borçluyum ben ben şimdiye kadar yaptığım statorlarda dizayn hatası yapmışım aslı bu resimdeki gibi olmalıymış

yani siz de icine tam oturmasi ve iki kolun uzerine binmesi konusunda anlastiniz mi ? Bu durumda dikdortgen olarak gonderdigim normal bir sekilde calisir ?
  • sizlerle paylaşmak istedim

http://www.youtube.com/watch?v=AnhbuniOkzg

benim çok hoşuma gitti. sizcede güzel fikir değilmi 2 pompalı..
  • quote:

Orijinalden alıntı: bolanka

Arkadaşlar bentli sistem hem maliyet bakımından hem de işçilik bakımından beni aşıyor. O yüzden belediye ve kaymakamlığa konuyu açtım. Fazla zamanım olmamasına karşılık 1 haftadır yanıt bekliyorum. Kar - tipi var burda. Müdür bugün nisan-mayıs gibi yaparız acele etmeye gerek yok tarzı bişeyler dedi. 3-5 gün daha sallarlarsa o zaman yedek planı devreye sokacağım. Çünkü bu yıl ne olursa olsun bir proje çıkarmak istiyorum.
    O da Şef hocamın önceki mesajlarda bahsettiği suyun üstünde yüzen tip üreteç.

Burda bir video var. Yapanla mailleşmiştim önceden 500W güç elde ediyorum dedi. İnanamadım bir de siz bakın üstatlar.

http://www.youtube.com/watch?v=ogA4grL9AVE

BENDE İNANAMADIM !

sel geldiğinde üretiyordur herhalde :(

• quote:

Orijinalden alıntı: T.ACAR

selam ustalar yukarıdaki resimlerde 4 mıknatısa 2 bobin gelecek şekilde çizim yapılmış. oysa otherpowerde dikdörtgen yada kare şeklinde mıknatıslar kullanılmış her 3 bobine 4 mıknatıs hitabedecek şekilde dizayn edilmeli yazıyor. saygılar kolay gelsin

Miknatis sayisi 12, Bobin Sayisi 9.. 4 Miknatisa nasil 2 bobin gelmis ki ?.. Bu durumda her 3 bobine 4 miknatis gelmis oluyor ki, demekki o sitenin dedigi gibi dizayn hatasi yok :)
    Dikkatli bakin bence.
  • 
Sayfa: önceki 198199200201202
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.