Şimdi Ara

Phenom II X4, Core i7 ve Core 2 İşlemcileri Performans Analizi (Güncelleme-3)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
0
Favori
9.246
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  Phenom II X4, Core i7 ve Core 2 İşlemcileri Performans Analizi (Güncelleme-3)

Phenom II X4 işlemcilerinin piyasaya çıkmasıyla birlikte, işlemci arenasına da yeni bir hareketlilik geldi bilindiği üzere. Zira, Phenom II X4 ler çıkmadan önce O/C konusunda gözdağı veren AMD, işlemci isimlendirmesininde etkisiyle kullanıcılarda performans anlamında inteli yakalayacağı, hiç olmazsa yetişeceği izlenimi uyandırmıştı. Performans testlerinin yayınlanmasıyla bunun böyle olmadığı anlaşıldı, ben söylemiştim demek hoşuma gitmiyor ancak bu duruma pekte şaşırdığımı söyleyemem. Burada da Phenom II X4 lerin performans bahsine ayrıntılı bir biçimde yaklaşmaya çalıştım.

İşlemci performanslarıyla başlayalım ve ilk olarak Encoding'teki durum nedir onu görelim:

Bu ve bundan sonraki bütün grafikler anandtech'in yaptığı testlerin ortalama değerleri, performans konusunda anandtech'in değerlerini baz aldım. Encoding konusunda, daha doğrusu Divx oluşturma, x264 encoding gibi video-encoding konusunda, ki anandtech'in testleri sizinde görebileceğiniz gibi video-encoding konusuna odaklanmış, mp3 encoding yok, görüldüğü üzere Phenom II X4 940, Q9550 ile yaklaşık aynı performansı veriyor. Phenom II X4 920 ise Q9450 ile benzer performans veriyor. Bu durum AMD adına nispeten diğer testlere nazaran olumlu bir durum. Bu alanda üst segmenti Core i7 lerin domine ettiğini görüyoruz.

Rendering:

Bu alandada yine Core i7 ler başı çekerken, Phenom II X4 940, Q9400 le, Phenom II X4 920 ise Q9300 ile benzer performans sergiliyor.

Oyun:

Oyunlar konusunda anandtech öncekilerden farklı olarak bu kez ilginç bir yol takip etmiş, çözünürlüğü 1680x1050 olarak almış ve belki bilinçli belki değil, çoklu çekirdek desteği konusunda öne çıkan oyunları seçmiş. Böylelikle Core i7 ler grafiğin üst kısmını domine etmiş görünüyor. Aslında bu grafiğe 1 yıl sonrakinin grafiği diyebiliriz. Günümüz oyunları çoğunlukla halen 2 çekirdek destekliyor bilindiği üzere. Oyunların neler olduğu konusunda ise yine anandtech'e bakabilirsiniz, burada tekrarlamak istemiyorum. Fakat oyun konusunda da, aslında Phenom II X4 ler o kadar da ahım şahım bir performans sergilememiş bana göre. Phenom II X4 940, Q9400 ayarında bir performans sergilerken, Phenom II X4 920 ise Q9300 ayarında, aslında E8200 le neredeyse birebir fakat 4 çekirdekli olduğundan kendisine en yakın 4 çekirdekli muadili Q9300 olduğundan onu baz aldım.

Genel Ortalama:

Neticede bütün testlerin ortalamasına baktığımızda, Phenom II X4 940'ın aslında Q9400 ayarında, Phenom II X4 920'nin ise aslında Q9300 ayarında yani hemen hemen aynı performansı verdiğini görüyoruz.

Phenom II X4'ler görünüşe göre intelin bir önceki jenerasyon işlemcilerini performans anlamında yakalamış görünüyor. Aslında o da tam olarak değil çünkü bir önceki jenerasyonun en hızlı işlemcilerinden yine yavaşlar, örneğin Q9650 ile kıyasladığımızda, Phenom II X4 le aynı frekansta olmasına rağmen ikisi arasında yaklaşık %10 lu bir performans farkı var. Aslında bir önceki jenerasyonuda yakalamaktan uzakta Phenom II X4'ler fakat uygun fiyatları nedeniyle en önemli kozlarının P/F alanında olacağı söyleniyor bilindiği üzere.

P/F bahsine gelirsek, yukarıdanda görüldüğü üzere, Core i7 lerin yüksek sistem maliyetleri nedeniyle Phenom II X4'lerin eline su dökemeyeceği aşikar, zira x58 bir anakart yaklaşık 300 dolar iken, 3 GB DDR3 RAM'ler 240 doları buluyor. Bu durumda P/F alanında Phenom II X4'lerin bir önceki jenerasyon olan Core 2 larla mukayese edilebileceğini gösteriyor. Platform maliyeti olarak baktığımızda Core 2 platformunda Intel ve Dragon platformunda AMD'nin anakart ve RAM fiyatları hemen hemen aynı, geriye birtek işlemci fiyatları kalıyor. yukarıdaki genel ortalama grafiğindede görülebileceği gibi Phenom II X4 940'ın yaklaşık Q9400 ayarında ve Phenom II X4 920'nin ise Q9300 ayarında olduğunu belirtmiştim. Bu şu anlama geliyor. Intel bu işlemcilerinin fiyatlarını AMD'nin muadilleriyle eşitlediği takdirde P/F konusunda da AMD ile eşit bir pozisyona geliyor.

Burada da asıl bomba haber ise şu: Intel, bu ay sonunda Core 2 Quad fiyatlarında agresif bir fiyat indirmi yapmayı planlıyor, bu indirimle Q9550 nin fiyatını (newegg'de 315$) Q9400 seviyesine çekerken (newegg'de 270$), Q9400 ün fiyatını ise Q8300 seviyesine (newegg'de 230$) çekecek. Bu durumda Phenom II X4 940 karşısına Q9550 yi, 920 karşısına ise Q9400 ü konumlandırmış oluyor. Yukarıdaki performans grafiğindende görüleceği üzere böyle birşey yapması durumunda P/F anlamında tekrar lider olacağı aşikar. Zira iki üreticininde anakart ve RAM maliyetleri toplamı yaklaşık olarak aynı. Dolayısıyla Phenom II X4'lerin Core 2 işlemciler karşısında yakaladıkları P/F üstünlüğüde aslında bu ay sonuna kadar sürecek bir üstünlük gibi görünüyor. AMD tarafının 1 ay sonra yeni çıkardığı işlemcilerde fiyat indirimi yapıp yapmayacağı bilinmez ama henüz böyle bir haber konuşulmuyor. İlgili iddiayı buradan okuyabilirsiniz:http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3492&p=4

Aynı Frekanstaki Performans Karşılaştırması:

Aynı frekansta çalışan Phenom II X4, Core 2 ve Core i7 işlemcileri yukarıdaki genel ortalama grafiğinden alarak karşılaştırdım. Bunun içinde 3 GHz'de çalışmaları nedeniyle Phenom II X4 940'ı, Q9650'yi ve Core i7 940'ı seçtim. Core i7 940 2.93 GHz de çalışıyor ama 70 MHz'i burada ignore edebiliriz.

Görüldüğü üzere aynı frekansta Phenom II X4 940, Intelin bir önceki jenerasyon işlemcisi olan Q9650'den bile yaklaşık %10 daha yavaş.

Phenom II X4'lerin Güç Yönetimi:

Cool'n'Quiet 3.0 teknolojisi ile Phenom II lerde artık bu modu açtığınızda neredeyse performans kaybı yaşamıyorsunuz. Önceki jenerasyon phenomlarda ise bu performans kaybı neredeyse %15 leri bulabiliyordu. Kısacası Phenom II lerin güç yönetimi öncüllerine göre çok daha iyi. Aşağıdaki tabloda bu durumu özetliyor.

Phenom II ler daha gelişmiş güç yönetim özellikleri sayesinde artık boştayken hızlarını 800 MHz'e kadar düşürebiliyor ve bu hızda sadece 0,992V yaklaşık 1V diyelim gerilim değeri ile çalışabiliyorlar.

Güç Ölçüm Değerleri:

Burada, hem işlemcinin çektiği gücü hemde sistemin çektiği gücü boşta ve tam yükte olarak ayrıntılı olarak veren site tomshardware'di aşağıdaki grafikleri oradan aldım. İlgili sistem bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz:http://www.tomshardware.com/reviews/phenom-ii-940,2114-7.html

Boştayken işlemci güç tüketim değerleri:

Görüldüğü gibi Core i7 ler Phenom II lere nazaran boşta daha az güç çekiyor, 65 nm Core 2 Quadlarda yaklaşık Phenom II lerle aynı gücü çekiyor boştayken.

Boştayken sistem güç tüketim değerleri:

Toplam sistem güç tüketim değerlerine baktığımızda boştayken, Phenom II lerin AMD'nin chipset üstünlüğü sayesinde yaklaşık 20-25 watt daha az güç çektiğini görüyoruzki bu önemli bir fark.

Tam yükteyken işlemci güç tüketim değerleri:

Burdada yine Core i7 ler daha iyi

Tam yükteyken sistem güç tüketim değerleri:

Burdada yine Phenom II li sistem, chipset avantajı ile 20-25 wattlık bir üstünlük sağlıyor Core i7 li sisteme. Core i7 965 extreme i saymazsak. Ancak 65 nm Core 2 Quadla yaklaşık sistem tüketimi aynı. 45 nm. Core 2 Quad işlemcilerin güç tüketim değerleri 65 nm. olanlara nazaran daha iyi olduğundan, toplamda Phenom II'li eş sistemlerden daha az güç çekeceği aşikar.

Overclock:

Yapılan çeşitli testlerde Phenom II X4 940 3.8 GHz de hava soğutma ile stabil bir biçimde çalışabiliyor. AMD'nin önceden söylediği 6 GHz gibi değerlere sıvı azot (LN2) ile ulaşılabiliyor ancak bu değerler ev kullanıcıları yada ofis kullanıcıları için sadece bir hayalden ibaret dolayısıyla önemli olan burada 3.8 GHz değeri ki, bence Core i7 920 nin 2.66 GHz olmasına rağmen 3.8 de hatta bazı sitelere göre 4 GHz de iyi bir soğutucu ile stabil çalıştığı düşünüldüğünde bu o kadar da iyi bir değer değil. Bunda etken olan faktör ise Hi-K faktörü. Intel 45 nm den itibaren transistörlerinde Hi-K kullanırken AMD halen kullanmıyor. Bu nedenle, Intel işlemcilerin daha iyi O/C kapasitesine sahip olması kaçınılmaz fakat en yüksek frekans konusunda Intel'in Nehalem mimarisine yeni geçmiş olmasının etkisiyle sıkıntılar yaşadığını düşünüyorum mimarisel tweaklerle Core i7 lerin 6 GHz ötesine gitmesi ilerde yeni çıkacak revizyonlarla bence şaşılacak birşey olmayacaktır. Phenom II X4 920 için pek birşey konuşulmuyor ama o işlemciye ilişkin benim bekentimde hava ile 3.6 GHz de stabil olacağı yönünde.

Sonuç:

Çıkmadan önce kopartılan o kadar tantanaya rağmen Phenom II ler bekleneni vermekten uzak olmanın yanında, AMD'nin aslında artık Intel'in bir jenerasyon arkasına düştüğününde bir örneği. P/F anlamında sağladıkları üstünlükte sadece bu ay sonuna kadar sürecek gibi görünüyor. Bunun diğer anlamı şu: 1 ay sonra yine aynı hikayeye geri döneceğiz. Bu durumda kullanıcılar ne yapmalı. AMD platform kullananlar Phenom II lere istedikleri zaman geçebilirler, bu çokta akılcı olur. Platform değişikliği yapmalarına bence gerek yok. Intel Core 2 kullanıcıları içinde AMD'ye geçmeleri için herhangi bir neden yok. Oyun anlamında bile bence böyle bu. Yeni sistem toplayanlar ise performansa önem veriyor ve yeterli paraları varsa Core i7 ye yönelebilirler. P/F ye önem veren kullanıcılar ise bu ay sonuna kadar yeni sistem toplayacaklarsa bence AMD Phenom II lerden yana tercihlerini kullanmalı, ama ülkemizdeki şişirilmiş AMD fiyatlarıyla durum intel lehine fakat ay sonuna kadar durumun çok da intel lehine fark etmeyeceğini düşünüyorum. Bu ay sonundan itibaren ise eğer Intel Q9550 yi Phenom II X4 karşısına koyacak şekilde bir fiyat indirimi yaparsa ki, bu beklenen bir durum, Intel P/F anlamında da liderliği tekrar ele geçirecek bana göre. Intel'in daha çok opsiyonu olması ve Nisan ayında büyük bir indirim yapma ihtimali olduğunu düşündüğünüzde (bunu bilmiyorum sadece geleneksel olarak Nisan ayında agresif bir indirim yaptığı için böyle söylüyorum) aslında bu aydan sonrada Phenom II X4 bir sistem yerine Core 2 Quad bir sistem kurmak P/F anlamında daha mantıklı gözüküyor.

Son olarak AMD'nin önümüzdeki Şubatta piyasaya sürmeyi planladığı işlemcileri hatırlayarak konumuzu kapatalım.

Görüldüğü üzere bunlar daha düşük modeller.

Konuda kullanılan testler ve adresleri:
    Anandtech:http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3492
    Xbitlabs:http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-phenom-ii-x4.html
    Tomshardware:http://www.tomshardware.com/reviews/phenom-ii-940,2114.html

Güncelleme-1 :

Overclock:

Tomshardware yeni yaptığı testlerde, Core i7 920 nin 3.8 GHz de stabil çalıştığını söylüyor, Phenom II X4 940 ise 790GX chipsetli bir anakarta rağmen 3.64 GHz de stabil çalışabilmiş durumda hava ile. Bu durumda pclabs'in yaptığı testle uyuşuyor. Pclabs'in incelemesi için buraya:http://www.pclabs.com.tr/2009/01/09/amd-phenom-ii-x4-940-testte-amd-tekrar-hareketleniyor-mu/2/ Toms'un incelemesi ve sistem bilgileri için buraya bakabilirsiniz:http://www.tomshardware.com/reviews/overclock-phenom-ii,2119.html

Görünüşe göre Phenom II X4 940 için 3.8 GHz hava ile stabile o/c değeri biraz iyimser bir tahmin olabilir. Phenom II X4 920 içinde bu durumu göz önüne almakta fayda var.

Güncelleme-2 :

Dedikodu doğru çıktı arkadaşlar. Hatta Q9650 de bile indirim yaptı intel. İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz:http://forum.donanimhaber.com/m_29099959/tm.htm Böylelikle, bana göre AMD'nin Phenom II lerle sağladığı P/F üstünlüğüde sona ermiştir.

Güncelleme-3 :

AMD, Intel'in indirimine çok geçmeden şaşırtıcı bir fiyat indirimiyle cevap verdi. Ayrtıntılara buradan bakabilirsiniz:http://forum.donanimhaber.com/m_29171034/tm.htm bu durumda P/F mevzuusu iyice karışık bir hal aldı. Intel'in bu indirime yanıt verip vermeyeceği bilinmez ama vermesi durumunda fiyat indirim savaşları başlayabilir. Vermemesi durumundada AMD, P/F üstünlüğünü ele geçirmiş görünüyor. Yeni fiyatlar 1 haftaya oturur, ondan sonra bir P/F analizi yapmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 20 Ocak 2009; 8:41:27 >

• quote:

Burada da asıl bomba haber ise şu: Intel, bu ay sonunda Core 2 Quad fiyatlarında agresif bir fiyat indirmi yapmayı planlıyor

tamam iste amd de indirim yaparsa benim phenomII'den beklentim bu zaten.simdiki phenomlara gecilsin millet x2'den kurtulsun ama intelcilere de yaradi.elden gecirilmis phenom'dan daha fazlasi beklenmemeli.

quote:

Çıkmadan önce kopartılan o kadar tantanaya rağmen Phenom II ler bekleneni vermekten uzak olmanın yanında, AMD'nin aslında artık Intel'in bir jenerasyon arkasına düştüğününde bir örneği.

2011'de tarih olacak bu jenerasyonlarin hepsi.adamlar o zaman kadar idare etmek istemisler sanirim yoksa yeni mimari ile gelirlerdi.eldekini gelistirdiler yeni mimari de cikacagini sanmiyorum belki nm degisir.adamlar sloganlarini bile degistirdi future is fusion diye.fusion'a yukleniyorlar intel ile performans konusunda yarismiyor zaten amd.cekirdek savasina girmeyecegiz demese intel simdi 16 cekirdek cikarmisti.amd ne kadar cikarirsa intel bir fazlasini cikariyor, kim kimi takip ediyor tartisilir yani.

• Çok güzel bir derleme olmuş elinize sağlık.

Kısa bir süre içinde orta seviye nehalem'ler geliyor ki anakartları büyük ihtimal 100 dolar seviyesinde gelecek. DDR3 lerde ucuzlarsa AMD nin işi zor.

Bu arada zaten Core 2 ler bile şu anda çok önde.

Bir bilgide ben vereyim Core 2 9550 ve 9650'nin çip boyutu 214 milimetrekare iken Phenom 2 ler 258 milimetrekare civarı geldi. Buna rağmen aynı saat hızında ciddi bir başarım eksikliği var. Core i7 ler bile işlemci bazında neredeyse aynı maliyete sahip ( 263 milimetrekare). Buda Phenom mimarisinin aslında ne kadar verimsiz ve başarısız olduğunun bir göstergesi.

Yani hala maliyet ve fiyat belirleme konusunda intelin avantajı var. Umarım Bulldozer çıktığında bu eksikler giderilmiş iyi bir işlemci görürüz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Naga Sadow -- 9 Ocak 2009; 20:32:25 >
  • güzel inceleme eline sağlık
  • Yazdiklarinin coguna katilmakla birlikte bir ilave yapmak istiyorum.
    P/F konusunda isin icine O.C girince C2Q lar cuvallar. Cunki phenomlar en kotu 3.8Ghz, en iyi ise 4.2Ghz hizlarinda stabil kullanilabilecekler. Amcak bir C2Q nun mesela Q9550 nin 3.8 ghz de stabil calisabilmesi icin 475-480 FSB yapabilecek bir anakart gerekli. Boyle bir anakart cok pahali oldugu gibi cogu zaman bu FSB lerde gunluk calisabilenini bulmak tamamen sans isi.

AMD tarafinda ise 110$ lik bir anakart ile ekstrem O.C yapabilmek mumkun.

Bu yuzden P/F anlaminda C2Q lar bence phenomlar ile bahsettiginiz indirimler gerceklesse bile yarisamaz.
  • Phenom II 940 Black@3,6 GHz vS Q6600@3,6GHz testi var mı diye baktım. Bu arada Phenom II ler ile yüksek saat hızlarına çıkarken HT linki 1000 MHz e çekiyorlar. Eğer HT link yüksek olmayacaksa 4GHz lere çıkmanın, yeni nesil işlemci kullanmanın ne farkı olacak?
    AMD de AM3 işlemcilerini çıkarınca bi zahmet şu DDR3 ramler ucuzlasın.
    Phenom II, phenom 1 e göre daha başarılı bence. Revizyonlarla belki biraz daha düzelir. Yeni nesil AM3 akartlar ile DDR3 ramler le nasıl performans verecek hâlâ merak konusu.
  • fiyat parformas amd
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • harika bir inçeleme teşekkürler yani benim yapacağım en mantıklı iş q9550 almak gibi gözüküyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: Fettah34

Yazdiklarinin coguna katilmakla birlikte bir ilave yapmak istiyorum.
    P/F konusunda isin icine O.C girince C2Q lar cuvallar. Cunki phenomlar en kotu 3.8Ghz, en iyi ise 4.2Ghz hizlarinda stabil kullanilabilecekler. Amcak bir C2Q nun mesela Q9550 nin 3.8 ghz de stabil calisabilmesi icin 475-480 FSB yapabilecek bir anakart gerekli. Boyle bir anakart cok pahali oldugu gibi cogu zaman bu FSB lerde gunluk calisabilenini bulmak tamamen sans isi.

Bu yuzden P/F anlaminda C2Q lar bence phenomlar ile bahsettiginiz indirimler gerceklesse bile yarisamaz.

Hocam sizinde yanlışınız olduğunu düşünüyorum. Phenom II 940'ın 3.8 ghz'deki performansına, Q9550 3.4-3.6 ghz arasında ulaşır. Ve de 3.8 ghz civarında da Phenom II 940 3.8 ghz'i geçmiş olur. Hatta 4.2 ghz'deki performansını da zaman zaman geçer. Ayrıca benim kullandığım P35 Platinum bile 475 FSB'yi yapabiliyor

• Bide oyunlarda core i7 yi gectiği soleniyordu..Pehh daha e 8400ü bile gecememiş..

Anlasılan amd fiyatı indirmesse amd den hala umut yok..

Bide intel indirirse core 2 quadların fiyatını bi darbe daha yer amd
  • walla anakartım p 2 leri desteklerse 920 olanından almayı düşünüyorum eğer destek gelmezsede sorun değil şimdilik sistemim yetiyor
  • Söylediklerinizin özü şu; AMD yine kötü iş çıkarmış, Intelin eski teknoljisini bile yakalayamamış, ama INTEL agresif indirimler yapmaya hazırlanıyor. Böyle bir mantık olamaz. Intel indirim yaparsa babasının hayrına yapmaz. Phenom II'nin başarısından dolayı, getirdiği rekabetçi ortamdan dolayı, yapar. Phenom II söylendiği gibi başarısız olsaydı, INTEL indirim planlamazdı.

INTEL indirirse AMD de indirir. 2 yıldır zararına satıyor, sırf satış yapabilmek, yüzde 15 pazar payını (Evet AMDnin pazar payının hepsi hepsi budur) koruyabilmek için. En az bir sene daha dayanır. Olmamış indirimlerle INTELi cazip hale getirme gayretleri var.

Anandtech yaptığı testlerde INTEL işlemcileri en üst seviye anakartlarla, Phenom II işlemcileri ise orta seviye olan MSI 790GX anakartla deniyor. Bir ASUS M3A79-T bulamamışlar yani! (Yurt dışı fiyatı 184 Dolar. Core Quad için kullanılan anakart 226 Dolar, Core i7 için kullanılan anakart 251 Dolar) Uzun süredir merakla beklenen Phenom II nihayet piyasaya çıkıyor ve Anandtech bu işlemcinin en iyi performansını görmek ve göstermek istemiyor. Link aşağıda. Benchmarklarda yerine göre bariz fark yapmış. Testlerde ASUS M3A79-T kullanılsaydı Phenom II tabiki Core i7 seviyesine falan çıkmayacaktı ancak X4 940 bazı testlerde Q9550yi yakalar ve hatta geçerdi. Çünkü şu halde bile sonuçlar biribirine çok yakın ve 790FX ve 790GX anakartlar arasında performans farkı var. Öte yandan Intel işlemcileri DDR3 AMD işlemcileri DDR2 Ramlerle test edip işitsizlik yaratmak bir klasik haline geldi. Sanki tüm Core2 Quad kullanıcıları DDR3 kullanıyor! INTEL işlemcilerde de DDR2 Ramler kullanılınca ne mi oluyor? Aşağıdaki Bittechnet linkinde olduğu gibi, X4 940 Q9550yi geçiyor. Şubat başında DDR3 kullanan Phenom AM3ler gelecek ve o zaman şartlar eşitlenecek. Ama şimdilik böyle oldu. Biraz anakarttan biraz RAMden tırtıklayınca AMD iğdiş edildi. Bunların hepsi bilinçli tabi ki. Sanki Anand benim kadar bilgisayardan anlamıyor. Başka bağlantıları var ama. O da eve ekmek parası götürme gayretinde.
    790FX vs 790 GX
    DDR3 vs DDR2

Oyunlarla ilgili bir link de benden son derece saygın Guru of 3D web sitaesinden. Buradaki oyun testlerinde yüksek çözünürlüklerde Phenom II Core i7 920den daha başarılı. Ender de olsa oyunlar için yüksek çözünürlüklerde Phenom II tavsiye eden web siteleri var.
    Guru3D

Frekans karşılaştırmasının da tüketici açısından bir anlamı yok. Fiyat, Performans, hızaşırma kabiliyeti, güç tüketimi bize her şeyi anlatıyor zaten. Bu açıdan bakınca 522 Dolarlık Q9650 X4 940dan yüzde 10 başarılı olsa ne yazar. O farkın da en az yarısının nereden geldiğini izah ettim. Fiyat indireceklermiş! İndirince bir daha değerlendirilir diye düşünüyorum.
    Q9650 522 Dolar!!!

Core i7 evet çok başarılı ancak çoğu insan için bir fantezidir. Bu forumda kaç kişi almış, 2009 sonuna kadar yüzde kaçımız Core i7 kullanacak? Cevabı benim vermeme gerek yok sanırım. Hesaplı olacağı söylenen Core i5 çıksın durum yeniden değerlendirilir.

Ha şunu deseydiniz yerden göğe kadar haklı olurdunuz; Niye 100 Dolar civarında fiyatlandırılmış, çoğu kişinin upgrade etmeyi düşünebileceği bir Phenom II X2 yok ve yakın bir gelecekte de ortalıkta görülmüyor? Siz beğenmemişsiniz ama, Phenom II bana çok fazla gelir. (Aslında insanların büyük çoğunluğuna fazla gelir ama kabul etmezler.) Üstelik o kadar para veremem, INTEL den ucuz olması da bir şey değiştirmez. Çok uygun fiyatlandırma olursa, Phenom II X3ler belki düşünülebilir.

AMD uzun süredir ilk defa rekabetçi bir işlemci geliştirdi, ama yorumlara bakıyorum da, memnuniyetsizlik dorukta. Ya batsın o zaman bu AMD siz de kurtulun, biz de!

Son söz: AMD iyi yolda, kısıtlı bütçesine rağmen iki devle (INTEL ve NVIDIA) iyi mücadele ediyor.

• paylaşım için teşekkürler... elinize sağlık...

ben amd den devam yine 5000 e şut kısa bir zaman diliminde phenom ile yola devam..
  • Şahsen C2Q işlemciler ile Phenom II arasında tercih etme durumum olsa tercihim P2'den yana olurdu. Şu vakitten sonra dahili bellek denetçisi olmayan bir işlemci almam sanırım. Sabah akşam olmasa da sıklıkla oyun oynarım ama benim için önemli olan oyunda işlemci ne kadar başarım gösterir mevzu değil. X2 3600+ işlemcimle bile rahat rahat oynuyorum şu zamanlarda. Ama şöyle bir durum var (belki tamamen şans ya da tesadüf) ben kullandığım işlemci ile Windows altında neredeyse hiç sıkıntı yaşamadım. T7200 işlemcili bilgisayarımda canımı sıkan pek çok şey X2 3600+ işlemcili bilgisayarımda başıma gelmedi (ki T7200 daha iyi özellik olarak).

Tabii ki herkesin kendi seçimidir, herkesin bakış açısı farklı olabilir. Ben kullandığım AMD işlemciden memnunum. Şu günden sonra da i7 serisi ya da diğer AMD işlemciler dışında işlemci almayı düşünmüyorum. Bütçem uygun olsa i7 920 ile güzelce bir sistem kurup keyfime bakardım. Ancak şu haliyle fazlasıyla bütçemin üzerinde (bilgisayara o kadar masraf yapmam kesinlikle çünkü ölü yatırım). Bana şu zamanda hitap eden seri P2 serisi.

Bana göre AMD kötü işlemci çıkarmadı (P2 serisini kastediyorum). Belki bir önceki Phenom serisi bu olmalıydı diye düşünülebilir ama yine de hiç olmamasından daha iyidir...

Bana kalsa ve ortada imkân olsa i900 ya da P II 900 alır rahat ederim (keşke piyasada olsalar)...

Ekleme: Kusuruma bakmayın unutmuş bulundum (biraz saygısızlık oldu ama) haberi hazırlayan, derleyen ve bize sunan arkadaşıma da çok teşekkür ederim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndryTR -- 10 Ocak 2009; 1:39:36 >

• thgtr ye girin yazıyı okuyun en sondaki sayfaya geçin..

"Enerji tüketimi alanında sağlanan bu önemli geliştirmeler ve uygun fiyat/başarım oranıyla AMD Phenom II X4 bizden zor alınan "Tavsiye Edilen Ürün" ödülünü alıyor."

tomsun da yorumlarında hep amd yi tuttuğunu biliriz!!!!!!! ki bu testlerinde bile amd ler ddr II inteller ddr III kullnıyo. ki herkes çok da ii bilir ki amd ram i sömüren işlemciler üretir. buna rağmen bu adamlar bu işlemciye böyle bir yakıştırma yapıyo. siz hala core 2 quad dan bahsediosunuz. ya nasıl bi ezik işlemcidir ki q6600 forumda ki sahiplerinden birisi o/c yapmadaığında takılıyo hep diyor...

ve yine söylüyorum hiç bir işlemciye 100 anakarta 100 dolardan fazla wermem. haketmiyolar!!! ve iddaa ediyorum bi işlemciye 200 zamanında 300 dolar vermiş hiç kimse benim işlemcim kötü diyemez aklı selim bi şekilde. mecbursunuz hepinizin işlemcisi mükemmel olmak zorunda çünkü çok para döktünüz. bugün 200 liralık power alan adam windowsta çok farketti acayip hızlı çalışıyor dedi dükkanda. sanırım durumu açıklamıştır bu olay. o parayı weren arkadaşların işlemcisi çok çok iyi olmak zorunda. 100 dolara düştüğü gün bi phenom alırım saygılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scheitann -- 10 Ocak 2009; 3:36:43 >

• konu çok güzel testlere q6600 ün de dahil olması ayrı bir güzellik tüm değerler sanırsam default 2.4 ghz ile iyi bir başarı vermiş çoğu kişide 3 ghzde çalıştığını düşünürsek asıl gücünü görmüş oluruz
  • @Coolnquite
    Yazdigin yazida sunu gordum;
    "Burada da Phenom II X4 lerin performans bahsine ayrıntılı bir biçimde yaklaşmaya çalıştım. "

arkasindan, baktim adam gibi sistem detayi varmi? hangisi hangi anakart ve hangi ram kullanmis? ne koymuslar..?
    yok... bir kac tane kaynak, hepsinin bilgisayar kullanim ortami farkli.. Ekvatorun bir tarafinda, su sola girdap yapar, diger tarafinda ise saga.. Bu asamada ben kendi kullanim testimi yaparim, ama dedim ki, yine de bir gorelim...

arkasindan bir baktim testlere
    sayiyorum: Encoding, Rendering, Oyun, Genel performans, bide guc tuketimleri var ki; sistem detayi olmadiktan sonra guc detayinin hic bir anlam dahi ifade etmeyecegi de ortada.. Phenom'un ilk islemci testlerini yaparken ES islemcisinin testlerini 533mhz ramle ve Nvidia 570 chipsetlerde yapan adamlarin Tomshardware'in sonuclarini getirdin koydun onumuze..

ortalikta bir toplama derleme sonuc var ama Intel zamanında sunu demisti, "ortalamasi alinan genel performans degeleri hic bir anlam ifade etmez, onemli olan uygulama bazinda yaklasmaktir..." ilgili zamanlar P4'lerin egemenligindeki zamanlardi ve biz AMD'ye gecemeye baslamistik..

simdi burda sozu gecen bir derleme var.. hatta o kadar basit bir derleme ki, herseye ragmen tesekkur etmekten ve ellerin dert gormesin demekten ileri gidemeyecegim.. benim o kadar zamanim yok.. ayirdigin zaman icin tesekkur ediyorum ayrica..ama Sonuc basligi ile yazdiklarina bakinca kendi derlemeni ne kadar yalanladigin ortaya cikiyor.. "çikartilan tantanalar" ilgili tantanaların hepsi en az bilgisayari senin kadar bilen ve anlayan insanlar tarafindan fuarlarda ve ozel topluluklarla yapıldı... simdi diyorsun ki "hepsi para ile satilan inasanlar onlarin.. " alkislayanlarda para ile satilanlar yani.. hadi bunu geciyorum...

simdi bence, (dogru olup olmadigini bilmiyorum ama sahsen AMD'nin Intel'e actigi davayi baz alirsak, ilgili belgelerin kopyasi bende var.) Intel'in Core 2 ve Nehalem islemcilerinin fiyatlarini indirmesinin tek sebebi, AMD'nin fiyatlarini asagiya cekmesini saglamaktir... cunku zaten mevcut durumu ile cok da pazar payina sahip olmayan, AMD'nin batmasi icten bile degil.. Uretim maliyetlerini bile kismi olarak hice sayarak ve yuzlerce kisiyi isten cikartmak zorunda kalarak, kendi durumunu kurtarmaya calisan AMD'nin, yatirim sirketleri ile anlasmasinin sonucu olan seyleri, zamaninda AMD'ye mal etmekle kalmadiniz; size Intel'de aradiklarinizin tumunu verebilecek Phenom'un 300 dolarlik islemcisini almak yerine 300 dolardan daha pahali olan Intel islemcisinin iyi oldugunu iddia ettiniz. Sonucen 3-5 saniyenin bile sizin tarafinizdan yaygarasi koparilan bir islemciyi tercih ettiniz..

AMD'den cache ve overclock istediniz AMD'de verdi...

ilgili 300 dolardan pahali islemciye de 150-200 dolara aldiginiz islemciye yapacaginiz overclock ulasabiliyorken. AMD'ye bu islemcileri cikarmasi icin zorlayan insanlarin overclockcu olmadigini soyleyin bana... sonra da karsima gecip "insanlarin %10 overclock yapiyor" muhabbeti yapmayin.. pazar yaratilmasaydi, yaygara cikmazdi zaten... veya sizin degisinizle "kopartılan o kadar tantanaya" da gerek olmazdi..

jenerasyon gerisine dusmek.. madem Intel jenerasyonda core 2 islemcileri ile bu kadar ilerdeydi... neden Nehalem gibi, AMD teknolojisinden esinlenen bir teknoloji cikardi diye sormak istiyorum.. Hadi onu gectim.. bunun ddr2 ile yapsaydi, sence AMD ile ayni saflarda mi yarisirdi, yoksa kendi islemcileri Core2 mimarisinin arkasina mi duserdi?

Fusion islemcilerine yonelik 8 ve 16 cekridekli islemci bilgileri kondu. Intel 8 cekirdek diye soylendiniz.. ben ilk ayinda soyledim size cekirdek bazinda 2'ser izlek var diye.. 1 ay sonra anca haberi cikti.. 8 cekirdek yerine boyle boyle olacak diye... ddr3 dualken zaten pahaliydi... simdi triple oldu ama Intel islemci kullanmaya deger oldu degil mi? Yok ama ddr3 bunu 3 kanal yapalim.. x3 para odiyelim... x58'e de bilmem ne kadar para verelim.. sonra yari fiyatina olan AMD ile karsilastiralim..

300$ (varsayim) Phenom 2 940
    Vatan bilgisayar: 700$+kdv= i7 940

platformlara bakalim bide..Phenom2 940 100dolarlik anakartla kullanilabiliyor.. ddr2 1066mhz
    282+kdv x58 chipsetli anakart.. zaten henıuz hic bir ureticinin verdigi bir destek yok... Intel kendisine musluman cunku..

sonra biz gecmisiz Intel iyi diyoruz ya.. sen bana ozel bir anakart yapsana soyle ddr3 ile 3kanal kullanilabilen ve adresleme sayisi daha fazla olan bir anakart 100dolara... hadi Intel superdi... boyle seyler yapsin madem...

neyse ya.. guzel islemci bu i7'ler hakkini vermek lazim.. eger hakkini verebilecek kadar paran varsa... haaa bu arada verdfigin sitelerden birine rastgele baktim... Phenom 940 ila i7 920 arasinda render'da 20 ila 50saniye fark var.. butun o yaygara bunun icinmi.. bunun icin mi bu kadar para verecez Intel'e..

valla iyisin sen ya...

ama 2 lafimi esirgemem senden..
    Derleme veayirdigin zaman icin tesekkurler, ellerin dert gormesin..

Bu konuda yazilacak diyer yazilara bakarim ama bana karsi ne yazilirsa yazilsin cevap vermeyecegim.. "yarasi olan gocunsun, parasi olan alsin." diyorum.. Beni ilgilendirmez..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 10 Ocak 2009; 3:29:07 >

• Sonuç olarak f/p öne çıkıyor alın size örnek...

Sistem
    AMD Phenom II/Intel Core i7/Intel Core 2 Quad

İşlemci
    Phenom X4 940: / 275 $ Core i7 920: / 300 $ Core 2 Quad Q6600:
    190 $ Anakart MSI DKA790GX: / 130 $ Asus P6T: / 249 $ Gigabyte GA-EP45-UD3P:
    135 $ Bellek G.SKILL 4GB: / 49 $ G.SKILL 6GB: / 144 $ G.SKILL 4GB: 49 $

Toplam
    454 $/693 $/374 $

Burada AMD Phenom II 814 tl (kdv dahil)

İntel Core i7 920 1072 tl (kdv dahil+belleğin eşit şekilde 4gb & 49 dolar olduğunu varsaydım)

Intel Core 2 Quad6600 670 tl (kdv dahil)

YANİ BOŞUNA TARTIŞMAMIZA GEREK YOK PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR ZATEN :
    Q6600 performans olarak 3.
    Phenom II performans olarak 2.
    Core i7 performans olarak 1.

fiyat olarakta: q6600 < Phenom II < Core i7 ... kapişş

emin olun AMD olmasa intel hem teknolojiyi geliştirmez(microsoft gibi) hemde istediği fiyatı size yerleştirir...

umarım intelin yapacağı fiyat indirimlerinden sonra amd de indiririm yaparda(hangisi f/p ise onu alırım)

• quote:

Orjinalden alıntı: buraoca2

quote:

Orjinalden alıntı: Fettah34

Yazdiklarinin coguna katilmakla birlikte bir ilave yapmak istiyorum.

Hocam sizinde yanlışınız olduğunu düşünüyorum. Phenom II 940'ın 3.8 ghz'deki performansına, Q9550 3.4-3.6 ghz arasında ulaşır. Ve de 3.8 ghz civarında da Phenom II 940 3.8 ghz'i geçmiş olur. Hatta 4.2 ghz'deki performansını da zaman zaman geçer. Ayrıca benim kullandığım P35 Platinum bile 475 FSB'yi yapabiliyor

Ben günlük kullanımdan bahsediyorum.
    Eğer anakartınız günlük kullanım için 475 FSB (Quad işlemci ile) yapabiliyorsa gerçekten çok şanslısınız. Çünki iyi bir anakart 430-440 FSB ancak yapabiliyor günlük olarak. Tabii çok şanslı iseniz 480-490 hatta 500FSB yi günlük yapabilen bir anakarta denk gelebilirsiniz ama gerçekten çok şanslı olmanız gerekli.

Kısaca demek istediğim bir Q9550 nin ortalama günlük kullanilabileceği değer 435*8,5 = 3700mhz civarıdır.

• Sonuç olarak f/p öne çıkıyor alın size örnek...

Sistem
    AMD Phenom II/Intel Core i7/Intel Core 2 Quad

İşlemci
    Phenom X4 940: 275 $ ---> Core i7 920: 300 $ ---> Core 2 Quad Q6600: 190 $
    Anakart MSI DKA790GX: 130 $ ---> Asus P6T: 249 $ ---> Gigabyte GA-EP45-UD3P: 135 $
    Bellek G.SKILL 4GB: 49 $ ---> G.SKILL 6GB: 144 $ ---> G.SKILL 4GB: 49 $

Toplam
    454 $/ 693 $/ 374 $

Burada AMD Phenom II 814 tl (kdv dahil)

İntel Core i7 920 1072 tl (kdv dahil+belleğin eşit şekilde 4gb & 49 dolar olduğunu varsaydım)

Intel Core 2 Quad6600 670 tl (kdv dahil)

YANİ BOŞUNA TARTIŞMAMIZA GEREK YOK PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR ZATEN :
    Q6600 performans olarak 3.
    Phenom II performans olarak 2.
    Core i7 performans olarak 1.

fiyat olarakta: q6600 < Phenom II < Core i7 ... kapişş

FİYATLAR YURT DIŞI SATIŞ FİYATIDIR
    NOT=HATALAR DÜZELTİLDİ...

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.