Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (198. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
8 Misafir (5 Mobil) - 3 Masaüstü5 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.457.394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 196197198199200
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: necipdincer

quote:

Orijinalden alıntı: serkanc

quote:

üç fazlı bir alternarörde bir fazdan 20 volt alıyorsanız bu üç fazı birleştirdiğinizde 60 volt alacaksınız demek olmuyor 20 *1.732 =34.64 volt alırsınız

Hee iste ben de 40 volt icin 80, 20Volt icin 40 olarak dusunmustum, ama sanirim tam bir sinus degil.... Peki ucgen ve yildizin birbirlerine gore verim farki var mi, yani su bakimdan, ornegin yildizda ayri ayri dogrultma yapiyoruz kopru diyotla, o sirada biri digerlerine gore dusuk kalabilir gibi bir durum olur mu ?

üçgenle yıldız arasında voltaj ve amper farkı var yıldızda 0.82 ohm okuduğun altarnatör iç direnci üçgen bağladığında 0.36 ohm lara düşer buda daha büyük güç alacağın anlamına gelir ama o orandada voltajın aşağı düşer dolayısı ile yüksek devir ister

Yukarida yazdigim bagintiyi okudunuz mu ? Ic direnc de hesaplarken yildiz baglantida ornegin, 3 faz olmasina ragmen, zaman icinde sadece iki faz arasindaki degisiminden uretim oldugu icin, ikisinin seri olarak baglarak bagli oldugunu mu dusunuyoruz acaba ?

• quote:

quote:

quote:

üç fazlı bir alternarörde bir fazdan 20 volt alıyorsanız bu üç fazı birleştirdiğinizde 60 volt alacaksınız demek olmuyor 20 *1.732 =34.64 volt alırsınız

Hee iste ben de 40 volt icin 80, 20Volt icin 40 olarak dusunmustum, ama sanirim tam bir sinus degil.... Peki ucgen ve yildizin birbirlerine gore verim farki var mi, yani su bakimdan, ornegin yildizda ayri ayri dogrultma yapiyoruz kopru diyotla, o sirada biri digerlerine gore dusuk kalabilir gibi bir durum olur mu ?

üçgenle yıldız arasında voltaj ve amper farkı var yıldızda 0.82 ohm okuduğun altarnatör iç direnci üçgen bağladığında 0.36 ohm lara düşer buda daha büyük güç alacağın anlamına gelir ama o orandada voltajın aşağı düşer dolayısı ile yüksek devir ister

yeni tabloda yıldız ve üçgen bağlantı durumunda voltaj amper ohm ve watt değerlerini görebilirsin

bu arada:
    3 faz birbiriyle 120 derecelik açı yapar, hesaplarınızı buna göre yapmalısınız

bir örnek:

100v 10a =1000w tek faz olsun

100/10=10ohm

Yıldız bağlantı:

amper aynıdır 10
    voltaj = 100/1,732 = 57,73
    watt =57,73v x 10a = 577,3w

Üçgen bağlantı:

voltaj aynıdır 100
    amper=10/1,732= 5,773a
    watt= 100v x 5,773a =577,3w

senin alternatör için de değerler şöyle:
    tek faz
    44v
    98a
    4.319w
    0.45ohm

yıldız
    76,21v
    98a
    7.480w
    0,78ohm

üçgen
    44,00v
    170a
    7.480w
    0,26ohm

bir yüke bağlayınca elbette tüm değerler rayına oturacaktır.
    yüke göre detaylı tablo ektedir. tesla değerini .276 yaptım, o yüzden değerler eski tabloya göre biraz arttı.

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 31 Aralık 2009; 16:11:14 >

• tabloda ilk sütun çıkmamış, aşağıdaki doğru tablodur..

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • quote:

Ben ufak bir sinus hesap hatasi yaptim :)

304 Devirde 20V uretime gore hesap soyle olacak

1 Faz 0V yani 0 Acisindayken, 2 Faz 60 derece farktan Kok(3)/2 , 3. Faz ise ona gore 60 Derece 120. derece olur , o da -Kok(3)/2 Volt uretecek...

Bu durumda 2. Faz ve 3. Faz arasindaki gerilim miktari Kok(3) olacak ki bu da 1.732xV = 34.64 oluyor. Necip hocamin dedigi gibi..

EDIT: 1. Faz'in 0 oldugu konum yazacaktim onu duzelttim.

Fazlar arasi 120 derece olacak, karsilikli olan kutuplari da yanlis dusundum.. 3 Fazin sinus egrisini de grafik olarak atinca zamana gore daha anlasilir olacak.
    Grafigi ekledim. Burdan da goruldugu gibi Fazlardan biri 0 iken, diger fazlardan biri 0.866 x V, digeri -0.866 x V oluyor..

EDIT: Demekki direnc degeri de tek faz icin 0.45Ohm ise, yildiz bagli oldugunda 0.45 x Kok(3) = 0.78 Ohm...
    Bu durumda Yildiz baglantida Akim sabit V=V1 x 1.732
    Ucgen Baglantida ise Gerilim Sabit I = I1 x 1.732
    Yildiz Baglantida R=R1 x 1.732
    Ucgen Baglantida R = R1 / 1.732

Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanc -- 31 Aralık 2009; 16:47:05 >

• quote:

bir örnek:

100v 10a =1000w tek faz olsun

100/10=10ohm

Yıldız bağlantı:

amper aynıdır 10
    voltaj = 100*1,732 = 173.2 volt
    watt =173,2v x 10a = 1732 watt

Üçgen bağlantı:

voltaj aynıdır 100
    amper=10*1,732= 17.32 amp
    watt= 100v x 17,32 =1732 watt

benim alt sen düzelt :))

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

En zayif halka olmus bu resmen :)

• necipdinçer

senin değerleri tekrar yazıyorum: ufak bir bölme çarpma hatası olmuş

tek faz
    44v
    98a
    4.319w
    0.45ohm

yıldız
    76,21v
    98a
    7.480w
    0,78ohm

üçgen
    44,00v
    170a
    7.480w
    0,26ohm

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • quote:

bak bende hesabımı söyleyeyim ama nasıl buldun deme ve kesinlikle denemedim bu tamamen hesap flanş hala bitmemiş bu akşam verecek tornacı ve sanırım deneme pazartesiye kalacak

yıldız
    boşta
    360 d/d
    110 volt

yükte
    360 d/d
    27 volt
    800 watt
    verecek diye umuyorum

Aslinda stator ve rotorun taslak olarak cizimini gonderseniz en azindan uretim yapan ve yapmayan kollari gormus oluruz. Bir de miknatisin sargidan gecen hizini tam olarak sargilan ortasina denk gelen capa gore yapmak lazim. Taslak olsa 10 numara olur :)

Frekans Degerinde bir yanlislik var, tek bir faz icin Frekans = 120Hz 608d/dak icin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanc -- 31 Aralık 2009; 17:01:03 >
  • quote:

bak bende hesabımı söyleyeyim ama nasıl buldun deme ve kesinlikle denemedim bu tamamen hesap flanş hala bitmemiş bu akşam verecek tornacı ve sanırım deneme pazartesiye kalacak

yıldız
    boşta
    360 d/d
    110 volt

yükte
    360 d/d
    27 volt
    800 watt
    verecek diye umuyorum

365dd için

tek faz 26v 58a alabilirsin

yıldız
    365dd
    45,17v
    58a
    2.628w
    0,78ohm

uygun dirence sahip bir yük koyarsan da yani 0.78ohm, max alabileceğin 2.628w/4=657w olur

teoriyi aşamazsın ;)
  • uretim yapan tel uzunlugu konusunda bir hata olabilir mi? Sarimi duz mantik olarak 50 x 25 miknatisa gore sarim yaparken, bir turda 150 cm sarariz ki, bunun 100 cm kismi uretim yapan kollar olmaz mi ?
    Basit hesapla 60m telde, 40 metresi uretim kolu olur burdan 300d/dak 'da tek faz 39V, yildiz baglantida 67V uretim aliriz..
  • quote:

tüm form sakinlerinin yeni yılını en içten dileklerimle kutlar sağlık mutluluk neşe dolu yıllar dilerim

Size de iyi seneler necip Bey, butun foruma da iyi seneler dilerim. Yeni yilda hesaplara devam ederuk :) Biraz dinlenelim :)
  • Sağlık, mutluluk, başarı dolu bir yıl olmasını temenni ediyorum...
  • yeni yılı kutlarım proje de başarılar dilerim

5000.mesaj bu arada
  • Ben de bir alternator yapayim dedim, simdi disk icin st37 malzeme kullanmak gerekiyor sanirim. Bu malzemeyi genelde lazerle kestirmis herkes, cnc'de islenmez mi diyorlar ?
  • o zaman ben de St37 levha olarak alip cnc'de iki adet Rotor parcasi yapayim, 8mm kalinlik yeterli sanirim? Hatta miknatislarin gececegi yerleri de oyabilirim ama miknatislarin ucunu yuvarlamam gerekir..
    Miknatislari nerden aliyorsunuz ? Celik macun diye kullandigimiz sari ve hizlandiricisi kirmizi olan bir malzeme var, onunla mi yapistiriyorsunuz miknatislari ?
    Rotoru yapayim once sonra da sargilara gecerim...
  • quote:

bana sorar san çizimdeki gibi birbirinden bağımsız rotorlar yap mıknatıs ayarlamay uğraşmazsın ve daha kolay oluyor ben böyle yapıyorum

Birbirinden bagimsiz yapacam, sadece araya mesafeyi korumasi icin parca yaparim. 12 Miknatisli, 300mm capinda yapacam. windgenkits denen bir sayfada gordum de, rotoru polysterlemeye gerek var mi ? Ben celik macunla birlestirmeyi dusunuyordum da.. Miknatislari en distan 8mm iceri koyacam. Salgi olmamasi icin dikkat ederim ama dediginiz gibi 10mm almak mantikli..
    O zaman oyma islemini yapmaya gerek yok.. Arkli miknatis kullanmayi dusundum. Simdi cad-cam'de cizmeye basladim...
    12 adet gonderir mi acaba o adapazarindakiler. Ben tozkoparandan yuvarlak aliyordum, onlara da sorayimm...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanc -- 2 Ocak 2010; 19:46:29 >
  • Sevgili Arkadaşlar öncelikle hepinize merhabalar. Bu konuyu günlerdir takip ediyorum. Oku oku bitmiyor maşallah :) Öncelikle ismini hatırladığım Kenakord, Mehmet Turan,Şef34 beylere ve ismini hatırlayamadığım daha bir çok arkadaşa bilgilerini ve tecrübelerini cömertçe paylaştıkları için teşekkür ederim. Artık konuya gelme zamanı geldi.

İnternette otherpowers dergisini okurken Taylandda yapılmış olan bir santral gördüm. Mikrosantral deniliyor. Küçük akarsu santrali. Kafamda bir ışık yandı. Ben de yapabilir miyim böyle birşey dedim. Ben elektrik öğretmeniyim. Okulumuzun arkasında küçük bir dere akıyor.Derhal istekli 3 öğrenciyle bir ekip kurduk. İnterneti kitapları araştırdık. Milli Eğitim Bakanlığı her yıl proje yarışması düzenliyor. Geçen hafta form doldurarak resmen yarışmaya katıldık. Projeyi elimizden geldiğince çizerek İlçe Milli eğitim müdürüne anlattık. Onun da aklı bu işe yattı. Önümüzdeki günlerde Belediye Başkanı ve Kaymakamla Milli eğitim müdürü konuşacak ve sponsor olmaya ikna etmeye çalışacak.

Santral videosu :http://www.youtube.com/watch?v=OC1_dqpI_7A Buna benzer olacak. Burada araba dinamosu kullanılmış sanırım.

Projeyi biraz açayım. Dere üzerine kapakları açılabilir bir bent kuracağız. Su 1.8 metre bentte yükselerek, 1.6 metre yüksekteki açıklıktan türbin üzerine düşecek. Türbin tipi Crossflow-Banki türbini. Türbin döndükten sonrasında sizinle aynı paydada buluşuyoruz. Önümüzdeki olasılıklar şunlar:

A-Elektrik Üretmek İçin;

1- Araba dinamosu kullanılacak
    2- Dc motor kullanılacak
    3- Step motor kullanılacak

Okuduğum kadarıyla araba dinamosu tavsiye edilmiyor. Bizim rüzgar yerine su kullanacağımızı düşünürsek bu görüş hala geçerli midir? Bunlardan hangisini tavsiye edersiniz? Sebebini de belirtirseniz sevinirim.

B- Üretilen enerji akülere depolanacak ise 2kW güç elde etmek için kaç aküyü paralel bağlamamız gerekir? Değerleri nasıl olmalı? Nelere dikkat etmeliyiz?

C- Üretilen elektriği Tedaş şebekesine paralel bağlamak istiyoruz. Daha önce böyle bir deneyimi olan var mı? Okulun tüketeceği elektriğin bir kısmını karşılamak istioruz. Elektriğin 220 V 50 Hz olması ve okul girişine sayaç takmak yeterli olabilir mi?

D- Eğer 220 V - 1500 devir bir motorla elektrik üretsek ve motoru 1500 devirle döndürürsek inverter ve akü grubu kullanmadan da 220 V , 50 Hz elde edebiliriz. Türbinin daha hızlı döndüğünü düşünürsek elektronik veya mekanik bir yolla motor devrini 1500 d/dk da sabit tutamaz mıyız?

Sorularım çok farkındayım arkadaşlar ama anlayışınıza sığınıyorum. Hepinize iyi çalışmalar...

• ah,, akan su varsa daha ne istiyon bolanka,
    ne 50 hz sorunun olur, nede sabit hız ayarlama sorunun olur.
    bizim buralarda sıradan sanayi motorları ile bile su yataklarına kurup elektrik alıyorlar.
    çıkış larına kondansatör falan bağlıyorlar, rotordaki artık mıknatıslanmadan faydalanarak elektrik üretiyorlar.
    sanayideki bir elektrikçiye git mutlaka benim dediğim gibi bilen biri vardır
  • Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla siz akü-inverter ikilisine gerek yok diyorsunuz. Suyu belli bir hızda türbine düşürüp az çok sabit frekans elde ederiz. Ama ben o elektriği kalorifer motorlarında da kullanmak istiyorum. Tedaş hattına bağlayıp 365 gün 24 saat hattı besleyecek bir sistem istiyorum.

Haklısınız hiç inverter kullanmadan akü kullanmadan ısıtıcılar çalıştırılabilir. Ama o kadar. Okulda ısıtıcılar sadece kış mevsiminde çalıştırılıyor. Ben tüm yıl kazandıran bir sistem olmasını istiyorum. Gerekirse Tedaş'dan o ay para alacak bir sistem.

Yükseklik maalesef daha fazla artırılamıyor. Düşük yüksekliklerde en fazla verim banki türbininde alınıyormuş araştırmalar var bu yönde. Suyun debisini ölçemedik. Cihaz yok kova yöntemiyle de ölçemedik. 1 aydır derelikten nehirliğe terfi etti su...:) Su yüksekten düşse veya eğim çok olsa bent kurmaya da gerek kalmayacak ama maalesef eğim çok az..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bolanka -- 3 Ocak 2010; 13:25:20 >

• Cevaplarınız ben yazarken gelmiş oraları es geçin
    Hocam bu konuda söylenecek çok şey var konuşacak çokta ayrıntı,bu proje birkaç türlü olabilir.
    Önce yapılacak bend, buradan türbine nakil edilecek suyu yanyana dizili pimaş borulardan türbin kanatçığına yakın mesafeden enjekte etmek burdan kazancımız olacaktır (ve buruların ağız dolgunluğundan sonraki yükseltide bendin yan su tahliyesi) ama suyu daha yüksekten boru içinde indirme şansınız olsaydı daha mükemmel olurdu,en üste konan bir vana ile suyun basınç ve hızıyla devir ayarlaması yapılabilirdi, o zaman kapalı türbin kullanılırdı (pancar motorun santrafüş ü tersten takarak)
    Yapılacak olan dent ne büyüklükte? ağzına yapacak olduğunuz çark ne kadar güçlü olacak bunlar ortaya çıkmadan şu gücü üretir demek zor ve okula mesafesi (ama bir şekilde burdan elk. üretir)
    Yapılabilecekler 1 çin malı jenaratörlerin motorları ömrü bitmiş dinamoları sağlam hurdacılarda mevcut gerekli güç alınabilirse (kayış kasnakla 1500/3000dd) sabit 50hz 220v direk elde edilebilir
    Dediğim gibi yeterince güçlü bir çark yapılır ise araç şarj dinamosu da kullanabilirsiniz 1200 devirin üzerine çıkmak gerektiği için R/Tde kullanışlı olmuyor ve diğer motor türlerinide kullanabilirsiniz,ürettiğiniz enerjiyi şebekeye paralel bağlamanız için hz i senkronize etmeniz gerekir (eskiden külfetli işti )şimdilerde şebekeye paralel invertörlele veya senk.trafolarla yapılabiliyor ama maliyeti yüksek sanırım
    2kw üretilen bir enerji depolamak 48v ve yukarısı mantıklıca olur ama önce 2kw ı yakalayabileceğiniz voltaj ve akım değerleri nelerdir? akü gurubunun bağlantı şekli ona göre oluşturulur
    bana sorarsanız tavsiyem şebekeye paralel degil de okulun ihtiyacının bir bölümünü (örn. lambaları) buradan karşılamak daha az sorunla halletmiş olursunuz
    not R/Tde ısınma sorunu fazla degildir, fazla rüzgar varsa fazla üretim var fazla rüzgarda fazla soğutma var .ama sizin yapacak olduğunuz sistemde ısınma olacaktır onuda gelen suya birde hortum bağlayıp,o hortumuda motorun etrafında bir kaç tur attırırsanız sorun giderilir kolay gelsin

• Arkadaşlar sağolun cevaplarınız için...

İlk mesajda youtube videosu vermiştim. O videoda dere çok debiye sahip değil dikkat ederseniz. Başkalarının da göz koyacağını zannetmem çünkü -öyle mW lar seviyesinde- en azından bizim buralarda santral kuracak yer yok. Video da dinamodan 100 V gerilim elde ediliyor. O dinamo araba dinamosu ise eğer bu forumdan öğrendiğime göre araba dinamoları 35-50 A arası akım veriyormuş. Tabii video da herhangi bir yük bağlanmamış, yük bağlanınca gerilim daha da düşecektir. Ama yine de işimize yarayacak bir enerji elde edebileceğimizi düşünüyorum..

Mbilek hocam suyun pimaşla direkt türbine çarpmasını da düşündük hatta elimde o şekilde yapılmış santral görüntüleri de var. Ama ortak noktaları az güç elde edilmesi. Yapacağımız sistemde su 120 cm den türbine basınçlı bir şekilde düşüyor. O daha mantıklı geliyor bize şimdilik.

NecipDincer hocam bildiğim kadarıyla 200 kW a kadar lisans olmasızın Tedaşa elektrik satabiliyoruz.

2007 yılında yayınlanmış bir haber:

"Vatandaş, Temsan'ın ürettiği türbinlerle üretilecek elektriği iki yöntemle tüketebilecek: İlk yöntem; üretilen elektriği hemen tüketmek. İkinci yöntem ise sistemi genel elektrik şebekesine bağlamak. Bu şekilde üretilen elektrik şebekeye aktarılacak, ihtiyaç duyulan elektrik şebekeden karşılanacak. Osman Kadakal, Enerji Verimliliği Kanunu'nun 200 KW'ye kadar olan sistemlerin şebekeye doğrudan bağlanmasına izin verdiğini belirtiyor. "(linki:http://www.enerjiplatformu.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1439&Itemid=30)

Mbilek hocam r/t yi anlamadım açıklar mısınız?

Milli Eğitim Müdürü 2-3 bin Tl bişey değil. Karşılarız dedi. Eğer sözünü tutarsa en sağlam sistemi yapmak isterim. Bent'i yaparken de belediye den yardım isteyeceğim.

• 
Sayfa: önceki 196197198199200
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.