Şimdi Ara

Rubik Küp ( Zeka Küpü ) (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
352
Cevap
91
Favori
18.372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: katakof81

Arkadaşlar merhaba. Rubik küp (zeka küpü ) ile ilgilenen arkadaşlar varmı acaba forumda ? Ben yaklaşık 3 yıldır uğraşıyorum. Genel sürelerim 20 saniye civarı. Öğrenmek isteyenlere öğretebilirim , bilenler varsa yarışma vs yapabiliriz.

Rekor : 14.xx
    Ortalama : 19.xx

Umarım vardır bir kaç kişide olsa :)

Çözüm videom :http://www.youtube.com/watch?v=1Jy6TNswPIM

Sorularınız İçin Ask FM :http://ask.fm/RubikCuberBoy

Anlatım Video Linkleri :

Part 1 :http://www.youtube.com/watch?v=Z1qWTX5oUr0
    Part 2 :http://www.youtube.com/watch?v=_jVTURIjKZk
    Part 3 :http://www.youtube.com/watch?v=ZL_nRV7zgrk

İnşallah doğru yerdedir konu.

Bunuda çözebiliyomusunhttp://www.youtube.com/watch?v=eawbQxhTg1k

• quote:

Orijinalden alıntı: nfsworld

quote:

Orijinalden alıntı: fhb_fhb_fhb

ortamı kızıştırmak değil niyetim. öncelikle bunu belirteyim.
    bu iş bence zeka işi değil el becerisi işi. videolarda göstermiş olduğunuz yöntemi 4-5 yıl öncesinden bir arkadaşımdan öğrenmiştim. keşke öğrenmeseydim dedim daha sonra. ilk defa çözünce inanılmaz zevk verdi bana. kısa sürede ezberledim ve artık unutmamak için ayda yılda bir elime alıp çözüyorum. sonra bırakıyorum.
    ama çözümü bilmediğim zamanlarda elime alıp uğraşırdım, yapamazdım fikir yürütürdüm. düşünürdüm vs. (bu tarafı zeka işi işte.)
    kısacası nasıl yapıldığını öğrenmek başta size mutluluk verecektir ama sonra bu fikriniz değişecektir. hevesiniz kaçacaktır. (bende öyle oldu)
    son olarak şunu da söyleyeyim. kimseyi eleştirmek değil niyetim. videoyu paylaşan arkadaşıma ve bu hobiyle uğraşan kişilere de sonsuz saygı ve hayranlık duyuyorum. naçizane kendi fikirlerimi belirtmek niyetim.
    elinize emeğinize sağlık. iyi forumlar...

Hocam peki renklerin yerini bir bakışta bakıp ezberlemek sizce zeka istemiyor mu?

Benim gibi 2 dk dan fazla uğraşan tabi tek tek bakıyor ama 15 sn demek,tüm renkleri bir anda hafıza almak demek.Onların kaç aşamada nereye döneceği vb.

Yöntemi bilmek tek başına bir şey ifade etmiyor ki.

Mesela sen oturup 3 sn bakarak tüm yüzeylerin rengini kafanda tutabiliyormusun?

Bence sıkılmanın nedeni benim gibi tek tek bakarak yapanlardan olman.

renk ezberlemek diye bir şey yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: azelea

quote:

quote:

bu iş bence zeka işi değil el becerisi işi. videolarda göstermiş olduğunuz yöntemi 4-5 yıl öncesinden bir arkadaşımdan öğrenmiştim. keşke öğrenmeseydim dedim daha sonra. ilk defa çözünce inanılmaz zevk verdi bana. kısa sürede ezberledim ve artık unutmamak için ayda yılda bir elime alıp çözüyorum. sonra bırakıyorum.
    ama çözümü bilmediğim zamanlarda elime alıp uğraşırdım, yapamazdım fikir yürütürdüm. düşünürdüm vs. (bu tarafı zeka işi işte.)
    kısacası nasıl yapıldığını öğrenmek başta size mutluluk verecektir ama sonra bu fikriniz değişecektir. hevesiniz kaçacaktır. (bende öyle oldu)
    son olarak şunu da söyleyeyim. kimseyi eleştirmek değil niyetim. videoyu paylaşan arkadaşıma ve bu hobiyle uğraşan kişilere de sonsuz saygı ve hayranlık duyuyorum. naçizane kendi fikirlerimi belirtmek niyetim.

Hocam peki renklerin yerini bir bakışta bakıp ezberlemek sizce zeka istemiyor mu?

Benim gibi 2 dk dan fazla uğraşan tabi tek tek bakıyor ama 15 sn demek,tüm renkleri bir anda hafıza almak demek.Onların kaç aşamada nereye döneceği vb.

hocam renklerin yerini bilmeden nasıl 15 sn de dizeceksin ki.

O kadar seri şekilde küpü döndürüp sonra durup renkleri kontrol etseler imkansız o kadar sürede yapmaları.

Önce tüm renklere bakıp sırası ile hangi algoritmaları yapacaklarını düşünmeden mi yapıyorlar?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: azelea

quote:

quote:

hocam renklerin yerini bilmeden nasıl 15 sn de dizeceksin ki.

O kadar seri şekilde küpü döndürüp sonra durup renkleri kontrol etseler imkansız o kadar sürede yapmaları.

Önce tüm renklere bakıp sırası ile hangi algoritmaları yapacaklarını düşünmeden mi yapıyorlar?

senin dediğin gbi veya düşndüğün gibi bütn renkleri ezberleyecek ve döndürdüğü zamanda renklerin hangi yöne gideceğini bilecek.*

bu çok zor bir olay. Aslında böxle bir insan devrimizde yok diyecegim ama gözü kapalı yapanların hakikatte nasıl yaptıklarını bilmediğim için kesin konuşmuyorum.

algoritmayı bir düzen içinde uyguladığn için taşlara göre hareket yapıyorsun. Bir nevi algoritma taşlara; taşlar algoritmaya göre hareket yaptırılıyor. Birazda hızlandıysanız hangi taşın nerede olacağını ve ya taşın durumuna göre hangi algoritmayı uygulayacagınızı erkendn kestirebiliyorsunuz.

Taşın weya rengin yerini tespit edip Algoritmayı uygulamaya başladığınız zaman sadece uyguladığınız algortmaya odaklanıldığı icin diğer taşlar veya renkler nereye gelecek diye düşünülmüyor. Ayrıca kupü yaparken sıra ile yaptığndan dolayı bir algoritma uygulandığı zaman yapılan yerler bozulmuyor.

• Rubik Küp ya da Türkiye’deki adı ile Zeka Küpü sanıyorum ki herkesin hayatında en az bir kez eline aldığı bir bulmacadır. İlkokul yıllarında çözmek için günlerce uğraştığımı hatırlıyorum. Tabi ki o zamanlar bu işi rastgele denemeler ile yapıyordum. Oysa her bulmacada olduğu gibi bu bulmacada da sonuca ulaşmak için çeşitli yöntemler var. Bu konudaki pek çok yöntemden en popüler olanı küpü seviye seviye çözen, biraz zaman alan ancak anlaması en kolay olan David Singmaster yönteminidir. Bununla birlikte hızlı çözüm teknikleri de bulunmaktadır. En yaygın hızlı küp çözüm yöntemi Jessica Fridrich tarafından geliştirilmiştir. Bilinen bir başka yöntem de Lars Petrus tarafından geliştirilmiştir. Rubik Küp ile ilgili derlediğim bilgilerle aşağıda ulaşabilirsiniz.
    Tarihçe
    Rubik Küp, geometri ve üç boyutlu şekillerle ilgilenen Macar heykeltıraş ve mimarlık profesörü Ernő Rubik tarafından 1974 yılında icat edilmiştir. İlk oyuncak üretimi 1977’nin sonlarına doğru yapılmış ve Budapeşte’de oyuncakçılara dağıtılmıştır. 1980 yılında David Singmaster tarafından Notes on Rubik’s Magic Cube (Rubik Sihirli Küpü Üzerine Notlar) adlı kitapta sonradan oldukça popüler olan çözüm yöntemi yayımlanmıştır. 1981’de İngiltere’den on iki yaşındaki Patrick Bossert “You Can Do the Cube” (Küpü Siz de Yapabilirsiniz) adındaki kendi çözüm kitabını yayımlamış ve bu kitap on yedi baskıyla dünya üzerinde 1,5 milyon adet satılarak hem The Times’ın hem de The New York Times’ın en çok satan kitaplar listesine girmiştir.
    1980’den 1982’ye kadar yüz milyonun üzerinde satılan Rubik Küp bu güne kadar başlıca dört şekilde piyasaya sürülmüştür:
    2×2×2′lik Pocket Cube (Cep Küpü),
    3×3×3′lük standart küp,
    4×4×4′lük Rubik’s Revenge (Rubik’in Öcü),
    5×5×5′lik Professor’s Cube (Profesör Küpü)
    Çalışma Sistemi
    Bulmaca yüzeyindeki yirmi altı küpçükten oluşur. Ancak her yüzün orta küpçüğü aslında merkez mekanizmaya bağlı kare bir yüzeyden ibarettir. Bu mekanizma diğer parçaların girebileceği ve hareket edebileceği temeli oluşturur. Yani küp aslında kesişen üç eksende altı orta kareyi tutan bir merkez parça ve bu merkez parçanın üzerine takılan ve üzerinde dönebilen yirmi küçük plastik parçadan oluşmaktadır.

İki tarafında farklı renk olan on iki kenar parça ve üç tarafında farklı renk olan sekiz köşe parça vardır. Her parçanın kendine özgü bir renk kombinasyonu vardır ama tüm olası kombinasyonlar mevcut değildir. Örneğin eğer beyaz ve sarı renkler karşıt yüzlerde ise hem beyaz hem de sarı renk içeren köşe parça yoktur. Bu küpçüklerin birbirlerine olan görece konumlarını değiştirmek için Küpün dış üçte bir bölümünü 90°, 180° ya da 270° çevirmek yeterli olur. Ancak bulmacanın çözülmüş hâlinde, renkli yüzlerin birbirlerine göre konumları sabittir.
    Son zamanlardaki küplerde renkler şöyle dağılmıştır: Kırmızı karşısında turuncu, sarı karşısında beyaz ve yeşil karşısında mavi. Ancak sarı karşısında yeşil ve mavi karşısında beyaz olan farklı kombinasyonlara da rastlanır.
    Permütasyonlar
    Normal (3x3x3)’lük Rubik Küpü (8! × 38−1) × (12! × 212−1)/2 = 43.252.003.274.489.856.000 farklı konuma ya da matematik dili ile permütasyona sahiptir. Bu sayı (~4.3 × 1019) olarak da yazılabilir. Bu kadar fazla konumu olsa da küpler yirmi dokuz ya da daha az hareketle çözülebilir. Aslında Küpü oluşturan parçalar (8! × 38) × (12! × 212) = 519.024.039.293.878.272.000 kadar farklı konuma getirilebilir ama bunun yalnızca on ikide biri (1/12) ulaşılabilir konumdur. Çünkü tek bir kenarı değiştirebilecek ya da tek bir köşeyi döndürebilecek hareket sırası mümkün değildir. Bu nedenle ancak küpü söküp tekrar birleştirerek ulaşılabilecek on iki olası konum kümesinden ya da “evren”inden sözedilebilir.
    Hareket Gösterim Sistemi
    3×3×3 ‘lük Rubik Küpü çözüm kitapçıklarının çoğu David Singmaster tarafından geliştirilen gösterim sistemini kullanarak hareket algoritmalarını tanımlar. Bu sisteme genel olarak “Küp gösterimi” ya da “Singmaster gösterimi” denir. Göreceli olan tanımlama nedeniyle herhangi bir küp için kullanılabilir.

David Singmaster Çözüm Yöntemi
    Bir yüzey seçilip artı yapılır ve bu artıların yan taraflara bakan uzantılar yapılır.
    Seçilen yüzeyde artıdan kalan kısımlar yani köşeler yapılır.
    Seçilen yüzey üstte kalacak şekilde orta sıra yapılır.
    Seçilen yüzey alta getirilerek başta altta kalan yüzeyde artı yapılır.
    Oluşan artının yan yüzlere bakan uzantıları yapılır.
    Geriye kalan köşelerde yeri yanlış olan köşeler doğru yere getirilir.
    Doğru yere getirilen köşeler doğru şekilde olması için yerinde döndürülür.
    1. Katman Çözümü
    a. Üst yüzeyde merkez renk için (+) oluşturmak
    En alt katmanın ortasındaki karelerde üst yüzey merkez rengini ara.
    Eğer yoksa ikinci katmandan aşağı taşı.
    [ R’ + A ‘+ R ]
    İkili rengi yan yüzey merkez rengine taşı ve alt ön yüzeyi yukarı çevir.
    Parçayı doğru yerine aldıktan sonra renkler yerinde değilse eşleştir.
    [ Ox + U+ Lx + Ux ]
    Üst yüzeyde (+), ikinci katmanın merkezindeki renklerle, 1.Katmanın ortasındaki renkler eşleşene kadar işleme devam et.
    b. Üst yüzeyin köşelerini yerleştirmek:
    Üst yüzeyi sabit tutarak alt ve üst katmanın köşelerinde üst yüzeyin merkez rengini ara.
    Üçlü renk uyumuna uygun köşeyi Alt katmanın sağ alt köşesine taşı.
    Yüzeyleri Üst-Ön-Sağ olacak şekilde tutarak sağ alt köşedeki parçayı renkleriyle beraber uyumlu olacak şekilde, sağ üst köşeye yerleştir.
    [ Rx+ Ax + R + A ]
    İşlem sona erince 1. Katmanı alta getir.

2. Katman Çözümü
    İçinde üst merkez rengi olmayan üst orta kareleri yan yüzlerdeki merkezdeki rengin olduğu yüzeye taşı.
    Üstte kalan rengi kendine uyumlu sağ yada sol yüzeye taşı.
    Sağa taşıma: [ U + R + Ux + Rx + Ux +Ox +U+ O ]
    Sola taşıma: [ Ux + Lx + U + L + U + O + Ux + Ox]
    Eğer uyumlu 2’li renk ikinci katmanda ise yukarı taşımak için, sağda ise Sağa taşıma, solda ise Sola taşıma formülüyle, yukarı taşı.
    Alttaki ikinci katman tamamlanana kadar işleme devam et.

3. Katman Çözümü
    a. Üst merkez renk için (+) oluşturmak:
    [ O + R + U + Rx + Ux + Ox ]
    ‘doğru şekli’ oluşursa ön yüze paralel tutarak (+) oluşuncaya kadar işleme devam et.
    b. Üst katmanın yan yüzey ortasındaki renkleri Merkez renklerle uyumlu hale getirmek:
    Merkez renklerle uyumlu yüzeyleri Sağ ve Arka tarafa getir. Eğer uyumlu iki yüzey yoksa aynı Formülü kullanarak Uyumlu yüzeyleri elde edilebilir.
    [ R + U + Rx + U + R + U + U + Rx ]
    c. Köşeleri yerleştirmek:
    Üst-Ön-Sağ yüzeylerle uyumlu köşeleri Sağ üst köşeye al.
    [ U + R + Ux + Lx + U+ Rx +Ux+L ]
    Her köşe için alt iki katmanın yerini sabit tutup renkleri uyumlu hale getirin.
    [ Rx + Ax + R + A ]

Bunun eskiden çok satan bir kitabı vardı İngilizce hatırlayamadım 90 larda her kırtasiye ve oyuncakçıda satılırdı

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Bende takip edeyim.

• katakof81 kullanıcısına yanıt
    Konu takip.
    helal sana dostum. Bu kübü sıralayan insanlara saygı
    Kaç günde öğreniriz ?
  • Takipteyim

• quote:

quote:

Katılmıyorum söylediğine. Çünkü renklerin yerini ezberlemek demişsin, işte bu yüzden zeka gerektirmiyor. Dediğim gibi el becerisi ve pratiklik istiyor. Ben küpü tamamlarken ne nerdeydi nereye gelecekti diye uzun bakmıyorum. Bir yerden sonra zaten elleriniz yapıyor kendiliğinden :))
    Her insan bunu 1 dk nın altında bunu yapabilir. Yetenekli olanlar ( Zeki değil) 30 sn nin altında yapabilirken hem yetenekli hem Zeki olanlar rekorlara oynarlar...

• Takip

• bende yapıyorum 1.30 gibi sürede. ilk başlangıç metoduyla tabi. biraz araştırdım şu 20 saniyeleri görmek için farklı algoritmalar ve kaliteli küpler gerekiyor.
  • Tüm yorumları okuyamasamda bir kaç arkadaş bildiklerini söylemiş. Konuda olmadığım süre içinde yardımları olmuştur illa ki . Bilgili yorum yapan herkese teşekkürlerimi sunarım. Umarım videolardan faydalanıyorsunuzdur arkadaşlar. Eğer istediğiniz çözüm yolları varsa anlatım videoları çekebilirim , onun haricinde sizlere önerebileceğim küpler var ancak bir kaç arkadaş " Dayan ZhanChi " önermiş. Dayan Zhanchi şu zamanlara kadar en iyi cuberların main küpüydü. Önemli olan küp değil küpçü. Sizlere şu anlık önerebileceğim küpler

ShengShou 3X3
    NT Mağazasında Var Küp Ondanda Alabilirsiniz. Tabii sormak istediğiniz sorular vs varsa PM Olarak sorabilirsiniz elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Bilgili olan arkadaşlardan ricam şu anda Begginer metodu için konuştuğumuzdan dolayı ezber yapmadan çözmek önemli vs demezlerse sevinirim ve o arkadaşlara tek cevabım var

" Birşeyi Okumayı Herkes Öğrenir , Önemli Olan Okuduğunu Anlamaktır "

Varmı Çözen ?

• quote:

Tüm yorumları okuyamasamda bir kaç arkadaş bildiklerini söylemiş. Konuda olmadığım süre içinde yardımları olmuştur illa ki . Bilgili yorum yapan herkese teşekkürlerimi sunarım. Umarım videolardan faydalanıyorsunuzdur arkadaşlar. Eğer istediğiniz çözüm yolları varsa anlatım videoları çekebilirim , onun haricinde sizlere önerebileceğim küpler var ancak bir kaç arkadaş " Dayan ZhanChi " önermiş. Dayan Zhanchi şu zamanlara kadar en iyi cuberların main küpüydü. Önemli olan küp değil küpçü. Sizlere şu anlık önerebileceğim küpler

ShengShou 3X3
    NT Mağazasında Var Küp Ondanda Alabilirsiniz. Tabii sormak istediğiniz sorular vs varsa PM Olarak sorabilirsiniz elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Bilgili olan arkadaşlardan ricam şu anda Begginer metodu için konuştuğumuzdan dolayı ezber yapmadan çözmek önemli vs demezlerse sevinirim ve o arkadaşlara tek cevabım var

Varmı Çözen ?

su artiyi yapiyorum uzantilarini yapamiyorum orayi yapsam baska yer bozuluyor

• 1 dk civarı :(
  • Farklı metodlara geçiş zamanın gelmiş bile .
  • quote:

Tüm yorumları okuyamasamda bir kaç arkadaş bildiklerini söylemiş. Konuda olmadığım süre içinde yardımları olmuştur illa ki . Bilgili yorum yapan herkese teşekkürlerimi sunarım. Umarım videolardan faydalanıyorsunuzdur arkadaşlar. Eğer istediğiniz çözüm yolları varsa anlatım videoları çekebilirim , onun haricinde sizlere önerebileceğim küpler var ancak bir kaç arkadaş " Dayan ZhanChi " önermiş. Dayan Zhanchi şu zamanlara kadar en iyi cuberların main küpüydü. Önemli olan küp değil küpçü. Sizlere şu anlık önerebileceğim küpler

ShengShou 3X3

Varmı Çözen ?

kardeşim sen okuduğunu anladığını düşünüyor musun gerçekten?
    bu işte zeka nedir biliyor musun? senin öğrendiğin! (ezberlediğin) algoritmaların yerine kendi algoritmanı oluşturmandır. ya da o algoritmaları kullanmadan çözmendir.
    sen yapılanı, yapılmış olanı tekrarlıyorsun hepsi bu. bu küpü eline alanların %90 ı sıkı bir çalışmayla 30 saniyelerin altına çok rahat inebilir. benim savunduğum bu. ilk mesajımda amacım tartışmak, yargılamak, küçük görmek vs değildi. okursanız eğer sizlere sonsuz saygı duyduğumu da belirtmiştim. " Birşeyi Okumayı Herkes Öğrenir , Önemli Olan Okuduğunu Anlamaktır " sözünüzü tasvip etmiyorum. bu konu hakkında başka bir şey yazmayı düşünmüyorum. iyi forumlar dilerim.

• fhb_fhb_fhb kullanıcısına yanıt
    Ben kimseden bahsetmemiştim , sözü ortaya attım ve üstüne alındın. Kusura bakma da yarası olan gocunur diye bir laf vardır. Eminim ki biliyorsundur. Benim o sözdeki söylemek istediğim şu. Sen ezberleyecek zekaya sahip değilsen , zeka ile alakası çok çok üst seviyede var. Ayrıca bu küpün adı Zeka küpü değil Rubik Küpü. Türkiye'de uydurulmuş bir isim ile Dünya'da bilinen ismini değiştirerek yorum yapmanızı bende onaylamıyorum açıkcası.

İyi forumlar.
  • ya adam buraya videosunu da koymus 20 saniyeye yapiyo burda adamlar gelmis bos bos konusuyo madem cok biliyonuz cekin kendi videonuzu cikin ortaya bos bos konusmayin laf var icraat yok

ustad sen devam et cevap bile verme bunlara @katakof81

• ardelis A kullanıcısına yanıt
    Yo önemli değil bu tür yorum atmaları. Sadece birşeyleri yanlış tarif ediyorlar o. Sen ne ettin. Varmı ilerleme ?
  • quote:

Yo önemli değil bu tür yorum atmaları. Sadece birşeyleri yanlış tarif ediyorlar o. Sen ne ettin. Varmı ilerleme ?

ders calismaya baslicam şimdi bos zamanimda bakarim daha

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.