Şimdi Ara

PLAK CD'DEN DAHA İYİ SES VEREMEZ(MİŞ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
2
Favori
4.867
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Okuyunca ben de çok şaşırdım. Fizik yasalarını inkar bu.

http://www.vox.com/2014/4/19/5626058/vinyls-great-but-its-not-better-than-cds

• 60 Yaşın üzerinde olduğum doğru.
    Ancak tavrınız tamamen terbiyesizce!

Bildiğine inandığınız kişilerle sohbet etmek, bir kaç marka adı ezberlemekle "uzman" olunmaz. Forumlarda herşeyi ben bilirim iddiası ile karşınızdakilere hakaret edemezsiniz.

Cehalet kötü şeydir. Cahil insan bilmediğini bilmez. Bilgi eğitim ile edinilir. Hayali bilgiler üreterek değil.
  • Evet teknik açıdan doğru , plak sesinin insana hoş gelmesinin sebebi yumuşak ve sıcak bir tonda çalması her türlü müziği ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: helsloot

Evet teknik açıdan doğru , plak sesinin insana hoş gelmesinin sebebi yumuşak ve sıcak bir tonda çalması her türlü müziği ...

Merhaba. Fakat teknik açıdan şöyle de bir yönü var; bildiğiniz üzere plak analog bir ses ortamı, CD ise dijital. Plak herhangi bir filtreden geçmeden, saf analog sinyallerle ses üretirken, CD ise pek çok filtreden ve en son D/A filtreden geçerek insan kulağının duyabileceği analog ses oluşuyor. CD max. 20 khz frekans üretirken, plaklarda ulaşılan üst sınır 48 khz.

Halen anlamış değilim zira insan kulağı dijital sesleri duyamaz. CD gibi dijital verisi sonradan analoga dönüştürülen bir medya, saf analog plaktan nasıl üstün olabilir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buzdağı -- 1 Nisan 2015; 14:48:46 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Buzdağı

quote:

Orijinalden alıntı: helsloot

Evet teknik açıdan doğru , plak sesinin insana hoş gelmesinin sebebi yumuşak ve sıcak bir tonda çalması her türlü müziği ...

Merhaba. Fakat teknik açıdan şöyle de bir yönü var; bildiğiniz üzere plak analog bir ses ortamı, CD ise dijital. Plak herhangi bir filtreden geçmeden, saf analog sinyallerle ses üretirken, CD ise pek çok filtreden ve en son D/A filtreden geçerek insan kulağının duyabileceği analog ses oluşuyor. CD max. 20 khz frekans üretirken, plaklarda ulaşılan üst sınır 48 khz.

Halen anlamış değilim zira insan kulağı dijital sesleri duyamaz. CD gibi dijital verisi sonradan analoga dönüştürülen bir medya, saf analog plaktan nasıl üstün olabilir?

Artık son zamanlarda çıkan plaklarda digital olarak kaydediliyor , eskiden analog olarak kaydediliyordu ... Aşağıdaki yazıda belirtilmiş mesela ..

http://www.mserdark.com/analog-muzigin-son-kalesi-plak/

• Buzdağı kullanıcısına yanıt
    Safkan analog plak neden stüdyolarda master kaydı saklamak için kullanılmıyor?

Gramafon da safkan analog ama ses kalitesi bildiğimiz kasetlerden neden iyi değil?

Depolanan ses 0-22 khz arasını aslına yakın mı istersiniz yoksa 0-100 khz arası olsun biraz aslından uzak olsa da olur mu dersiniz?

X malzemeden plak a ekipmanı ile yazıldı, y malzemeden plak b ekipmanı ile yazıldı. İkisi de safkan analog ise aralarında ses kalitesi açısından fark olur mu?

Eşdeğer çözünürlükte safkan analog tv yayınları mı yoksa dijital kayıplı tv yayınları mı daha iyi?

Safkan analog tartı ile mi hassas ölçüm yapabilirim yoksa dijital tartı ile mi?

Bu sorular üzerinde biraz düşünülürse daha anlamlı tartışma yapılabilir. Sorularda trick yok, amaç ses kalitesi ise sesin kalitesine bakılmalı analog dijital diye ayırmadan ve her teknolojinin avantajı dezavantajı vardır görüşündeyim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bence işin içine duygular girdiğinde değişir.

• HI-DEF-MAN kullanıcısına yanıt
    Ben konudan uzağım, benim görüşüm şu şekilde;
    Elimizde orjinal gitar-keman-piyano ve batery var..
    bunları çok iyi çalan müzisyenler.
    bunlar bir mixere bağlanıyor ve plak aygıtına kayıt ediliyor, şimdiki gibi yalnış oldu sil baştan yaz olayı kolay olmayacağı için işlem bir defada ve kusursuz olursa sorun çıkmaz. haliyle bilgisayar gibi efekt ekleme gibi durumlarda yok, vardır ama ben bilmiyorum..
    tabikide bu sesler doğala yakın olacaktır.
    İşin dijital kısmına bakılacaksa, adam bir org ile gitar-fülüt-keman-davulzurna-, hatta önceden çalacağı müzik için midi sistemine batery bile yazıyor klavyeden. org da bu yapılıyorsa, bilgisayarda neler yapılır. Şuan benim duyduğum edit programı FL stüdio

durum böyleyken sesler nekadar doğal olabilir.. ikinci nakarat için kes yapıştır,, birinci nakaratta sesler zaten oluştu, ikinci nakarat için al yapıştır.
    Durum böyle olsabile, işin ilk kısmını çıkartmak için adamlar emek bilgi beyin harcıyor,,,
    Analog ortam ile dijital ortamın kendimce farkı bu olabilir.
    Albüm alınır dinlenir, çok güzel. sonra konserine gidersiniz, ses farklı. hine duyduğum doğruysa, adambir programda sıradan bir insanın sesini, herhangibir sanatçının sesine çevirebiliyor,

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Hocam CD ve plak son kullanıcıya yönelik dağıtım formatları. Stüdyoda müziğin yapılması ile bir ilgisi yok, elektronik müzik için plak diğer müzik türlerine göre daha yaygın mesela kaynak full dijital olsa da klasik müzik için de CD/SACD gibi formatlar yaygın... ya da analog teknoloji kullanıp tape loop yaparak bilgisayardaki gibi etkiler yapmak mümkün. Ve müzisyenler müzik yaparken plağa kaydedilmiyor, teype kaydediliyor...
  • dustdevil D kullanıcısına yanıt
    Teypten önce plak vardı,,
    Bende emin olmadan, mesaj yazdım ama sizde hine bir duruma önemli şekilde yorumunuzda değinmişsiniz >
    Stüdyoda müziğin yapılması ile ilgisi yok demişsiniz,,,, ip ucu bunun içinde değilmi. > nasılki yemek yaparken hazır katkıları - tatlandırıcıları kullanmak yerine, doğal malzeme kullanılırsa tadı daha iyiolur.. müziğide bu şekilde düşündüm ben.
    Siz dağıtım formu derken; ben istersem aynı albümü DC olarak, istersemde plak olarak alırım,, bunumu demek istediniz.
    bunu yazarken jeton yeni düştü Cd/Plak kalitesi ve aynı albüm değilmi..
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Dağıtım formatı derken taşındığı medya veya zarf gibi... Mesela full akustik canlı kayıt CD'de gelebilir, hiç insan olmadan bilgisayardan üretilmiş sesler plağa basılabilir. Aynı albüm hem CD hem plakta olabilir, ikisinin benzerliği ses mühendisinin insafına kalıyor..

• dustdevil D kullanıcısına yanıt
    Dediğinize katılıyorum. neticede bir kayıt bir şekilde kayıt ediliyor ve hem plak hem de cd olarak basılıyor. o zaman kalite işi de tamamen bu kaynakları okuyan mekaniklere bağlı. zannediyorum burda aslında cd'nin olmadığı, sadece plak olarak albümlerin çıktığı zamanlardaki kayıtları incelemek de lazım. ben açıkçası genellikle 75-80 yılına kadar olan sevdiğim albümleri plak olarak almaya çalışıyorum. hem biraz görüntüye de uyuyormuş gibi geliyor kafamdaki. tabi bir kısım insanlar da iyi bir cd kaydının plaktan çok daha detaylı olabileceğini söylüyorlar. bence en güzeli ikisini de kullanmak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Phyron

Dediğinize katılıyorum. neticede bir kayıt bir şekilde kayıt ediliyor ve hem plak hem de cd olarak basılıyor. o zaman kalite işi de tamamen bu kaynakları okuyan mekaniklere bağlı. zannediyorum burda aslında cd'nin olmadığı, sadece plak olarak albümlerin çıktığı zamanlardaki kayıtları incelemek de lazım. ben açıkçası genellikle 75-80 yılına kadar olan sevdiğim albümleri plak olarak almaya çalışıyorum. hem biraz görüntüye de uyuyormuş gibi geliyor kafamdaki. tabi bir kısım insanlar da iyi bir cd kaydının plaktan çok daha detaylı olabileceğini söylüyorlar. bence en güzeli ikisini de kullanmak.

Benim dediğimle sizin dediğiniz paralel aslında.. eskiden plaklar analog olarak kaydediliyordu ama şimdi digital olarak kaydediliyor hem daha basit ,hemde daha az maliyetli olduğundan dolayı ... Ayrıca kayıt aşamasında mix masasının bile rolü çok büyük, her stüdyo aynı kalitede değil mesela .. İşin içinde çok etken var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi helsloot -- 2 Nisan 2015; 10:43:30 >

• d&r tarzı yerlerde satılan plakların master'ı dijital oluyor. ancak genele baktığımızda çok küçük bir oran bu, artık yeni baskısı yapılmayan albüm kalmadı sayılır, ve bunların çoğunluğu orijinal analog master tapelerden direk lacquer metoduyla mastering yapılıyor.

bir de bu resime bakınız, analog bir dalga eğrisi sonsuz değer aralığına sahiptir, ancak dijital bi dalga iki değere sahiptir(basit olarak), 0 ve 1.

aynı zamanda dijital ses dalgasının bir üst sınırı vardır, bundan daha yükseğe yapmaya çalışırsanız kalite sürekli bozulur. 21. yüzyılda çok fazla yapıldı bu, o yüzden yeni remasterlar giderek kötüleşiyor ses konusunda, elinizde imkan olursa beatles'ın herhangi bir albümünün cd versiyonun 1987 remaster'ı ile 21. yüzyılda(2010 olması lazım) yapılmış, yeni remaster'ını karşılaştırın.

bir de cdnin okunma sürecinde analog ses önce dijitale çevrilip cdye yazılıp öyle saklanıyor(gürültü azlığı olarak iyidir, analog medyalara iyi bakmak lazımdır fiziksel zararda kaliteyi kaybederler), ancak plak saftır, stüdyoda tape'ye yapılan kayıttan da daha iyi ses verir(teknik açıklaması var), ve de iğne üzerindeki titreşimleri direk olarak aktarır ses yükseltilip verilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Creedence Clearwater R.

d&r tarzı yerlerde satılan plakların master'ı dijital oluyor. ancak genele baktığımızda çok küçük bir oran bu, artık yeni baskısı yapılmayan albüm kalmadı sayılır, ve bunların çoğunluğu orijinal analog master tapelerden direk lacquer metoduyla mastering yapılıyor.

bir de bu resime bakınız, analog bir dalga eğrisi sonsuz değer aralığına sahiptir, ancak dijital bi dalga iki değere sahiptir(basit olarak), 0 ve 1.

aynı zamanda dijital ses dalgasının bir üst sınırı vardır, bundan daha yükseğe yapmaya çalışırsanız kalite sürekli bozulur. 21. yüzyılda çok fazla yapıldı bu, o yüzden yeni remasterlar giderek kötüleşiyor ses konusunda, elinizde imkan olursa beatles'ın herhangi bir albümünün cd versiyonun 1987 remaster'ı ile 21. yüzyılda(2010 olması lazım) yapılmış, yeni remaster'ını karşılaştırın.

bir de cdnin okunma sürecinde analog ses önce dijitale çevrilip cdye yazılıp öyle saklanıyor(gürültü azlığı olarak iyidir, analog medyalara iyi bakmak lazımdır fiziksel zararda kaliteyi kaybederler), ancak plak saftır, stüdyoda tape'ye yapılan kayıttan da daha iyi ses verir(teknik açıklaması var), ve de iğne üzerindeki titreşimleri direk olarak aktarır ses yükseltilip verilir.

Siz bu yanlış bilgileri hangi kaynaktan öğrendiniz? Herhangi bir dayanağı var mı? Baştan kayıt formatı ile mastering tamamen karışmış durumda sizde.

Paylaştığınız resim ile beraber aşağıda yazdıklarınızı biraz açar mısınız?

aynı zamanda dijital ses dalgasının bir üst sınırı vardır, bundan daha yükseğe yapmaya çalışırsanız kalite sürekli bozulur.
    bir de cdnin okunma sürecinde analog ses önce dijitale çevrilip cdye yazılıp öyle saklanıyor(gürültü azlığı olarak iyidir, analog medyalara iyi bakmak lazımdır fiziksel zararda kaliteyi kaybederler), ancak plak saftır,

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Creedence Clearwater R. kullanıcısına yanıt
    Resimdeki digital wave analoğa dönüştürülünce soldaki hali alıp kesintileri gidiyor, yani biz o basamakli halini duymuyoruz.

Ayrıca sayısal dalgada 2 değer vardır demek bankadaki paramız 10 farklı değerden (0, 1,2,3,4,5,6,7,8,9) oluşabilir demek ile aynı, mantıklı bir çıkarım değil.

Sayısal gösterimde basamakların olması orjinal seste basamaklar arasında kalan değerlerin yukarı ve aşağı yuvarlanmasına yok açıyor ama sadakkattaki bu azalma 16 bit sayısal sistem için plağın ve analog teybin sadakatinden daha iyi. Mantıklı gelmiyor ise CD ve plakta müzik parçasının sessiz olduğu yerde sesi açarak gürültüyü dinleyin, plakta sistemin kendi gürültüsünü CD'de ise kayıt yapılan ortamın veya analog kaynağın gürültüsünü duymanız olası, o gürültü işte aslına sadıklığın bir ölçüsü.

• CD'ler ilk çıktığı yıllarda etiketlerinde AAD, ADD, DDD gibi SPARS kodları yazılırdı.

Bu üç harf kayıt-miksaj ve mastering işleminin analog mu, yoksa dijital ortamda mı yapıldığını belirtirdi. Meraklıları DDD CD'leri tercih ederdi.

Artık kayıttan itibaren dijital ortam geçerli olduğundan analog plak-severler için yakında yeni çıkan LP'lerin özel üretilerek üzerlerinde AAA SPARS kodlarını görmemiz mümkün olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kursun_

CD'ler ilk çıktığı yıllarda etiketlerinde AAD, ADD, DDD gibi SPARS kodları yazılırdı.

Bu üç harf kayıt-miksaj ve mastering işleminin analog mu, yoksa dijital ortamda mı yapıldığını belirtirdi. Meraklıları DDD CD'leri tercih ederdi.

Artık kayıttan itibaren dijital ortam geçerli olduğundan analog plak-severler için yakında yeni çıkan LP'lerin özel üretilerek üzerlerinde AAA SPARS kodlarını görmemiz mümkün olabilir.

Meraklısı her zaman aad tercih eder ddd den kaçınırdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altanpsx -- 8 Nisan 2015; 9:47:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: altanpsx

quote:

CD'ler ilk çıktığı yıllarda etiketlerinde AAD, ADD, DDD gibi SPARS kodları yazılırdı.

O sizin şahsi düşünceniz...

Verdiğim link'ten bir satır:
    "Regardless of the quality of the recording, many DDD classical music compact discs typically sold for considerably more than their ADD counterparts of the same work, due to the so-called premium attached to the fledgling digital recording technology."

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: altanpsx

quote:

O sizin şahsi düşünceniz...

Verdiğim link'ten bir satır:
    "Regardless of the quality of the recording, many DDD classical music compact discs typically sold for considerably more than their ADD counterparts of the same work, due to the so-called premium attached to the fledgling digital recording technology."

Benim şahsi düşüncem değil, üniversal gerçek ve doğru. Kendiniz meraklısı ddd tercih eder iddiasındasınız. Merkalısı, dijital kaydı değil analog kaydı tercih eder, neden meraklısı ddd tercih edecekmiş, bu fikre nereden kapıldınız ?

Ddd nin çok satmış olması, meraklısının ddd almış olduğu anlamına gelmiyor. Stüdyoların, hem maliyet, hemde kolaylık açısından ddd kaydı tercih etmesinden kaynaklanıyor.

Benden size meraklı tavsiyesi, aad cd, aaa plak bulursanız kaçırmayın alın.

• altanpsx A kullanıcısına yanıt
    Eğer son ürün dijital ise kayıttan itibaren tüm zincirin dijital olması daha iyi netice verir. Zira analog teypler distorsiyon ve sinyal gürültü oranı bakımından zayıftır. Manyetik bandın lineerite sorunları nedeni yüksek distorsiyon meydana getirir. Ses analog işlenirken her katmanda distorsiyon artar ve gürültü eklenir. Oysa dijitale geçmenin avantajlarından biri kaynak tarafında, işin başında oluşan bu distorsiyonlardan kurtulmaktır. Son aşamaya kadar sinyalin analog götürülmesi analog'un avantajlarından yararlanmadığınız gibi analog'un dezavantajlarından tümüyle etkilenmeniz anlamına gelir.

Nasıl ki bugün analog bir LP'nin tüm işlemler dijital götürülüp son anda analog'a çevrilmesi (DDA) anlamsız ise aynı şekilde dijital sunulacak bir kaydın tüm işlemlerini analog yapıp, sinyal distorsiyon ve gürültü kaptıktan sonra son anda dijitale çevirmek (AAD) o kadar anlamsız. Eğer son ürün dijital olacaksa düşük distorsiyon, yüksek sinyal/gürültü oranı ve dinamik genişliğini sağlamak için tüm işlemin baştan dijital olarak gerçekleştirilmesi en uygunudur.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.