Yüksek Seçim Kurulu, 3376 sayılı “Anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulması hakkında kanun’un 6/3 maddesine göre mazereti olmadan sandığa gitmeyenlere verilecek cezayı güncelledi.
Oy kullanmama cezası 12 Eylül referandumu için 22 TL olarak tespit edildi. Bu konudaki yetki, ilçe seçim kurullarına ait bulunuyor.
Hastalık, ölüm, yurt dışına gitmek zorunda kalmak gibi geçerli bir mazeretle sandığa gidemeyenler üç ay içinde ilgili ilçe seçim kuruluna başvuracaklar ve bu para kendilerinden tahsil edilmeyecek. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde para cezası 7,5 TL olarak saptanmış ancak Maliye’nin “8 TL’nin altındaki para cezalarının, tahsilat için yapılacak masrafın bu rakamdan fazla tutması nedeniyle uygulanmayacağı” duyurusu üzerine ceza uygulanmamıştı.
Bu referandum için belirlenen 22 TL’lik cezanın 20 TL’lik takip sınırının üstünde olduğu için Maliye Bakanlığı tarafından tahsil edilebileceği belirtiliyor.
Not: Konu bilgi amaçlı açılmıştır. Oy kullanmayacak olan küçük yaştaki kardeşlerim konuya muhalefet olup siyasete çekerek konunun kapanmasına sebep olmasınlar lütfen !
her seçimde oy kullanmamanın cezası vardı diye biliyorumda o cezayı ödeyen kimseye rastlamadım :)
bende bir kere şu cezayı ödeyen göremedim kısmet deil sanırım:D
Yurtdışına gidip 3 ay içinde dönmeyecekler ne yapabilir?
quote:
Orijinalden alıntı: Rosenrot
Uzun zamandır yurtdışına çıkan vatandaşlarımız için havaalanlarında oy kullanabilecekleri kısımlar oluşturuldu.
EEE ben ne yapayım.. carrefourda çalışıyorum hemide hafta sonları bile çalıştığım için maalesef oy kulalanmayacağım.
quote:
Orijinalden alıntı: Etkisiz Eleman
quote:
Orijinalden alıntı: Rosenrot
Uzun zamandır yurtdışına çıkan vatandaşlarımız için havaalanlarında oy kullanabilecekleri kısımlar oluşturuldu.
Onu biliyorum ama onun için sistemde kayıt olmak gerekiyormuş. Türkiye'ye gelirken kullanacaktım ama sistemde adım olmadığı için kullanamıyormuşum [ En azından oradaki görevlinin bana dediği bu]. Bir de giderken deneyeceğim cumartesi günü. Olmazsa artık bir şekilde ödeyeceğim
Ne cezası, hangi ülkede yaşadığının farkında değilsin sanırım.
Raver ,siyaset yeri değil diye uyarmış adam ...
bence birçok kişi referandum için bayram tatilini 1 gün kısaltmayacaktır diye düşünüyorum
oy kullanmayacağım
benim merak ettiğim bunları nesıl tahsil edecekleri, bilginiz var mı bununla ilgili..?
gidip koca bir günü tahsil yerinde para yatırmak için geçirmek istemiyorum şahsen
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
quote:
Orijinalden alıntı: Yazamsar
Ne cezası, hangi ülkede yaşadığının farkında değilsin sanırım.
bildiğim kadarıyla o cezayı tahsil etmek ceza tutarından daha yüksek bir meblâya mâl olduğu için uğraşılmıyor...
bende oy kullanmayı düşünmüyorum . Daha önce ceza gelmemeişti sanmıyorumki bu sefer gelsin... heleki bayram tatilide olanlar oy için geri gelirlermi bilmem ...
quote:
Orijinalden alıntı: Master_Evil
bence birçok kişi referandum için bayram tatilini 1 gün kısaltmayacaktır diye düşünüyorum
Amaçta o zaten.
Artık TC kimlik no ya kesiyorlar devletle işin oldu mu gel bakalım memet emmi ...
babam hayatı boyunca oy kullanmamış. hayatu boyunca da ceza gelmemiş
Konuyu siyasete çekmek istemiyorum fakat, ben de memleketteyim şu an. Biletimi 2 ay önce almıştım bu sebeple oy kullanamayacağım ve cezayı geçtim oyumun gitmesine yanıyorum. Ceza caydırıcı olmalı bence. Büyük rakamlar dönerse herkes katılır oylamaya. Zaten az bir ceza uygulanmasının sebebi belli bir kesimin kullanacağı oyun belli olması ve bunların genelde maddi durumunun iyi olması ve genelde tatilde olmaları. Ne yazık ki her seçimde bunu görür olduk..
quote:
Orijinalden alıntı: CdrcX
Konuyu siyasete çekmek istemiyorum fakat, ben de memleketteyim şu an. Biletimi 2 ay önce almıştım bu sebeple oy kullanamayacağım ve cezayı geçtim oyumun gitmesine yanıyorum. Ceza caydırıcı olmalı bence. Büyük rakamlar dönerse herkes katılır oylamaya. Zaten az bir ceza uygulanmasının sebebi belli bir kesimin kullanacağı oyun belli olması ve bunların genelde maddi durumunun iyi olması ve genelde tatilde olmaları. Ne yazık ki her seçimde bunu görür olduk..
Cezaya gerek yok , bir hafta erteleselerdi herkes yerinde olacağı için katılım artardı. Ne mantığı var bayram tatiline seçimin anlamış değilim.