Şimdi Ara

Potansiyometreyi üstten nasıl sınırlarız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
297
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, devrede kullandığım potansiyometrenin belirli bir değerden fazlasına ayarlanmamasını (mesela max. 150k; yani 0 ile 150k arasında ayarlanabilecek ancak) istiyorum. Bunu nasıl halledebilirim?? Aklıma hiç bi yol gelmedi de bi size sorayım dedim..

• valla sorunu anlamadım ama örneğin 250 k lık bir potumu 150 k da sınırlandırman lazım yada 150 k lık bir potun bir ucuna sınırlandırılmasını istediğıin kadar seri bir direnç takacaksın
  • quote:

Orjinalden alıntı: rondo1194

valla sorunu anlamadım ama örneğin 250 k lık bir potumu 150 k da sınırlandırman lazım yada 150 k lık bir potun bir ucuna sınırlandırılmasını istediğıin kadar seri bir direnç takacaksın

Evet aynen öyle, mesela elimdeki pot 250k lık, ben onun en fazla 150k direnç gösterecek şekilde davranmasını istiyorum.

Bi ucuna seri bir direnç bağlarsam, potansiyometreyi alttan o seri direncin değeri kadar sınırlamış olmaz mıyım?

Nasıl bir ekleme çıkarma yapmalıyım devreye üstten sınırlamak için potu?
  • orta bacağıyla şaseye gidecek bacağı arasına direnç koy (mesela 330k) o zaman olur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djoz -- 18 Ocak 2007; 20:14:40 >
  • Pot düğmesine mekanik dayama yap.
  • Pota paralel direnç bağla. sallıyorum elinde 250 lik pot var elde etmek istedğin değer 150 ozaman basit hesapla [(250*x)/(250+x)]=150 deyip bu denklemi çözersek x=375 çıkıyor yani potun enson 250 kademesine gelse bile elde edilecek değer 150 olur. da bundaki problemşu pot düşüşk değerlere ççekilirse fazla akımdan içiçn içiçn yanabililr. sanki
  • Tamam arkadaşlar hallettim çok teşekkürler..

Ne güzel iyi ki varsınız
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.