Hemen konuya gireyim, 500VA toroid trafo girişine Finder 4052 serisi çift kontak (8A) röle bağladım. Ancak kontakların özellikle kapanışı esnasında müthiş ark oluşuyor ve ses geliyor. Sanırım bir kaç kez daha açıp kapatırsam kontaklar yanacak. Halbuki 500VA trafonun nominal akımı 2.5A, yani rölemin gücü 3 kattan fazla. Neyse buna bir çözüm bilen var mı aranızda? Daha önce böyle birşeyle hiç karşılaşmadım. Şimdiden teşekkürler.
linkte kullandığın rölenin datasheet i var inceleresen Rated load AC15 (230 V AC)VA karşısında 400 VA yazıyor. senin trafonsa 500VA lık
Tama o sorun değil, kontakları sadece faz üzerine paralel bağlarım. Ama sorun acaip derecede ark yapması ve patlama gibi ses çıkartması. Onu nasıl engelleyecez?
kontaklara parelel bir diyot ve kapasite bağla sorun ortadan kalkar.
Nasıl? Kondansatörün değeri ne kadar olmalı?
elektrik sigortalarındada kontakların bulunduğu kısımda "ark söndürücü" mekanizma vardır. yarıklı metal parçalar bulunur.şalterlerde de vardır.çok ses geliyor ve bozulma ihtimali gözüküyorsa ya rölede bir problem vardır yada gerekli gerilimi alamıyordur ve açılıp kapanırken gecikme oluyordur.
RÖLE yerine SSR kullanmanı tavsiye ederim.Hem ark sorunun olmaz,hem sessiz,hemde ucuzlar.
RÖLE yerine SSR kullanmanı tavsiye ederim.Hem ark sorunun olmaz,hem sessiz,hemde ucuzlar.
Ucuz? En son aldığımda 10A liği 35$ dı. Neyse konu bu değil. Audio devresinde kullanacağım için "gürültü" faktöründen dolayı kullanamıyorum. Tşk. Neden gürültü derseniz, SSR lerde triyak kullanıldığından tetikleme sıfır geçişlerinde gürültü meydana geliyor.
ssr lerde tetikleme sıfır geçişlerinde yapılır.gürültüyü engellemek için.buna rağmen yinede gürültü olabiliyor demek ki.
Doğrudur. Ama ne yazık ki trafo girişinde olduğundan, tetikleme noktalarında reverse current oluşuyor. Ve bu da negatif pikler oluşturuyor ki zaten standart rölenin açılışta yaptığı sparkın sebebi de bu. Tabii aslında deneme yapmakta fayda var. Ben daha yüksek güçlerde denemiştim 10A liği. Belki bu güçte yapmayabilir. Ama şu kesin ki normal röleden pahalı bunlar.
kontağa paralel varistör bağla
Dostum varistör şebekeye paralel bağlanmazmı? Hani yüksek gerilimde kısa devre olup sigortayı attırsın diye? Bunu röleye paralel bağlarsam nası bişi olur ki? Çok mu soru sordum?
35$ a aldıysan pahalıya almışsın.25ytl ye istediğin kadar temin edebilirim.Madem SSR olmaz diyorsun.Sana önerebileceğim telemekaniğin LP serisi kontaktörler.hem küçük,hem sessiz,hem de röleden kontak akımı daha fazla.Aynı zamanda arkı görmediğin için de psikolojik olarak rahatsız da olmazsın.
Aslında 35YTL olabilir. Yanlış hatırlıyor olabilirim. Ama pahalı olduğu kesin. Aslında kontaktör fikri aklımdan geçmedi diil. Ama bilmem ki? Ses devresinin içinde kontaktör! Biraz acaip geliyor insana. Sonra "lok" diye ses yapar o meret! LP serisinde o ses yok mu? Tşk.
Montaj sabitlemesini sağlıklı yaptığınızda aşırı rahatsız eden bir ses duymazsınız.
quote:
Orjinalden alıntı: drhardware
Dostum varistör şebekeye paralel bağlanmazmı? Hani yüksek gerilimde kısa devre olup sigortayı attırsın diye? Bunu röleye paralel bağlarsam nası bişi olur ki? Çok mu soru sordum?
istediğin şekilde bağlarsın bu senin tasarımına kalır varistör; uçlarındaki gerilim yükseldiğinde iletime geçer, ark gerilimi kontaklardan atlayacağına varistörden geçer, ark başlamaz veya cok az olur ama güçlü bir varistör kullanman lazım yoksa patlayabilir veya varistör yerine 5 10 k lık bir direnç ile de deneyebilirsin o da arkı söndürür tahminimce
Çaycının dediği gibi trafona paralel varistor ve/veya bir de X2 tipi kapasite koyabilirsin. SIDAC, tranzorb vb. yarı iletken kesiciler de var ama, varistoru hem bulması kolay, hem de işini görür herhalde.
Enduktif bir yükün akımını kesersen üzerindeki gerilimi ters çevirir ve epey yüksek bir ters gerilim oluşturur. Yaşadığın olay bu.
kardeş trafonun 220v girişine paralel 220nf 630v kondansantör bağla. birde şebekeden trafoya bağlantıyı galiba röle ile yapıyorsun. bu rölenin çıkışı ile trafo arasına bir soft start devresi koyarsan hem trafonu hem besleme kondansatörlerini hemde röleyi korumuş olursun...