Şimdi Ara

Röle ile kendi beslemesini kesen devre

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
599
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir devre hazırlamaya çalışıyorum ama sonuçlarından çok emin olamadım.

Sizlerin tecrübesine danışmak istedim.

Amacım şu...

Normalde devre röle çekili değil iken NC ile çalışacak.

Butona basıldığında röle çekecek ve 1-2 saniye gibi kısa bir süre röle çekili kalacak.

Tabi bu arada devrenin beslemesi de aynı rölenin NC kontaklarından geçtiği için devrede resetlenmiş olacak.

1-2 saniye sonra röle bobinleri bırakacağı için tekrar döngü başa dönecek.

Butona basınca yine röle çek, beslemeyi kes, 2 saniye sonra röleyi bırak.

işte böyle. eklediğim devre uygun mu acaba?

2200uF + besleme kesildiğinde 1-2 saniye röleyi çekili halde tutar mı?

Tavsiyeleriniz nedir, şimdiden çok teşekkürler.

• Devre üzerinde bazı güncellemeler yaptım.

Sanırım böyle daha doğru oldu.

Henüz yorum yapan arkadaş olmadı ama,

Fikirlerinizi paylaşı lütfen.

(son hali buradaki gibi)

• Kondansatörün kapasitesi süreyi belirler. Şu kadar kapasite kondansatör şu kadar çekili tutar diyemeyiz , çünkü kondansatörün markasından rölenin kaç mA ile çalıştığına kadar bir sürü etken var. Denemek lazım elinizde 4700uf varsa onla deneyin. Veya 2200...
  • Ne555 entegresi ile bağımsız bir röle çekme devresi kursanız ve resetlemek istediğiniz cihazı bu yolla denetleseniz aynı amaca hizmet etmez mi? En azından 555 entegresinde hassas zaman ayarlama imkanınız olur, bir trimpot ile süreyi kolayca kontrol edersiniz.
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim,

ortalama bir röle 30ma akım tüketiyor.

Ben hesaplamada 40ma üzerinden yaptım.

2200uF 0,66 saniye deşarj süresi sağlıyor.

en kötü ihtimal iki tane ekleyip 4400uF 1,3 saniye çekili kalmasını sağlarım.

Bu süre bana fazlasıyla yeterli gelecek bir süre.

• quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Ne555 entegresi ile bağımsız bir röle çekme devresi kursanız ve resetlemek istediğiniz cihazı bu yolla denetleseniz aynı amaca hizmet etmez mi? En azından 555 entegresinde hassas zaman ayarlama imkanınız olur, bir trimpot ile süreyi kolayca kontrol edersiniz.

Benim planladığım sistemi düşünürsek

555 in kendi enerjisi de kesilecek.

o yüzden bu seferde 555 i çalışır tutmak ve

beslemek için ayrı bir güç sağlamam lazım.

Benim tasarımımda birisi gelecek fişi çekecek ve

1-2 saniye sonra tekrar fişi takacak.

• Devrede şöyle bir sıkıntı çıkabilir, aynı kaynaktan besleniyorsa eğer ilk verdiğiniz örnekte nc bacağı üzerinde hem beslenen devrenin hem de kondansatörün + ucu birleştiği için beslediğiniz devre kondansatör enerjisini milisaniyeler içinde sönümleyecektir araya diyot konabilir. İkinci örnekte ise kondansatör sadece tetikleme esnasında şarj olacağı için tetik süresi 4400uf yi şarj etmek için yetmezse röle çok hızlı düşebilir. Denemek lazım.
    Devrede buton var ancak siz birisi fişi çekecek diyorsunuz, o kısım tam netleşmedi zihnimde.
  • quote:

Devrede şöyle bir sıkıntı çıkabilir, aynı kaynaktan besleniyorsa eğer ilk verdiğiniz örnekte nc bacağı üzerinde hem beslenen devrenin hem de kondansatörün + ucu birleştiği için beslediğiniz devre kondansatör enerjisini milisaniyeler içinde sönümleyecektir araya diyot konabilir. İkinci örnekte ise kondansatör sadece tetikleme esnasında şarj olacağı için tetik süresi 4400uf yi şarj etmek için yetmezse röle çok hızlı düşebilir. Denemek lazım.
    Devrede buton var ancak siz birisi fişi çekecek diyorsunuz, o kısım tam netleşmedi zihnimde.

Tek transistörlü devreyi kullanmaktan vazgeçtim, çok eksiği vardı.

iki transistörlü olan daha iyi ve mantıklı geliyor. (ikinci şemada)

iki transistörlü devre için düşünürsek;

Buton yerine bir mikroişlemciden gelen sinyal olduğunu varsayın.

Mikroişlemciden gelen sinyal kendi kendisini resetleyene kadar +5v gelmeye devam edecek.

*** Burda dikkatimi çeken birşey oldu.

C1 deşarj süresi C2 deşarj süresinden kısa olmalı.

Aksi takdirde röle ilk konumuna dönüp devreye elektriği beslediğinde

C1 transistörü iletimde olmaya devam edeceği için röle tekrar çekecektir.

(Kondansatör dolu olduğu için Mikroişlemciden reset sinyali gelmediği halde)

C1 boşalana kadar kısır döngü oluşmuş oldu. :)

Yeniden hesaplama yaptım ve

C1 yani transistörü süren kondansatör 1500 uF

C2 yani röleyi süren kondansatör 4700 uF olmalı.

Mikroişlemciden reset sinyali geldiğinde

C1 kondansatörü dolmaya başlayacak ve yaklaşık 1 saniyede tamamen dolacak.

C1 dolunca Röleyi süren transistör iletime geçecek.

C2 kondansatörü dolmaya başlayacak (bir anda olacak) ve röle çekecek.

Röle çektiğinde besleme gerilimi röle kontakları üzeninden geçemediğinden kesilecek.

(örnek mikroişlemci de aynı beslemeden beslendiğini düşünürsek, kendi enerjisi de kesilmiş olacak. )

C1 boşalana kadar yaklaşık 1,41 saniye röleyi süren transistörü iletimde tutmaya devam edecek.

C2 boşalana kadar yaklaşık 1,41+ saniye röle bobin enerjisi devam ettiği için çekili kalacak.

(Bobin akımı 40m Amper hesapladım. Kataloglarda 30mA belirtiyor. )

Sonuçta kendi beslemesi kesildiği halde kondansatörler ile röle çekili kalacak.

1,41+ saniye sonra C2 kondansatörü boşaldığı için röle ilk konumuna döner.

C2 tamamen boşalmamış olsa bile C1 boşaldığı için transistör yalıtıma geçecek.

Röle ilk konumuna döndüğü için Mikroişlemciye besleme gerilimi tekrar verilmiş olur.

Mikroişlemciden tekrar reset sinyali gelmediği için

sistem yeniden reset atmadan çalışmaya başlamış olacaktır.

Kondansatör --- Dolma Süresi --- Boşalma Süresi

C1 --- 1 sn --- 1,41 sn

C2 --- anlık --- 1,41+ sn (fazlası önemli değil)

.

.

• Deneme sonucunu yazar mısınız, sanki ikinci transistör beyzine bağladığınız 1500 lük kondansatör sorun oluşturacak gibi ama... Hata yapıyor olabilirim...
  • Alternatif öneri, tasarımızı aşağıdaki şekilde değiştirebilirsiniz.

+ C1 pil seviyesinde her zaman için şarjlı durumdadır.

Bu şekilde bağlı kalması pili bekleme konumunda bitirmez..

+ D1 6.2v luk bir zener. Transistörün kesime gitme ayarı için eklendi. Nedeni, röle kapasitör ile beslenmeye geçtiğinde gerilim hızlı şekilde düşmeye başlayacaktır, röle kendiliğinden bırakma voltajına gelmeden transistörün tetiklemesini kesmek, röleyi güvenli çalışma aralığında çalıştırmak içindir.

Çok kritik bir eleman değil ama kullanılması uygun olur. Değerinin ise kullandığınız rölenin bırakma voltajına göre seçilmesi gerekir. Bunun için elinizde ayarlı güç kaynağı varsa çıkışını 12V a getirin ve röleyi çektirin. Sonra voltajı yavaş yavaş düşürün. Bir noktada (muhtemelen 7~9V aralığında) röle kontaklarını bırakacaktır. Bırakma voltajına yakın sürmeniz, yüksek akım geçen röle kontaklarının yeterli şekilde yapışmasını sağlayan mıknatıslanma meydana gelemediği için ark yapmasına neden olabilir.

Çift kontaklı röle kullandığınızı ve diğer kontağından bir yükü kontrol edeceğinizi var sayıyorum. Bunu yapmayacsanız zenere gerek yok. Aslında devreyede gerek yok, boş yere röleyi çektirip bıraktırıyoruz. Röle ile kendi beslemesini kesen devre 

+ D2 diyotu malum Q1 transistörünü zıt emk dan korumak içindir.

+ R2 ve R1 çok kritik değil. Büyük ihtimal şemadaki değerler uygun olacaktır.

Aslında ne yapmak istediğinizi/amacınızı daha detaylı anlatırsanız belkide daha doğru/basit çözüm önerileri gelebilir. Şu anda çizdiğiniz şema üzerinden bir şeyler öneriliyor.

Edit: Rölenin NO kontağı transistörü mühürlemek için kullanıldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 12 Ocak 2021; 0:16:39 >

• quote:

Deneme sonucunu yazar mısınız, sanki ikinci transistör beyzine bağladığınız 1500 lük kondansatör sorun oluşturacak gibi ama... Hata yapıyor olabilirim...

Şüphelendiğiniz nokta neresi acaba?

Devre elemanlarının hiçbiri elimde yok.

Şimdilik sadece proje çalışması yapıyorum.

İlerleyen süreçte denemelerini yapabilirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: rafet32

Alternatif öneri, tasarımızı aşağıdaki şekilde değiştirebilirsiniz.

+ C1 pil seviyesinde her zaman için şarjlı durumdadır.

Bu şekilde bağlı kalması pili bekleme konumunda bitirmez..

+ D1 6.2v luk bir zener. Transistörün kesime gitme ayarı için eklendi. Nedeni, röle kapasitör ile beslenmeye geçtiğinde gerilim hızlı şekilde düşmeye başlayacaktır, röle kendiliğinden bırakma voltajına gelmeden transistörün tetiklemesini kesmek, röleyi güvenli çalışma aralığında çalıştırmak içindir.

Çok kritik bir eleman değil ama kullanılması uygun olur. Değerinin ise kullandığınız rölenin bırakma voltajına göre seçilmesi gerekir. Bunun için elinizde ayarlı güç kaynağı varsa çıkışını 12V a getirin ve röleyi çektirin. Sonra voltajı yavaş yavaş düşürün. Bir noktada (muhtemelen 7~9V aralığında) röle kontaklarını bırakacaktır. Bırakma voltajına yakın sürmeniz, yüksek akım geçen röle kontaklarının yeterli şekilde yapışmasını sağlayan mıknatıslanma meydana gelemediği için ark yapmasına neden olabilir.

Çift kontaklı röle kullandığınızı ve diğer kontağından bir yükü kontrol edeceğinizi var sayıyorum. Bunu yapmayacsanız zenere gerek yok. Aslında devreyede gerek yok, boş yere röleyi çektirip bıraktırıyoruz. Röle ile kendi beslemesini kesen devre 

+ D2 diyotu malum Q1 transistörünü zıt emk dan korumak içindir.

+ R2 ve R1 çok kritik değil. Büyük ihtimal şemadaki değerler uygun olacaktır.

Aslında ne yapmak istediğinizi/amacınızı daha detaylı anlatırsanız belkide daha doğru/basit çözüm önerileri gelebilir. Şu anda çizdiğiniz şema üzerinden bir şeyler öneriliyor.

Edit: Rölenin NO kontağı transistörü mühürlemek için kullanıldı.

tasarımınız güzel, teşekkür ederim.

mantıklı ve çalışacak bir devre.

Kondansatör voltajı 8,0 volta düştüğünde

transistör yalıtıma gidecektir.

Böylelikle röle daha kararlı bir çalışma sağlamış olacak.

Benim düşüncemde,

buton görevini bir mikroişlemcinin gönderdiği +5v sinyali yapacak.

zener kullanamam fakat, normal bir diyot ile mikroişlemci tarafını izole ederek

ilk hareketi mikroişlemci ile başlatıp, röle mühürlemesi ile devam ettirebiliriz.

benim düşündüğüm devre ile aynı görevi yerine getirecek ve daha az eleman ve daha az yer kaplayacak bir devre olmuş. Teşekkürler.

• Devrenin amacını ve çalışacağı yeri özetlemeye calışayım.

Bir mikroişlemci tarafından gönderilen sinyal ile

kendisini besleyen sistemin enerjisini birkaç saniyeliğine kesecik. Hard reset diyelim.

Birisi gelmiş fişi çemkiş, 2 saniye beklemiş ve tekrar fişi takmış gibi düşünün.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.